Σάββατο, Ιουλίου 05, 2025

Διακοπές στην Ελλάδα: Πόσο κοστίζουν 10 ημέρες για μια οικογένεια (αν δεν έχει άκρη στον ΟΠΕΚΕΠΕ)


 

Της Φωτεινής Λαμπρίδη από το TVXS - 

Δέκα μέρες διακοπές στη θάλασσα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσουν τους 11,5 μήνες αδιάκοπης εργασίας, ωστόσο κι αυτές οι ελάχιστες μέρες κοστίζουν χρυσάφι για μια 4μελή οικογένεια αν θέλει να χαρεί τη νησιωτική Ελλάδα. 

Είναι κοινό μυστικό πλέον πως οι μεταφορές στην Ελλάδα είναι είδος πανάκριβο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως στα ύψη σκαρφαλώνει και η διαβίωση για έναν ταξιδευτή ή τουρίστα την ώρα που «τα παράλια της Τουρκίας και η ανερχόμενη Αλβανία προσφέρουν τιμές 50% χαμηλότερες» όπως λέει στο tvxs ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Δελής. 

Μια εκτενής συζήτηση μαζί του, μας επιβεβαίωσε πως με τα χρήματα που δίνουμε για 10 μέρες στη Ρόδο ή την Πάρο, θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού αν είχαμε προνοήσει να κλείσουμε έγκαιρα αεροπορικά εισιτήρια. 

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των Eλλήνων πολιτών τα τελευταία χρόνια, να καταφέρουν να κάνουν έστω ολιγοήμερες διακοπές με φίλους ή την οικογένεια τους δείχνει την πτώση της ποιότητας ζωής και το άγχος για επιβίωση. Οι ομπρελοξαπλώστρες αξίας 200+ ευρώ της πρώτης γραμμής δημοφιλών παραλιών  -τάση που εξαπλώνεται- δείχνει πως η πρόσβαση στα γαλάζια ελληνικά νερά έχει πλέον μόνο ταξικό πρόσημο. 

Το ρεπορτάζ διερευνά πόσο κοστίζουν σε μια οικογένεια οι διακοπές στη νησιωτική Ελλάδα, ποια είναι η σύγκριση με άλλους προορισμούς και ποιοι προορισμοί παραμένουν προσιτοί στη χώρα ακόμα.

Κυκλάδες: 1600 ευρώ χωρίς να φας

Πόσο κοστίζουν για μια 4μελή οικογένεια οι διακοπές στην Πάρο Ιούλιο – Αύγουστο για 10 μέρες; Ακολουθώντας συντηρητικές επιλογές ο Γ. Δελής απαντά:

«Μόνο η μετακίνηση τους με αυτοκίνητο σε οικονομική θέση κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ και γύρω στα 600 αν επιλέξουν ταχύπλοο». Σημειώστε πως αν πρόκειται για παρέα 4 ατόμων το κόστος ανεβαίνει στα 680 ευρώ αφού δεν υπάρχει η μείωση των εισιτηρίων ανηλίκων. Όσο για τη διαμονή:

«Η ελάχιστη τιμή για τη βραδιά είναι 80 ευρώ, αν και για να είμαστε ρεαλιστές το πιο εφικτό είναι να βρει κανείς γύρω στα 100 ευρώ».

Άρα έχουμε φτάσει ήδη τα 1600 ευρώ χωρίς η οικογένεια να φάει, να μετακινηθεί εντός του νησιού να αναζητήσει σκιά σε ομπρέλα.

Πάνω κάτω το ίδιο θα κοστίσουν οι διακοπές και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων με μικρές διαφοροποιήσεις στο κόστος της διανυκτέρευσης.

«Για παράδειγμα, στην Αστυπάλαια βρίσκεις πιο εύκολα κατάλυμα με 80 ευρώ τη βραδιά» λέει ο Γ. Δελής.

Δωδεκάνησα: Από 1900 ευρώ και βλέπουμε

Στα ύψη είναι και οι τιμές στα Δωδεκάνησα. «Για ένα ζευγάρι με αυτοκίνητο οι 15 + 15 ώρες στο κατάστρωμα θα κοστίσουν 550 ευρώ!»

Αν μια θαρραλέα 4μελής οικογένεια θελήσει να πάει στα Δωδεκάνησα με αυτοκίνητο μπορεί να ταξιδέψει κατάστρωμα με 700 ευρώ. Αν θέλει να ξεκουραστεί σε καμπίνα (αν βρει γιατί εξαντλούνται γρήγορα) η τιμή φτάνει τα 900 ευρώ.

Όσο για τα καταλύματα, ο Γ. Δελής λέει πως:

«Η Ρόδος έχει αρκετά μέτρια καταλύματα από άποψη τιμής, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς για 4 άτομα τουλάχιστον. Τα airbnb από αυτή την άποψη έσωσαν τις οικογένειες».

Πού μπορώ να ταξιδέψω εκτός Ελλάδας με αυτά τα χρήματα;

Με τα ίδια χρήματα μπορεί κανείς να πάει την ίδια εποχή ένα 4ήμερο στη Ρώμη ή και δεκαήμερο αν έχει κλείσει έγκαιρα τα εισιτήρια του. Ο κ. Δελής προσθέτει κι άλλες δυνατότητες:

«Αν κλείσεις έγκαιρα αεροπορικά πήγαινε έλα από Φλεβάρη -Μάρτη όταν κάνουν προσφορές οι αεροπορικές εταιρείες, μπορείς να πας μια βδομάδα Βιέννη , Μόναχο, Βαρκελώνη, Κύπρο σε καλά ξενοδοχεία. Στα παράλια της Τουρκίας με πολύ καλές τιμές στο φαγητό και καλή ποιότητα ξενοδοχείων με τα ίδια χρήματα κάθεσαι σίγουρα 8-10 μέρες. Γιατί είναι 50-60% των τιμών κάτω το κόστος διαμονής.

Όταν θέλεις 90 ευρώ κατάστρωμα στη Ρόδο ή την Κάρπαθο, με δρομολόγια τα οποία σημειωτέων επιδοτούνται γιατί να μην κλείσει κανείς σε παραλιακές πόλεις της Ιταλίας, της Μάλτας, της Κύπρου έγκαιρα με 80 και 100 ευρώ το εισιτήριο πήγαινε έλα;»

Ο Γ. Δελής σημειώνει πως στην Ελλάδα τα ακτοπλοϊκά είναι ακριβότερα από τα αεροπορικά εισιτήρια -κι αυτό έχει να κάνει και με το μονοπώλιο- για κάποιους προορισμούς. «Βρήκα σε πελάτη μου εισιτήριο για Ρόδο με 55 ευρώ. Το ακτοπλοϊκό είναι ακριβότερο. Όμως δεν μπορώ να κάνω το ίδιο για την Κάρπαθο, γιατί οι πτήσεις είναι περιορισμένες άρα οι τιμές σταθερά υψηλές».


Το παράδοξο των εσωτερικών μετακινήσεων

Πώς εξηγεί ο τουριστικός πράκτορας το μεγάλο ύψος του κόστους σε εσωτερικές διαδρομές από ένα νησί στο διπλανό του, παρά το κοντινό της απόστασης;

«Αυτό δεν μας το εξηγεί κανένας. Είναι υπερβολικά υψηλές τιμές οι εσωτερικές μετακινήσεις και καταλαβαίνεις ότι δεν χρεώνουν με το μίλι. Γιατί πρέπει ο επιβάτης να πληρώσει από Πάρο – Σαντορίνη που είναι δίπλα, 60 ευρώ το άτομο και 87 το αυτοκίνητο με το γρήγορο; Αυτές είναι περίπου οι τιμές από Αθήνα στην Πάρο».

Ομπρέλα 200 ευρώ: Πρώτο τραπέζι πίστα

Στην αρχή, έμοιαζε με κακόγουστο αστείο πως χρεώνουν τις ομπρελοξαπλώστρες 200 ευρώ τη μέρα σε κάποιες δημοφιλείς παραλίες. Τελικά όχι μόνο εγκαθιδρύθηκε η συνήθεια, αλλά τις κλείνουν από την αρχή της σεζόν με τον μήνα, όπως λέει ο κ. Δελής.

«Οι ξαπλώστρες στην Τουρκία στις χάι παραλίες, έχουν ομπρέλα και 2 ξαπλώστρες στα 10-15 ευρώ. Εδώ στη Μύκονο φτάνει η μεσαία σειρά στα 50 ευρώ τη μέρα, στην Πάρο περίπου 20 η ξαπλώστρα χωρίς ομπρέλα και οι μπροστινές είναι όλες ρεζερβέ σαν τα μπουζούκια. Κάτω από 200-300 ευρώ δεν βρίσκεις ομπρέλα κοντά στο κύμα σε αυτές τις παραλίες, στις οποίες κάποτε είχαν πρόσβαση όλοι.

Είναι η λογική του πρώτου τραπεζιού πίστα. Λέω χαριτολογώντας ότι η θάλασα είναι η πίστα, τα κύματα είναι τραγουδιστές και η ξαπλώστρα είναι το πρώτο τραπέζι!».

Οι οικονομικές επιλογές

Δεν είναι όλα μαύρα, υπάρχει πάντα το βουνό, το οποίο είναι πανέμορφο το καλοκαίρι. Ωστόσο δεν αναγνωρίζεται η ομορφιά του όταν αποτελεί λύση ανάγκης και δεν θα έπρεπε να είναι τέτοια λύση.

