Της Φωτεινής Λαμπρίδη από το TVXS -
Δέκα μέρες διακοπές στη θάλασσα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσουν τους 11,5 μήνες αδιάκοπης εργασίας, ωστόσο κι αυτές οι ελάχιστες μέρες κοστίζουν χρυσάφι για μια 4μελή οικογένεια αν θέλει να χαρεί τη νησιωτική Ελλάδα.
Είναι κοινό μυστικό πλέον πως οι μεταφορές στην Ελλάδα είναι είδος πανάκριβο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως στα ύψη σκαρφαλώνει και η διαβίωση για έναν ταξιδευτή ή τουρίστα την ώρα που «τα παράλια της Τουρκίας και η ανερχόμενη Αλβανία προσφέρουν τιμές 50% χαμηλότερες» όπως λέει στο tvxs ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Δελής.
Μια εκτενής συζήτηση μαζί του, μας επιβεβαίωσε πως με τα χρήματα που δίνουμε για 10 μέρες στη Ρόδο ή την Πάρο, θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού αν είχαμε προνοήσει να κλείσουμε έγκαιρα αεροπορικά εισιτήρια.
Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των Eλλήνων πολιτών τα τελευταία χρόνια, να καταφέρουν να κάνουν έστω ολιγοήμερες διακοπές με φίλους ή την οικογένεια τους δείχνει την πτώση της ποιότητας ζωής και το άγχος για επιβίωση. Οι ομπρελοξαπλώστρες αξίας 200+ ευρώ της πρώτης γραμμής δημοφιλών παραλιών -τάση που εξαπλώνεται- δείχνει πως η πρόσβαση στα γαλάζια ελληνικά νερά έχει πλέον μόνο ταξικό πρόσημο.
Το ρεπορτάζ διερευνά πόσο κοστίζουν σε μια οικογένεια οι διακοπές στη νησιωτική Ελλάδα, ποια είναι η σύγκριση με άλλους προορισμούς και ποιοι προορισμοί παραμένουν προσιτοί στη χώρα ακόμα.
Κυκλάδες: 1600 ευρώ χωρίς να φας
Πόσο κοστίζουν για μια 4μελή οικογένεια οι διακοπές στην Πάρο Ιούλιο – Αύγουστο για 10 μέρες; Ακολουθώντας συντηρητικές επιλογές ο Γ. Δελής απαντά:
«Μόνο η μετακίνηση τους με αυτοκίνητο σε οικονομική θέση κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ και γύρω στα 600 αν επιλέξουν ταχύπλοο». Σημειώστε πως αν πρόκειται για παρέα 4 ατόμων το κόστος ανεβαίνει στα 680 ευρώ αφού δεν υπάρχει η μείωση των εισιτηρίων ανηλίκων. Όσο για τη διαμονή:
«Η ελάχιστη τιμή για τη βραδιά είναι 80 ευρώ, αν και για να είμαστε ρεαλιστές το πιο εφικτό είναι να βρει κανείς γύρω στα 100 ευρώ».
Άρα έχουμε φτάσει ήδη τα 1600 ευρώ χωρίς η οικογένεια να φάει, να μετακινηθεί εντός του νησιού να αναζητήσει σκιά σε ομπρέλα.
Πάνω κάτω το ίδιο θα κοστίσουν οι διακοπές και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων με μικρές διαφοροποιήσεις στο κόστος της διανυκτέρευσης.
«Για παράδειγμα, στην Αστυπάλαια βρίσκεις πιο εύκολα κατάλυμα με 80 ευρώ τη βραδιά» λέει ο Γ. Δελής.
Δωδεκάνησα: Από 1900 ευρώ και βλέπουμε
Στα ύψη είναι και οι τιμές στα Δωδεκάνησα. «Για ένα ζευγάρι με αυτοκίνητο οι 15 + 15 ώρες στο κατάστρωμα θα κοστίσουν 550 ευρώ!»
Αν μια θαρραλέα 4μελής οικογένεια θελήσει να πάει στα Δωδεκάνησα με αυτοκίνητο μπορεί να ταξιδέψει κατάστρωμα με 700 ευρώ. Αν θέλει να ξεκουραστεί σε καμπίνα (αν βρει γιατί εξαντλούνται γρήγορα) η τιμή φτάνει τα 900 ευρώ.
Όσο για τα καταλύματα, ο Γ. Δελής λέει πως:
«Η Ρόδος έχει αρκετά μέτρια καταλύματα από άποψη τιμής, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς για 4 άτομα τουλάχιστον. Τα airbnb από αυτή την άποψη έσωσαν τις οικογένειες».
Πού μπορώ να ταξιδέψω εκτός Ελλάδας με αυτά τα χρήματα;
Με τα ίδια χρήματα μπορεί κανείς να πάει την ίδια εποχή ένα 4ήμερο στη Ρώμη ή και δεκαήμερο αν έχει κλείσει έγκαιρα τα εισιτήρια του. Ο κ. Δελής προσθέτει κι άλλες δυνατότητες:
«Αν κλείσεις έγκαιρα αεροπορικά πήγαινε έλα από Φλεβάρη -Μάρτη όταν κάνουν προσφορές οι αεροπορικές εταιρείες, μπορείς να πας μια βδομάδα Βιέννη , Μόναχο, Βαρκελώνη, Κύπρο σε καλά ξενοδοχεία. Στα παράλια της Τουρκίας με πολύ καλές τιμές στο φαγητό και καλή ποιότητα ξενοδοχείων με τα ίδια χρήματα κάθεσαι σίγουρα 8-10 μέρες. Γιατί είναι 50-60% των τιμών κάτω το κόστος διαμονής.
