Δεν είμαι από εκείνους που θα τσακωθούν στην Βαρβάκειο για
να πάρουν οπωσδήποτε ελληνικό κατσίκι το Πάσχα. Ούτε μετέχω σε καμία
οργάνωση που μάχεται υπέρ των ελληνικών προϊόντων. Αλλά στην περίπτωση
της μπίρας έχουν γίνει τόσο καλές προσπάθειες στην ελληνική αγορά που
αξίζει να ρίξεις μια ματιά στις παρακάτω μπίρες.
Τις πιο πολλές δεν θα τις έχεις ακούσει καν. Υπάρχουν μπίρες που παράγονται σε πολύ μικρές ζυθοποιίες και πολύ δύσκολα μπορούν να φτάσουν στο ψυγείο ή το ποτήρι σου.
Αν όμως είσαι λάτρης της μπίρας και έχεις κάνει μια καλή βόλτα σε μπιραρίες της πόλης σου, είναι σίγουρο ότι όλο και κάπου θα τις πετύχεις.
Ξανθιά μπίρα Lager με ιδιαίτερη ιστορία μιας και μια
ολόκληρη γενιά μεγάλωσε απλά ακούγοντας το όνομά της, αλλά χωρίς να
μπορεί να την δοκιμάσει. Το 2010 η μπίρα Fix άρχισε ξανά την παραγωγή
και πλέον έχει κάνει πολύ δυναμική είσοδο στην αγορά.
Παραγωγή: Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Η τρέλα με τα βιολογικά προϊόντα τώρα και σε αφρώδη μορφή.
Η Β29 είναι μια μπίρα Βιολογικής Γεωργίας η οποία έχει μια πολύ
ενδιαφέρουσα ιστορία. Η μπίρα αυτή δημιουργήθηκε από έναν ζυθοποιό για
να εορταστεί η γέννηση του παιδιού του. Από τα βαρέλια που δημιούργησε,
εκείνο με το νούμερο 29 είχε κάτι το ιδιαίτερο. Που δεν μας το λέει. Το site της μπίρας πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον.
Παραγωγή: Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Μια Ξανθιά Pils που μοιάζει να έρχεται από το εξωτερικό σε
εμφάνιση και πράγματι δεν έχει ακουστεί πολύ στην αγορά. Παιδί ενός
Βαυαρού ζυθοποιού ο οποίος προσπάθησε να μαζέψει όλα τα γευστικά
στοιχεία της χώρα σε μία μπίρα. Το αν τα κατάφερε, θα το κρίνεις εσύ.
Παραγωγή: Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης
Premium, Κόκκινη και Weiss, η μπίρα Βεργίνα έχει μια
ιδιαίτερη παράδοση όχι μόνο στην περιοχή της Μακεδονίας αλλά και
γενικότερα. Η επιλογή της Ροδόπης για την εγκατάσταση της ζυθοποιίας δεν
ήταν καθόλου τυχαία μιας και εκεί φημολογείται ότι παρήχθη η πρώτη
μορφή ελληνικής μπίρας στην αρχαιότητα.
Παραγωγή: Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης
Τα 7 χρόνια ζωής για την συγκεκριμένη μικροζυθοποιία
μοιάζουν λίγα, μιας και τα προϊόντα της τιμώνται δεόντως σε πολλά
μαγαζιά της Αττικής. Μια βιολογική μπίρα που ζυμώνεται και ωριμάζει σε 6
εβδομάδες για να βγει σε δύο “version”, Pils και Pale Ale.
Παραγωγή: Πειραϊκή Μικροζυθοποιία
Pilsner, Pale Ale και Honey Golden Ale “εκδόσεις” για μια
ιδιαίτερα μοντέρνα σε φιλοσοφία μπίρα, η οποία γεννήθηκε τον Ιούνιο του
2009 στην Εύβοια. Όπως λένε οι ίδιοι στην Septem, το όνομα προέρχεται
από τα λατινικά στα οποία σημαίνει επτά, τον αριθμό της δημιουργίας.