Είναι αρκετοί εκείνοι που το προτιμούν τελευταία λόγω και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Ο Γ. Δελής προτείνει και την Πελοπόννησο «όπου υπάρχουν φθηνά καταλύματα ακόμα αλλά γενικά η Ηπειρωτική Ελλάδα κοστίζει τα από τη νησιωτική. Πολλοί επιλέγουν τον Πατραϊκό κόλπο, η Χαλκιδική έχει ακριβά ξενοδοχεία αλλά έχει ακόμα και φθηνά καταλύματα.

Όσον αφορά τις φθηνές λύσεις στη νησιωτική Ελλάδα «Ο Αργοσαρωνικός είναι ακόμα προσιτός. Στην Αίγινα οι 10 μέρες για μια 4μελή οικογένεια με αυτοκίνητο στοιχίζουν 800-1000 ευρώ χωρίς το φαγητό».

Η Κρήτη επίσης έχει σύμφωνα με τον Γ. Δελή πολλές οικονομικές επιλογές.

«Για μια 4μελή οικογένεια το πήγαινε -έλα στην Κρήτη στο κατάστρωμα με αυτοκίνητο είναι 400-500 ευρώ, με καμπίνα 600. Μπορείς να βρεις καταλύματα σε πολύ προσιτές τιμές. Η Λέσβος και η Χίος κυμαίνονται στα ποσά των Κυκλάδων.

Και έχει πάντα σημασία από που ξεκινάς. Εμείς υπολογίζουμε ότι ξεκινά κανείς από τον Πειραιά. Γιατί αν φύγει από τα Γιάννενα να φτάσει Νάξο πρέπει να υπολογίσει βενζίνη συν τα διόδια. Εγώ πλήρωσα Αθήνα -Τρίκαλα 72 ευρώ μόνο στα διόδια!»


Φωτεινή Λαμπρίδη

φωτογραφίες: (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πηγή: tvxs.gr

https://tvxs.gr/news/ellada/diakopes-stin-ellada-poso-kostizoyn-10-imeres-gia-mia-oikogeneia-an-den-echei-akri-ston-opekepe/




Παρασκευή, Ιουλίου 04, 2025

«Δεν καταργείται το 8ωρο», αλλά θα δουλεύεις 13 ώρες…



Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος από το in.gr 

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η απάντησή της στην ολοένα και μεγαλύτερη απονομιμοποίηση και δυσαρέσκεια που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι η «φυγή προς τα εμπρός», δηλαδή η ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, την ώρα που οι πολίτες απορρίπτουν αυτή ακριβώς την πολιτική. 

Τελευταίο παράδειγμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ουσιαστικά κατοχυρώνει την εργασία λάστιχο. 

Πιο σωστά, προβλέπει την κατοχύρωση της θέσης ότι εργασία σημαίνει ο εργαζόμενος να είναι διαθέσιμος, 24/7, να εργαστεί για όσο θέλει ο εργοδότης. 

Πώς αλλιώς να περιγραφεί το γεγονός ότι πλέον ο εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται, εάν φυσικά το απαιτήσει ο εργοδότης, ακόμη και για 13 ώρες. Δηλαδή, να εργάζεται, για να το πούμε πρακτικά, από 9 πμ. έως τις 10 μμ., που ισοδυναμεί, με πρακτικούς όρους, να φεύγει στις 8 πμ. και να επιστρέφει τις 11 μμ.

Και μην μου πείτε ότι σε ετήσια βάση ο χρόνος θα παραμένει το 8ωρο. Γιατί το βασικό είναι όλες εκείνες οι περίοδοι όπου το 8ωρο δεν θα ισχύει. Με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να έρθει μια μελλοντική κυβέρνηση, με ανάλογα μυαλά με την τωρινή, και να κατοχυρώσει και επισήμως την πλήρη κατάργηση του 8ωρου.

Σε αυτό προστίθενται και άλλες καινοτομίες αυτής της κυβέρνησης, όπως είναι ότι ουσιαστικά θα μπορούν οι εργοδότες να κάνουν προσλήψεις ελάχιστων ημερών, με το πρόσχημα της απλούστευσης των διαδικασιών.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο και μάλιστα σε σύγκρουση με τη βούληση της κοινωνίας. Εκμεταλλεύεται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει, για να περάσει μέτρα – και μάλιστα κατακαλόκαιρο –  που υπό κανονικές συνθήκες θα προκαλούσαν κοινωνικές εκρήξεις.

Όμως, υπάρχει και κάτι πιο βαθύ. Τέτοια μέτρα δείχνουν πώς αντιμετωπίζει αυτή η κυβέρνηση στην πράξη τους εργαζόμενους: ως απλώς και μόνο κόστος εργασίας που μπορεί να υπόκειται σε κάθε συνθήκη και κάθε απαίτηση. Αυτό είναι που κάνει την εργασία-λάστιχο να γίνεται πλέον ο κανόνας.

Μόνο που στην πράξη αυτό ούτε ανάπτυξη είναι ούτε δικαιοσύνη.

Για την ακρίβεια οποιαδήποτε πραγματικά αναπτυξιακή στρατηγική απαιτεί το ακριβώς αντίθετο: την επένδυση στην εργασία με υψηλές δεξιότητες ως κομμάτι μιας στροφής σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Όμως, αυτή η κυβέρνηση αρνείται να σκεφτεί με τέτοιους όρους. Επιμένει να αντιμετωπίζει τον κόσμο της εργασίας μόνο με όρους κόστους. Υποτιμώντας ότι η αξιοπρεπής αμοιβή και οι καλές συνθήκες εργασίας είναι προϋποθέσεις της πραγματικής ανάπτυξης.

Αποδεικνύοντας έτσι πόσο κοντόθωρη είναι η οπτική της και πόσο αδύναμη είναι να σκεφτεί στρατηγικά.

Κάτι που με τη σειρά του δείχνει την πραγματική αδυναμία πίσω από την επίφαση παντοδυναμίας που θέλει να προβάλει. 


Πηγή: in.gr

https://www.in.gr/2025/07/04/editorial/den-katargeitai-8oro-alla-tha-douleyeis-13-ores/

Πέμπτη, Ιουλίου 03, 2025

Κώστας Βαξεβάνης: Περιμένοντας να φυτρώσουν οι μακαρονιές στα Ζωνιανά


 

Οι δύο ιστορίες φαινομενικά είναι ασύνδετες μεταξύ τους, αλλά τις συνδέει το χάλι που ζούμε. Και ναι μεν η πρώτη έχει πλάκα και μόνο πλάκα, η δεύτερη αποτελεί τον προσδιορισμό της Ελλάδας, χωρίς την βολική ερμηνεία του πάλαι ποτέ Μωυσή – Μητσοτάκη για τις «χρόνιες παθογένειες». Είναι η Ελλάδα που θέλει ο Μητσοτάκης. 

Στα μαθητικά χρόνια της αθωότητας, αρχές της δεκαετίας του 1970, η δασκάλα μας στο σχολείο ( η κυρία Αναστασία Μαραγκού), μας είχε ζητήσει να πούμε τι φυτό θα ήθελε να καλλιεργήσει ο καθένας από εμάς, ώστε μετά από καιρό να μελετήσουμε πώς αναπτύσσεται. Παιδιά της υπαίθρου και της ελληνικής επαρχίας, γνωρίζαμε οι περισσότεροι τι θα σπείρουμε για να φυτρώσει γρήγορα. Έτσι οι περισσότεροι προτείναμε φακές, σιτάρι και φασόλια που φυτρώνουν γρήγορα και εύκολα. Όταν ήρθε η σειρά της Βούλας για να πει τι θα σπείρει στη δική της γλάστρα, είπε χωρίς καθυστέρηση: «εγώ κυρία θα σπείρω μια μακαρονιά να βγάλει μακαρόνια να τρώμε». 

Η αφέλεια ενός παιδιού 8 χρόνων, που συνθέτει αυτό το ανέκδοτο της μαθητικών μου χρόνων, επανήλθε σήμερα σαν εφιάλτης στην ελληνική πραγματικότητα της άνευ ορίων διαφθοράς. Εδώ είναι η σειρά της δεύτερης ιστορία. Το 2007, τα Ζωνιανά, το γνωστό πλέον χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου στην Κρήτη, έγινε γνωστό στο πανελλήνιο από το τραγικό γεγονός του τραυματισμού του αστυνομικού Στάθη Λαζαρίδη. Ο νεαρός αστυνομικός ήταν μέλος ενός αποσπάσματος της αστυνομίας, το οποίο θα πραγματοποιούσε έρευνα για ναρκωτικά σε σπίτια του χωριού. Η καλλιέργεια και το εμπόριο ναρκωτικών, ήταν καλά προστατευμένο στα ορεινά χωριά του Μυλοποτάμου και η Αστυνομία είχε αποφασίσει να βάλει τέλος (έτσι τουλάχιστον έλεγαν) στην ανομία των Ζωνιανών. Ενώ η ομάδα των αστυνομικών πλησίαζε στο χωριό, δέχθηκε ριπές από αυτόματα όπλα, από κατοίκους των Ζωνιανών οι οποίοι έκαναν επίδειξη δύναμης και έδιναν το μήνυμα ότι τα Ζωνιανά είναι απάτητα και από τα όργανα της νομιμότητας. Ο Λαζαρίδης έπεσε αιμόφυρτος και έμεινε φυτό. Τις επόμενες μέρες, ειδικές μονάδες της ΕΛΑΣ, στις οποίες συμμετείχαν και οι ΕΚΑΜ, σχεδόν κατέλαβε το χωριό, άρχισε να κάνει συλλήψεις και να κάνει έρευνες σε σπίτια και σε κατοίκους, που πολλές φορές ήταν σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Κάλυπτα τότε για το Mega την «επιχείρηση Ζωνιανά» και ήμουν αυτόπτης μάρτυρας περιστατικών που αστυνομικοί, ξεβράκωναν κυριολεκτικά κάτι τύπους, που μέχρι εκείνη την ώρα κόμπαζαν ότι είναι οι αετοί των βουνών, και τους υπέβαλαν σε εξευτελιστική έρευνα. Τα δελτία ειδήσεων, μετέδιδαν εικόνες από τα Ζωνιανά, ενώ διάφοροι δημοσιογράφοι, αναλυτές και πρωτίστως εκπρόσωποι του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, διαβεβαίωναν ότι θα μπει τέλος στο άβατο των Ζωνιανών. Οι κάτοικοι του Μυλοποτάμου παρουσιάζονταν συλλήβδην ως εγκληματίες με προδιάθεση στην παραβατικότητα και το έγκλημα. 