Όταν θέλεις 90 ευρώ κατάστρωμα στη Ρόδο ή την Κάρπαθο, με δρομολόγια τα οποία σημειωτέων επιδοτούνται γιατί να μην κλείσει κανείς σε παραλιακές πόλεις της Ιταλίας, της Μάλτας, της Κύπρου έγκαιρα με 80 και 100 ευρώ το εισιτήριο πήγαινε έλα;»
Ο Γ. Δελής σημειώνει πως στην Ελλάδα τα ακτοπλοϊκά είναι ακριβότερα από τα αεροπορικά εισιτήρια -κι αυτό έχει να κάνει και με το μονοπώλιο- για κάποιους προορισμούς. «Βρήκα σε πελάτη μου εισιτήριο για Ρόδο με 55 ευρώ. Το ακτοπλοϊκό είναι ακριβότερο. Όμως δεν μπορώ να κάνω το ίδιο για την Κάρπαθο, γιατί οι πτήσεις είναι περιορισμένες άρα οι τιμές σταθερά υψηλές».
Το παράδοξο των εσωτερικών μετακινήσεων
Πώς εξηγεί ο τουριστικός πράκτορας το μεγάλο ύψος του κόστους σε εσωτερικές διαδρομές από ένα νησί στο διπλανό του, παρά το κοντινό της απόστασης;
«Αυτό δεν μας το εξηγεί κανένας. Είναι υπερβολικά υψηλές τιμές οι εσωτερικές μετακινήσεις και καταλαβαίνεις ότι δεν χρεώνουν με το μίλι. Γιατί πρέπει ο επιβάτης να πληρώσει από Πάρο – Σαντορίνη που είναι δίπλα, 60 ευρώ το άτομο και 87 το αυτοκίνητο με το γρήγορο; Αυτές είναι περίπου οι τιμές από Αθήνα στην Πάρο».
Ομπρέλα 200 ευρώ: Πρώτο τραπέζι πίστα
Στην αρχή, έμοιαζε με κακόγουστο αστείο πως χρεώνουν τις ομπρελοξαπλώστρες 200 ευρώ τη μέρα σε κάποιες δημοφιλείς παραλίες. Τελικά όχι μόνο εγκαθιδρύθηκε η συνήθεια, αλλά τις κλείνουν από την αρχή της σεζόν με τον μήνα, όπως λέει ο κ. Δελής.
«Οι ξαπλώστρες στην Τουρκία στις χάι παραλίες, έχουν ομπρέλα και 2 ξαπλώστρες στα 10-15 ευρώ. Εδώ στη Μύκονο φτάνει η μεσαία σειρά στα 50 ευρώ τη μέρα, στην Πάρο περίπου 20 η ξαπλώστρα χωρίς ομπρέλα και οι μπροστινές είναι όλες ρεζερβέ σαν τα μπουζούκια. Κάτω από 200-300 ευρώ δεν βρίσκεις ομπρέλα κοντά στο κύμα σε αυτές τις παραλίες, στις οποίες κάποτε είχαν πρόσβαση όλοι.
Είναι η λογική του πρώτου τραπεζιού πίστα. Λέω χαριτολογώντας ότι η θάλασα είναι η πίστα, τα κύματα είναι τραγουδιστές και η ξαπλώστρα είναι το πρώτο τραπέζι!».
Οι οικονομικές επιλογές
Δεν είναι όλα μαύρα, υπάρχει πάντα το βουνό, το οποίο είναι πανέμορφο το καλοκαίρι. Ωστόσο δεν αναγνωρίζεται η ομορφιά του όταν αποτελεί λύση ανάγκης και δεν θα έπρεπε να είναι τέτοια λύση.
Είναι αρκετοί εκείνοι που το προτιμούν τελευταία λόγω και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Ο Γ. Δελής προτείνει και την Πελοπόννησο «όπου υπάρχουν φθηνά καταλύματα ακόμα αλλά γενικά η Ηπειρωτική Ελλάδα κοστίζει τα από τη νησιωτική. Πολλοί επιλέγουν τον Πατραϊκό κόλπο, η Χαλκιδική έχει ακριβά ξενοδοχεία αλλά έχει ακόμα και φθηνά καταλύματα.
Όσον αφορά τις φθηνές λύσεις στη νησιωτική Ελλάδα «Ο Αργοσαρωνικός είναι ακόμα προσιτός. Στην Αίγινα οι 10 μέρες για μια 4μελή οικογένεια με αυτοκίνητο στοιχίζουν 800-1000 ευρώ χωρίς το φαγητό».
Η Κρήτη επίσης έχει σύμφωνα με τον Γ. Δελή πολλές οικονομικές επιλογές.
«Για μια 4μελή οικογένεια το πήγαινε -έλα στην Κρήτη στο κατάστρωμα με αυτοκίνητο είναι 400-500 ευρώ, με καμπίνα 600. Μπορείς να βρεις καταλύματα σε πολύ προσιτές τιμές. Η Λέσβος και η Χίος κυμαίνονται στα ποσά των Κυκλάδων.
Και έχει πάντα σημασία από που ξεκινάς. Εμείς υπολογίζουμε ότι ξεκινά κανείς από τον Πειραιά. Γιατί αν φύγει από τα Γιάννενα να φτάσει Νάξο πρέπει να υπολογίσει βενζίνη συν τα διόδια. Εγώ πλήρωσα Αθήνα -Τρίκαλα 72 ευρώ μόνο στα διόδια!»
Φωτεινή Λαμπρίδη
φωτογραφίες: (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Πηγή: tvxs.gr
https://tvxs.gr/news/ellada/diakopes-stin-ellada-poso-kostizoyn-10-imeres-gia-mia-oikogeneia-an-den-echei-akri-ston-opekepe/