Μόνο τρεις περιοχές της χώρας είναι οριακά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στοιχεία που καταδεικνύουν μια ζοφερή πραγματικότητα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, καταγράφει η φετινή έκθεση για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες της Eurostat. Η έκθεση περιλαμβάνει δεδομένα από 27 χώρες της Ε.Ε., από 4 χώρες της αποκαλούμενης Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, καθώς και από 9 υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η καταγραφή (με στοιχεία του 2023) του ποσοστού των ανθρώπων στις περιφέρειες που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαρτίου του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη φιλοδοξία της για μια ισχυρότερη κοινωνική Ε.Ε. Ένας από τους στόχους που τέθηκε ήταν να μειωθεί, μεταξύ 2019 και 2030, ο αριθμός των ατόμων στην ΕΕ που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια άτομα (εκ των οποίων τουλάχιστον 5 εκατομμύρια θα πρέπει να είναι παιδιά).
Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2023 περισσότερο από 1 στους 5 (21,4%) του πληθυσμού της ΕΕ διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Σχεδόν το 40% όλων των περιφερειών της Ε.Ε. (101 από τις 241 για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμού, υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ.
Τα υψηλότερα ποσοστά όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού παρατηρήθηκαν συνήθως στις νότιες, ανατολικές και τις απόκεντρες περιοχές της ΕΕ. Στην (αρνητική) κορυφή περιλαμβάνονται 19 περιφέρειες, μεταξύ των οποίων δύο ελληνικές. Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει το υψηλό ποσοστό 35,7%, ενώ σχεδόν στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (35,2%). Οι υπόλοιπες είναι από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία (3 περιοχές η καθεμία), τη Γαλλία (4 περιφέρειες, δεδομένα 2022) και το Βέλγιο (1 περιφέρεια).
Υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (21,4%) είναι και άλλες ελληνικές περιοχές στο βόρειο, ανατολικό και δυτικό τμήμα της χώρας. Συγκεκριμένα, η Δυτική Μακεδονία έχει ποσοστό 32,7%, η Κεντρική Μακεδονία 29,6%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 31,9%, το Βόρειο Αιγαίο 30,4% και τα Ιόνια Νησιά 27,7%.
Σημειώνεται ότι μόνο τρεις περιοχές της χώρας (η Κρήτη, η Ήπειρος και το Νότιο Αιγαίο) είναι οριακά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Όπως αναφέρει η Eurostat, το 2023, οι άνθρωποι που ζούσαν στις πρωτεύουσες των χωρών της ανατολικής ΕΕ ήταν γενικά λιγότερο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από όσους ζούσαν στις άλλες περιοχές της χώρας. Η κατάσταση διαφοροποιείται σε αρκετές δυτικές χώρες της ΕΕ. Στη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν κάπως υψηλότερος στις περιφέρειες των πρωτευουσών (από τον εθνικό μέσο όρο): αυτό καταγράφηκε και στην Ιταλία...
Πηγή: www.efsyn.gr