Όπως ήταν φυσικό, η θεωρία περί των εγκληματικών Ζωνιανών, δεν μπορούσε να είναι ούτε προσωπική, ούτε δημοσιογραφική μου άποψη. Έμεινα πάνω από ένα μήνα στην περιοχή και έκανα έρευνα η οποία αποτέλεσε αντικείμενο της εκπομπής μου. Από τις διηγήσεις των κατοίκων προέκυπτε, όχι ότι τα Ζωνιανά είχαν έφεση στην εγκληματικότητα, αλλά ότι η περιοχή έγινε πραγματικά άντρο της εγκληματικότητας επειδή οι λίγοι παραβατικοί και εγκληματίες επιβίωσαν και επιβλήθηκαν με πολιτική κάλυψη. Στη συνέχεια έσυραν ολόκληρο το χωριό σε αυτή τη λειτουργία και όρισαν τους κανόνες. Οι κάτοικοι που δεν είχαν σχέση με όλα αυτά, αναγκαστικά αποδέχθηκαν την πραγματικότητα αφού δεν μπορούσαν να την αλλάξουν. Οι παράνομοι έγιναν κυρίαρχοι και θεσμοθέτες της βίας και του παραλόγου, δίνοντας κάθε μέρα το μήνυμα ότι καλύπτονται από πολιτικούς, την Αστυνομία και την Δικαιοσύνη. Άλλωστε μόλις είχαν επιχειρήσει να δολοφονήσουν αστυνομικούς. 

Πώς όμως είχε ξεκινήσει ο κύκλος των Ζωνιανών; Σχεδόν όλοι έλεγαν την ίδια ιστορία. Στα Ζωνιανά όπου φυτρώνει μόνο ρίγανη, οι κομματάρχες τότε του Γιάννη Κεφαλογιάννη (του αποθανόντα υπουργού) έπαιρναν επιδοτήσεις, δηλώνοντας στρέμματα με καλλιέργειες που ήταν αδύνατο να υπάρχουν στην περιοχή. Όταν έγιναν κάποιες προσπάθειες ελέγχου των εικονικών καλλιεργειών, έπεσαν τα τηλεφωνήματα και όλα έληξαν άδοξα. Το αποτέλεσμα ήταν τα στρέμματα με τα βράχια να συνεχίσουν να δηλώνονται ως καλλιέργειες και να ανοίξει ο κύκλος των ενδιαφερόμενων που συμμετείχαν στην απάτη. 

Όταν η περιοχή μεταμορφώθηκε σε πραγματικό άβατο, οι καλλιέργειες αναβαφτίστηκαν . Ένας αξιωματικός της Αστυνομίας που υπηρετούσε στην ευρύτερη περιοχή και γνώριζε τα προνόμια της ατιμωρησίας και της πολιτικής κάλυψης που είχε ο Μυλοπόταμος, πρότεινε την καλλιέργεια χασίς. Αφού ήταν δεδομένο ότι κανένας δεν κάνει έλεγχο και για τίποτα στην περιοχή, γιατί να μην αυξηθεί το ποσοστό του κέρδους; Έτσι η περιοχή, με αστυνομική και πολιτική επίβλεψη, άρχισε την καλλιέργεια χασίς. Λίγο αργότερα, προκειμένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το κέρδος, άρχισαν να πουλάνε το χασίς και από τα κέρδη να επενδύουν στην κόκα. Τα συνολικά κέρδη ξεπλένονταν με real estate , σε διάφορα τουριστικά μέρη της Κρήτης. Ένα ακόμη παράλληλο εμπόριο που αναπτύχθηκε ήταν αυτό τον όπλων. Από την εποχή του πολέμου στη Βοσνία, μεγαλοσχήμονες στην Κρήτη, έκαναν εμπόριο όπλων, με τελικό προορισμό την πρώην Γιουγκοσλαβία, καλύπτοντάς το κάτω από την οπλοκατοχή στην Κρήτη. Η παλιά παράδοση των συμβατικών όπλων στην Μεγαλόνησο, η οποία είχε συνδεθεί με την κρητική λεβεντιά (μάχη της Κρήτης), είχε χρησιμοποιηθεί από τους λαθρέμπορους. Η Κρήτη γέμισε υπερσύγχρονα όπλα και κατασκευάστηκε μια νέου τύπου παράδοση, δολοφονική και πολλές φορές άνανδρη, υπό το ιστορικό πρόσχημα της κρητικής παράδοσης. Τα Ζωνιανά, πραγματικά βρέθηκαν στο κέντρο όλων αυτών των εξελίξεων. Όχι γιατί οι κάτοικοι ήταν εγκληματίες (στην πραγματικότητα μιλάμε για φιλόξενους, εργατικούς και φιλότιμους ανθρώπους) αλλά γιατί η παρασιτική και εγκληματική κουλτούρα επικράτησε ως κανονικότητα.

Σήμερα, διάβασα στο documentonews.gr ότι η Κρήτη, επιδοτείται με 8,5 εκατομμύρια ευρώ για καλλιέργεια βαμβακιού. Πρώτη σε επιδότηση, είναι η περιοχή του Μυλοποτάμου. Μπορεί στα Ζωνιανά να μην ρέει ο Νείλος, αλλά το βαμβάκι συναγωνίζεται απ ό,τι φαίνεται, αυτό της Αιγύπτου και γι αυτό εξασφάλισε επιδότηση 1,2 εκατομμύριο.

Με αυτά και με αυτά, φοβάμαι μην ανοίξω καμία μέρα το Documento και διαβάσω ότι στα Ζωνιανά φύτρωσαν μακαρονιές, για τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξασφάλισε επιδότηση ΟΠΕΚΕΠΕ στην εκλογική της πελατεία. Η φίλη μου η Βούλα, τώρα δικαιώνεται.

Κώστας Βαξεβάνης

Πηγή: documentonews.gr

https://www.documentonews.gr/article/perimenontas-na-fytrosoyn-oi-makaronies-sta-zoniana/


Τετάρτη, Ιουλίου 02, 2025

Τουρισμός: «Μικρό καλάθι» προσδοκιών από τις επιχειρήσεις τον Ιούνιο...


Μικρή κάμψη κατέγραψε τον Ιούνιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον τουρισμό, αποτυπώνοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία των επαγγελματιών του κλάδου εν μέσω της θερινής σεζόν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον Ιούνιο του 2025, ο δείκτης για τους κλάδους Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Τουριστικών Πρακτορείων υποχώρησε στις 131,5 μονάδες, από 137,3 μονάδες τον Μάιο, σηματοδοτώντας μια ήπια πτώση προσδοκιών από τις επιχειρήσεις. 

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μειώθηκαν στις +31 μονάδες από +37 τον προηγούμενο μήνα, ενώ πτώση καταγράφεται και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, η οποία διαμορφώνεται στις +29 μονάδες από +33 τον Μάιο. 

Παράλληλα, εξασθένιση παρατηρείται και στις προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, οι οποίες μειώθηκαν αισθητά στις +47 μονάδες, έναντι +56 τον Μάιο του 2025, ένδειξη πως οι επιχειρηματίες  βλέπουν με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα τη συνέχεια της καλοκαιρινή σεζόν.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην απασχόληση, όπου οι έντονα θετικές προβλέψεις υποχωρούν ήπια και διαμορφώνονται στις +65 (από +77) μονάδες, με τις επιχειρήσεις να προβληματίζονται αναφορικά με τις νέες προσλήψεις και την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας.

Η αύξηση του κόστους λειτουργίας, των πρώτων υλών και της ενέργειας φαίνεται πως εξακολουθεί να «φουσκώνει» τις τιμές σε καταλύματα και εστίαση, με τον δείκτη τιμών να διαμορφώνεται σε έντονα πληθωριστικά επίπεδα (+76 μονάδες).

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών βασίζεται σε εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και τη ζήτηση, καθώς και σε προβλέψεις για την πορεία τους στο άμεσο μέλλον.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών ευρύτερα στις Υπηρεσίες ενισχύθηκε ελαφρά τον Ιούνιο, στις 113,3 μονάδες, από 112 τον Μάιο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν ήπια, όπως και οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να αποκλιμακώνονται έντονα. 

Αναλυτικότερα, ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινείται σε ήπια υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις +36 μονάδες, με τον δείκτη εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση να διαμορφώνεται στις +35 μονάδες από +31 μονάδες το προηγούμενο διάστημα. 