Παραγωγή: Septem Microbrewery
Από τις πρώτες Ελληνικές Μικροζυθοποιίες, παράγει ήδη από
το 1997 ορισμένες πολύ γευστικές μπίρες. Οι Pilsner, Red Ale, Smoked
Lager, Weiss, Athens Lager, Black Lager είναι πραγματικά πολλές επιλογές
για μια μικροζυθοποιία. Κάθε μία όμως έχει την δική της πολύ ξεχωριστή
γεύση.
Παραγωγή: Craft Microbrewery
Κίωνες, ελληνικές σημαίες και έμφαση στην παράδοση για την
συγκεκριμένη μικροζυθοποιία η οποία παράγει τρεις μπίρες. Τις
Μακεδονική Συνταγή Lager και Black Weiss αλλά και την ΖΕΟΣ Pilsner.
Αρκετά όμορφα μπουκάλια σχεδιαστικά παρά την υπερπατριδολατρεία τους.
Παραγωγή: ZEOS Brewing Company
Royal Ionian, Real Ale Bitter, Ionian Epos και Real Ale
Special είναι οι επιλογές σου αν δοκιμάσεις κάτι από την Κερκυραϊκή
μικροζυθοποιία. Δεν έχω πετύχει την συγκεκριμένη μπίρα κάπου εκτός της
Κέρκυρας αλλά οι ντόπιοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια.
Παραγωγή: Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία
Σιγά μην δεν είχε μπίρα το νησί της Ρόδου. Η Magnus beer
και η Knights beer of Rhodes είναι οι δύο επιλογές της Ζυθοποιίας Ρόδου.
Οι συγκεκριμένες μπίρες φτάνουν σε πολλά νησιά του Αιγαίου και του
Ιονίου. Ο Μεγάλος Μάγιστρος είναι Ροδίτης απ' ό,τι φαίνεται.
Παραγωγή: Ζυθοποιία Ρόδου
Ξανθιά και Μαύρη. Απλός αλλά ουσιαστικός διαχωρισμός
ανάμεσα στις δύο μπίρες που παράγονται στο Ρέθυμνο. Οργανικές μπίρες,
παραγωγής βιολογικής γεωργίας εκτιμώνται κυρίως τοπικιστικά μιας και
είναι σχετικά μικρή η διείσδυσή τους στην υπόλοιπη αγορά. Αν κάνεις μια
βόλτα από την Κρήτη πάντως θα τις πετύχεις σίγουρα.
Παραγωγή: Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία
Μια Lager που ξεκίνησε να παράγεται και εκείνη το 2009,
στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της
Μεσσηνίας. Κατά την μυθολογία ήταν θεότητα των νερών. Μια χαρά αφορμή
για να ονομάσεις την μπίρα σου λέμε εμείς.
Παραγωγή: Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία
Τις πιο πολλές δεν θα τις έχεις ακούσει καν. Υπάρχουν μπίρες που παράγονται σε πολύ μικρές ζυθοποιίες και πολύ δύσκολα μπορούν να φτάσουν στο ψυγείο ή το ποτήρι σου.
Αν όμως είσαι λάτρης της μπίρας και έχεις κάνει μια καλή βόλτα σε μπιραρίες της πόλης σου, είναι σίγουρο ότι όλο και κάπου θα τις πετύχεις.
Παραγόμενες σε μεγάλες ζυθοποιίες
ΦΙΞ
Παραγωγή: Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Β29
Παραγωγή: Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Pils Hellas
Παραγωγή: Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης
Βεργίνα
Παραγωγή: Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης
Από τις μικροζυθοποιίες και μικρότερες παραγωγικές μονάδες
Πειραϊκή
Παραγωγή: Πειραϊκή Μικροζυθοποιία
Septem
Παραγωγή: Septem Microbrewery
Craft
Παραγωγή: Craft Microbrewery
Μακεδονική Συνταγή και ΖΕΟΣ
Παραγωγή: ZEOS Brewing Company
Corfu Beer
Παραγωγή: Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία
Magnus Magister
Παραγωγή: Ζυθοποιία Ρόδου
Ρεθυμνιακή
Παραγωγή: Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία
ΝΕΔΑ
Παραγωγή: Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία
Από kourdistoportocali.com
Τετ 26 Σεπ 2012
rodorama.blogspot.gr
rodorama.blogspot.gr