Ήπια πτωτικά κινούνται οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου στις +25 (από +31) μονάδες, με τις προβλέψεις για την απασχόληση να διατηρούνται αμετάβλητες στις +25 μονάδες. Στις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται σε πληθωριστικά επίπεδα στις +24 μονάδες. Στην ερώτηση σχετικά με το βαθμό αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον, το 40% θεωρεί ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, οριακά υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: tornosnews.gr

https://www.tornosnews.gr/epixeiriseis/74315-toyrismos-mikro-kalathi-prosdokion-apo-tis-epicheirhseis-ton-ioynio.html 



 

Τρίτη, Ιουλίου 01, 2025

Ρόδος: Παιδίατρος έσωσε ηλικιωμένο που έπαθε ανακοπή στο αεροδρόμιο

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη στελέχωσης του ιατρείου του αερολιμένα 



Το θέμα της απουσίας γιατρού από το αεροδρόμιο της Ρόδου αναδείχθηκε για άλλη μια φορά χθες το μεσημέρι, όταν 65χρονος αλλοδαπός υπέστη καρδιακό επεισόδιο και κατέρρευσε μέσα στο κτίριο του αεροσταθμού. 

Ευτυχώς για τον ίδιο, στο αεροδρόμιο εκείνη την ώρα βρισκόταν η παιδίατρος από την Θεσσαλονίκη Όλγα Τζέτζη, που είχε έρθει στη Ρόδο για το πανελλήνιο παιδιατρικό συνέδριο. 

Στιγμιότυπο από την προσπάθεια διάσωσης

«Οι κόρες μου αντελήφθησαν ότι κάποιος άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια. Ευτυχώς πολύ πρόσφατα είχα κάνει επανάληψη σεμιναρίου πρώτων βοηθειών, οπότε ξεκίνησα με τεχνητή αναπνοή και μετά έκανα απινίδωση, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ» είπε η ίδια στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου.

Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που πέρασε προσπαθώντας να κρατήσει τον άνθρωπο στη ζωή, η παιδίατρος είπε ότι κάποια στιγμή, προσευχήθηκε στον Θεό. «Χρειάστηκε να κάνω απινίδωση 4-5 φορές. Ευτυχώς το ΕΚΑΒ ήρθε γρήγορα και ο άνθρωπος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο»δήλωσε η κ. Τζέτζη, υπογραμμίζοντας όσο σημαντικό είναι κάθε πολίτης να έχει γνώσεις πρώτων βοηθειών και να υπάρχουν απινιδωτές. 

Ωστόσο, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο αναγκαία είναι η μόνιμη παρουσία γιατρού, σε ένα διεθνές αεροδρόμιο, από το οποίο διακινούνται ετησίως εκατομμύρια επιβάτες. Σημειώνεται, πάντως, ότι υπάλληλοι του αεροδρομίου έχουν εκπαιδευτεί για την παροχή βοήθειας με απινιδωτή και συνέδραμαν, επίσης, στην προσπάθεια επαναφοράς του 65χρονου. 

(Με πληροφορίες από ertnews.gr)

ΦΩΤΟ: Toυρίστες στο αεροδρόμιο της Ρόδου περιμένουν την πτήση της επιστροφής στις πατρίδες τους. (Photo by Will VASSILOPOULOS / AFP)

Το μοντέλο Μητσοτάκη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο «φερόμενος ως πρωθυπουργός» και μια φουσκωμένη χήνα


Από τη naftemporiki - 

Η επιτελική τυφλότητα made in Greece και το φουά γκρα του πλανήτη 

Από τις υποκλοπές μέχρι τα Τέμπη και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει νακυβερνά μια χώρα για την οποία δεν έχει ιδέα. Δεν ήξερε ότι η ΕΥΠ – την οποία είχε θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό του – παρακολουθούσε υπουργούς, πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. 

Δεν ήξερε ότι οι σιδηρόδρομοι λειτουργούσαν στα όρια της κατάρρευσης, με σβηστά φανάρια και ανύπαρκτα συστήματα ασφαλείας. 

Δεν ήξερε τι συνέβαινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρότι το σκάνδαλο «καίει» στελέχη πρώτης γραμμής της κυβέρνησης και του κόμματος του. 

Κι όμως, είναι τέτοια η σπουδή ορισμένων δημοσιογράφων, δημοσιολογούντων και influencers να μας πείσουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη, που καταλήγουν – χωρίς να το καταλαβαίνουν – να μας λένε πως στην πραγματικότητα… δεν κυβερνά. Πώς λέμε «ο φερόμενος ως δράστης»; Ε, λοιπόν, πουλάνε, χωρίς να το συνειδητοποιούν το αφήγημα «ο φερόμενος ως πρωθυπουργός».

Αν τους πιστέψουμε, κυβερνά μια χώρα χωρίς να γνωρίζει τι γίνεται σε κανέναν από τους βασικούς της τομείς. Αν δεν τους πιστέψουμε, το συμπέρασμα παραμένει απογοητευτικό. Σε κάθε περίπτωση, ζούμε το μοναδικό μοντέλο «επιτελικής άγνοιας»: ένα κράτος στο οποίο όλοι γνωρίζουν – εκτός από τον πρωθυπουργό.

Εν τω μεταξύ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η παράδοση-παραλαβή είχε κάτι από… reunion παλιών καλών φίλων. Χαμόγελα, χειροκροτήματα, λόγια συγκίνησης και ευχαριστίες στον Διονύση Σταμενίτη που αποχωρεί, παρά το γεγονός ότι το όνομά του φιγουράρει σε δικογραφία με βαρύτατες κατηγορίες.

Ο ίδιος μιλά για «διάλογο προϊόν κοπτοραπτικής» και ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα αίτημά μου για εξυπηρέτηση». Ακόμη και εάν αυτό ισχύει, όταν έχει ξεσπάσει ένα τέτοιο σκάνδαλο θα περίμενε κανείς μια πιο «χαμηλόφωνη» τελετή. 

Σταυροδρόμι ή ναρκοπέδιο;

Δεν είναι μόνο η πολιτική ζωή του τόπο που θυμίζει ναρκοπέδιο. Το ίδιο συμβαίνει με τις αγορές. Μετά από ένα εξάμηνο γεμάτο γεωπολιτικές τριβές και επιτοκιακές αυταπάτες  ο Ιούλιος βρίσκει τις αγορές σε φάση βαριάς αμηχανίας. Μπορεί το ράλι να έχει συνέχεια ή θα έρθει απότομη διόρθωση; Η υγεία της αμερικανικής οικονομίας θα κρίνει πολλά, αλλά η πραγματική μάχη θα παιχτεί στο δολάριο, στα επιτόκια και στις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ.

Το λεγόμενο “big beautiful bill” που προωθεί ο Λευκός Οίκος υπόσχεται φιλοαναπτυξιακές επιλογές – αλλά με τί κόστος για το χρέος, τα ομόλογα και τη διεθνή εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα; Η αποδολαριοποίηση, πάντως, δεν είναι πλέον θεωρία. Είναι μια πραγματική τάση. Το ίδιο και η επιστροφή του χρυσού ως πολιτικού asset. Από κοντά και το πετρέλαιο: κρατιέται ήρεμο, αλλά με το δάχτυλο στο κουμπί.

Οι αγορές μπαίνουν στο β΄ εξάμηνο με νέους φόβους, λιγότερα σενάρια και περισσότερα διλήμματα. Το «ποιος κυβερνά» δεν είναι μόνο ερώτημα για κράτη· αφορά και την παγκόσμια οικονομία.

Η εποχή του foie gras και των ελλειμμάτων

Και μέσα σε όλα αυτά, ένα ερώτημα πλανάται πάνω από τη διεθνή σκηνή: πόσο ακόμη μπορούν οι κυβερνήσεις να ξοδεύουν χωρίς φρένο; Το έλλειμμα των ΗΠΑ αγγίζει ήδη το 7% του ΑΕΠ και προβλέπεται να φουσκώσει κι άλλο, με το νέο νομοσχέδιο του Τραμπ να υπόσχεται τρισεκατομμύρια νέου δανεισμού. Δεν είναι όμως μόνο η Ουάσιγκτον· η δημοσιονομική χαλαρότητα έχει γίνει διεθνής νόρμα. Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Γερμανία – ακόμη και η Ελβετία – ξοδεύουν χωρίς αναστολές.

Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση και τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί. Η χρυσή περίοδος του «εύκολου χρέους» τελείωσε. Πλέον, η εξίσωση δεν βγαίνει.

Ο Economist μιλά για εποχή φουά γκρα: οι κυβερνήσεις φουσκώνουν τη χήνα με δανεικά. Αλλά ακόμη και η πιο ορεξάτη χήνα έχει ένα όριο. Και όταν αυτό ξεπεραστεί, θα σκάσει.

Τριπλάσιοι Κινέζοι (και λίγους λέμε)

Ο νέος έρωτας του ελληνικού τουρισμού έχει όνομα και επώνυμο: Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Με πάνω από 250 εκατομμύρια Κινέζους ταξιδιώτες και το 10% να καλοβλέπει Ευρώπη, η Ελλάδα ανοίγει φτερά (και αεροδιάδρομους).

Φέτος, οι πτήσεις Κίνα–Ελλάδα τριπλασιάζονται σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τις 12–13 την εβδομάδα. Στην πίστα μπαίνει και η Juneyao Air, ενώ η Air China πετάει Πεκίνο–Αθήνα 4 με 5 φορές τη βδομάδα. Ο τουρισμός παίρνει τα πάνω του και τα POS κάνουν πρόβα για γιουάν.


Πηγή: naftemporiki.gr

https://www.naftemporiki.gr/paraskiniaka/1975319/to-montelo-mitsotaki-ston-opekepe-o-feromenos-os-prothypoyrgos-kai-mia-foyskomeni-china/

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Ρόδο, Κάρπαθο, Κω και Νίσυρο «αγγίζει» το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ...


 

Στοιχεία «φωτιά» περιλαμβάνονται στη δικογραφία - επιδοτήθηκαν παράνομα χιλιάδες στρέμματα 

Τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κω και τη Νίσυρο «ακουμπά», το τεράστιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ το οποίο «ξήλωσε» 4 στελέχη της κυβέρνησης και πυροδότησε νέα πολιτική αντιπαράθεση σε κεντρικό επίπεδο, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό να λάβει έκτακτα μέτρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία των 3.000 σελίδων, κάτοικοι – κτηνοτρόφοι της Κρήτης, φέρονται να είχαν «ενοικιάσει» εκτάσεις στο νησί της Ρόδου και της Κω τις οποίες δήλωναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να λαμβάνουν τεράστιες επιδοτήσεις, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. 

Ήδη, οι δύο αυτές συγκεκριμένες υποθέσεις, μαζί με άλλες που ερευνώνται σε ότι αφορά απευθείας επιδοτήσεις ατόμων για το νησί της Ρόδου, έχουν μπει στο «στόχαστρο» των ερευνητικών και διωκτικών Αρχών. 

Αυτό που τώρα αναμένεται να διερευνηθεί είναι ποια είναι τα εμπλεκόμενα άτομα από τα Δωδεκάνησα, πως έγιναν οι σχετικές επαφές ανάμεσα στους κτηνοτρόφους από την Κρήτη και τα νησιά μας και βέβαια αν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών ή άλλων προσώπων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της Δανάης Αλεξάκη στη «Ναυτεμπορική», στον ενάμιση χρόνο που διήρκησε η θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Βορίδης επιδίωξε να κάνει «τσεκ» σε όσο περισσότερα σημεία περιλαμβάνονται στην τότε γαλάζια «λίστα» με τις κύριες δράσεις Αγροτικής Πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά στο «κεφάλαιο» βοσκοτόπια, το 2019 ο Μάκης Βορίδης υπογράφοντας σχετική απόφαση διατηρεί το καθεστώς της «τεχνικής λύσης», η οποία θεσμοθετήθηκε το 2014 από τον τότε υπουργό Γιώργο Καρασμάνη, προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα των κτηνοτρόφων που έμειναν χωρίς επιδότηση από τη μη αναγνώριση των βοσκοτόπων τους- δεδομένου του «στενού» ορισμού για τα βοσκοτόπια που είχε θέσει η Κομισιόν. 

Να επισημανθεί ότι πάνω στη «λύση Καρασμάνη» με υπουργική απόφαση του 2015 (επί υπουργίας Π. Λαφαζάνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ορίστηκε ότι «τυχόν απόθεμα βοσκοτόπων το οποίο εντοπίζεται στη νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη δεν μπορεί να κατανεμηθεί σε κτηνοτρόφους που έχουν την έδρα της εκμετάλλευσής τους είτε σε άλλο νησί είτε σε χωρική ενότητα της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Πώς άρχισε το πάρτι… στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στα νησιά μας

Ωστόσο, στην πορεία η «τεχνική λύση» μάλλον παραφράστηκε και άνοιξε την κερκόπορτα για το «πάρτι» στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μολονότι η εφαρμογή της τεχνικής λύσης «μετρούσε» ήδη τέσσερα χρόνια, πριν την ανάληψη καθηκόντων του Μάκη Βορίδη, το 2019 φέρεται ότι ήταν η χρονιά που γιγαντώθηκε το σκάνδαλο των βοσκοτόπων, με τους Κρητικούς κτηνοτρόφους να «δεσμεύουν» χιλιάδες στρέμματα βοσκότοπων σε άλλες περιοχές νησιωτικές και μη της χώρας.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 ο τότε πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ Αθ. Καπρέλης έστειλε επιστολή στον υπουργό Μ. Βορίδη με θέμα «Διαβίβαση κατανομής επιλέξιμων βοσκοτόπων» και στην οποία προτείνει «λόγω ελλείψεων επιλέξιμων βοσκοτόπων σε ορισμένες Χωρικές Ενότητες» την κατά περίπτωση κατανομή σε άλλες.

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν ότι τότε σε 12.947 αιτούντες από την Κρήτη δίδονται παρανόμως 107.439 στρέμματα σε δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο. Στις 19 Νοεμβρίου 2019 νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ορίστηκε ο κ. Γρηγόρης Βάρρας, ο οποίος κίνησε διαδικασίες ουσιαστικών ελέγχων, αλλά απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του υποβάλλοντας παραίτηση στις 10-11-2020 επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, χωρίς να προλάβει να κάνει κατανομή του εθνικού αποθέματος στους κτηνοτρόφους.

Μέχρι σήμερα, ο κ. Βορίδης δεν έχει αναφέρει τους λόγους για τους οποίους ζήτησε την παραίτηση του κ. Βάρρα. Σημειώνεται ότι οι αναφορές του καθηγητή Βάρρα στις εισαγγελικές αρχές, βασίστηκαν στους ελέγχους που είχε κάνει η τότε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευή Τυχεροπούλου (η οποία καθαιρέθηκε από τη θέση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου και σήμερα απειλείται με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις που έχει κινήσει εναντίον της η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ).

Η θητεία Αυγενάκη και οι καταγγελίες Σημανδράκη

Οι επόμενοι πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν: o Ευάγγελος Σημανδράκος, Κυριάκος Μπαμπασίδης και Νικόλαος Σαλάτας. Στον ένα χρόνο που έμεινε στην Αχαρνών ο Λευτέρης Αυγενάκης, από τις 27 Ιουνίου 2023 έως τις 14 Ιουνίου 2024, δεν υπήρξαν πολλά «τσεκ» στο γαλάζιο φάκελο του αγροτικού χαρτοφυλακίου, με τη μεγαλύτερη κινητικότητα του υπουργού να εστιάζει στα ζητήματα της Κρήτης.

Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν τότε ο κ. Σημανδράκης ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του τον Δεκέμβριο του 2023 και τα ηνία του Οργανισμού ανέλαβε ο κ. Μπαμπασίδης, το όνομα του οποίου «πρωταγωνιστεί» και αυτό στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.

Στην κατάθεσή του, ο κ. Σημανδράκος αναφέρει ότι δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τον τότε ΥΠAΑΤ για να πληρώσει ο Οργανισμός 6.000 ύποπτα και ελεγχόμενα ΑΦΜ ημετέρων. Σημειώνεται ότι περίπου στα μέσα του Νοεμβρίου του 2023, η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτήθηκε καθ΄ υπόδειξη του παραιτηθέντος πλέον Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ Γ. Στρατάκου, ο οποίος εκτελούσε εντολή του Λ. Αυγενάκη. Μετά την αποχώρησή του από τον Οργανισμό, πιστώθηκαν στα 6.000 ελεγχόμενα από την ευρωπαϊκή εισαγγελία ΑΦΜ όλα τα ποσά που είχαν «υπολογιστεί».

Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση

Όπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ το protothema.gr, η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δημιούργησε πολιτικά τραύματα, με τον κ. Μητσοτάκη να αναγκάζεται να «χάσει» από υπουργική θέση τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος υπηρετούσε αδιαλείπτως από το 2019, και τρεις υφυπουργούς, μεταξύ των οποίων και τον πολύ κοντινό του, Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος παραμένει στη θέση του γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ.

Οι συνομιλίες που έρχονταν στο φως της δημοσιότητας, πάντως, δημιούργησαν ένα περιβάλλον πολιτικής πίεσης για τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό το κλίμα έφτασε μέχρι και τις Βρυξέλλες, όπου είχε ταξιδέψει ο κ. Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη. Από το πρωί της Παρασκευής, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, με συνομιλητές του να του εισηγούνται την καρατόμηση των υφυπουργών που αναφέρονταν σε συνομιλίες με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο που ήταν ακόμα βουλευτές της ΝΔ.

«Δεν υπάρχει ποινικό ζήτημα γι’ αυτούς, αλλά δεν είναι συμβατές αυτές οι συνομιλίες με την υπουργική τους ιδιότητα», έλεγαν αρμόδιες πηγές. Και με δεδομένο ότι οι βουλευτές που δεν έχουν ποινικό αδίκημα οδηγήθηκαν στην έξοδο, δύσκολα θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του ο Μάκης Βορίδης.

Τα επόμενα βήματα

Με τις απομακρύνσεις των τεσσάρων, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κινηθεί σχετικά γρήγορα, προκειμένου η υπόθεση να μην «κακοφορμίσει» και το Μέγαρο Μαξίμου να μην εγκλωβιστεί πολιτικά, έχοντας το επιχείρημα ότι όσοι υπουργοί ενεπλάκησαν σε συνομιλίες -ακόμα και χωρίς ποινική βαρύτητα- βγήκαν εκτός σχήματος.

Αυτό δεν προδικάζει τη στάση της ΝΔ απέναντι στο αίτημα Προανακριτικής που το ΠΑΣΟΚ έχει ουσιαστικά προαναγγείλει. Αντιθέτως, κατά τις πληροφορίες η κυβέρνηση δεν είναι «ζεστή» για μια ακόμη Προανακριτική, εξ ου και δεν σχεδιάζει να αντιπαραβάλλει μια δική της πρόταση απέναντι σε αυτή του ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε στις περιπτώσεις Καραμανλή και Τριαντοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι «το πολύ να γίνει μια Εξεταστική», με βάση την πρώτη αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας.

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα καλείται να λάβει αποφάσεις για την αναπλήρωση των υπουργών που βγήκαν εκτός σχήματος. Για τη θέση του Μάκη Βορίδη θα αναζητηθεί, το πιθανότερο, πρόσωπο παρόμοιου πολιτικού προφίλ, καθώς στόχος είναι να συνεχιστεί η πορεία που χάραξε ο κ. Βορίδης. Για τις θέσεις των υφυπουργών είναι δεδομένο ότι θα επιστρατευτούν βουλευτές της ΝΔ και μένει να φανεί, αν θα πρόκειται για «πρωτάκια» ή για «πρώην», που θα πάρουν… δεύτερη ευκαιρία.

Πηγή: rodiaki.gr

Oι Ιταλοί τουρίστες πρώτη εθνικότητα στην Κάρπαθο


Με τους Ιταλούς ταξιδιώτες να αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Κάρπαθο, η Υπηρεσία ΕΟΤ Ιταλίας διοργάνωσε από τις 22 έως τις 25 Ιουνίου ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στο νησί για τους εκπροσώπους έξι τουριστικών γραφείων από τη Νάπολη και ενός δημοσιογράφου μεγάλης τουριστικής εφημερίδας της χώρας. 

Στόχος του fam trip, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπάθου, ήταν η ενίσχυση της παρουσίας του προορισμού στην ιταλική αγορά, καθώς και η υποστήριξη των απευθείας συνδέσεων Νάπολης-Καρπάθου από την αεροπορική εταιρεία Volotea. 

Κατά την παραμονή της στο νησί, η ιταλική αποστολή επισκέφθηκε παραδοσιακούς οικισμούς, όπως η Όλυμπος, οι Μενετές και το Απέρι και πολλές παραλίες του νησιού. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, επίσης, περιήγηση στο δίκτυο μονοπατιών του νησιού (πεζοπορικός τουρισμός), γνωριμία με βιωματικές μορφές τουρισμού που συνδέονται με τη μοναδική αυθεντικότητα της καθημερινής ζωής των κατοίκων, και  γευσιγνωσία τοπικών πιάτων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής, πραγματοποιήθηκαν εξάλλου συναντήσεις με τον δήμαρχο του νησιού, Μιχάλη Φελλουζή, και τοπικούς τουριστικούς επαγγελματίες, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των δύο πλευρών και οι τάσεις στην ιταλική τουριστική αγορά.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η σταθερά αυξητική πορεία των αφίξεων Ιταλών ταξιδιωτών στην Κάρπαθο υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της συνεχούς προβολής της στη συγκεκριμένη αγορά, ώστε να παραμείνει ένας ελκυστικός και διαρκώς ανερχόμενος προορισμός. 


Στην φωτο: Η ιταλική αποστολή μπροστά στις τρεις δωρικές κολώνες του Καρπαθιώτη καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηβασίλη, κατά την επίσκεψή της στην Όλυμπο της Καρπάθου. 

Πηγή: tornosnews.gr

Κυριακή, Ιουνίου 29, 2025

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι στήθηκε το πλιάτσικο – Το βίντεο με τους… χαρούμενους Μητσοτάκη, «φραπέ» και «χασάπη»

Ένα αποκαλυπτικό βίντεο από τα… παλιά ήρθε στο φως της δημοσιότητας που δείχνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ιδιαίτερα χαλαρό και χαρωπό ύφος να συναγελάζεται εν έτει 2019 στο ίδιο τραπέζι με τον «φραπέ» και τον «χασάπη», δίπλα- δίπλα! 




*

Στο πιο κάτω στιγμιότυπο από το ίδιο τραπέζι εικονίζονται ο Γιώργος Ξυλούρης ή «Φραπές» (αριστερά) και ο Ανδρέας Στρατάκης ή «Χασάπης» (δεξιά). 

Σήμερα το φύλλο του Documento που κυκλοφορεί, αποκαλύπτει ότι ο “φραπές” και ο “χασάπης” δεν ήταν άγνωστα πρόσωπα για τον πρωθυπουργό αλλά άνθρωποι των Αυγενάκη και Βορίδη. 

Ο Γ. Ξυλούρης ή “φραπές” είναι γνωστός ως ο διαχρονικός κομματάρχης της ΝΔ στην Ανω Μεσαρά. Με τον Λευτέρη Αυγενάκη όμως, τον οποίο επίσης «ανέλαβε» επί σειρά ετών, έφτασε στο… απόγειο της καριέρας του. Η οικογένεια του Γιώργου Ξυλούρη στην Κρήτη, διαχρονικού προέδρου και του ισχυρού συνεταιρισμού σταφιδοπαραγωγών ΚΣΟΣ Σουλτανίνα, στελεχώνει το ΚΥΔ της Γαλακτοκομικής ΙΚΕ Κόφινα που, σύμφωνα με καταγγελία, είχε αυξήσει τα κεφάλια των ζώων της ευρύτερης οικογένειάς του από 4.885 το 2014 σε 54.681 έως το 2023! Ο Ξυλούρης, ο οποίος διερευνάται σε δικαστικές υποθέσεις που έχουν ανοίξει για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη, «αποτυπώνεται» σε πλήθος συνομιλιών. Μάλιστα, ως παράγοντας φέρεται να συνεννοήθηκε με τον Βορίδη, ο οποίος μίλησε με τον Φλωρίδη ώστε να διασφαλιστεί το «ξεκώλωμα» της Ευρωπαίας εισαγγελέα.

Ο Ανδρέας Στρατάκης, γνωστός και ως «Χασάπης», που ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2019 με την ΝΔ , δέθηκε με κουμπαριά με τον Μάκη Βορίδη, όταν ο υπουργός βάφτισε στην Κρήτη τον εγγονό του. Σε μια κατάφωρη σύγκρουση συμφέροντος, ο Κρητικός διορίστηκε από 1.11.2019 έως και 12.1.2021 άμισθος σύμβουλος του Μ. Βορίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΥΔ (κέντρο υποδοχής δηλώσεων για επιδοτήσεις) Γαλακτοκομική Συνεργατική ΙΚΕ Κοφινά της κόρης του «Φραπέ». Πρόκειται για το ΚΥΔ που ελέγχεται για βαθιά εμπλοκή στις παράνομες επιδοτήσεις. Τέλος, ο «Χασάπης» πέρασε και από το ΔΣ της Γαίας Επιχειρείν, της εταιρείας των Neuropublic, Τράπεζας Πειραιώς και αγροτοσυνεταιρισμών που ήταν μονοπωλιακός «φορέας μεσολάβησης» για τις επιδοτήσεις.

Πηγή: documentonews.gr


https://www.documentonews.gr/article/opekepe-etsi-stithike-to-pliatsiko-to-vinteo-me-toys-xaroymenoys-mitsotaki-frape-kai-xasapi/


Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αποτύχαμε» - Πάλι…


Στις «διαχρνικές αδυναμίες» του ΟΠΕΚΕΠΕ επιρρίπτει τις αιτίες του σκαδάλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι «είμαστε εδώ για αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και κυρίως, να δείχνουμε τι κάνουμε για να δώσουμε λύσεις», προθέτοντας, ωστόσο: «ας είμαστε ειλικρινείς, αποτύχαμε. Οι διάλογοι που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν αγανάκτηση και οργή. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όποιος αποδεδειγμένα έλαβε ευρωπαϊκούς πόρους που δεν δικαιούται θα κληθεί να τους επιστρέψει»...

Το σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το tvxs

Πηγή: tvxs

Σάββατο, Ιουνίου 28, 2025

Κώστας Βαξεβάνης: Ο Βορίδης έγινε βαρίδης για τον Μητσοτάκη


 

Το φαινόμενο οι πρώτοι και έμπιστοι να γίνονται τελευταίοι στην πολιτική, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Ειδικά όταν η αλλαγή στη σειρά και τις προτιμήσεις, έχει ως ζητούμενο να προστατευτεί ο αρχηγός. Συνεπώς η αναχώρηση του Μάκη Βορίδη από το Μαξίμου και την εύνοια του Μητσοτάκη, είναι απολύτως κατανοητή. Ο Βορίδης δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Όσο βρισκόταν δίπλα στον Μητσοτάκη, ήταν αυτός που είχε το βάρος της διαχείρισης σκληρών καταστάσεων. Αυτό τον τοποθετεί σε έναν κύκλο, από αυτούς όπου η εύνοια, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε επικινδυνότητα. 

Η απομάκρυνση του Μάκη Βορίδη από την τρέχουσα πολιτική, μπορεί να είναι ένα απλό «κάτσε λίγο πίσω μέχρι να τελειώσει ο θόρυβος» αλλά μπορεί να είναι και ένα αδιέξοδο όχι απαραίτητα για τον Βορίδη. Η συνύπαρξή του με τον Μητσοτάκη, είχε και ως συνδετικό στοιχείο, ότι ο Μάκης Βορίδης ανήκει σε έναν χώρο τον οποίο παραδίδει προς ενοικίαση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι θα γίνει λοιπόν, αν αποφασίσει η σχέση του με τον Μητσοτάκη να φτάσει την ρήξη και τη δημιουργία κόμματος; Υπάρχει όμως πολύς δρόμος μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο. Μπορεί ωστόσο να επικρέμεται πάνω από τον Μητσοτάκη και αυτό είναι ένα στοιχείο αδήλωτου αλλά υπαρκτού πολιτικού εκβιασμού. 

Ο Μητσοτάκης δεν είχε σκοπό να απομακρύνει τον Βορίδη. Πολλοί άλλωστε τον διαβεβαίωναν ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν στις δικογραφίες και ονόματα από άλλους πολιτικούς χώρους, οπότε θα μπορεί να παίξει με συμψηφισμούς. Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να ρίξει στα σκυλιά τον άλλοτε έμπιστο της οικογένειας, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει βεβαρημένο παρελθόν. Από την Κρήτη άρχισαν να φτάνουν τα μαντάτα, ότι ο άλλοτε μπιστικός του Μητσοτάκη, μπορούσε να πληροφορήσει την κοινή γνώμη πως όσα έγιναν, έγιναν σε γνώση του Μητσοτάκη. 

Ενώ ο πρωθυπουργός επιχειρούσε να λύσει αυτή την άσκηση εκβιαστικής ισορροπίας, η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή και άρχισε να δημοσιοποιείται, ανέτρεψε την εικονική πραγματικότητα της αναμενόμενης καλής διαχείρισης.

Στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί, δεν υπάρχει μόνο επίκληση ονομάτων υπουργών. Μιλούν τα στελέχη που τοποθέτησαν, οι σύμβουλοί τους και οι έμπιστοί τους. Το χειρότερο είναι ότι λένε πράγματα που τελικώς έχουν συμβεί και επιβεβαιώνονται.

Εμφανίζεται για παράδειγμα ο Βορίδης να έχει εξασφαλίσει μέσω συνομιλίας με τον Φλωρίδη σε ανύποπτο χρόνο, την εξόντωση της εντεταλμένης στην Ευρωπαία Εισαγγελέα Πόπης Παπανδρέου. Οποία σύμπτωση, στον δημόσιο λόγο του Υπουργού Δικαιοσύνης, λίγο αργότερα, εντοπίζουμε πραγματικά επιθέσεις στο θεσμό και το πρόσωπο της Εισαγγελέως.

Το σκάνδαλο έχει και μεγάλη έκταση αλλά και πολυπληθυσμιακή σχέση με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης δεν καλείται να καλύψει ένα Καραμανλή ή έναν Τριαντόπουλο, αλλά το σύνολο των προσώπων που αποτελούσαν τη βάση των πελατειακών διεφθαρμένων σχέσεων της κυβέρνησης και των υπουργών.

Ήδη ο Μάκης Βορίδης, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα τραβήξει τον δικό του νομικό δρόμο και θα δεχθεί το μοντέλο Τριαντόπουλου και Καραμανλή.

Στην προσπάθεια να ανταπεξέλθει επικοινωνιακά ο Μητσοτάκης στο πρώτο ακόμη στάδιο του σκανδάλου, πέταξε το βαρίδι του Βορίδη, τεσσάρων υφυπουργών και ενός Γενικού Γραμματέα. Άφησε ωστόσο στη θέση του τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστο Κέλλα. Στην αυτονόητη ερώτηση των δημοσιογράφων γιατί παρέμεινε ο Κέλλας, η κυβέρνηση απάντησε «γιατί αυτός δεν έχει προβληματικές συνομιλίες». Δηλαδή ενώ ο Μητσοτάκης μπορούσε να πει ότι ζητάει την απομάκρυνση των υπουργών μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, εν είδει ανασχηματισμού προκαταβολικής ευαισθησίας, έκανε την παραδοχή ότι όσοι έφυγαν έχουν ένα είδος εμπλοκής. Τους έριξε δηλαδή (και τους το δήλωσε κιόλας) στην αρένα.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει, όταν στις επόμενες πολλές δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα φτάσουν στη Βουλή, θα υπάρξουν (και θα υπάρξουν) ονόματα και άλλων πολιτικών και υπουργών που εμφανίζονται σε «προβληματικές συνομιλίες»; Θα τους πετάξει και αυτούς ο Μητσοτάκης με βάση το δεδικασμένο που έχει δημιουργήσει;

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει άλλη ποιοτική και ποσοτική διάσταση από τα ως τώρα σκάνδαλα που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση. Το χειρότερο είναι ότι λειτουργεί πλέον αθροιστικά και επιβαρυντικά για τον Μητσοτάκη. Κοινώς δεν μπορεί να συνεχίζει το ίδιο βιολί των νομικισμών και των κατηγοριών προς τρίτους για να σώσει τον εαυτό του. Το σχετικό μάθημα μπορεί να μην το δώσουν οι ψηφοφόροι, αλλά μπορεί και ένας Μάκης Βορίδης να είναι αρκετός. Αρκεί να αποφασίσει να ξεθάψει το τσεκούρι.


Κώστας Βαξεβάνης

Πηγή: documentonews.gr

https://www.documentonews.gr/article/o-voridis-egine-varidis-gia-ton-mitsotaki/

Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2025

Ρόδος: Συνελήφθησαν τέσσερις Γερμανοί τουρίστες για φθορές στο κάστρο Φερακλού


 

Παρέα νεαρών τουριστών εθεάθη να κλωτσά και να προκαλεί φθορές σε τμήματα του κάστρου Φερακλού στη Ρόδο. 

Αναστάτωση και οργή έχει προκαλέσει στη Ρόδο ο βανδαλισμός του ιστορικού κάστρου Φερακλού από τέσσερις Γερμανούς τουρίστες, ηλικίας περίπου 19-20 ετών. Οι νεαροί συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης από αστυνομικούς του Α.Τ. Αρχαγγέλου, έπειτα από καταγγελία για πρόκληση φθορών σε προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο. 

Το περιστατικό έλαβε χώρα την Τετάρτη (25/6), περίπου στις 15:20, στον αρχαιολογικό χώρο του ενετικού κάστρου Φερακλού, που δεσπόζει στον λόφο πάνω από τον οικισμό Χαράκι. 

Σύμφωνα με την καταγγελία κατοίκου της περιοχής, ομάδα νεαρών θεάθηκε να κλωτσάει και να προκαλεί ζημιές σε τμήματα του κάστρου. 

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές. Περιπολικό του Α.Τ. Αρχαγγέλου έφτασε στην τοποθεσία, όπου δεν εντόπισε άμεσα ενέργειες φθοράς, όμως, έπειτα από αναζητήσεις στο ευρύτερο σημείο, οι αστυνομικοί εντόπισαν τέσσερις Γερμανούς τουρίστες, ηλικίας από 18 έως 20 ετών. 

Κατά την προανάκριση, δύο εκ των συλληφθέντων παραδέχτηκαν ότι προέβησαν σε καταστροφικές ενέργειες, κλωτσώντας τμήμα του πέτρινου τοιχίου, προκαλώντας την κατάρρευση μέρους του. Οι άλλοι δύο ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν τις πράξεις των φίλων τους, χωρίς να παρέμβουν. 

Όπως αναφέρει η Δημοκρατική, η ζημιά που προκλήθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αφορά αποκόλληση και πτώση πέτρινων τμημάτων από ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα μέρη του κάστρου. Το σημείο στο οποίο σημειώθηκε η φθορά ήταν προσβάσιμο στους επισκέπτες, χωρίς όμως να διαθέτει ενισχυμένα μέτρα προστασίας.

Οι τέσσερις νεαροί συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και χθες πέρασαν το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η Αστυνομική Διεύθυνση ενημέρωσε άμεσα και τις αρμόδιες προξενικές αρχές της Γερμανίας, όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις σύλληψης αλλοδαπών υπηκόων.


(Με πληροφορίες από το news247.gr)


Πέμπτη, Ιουνίου 26, 2025

Νίκος Καραγιάννης: «Κρεμάω την ιατρική μπλούζα μετά από 50 χρόνια, αλλά κρατώ στην καρδιά μου όλους εσάς που γνώρισα»


 

«Αν ήμουν χρήσιμος για εσάς, τότε νιώθω ευλογημένος» επισήμανε σε μήνυμά του 

Συνταξιοδοτείται μετά από προσφορά μισού αιώνα στην Ιατρική, ο γνωστός παθολόγος γιατρός του νησιού μας, Νίκος Καραγιάννης. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος και οικογενειάρχης, ένας ακέραιος χαρακτήρας, με ήθος σπάνιο, που υπηρέτησε την κοινωνία της Ρόδου, αφήνοντας παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, το ανεξίτηλο αποτύπωμα της προσφοράς. 

Από τα πρώτα του βήματα ως νέος γιατρός μέχρι και σήμερα, ο Νίκος Καραγιάννης στάθηκε δίπλα σε χιλιάδες συμπολίτες του, με γνώση, ευσυνειδησία και – πάνω απ’ όλα – ανθρωπιά. Υπήρξε για πολλούς όχι μόνο ο θεράπων ιατρός τους, αλλά και φίλος, στήριγμα και παρηγορητής. Το χαμόγελό του, το μοναδικό χιούμορ του, η ήρεμη φωνή του και η απεριόριστη αφοσίωσή του έγιναν συνώνυμα της φροντίδας και της ελπίδας. Μαζί με τον αδελφό του Σάββα, εργάστηκαν και προσέφεραν από κοινού για πολλές δεκαετίες. 

Η παρουσία του στα κοινά του νησιού δεν περιορίστηκε στα ιατρεία και τα νοσοκομεία. Ο Νίκος Καραγιάννης υπήρξε ενεργό μέλος της κοινωνίας, βοηθώντας χωρίς πολλές φορές κανείς να το γνωρίζει, είτε μέσω φιλανθρωπικών δράσεων είτε μέσω της στήριξης σε αδύναμες ομάδες. Η εκτίμηση και η αγάπη που έχει κερδίσει δεν μετριούνται με λόγια και κείμενα, αλλά με την ειλικρινή συγκίνηση όσων τον γνώρισαν.

Στο μήνυμά που απέστειλε στη «Ροδιακή» αναφέρει:

«Με συγκίνηση και πρωτόγνωρα αισθήματα, χρέος και ανάγκη ψυχής, να ευχαριστήσω όλους και έναν-έναν χωριστά, τις οικογένειες της πόλης, των χωριών και των νησιών μας, που για περισσότερα από πενήντα χρόνια εμπιστεύθηκαν σε μένα την υγεία τους και όχι μόνο, μιας που ο παθολόγος πιο εύκολα μπαίνει σε κάθε σπίτι και χρόνο με τον χρόνο γίνεται δικός τους άνθρωπος και εκτός από γιατρός γίνεται και σύμβουλος σε μία εποχή ισοπέδωσης αξιών και θεσμών, ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Αν έκανα σωστά τη δουλειά μου, δεν μπορώ να το πω εγώ. Έχω όμως την αίσθηση ότι υπηρέτησα την επιστήμη μου με αξιοπρέπεια και τον άρρωστο με σεβασμό και ανιδιοτέλεια.

Να είστε πάντα καλά, να μεγαλώσετε τα παιδιά σας με αξιοπρέπεια και να τα δείτε δημιουργημένα, ολοκληρωμένα, καλούς πολίτες και ωφέλιμους στην κοινωνίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη πολίτες που λειτουργούν με αγάπη και αλληλεγγύη, που σέβονται τους ανθρώπους, το περιβάλλον, τις παραδόσεις μας.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου κλινικούς, εργαστηριακούς, απεικονιστές, νοσοκομειακούς και ελεύθερους επαγγελματίες γιατί δε στερήθηκα τη συνεργασία τους όποτε τη ζήτησα για τους αρρώστους μου, με τις συνθήκες του σημερινού συστήματος Υγείας, τόσο απόμακρο από αυτό που το θέλαμε για το λειτούργημά μας και για τους πάσχοντες.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την εκτίμηση, και – πάνω απ’ όλα – την εμπιστοσύνη που δείξατε όλα αυτά τα χρόνια. Αν ήμουν χρήσιμος έστω και λίγο στις δύσκολες στιγμές της ζωής σας, τότε νιώθω ευλογημένος.

Η ιατρική μου ποδιά θα μπει σιγά-σιγά στο ντουλάπι, αλλά όλοι σας θα παραμείνετε παρόντες στην καρδιά μου! Ευχαριστώ!

Νικόλαος Καραγιάννης, Ειδικός Παθολόγος.»

Τετάρτη, Ιουνίου 25, 2025

Θάνατος με άρωμα μαστίχας - Όπου υπάρχει καπνός…

Η Χίος φλέγεται αβοήθητη και τα παλαιά μεταλλεία εξόρυξης αντιμόνιου ετοιμάζονται για νέες δόξες πάνω στα αποκαΐδια και στην «αβίωτη γη» 

Όπου υπάρχει καπνός…


Η απεγνωσμένη μάχη που δίνουν οι κάτοικοι της Χίου για να ματαιώσουν τις εξορύξεις αντιμονίου και την επαναλειτουργία των παλαιών μεταλλείων καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ «The Greek Experiment» του φίλου Πάνου Χαρίτου. 

Το πρώτο ήμισυ της ταινίας αφορά την εποχή των επιτροπείας, των μνημονίων και της προσπάθειας της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ για αντιστροφή της πορείας προς τη χρεοκοπία, αλλά το δεύτερο… ημίχρονο συμπυκνώνει τις αστρονομικές ευθύνες της αδίστακτης κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον αβίωτο βίο που βιώνουμε σήμερα. Ημιχρόνιο, για να κάνει ρίμα με το αντιμόνιο. Και με το μνημόνιο. 

Η Χίος και το αντιμόνιο γίνονται σημείο αιχμής ώστε να καταδειχθεί η κρατική ασυδοσία και η άνευ όρων και τύψεων αιχμαλωσία της κοινωνίας στο όνομα του κέρδους.

Το εδάφιο που αφορά το αντιμόνιο εξιστορεί την τραγωδία της δεκαετίας του ’50 με τον θάνατο 40 εργατών των ορυχείων Μποδοσάκη από το δηλητήριο, εξηγεί ότι το πιθανό όφελος από την επαναλειτουργία θα πρέπει να θεωρείται αμελητέο και ακούγονται οι απόψεις κατοίκων του νησιού και τοπικών φορέων.

Το αντιμόνιο δαιμονοποιείται και όχι άδικα, αφού ευθύνεται για αμέτρητες βλάβες του ανθρώπινου οργανισμού.

«Να δεις που θα πιάσει καμιά φωτιά, ίσα ίσα για να καταστραφεί το φυσικό κάλλος και να χαρακτηριστεί η περιοχή κρανίου τόπος», θυμάμαι να λέμε σε πηγαδάκι, αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ στην κατάμεστη αίθουσα της Ταινιοθήκης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε δύο εβδομάδες αργότερα, με τους πρώτους αέρηδες του καλοκαιριού. «Ξυπνάει ξανά ο εφιάλτης του 2012, όταν κάηκαν 145.890 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης», γράψαμε εδώ στο Documento.

«Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη Σφαγή και τον σεισμό του 1881», δήλωνε ο τότε δήμαρχος του νησιού Πολύδωρος Λαμπρινούδης.

Η φωτιά του 2025 απλωνόταν την περασμένη Κυριακή σε μέτωπο 10 χιλιομέτρων στα βουνά γύρω από την πόλη της Χίου και απειλούσε τόσο την πρωτεύουσα, όσο και τα μαστιχοχώρια.

Προχθές, Δευτέρα, ξέσπασε και νέο μέτωπο σε παρθένο δάσος στην περιοχή των Λεπτόποδων, κοντά στην κοιλάδα της Κεράμου, όπου υπάρχει μεγάλο δάσος Natura. Για να μην έχετε απορίες, η Κέραμος είναι η περιοχή όπου βρίσκονταν τα παλιά ορυχεία. Με μία χούφτα μόνιμους κατοίκους σήμερα. 

Ο Αλέξης Μπένος, ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ, είπε τα εξής σε ρεπορτάζ του Βαγγέλη Βαλαβάνη στο Documento τον περασμένο Ιανουάριο, μόλις μαθεύτηκε ότι η κυβέρνηση άναψε πράσινο φως για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, για έρευνα και εκμετάλλευση του αντιμονίου.

Αποδελτιώνω την κατακλείδα των δηλώσεων του εκλεκτού επιστήμονα, προτού μου καταλογίσετε woke υστερία και νομίσετε ότι είμαι από εκείνους τους αλλοπαρμένους που τρέχουν στα λιβάδια και αγκαλιάζουν δέντρα:

«Η εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο θα βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία του πληθυσμού. Η άμεση έκθεση προκαλεί δερματικές βλάβες, ενώ η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Χρόνια εισπνοή προκαλεί πνευμονοκονίαση, χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και ρήξη ρινικού διαφράγματος, ενώ καταγράφεται και θετική συσχέτιση επαγγελματικής έκθεσης στο (τρισθενές) αντιμόνιο με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Χρόνια έκθεση στο αντιμόνιο σχετίζεται επίσης με ηπατικές και νεφρικές βλάβες, γαστρεντερικό ερεθισμό, διαταραχές καρδιακού ρυθμού, βλάβες μυοκαρδίου και καρδιακές ανακοπές».

Κανονικό τζάκποτ του καρκίνου, δηλαδή. Κάτι σαν Σκουριές, αλλά στο πιο νησιωτικό και με γεύση μαστίχας. Α, και με τους Τούρκους σε ρόλο αυτόπτη μάρτυρα, από απόσταση μίας πετριάς.

Στο ντοκυμαντέρ του εξαίρετου Πάνου Χαρίτου (ο οποίος στο μεταξύ επέστρεψε μάχιμος στο Τελ Αβίβ για πολεμικές ανταποκρίσεις), μιλάει μεταξύ άλλων –με πολύ πάθος- ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, τον οποίο αγνοούσα μέχρι πρόσφατα, αλλά απ’ ότι αντιλαμβάνομαι είναι δημοφιλής.

Εκών άκων, ο Μακριδάκης ανέλαβε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την καταστροφική πυρκαγιά με τις αναρτήσεις του, αφού τα κανάλια ασχολούνται με το Big Brother και με τον τελικό του Master Chef.

Η πρώτη του ανάρτηση, βραδάκι Κυριακής, στο Facebook: «Είμαστε από ώρα 13.00 χωρίς ρεύμα λόγω της πυρκαγιάς.

Αν έχει έρθει το ρεύμα ως τις 8.30μμ θα μπορέσω να είμαι παρών. Η Χίος ξανά κάρβουνο. Έρμαιο της μαύρης ανάπτυξης που υπηρετεί η πολιτική της “οικοπεδοποίησης” της Ελλάδας.

Η Ελλάδα οικόπεδο τουριστικής λαίλαπας, “ενεργειακής μετάβασης”, “πράσινης ανάπτυξης”. Συνισταμένη κοινή όλων αυτών το κάρβουνο».

Η δεύτερη ανάρτηση του συγγραφέα, πρωί Δευτέρας: «Επενδύσεις, εξορύξεις, επεκτάσεις, έργα της γενιάς μας και χίλιες δυο ακόμη μεγαλοστομίες αναπτυξιολαγνείας οδήγησαν στις πολιτικές “οικοπεδοποίησης” και τελικά στην βιβλική καταστροφή.

Ένα νησί που ευημερούσε από ναυτιλία, μαστίχα, εσπεριδοειδή, μικρής κλίμακας οικοτουριστική οικονομία και πολιτισμό, έγινε ξαφνικά εξαρτώμενο από τον τουρισμό και τα πάσης φύσεως αντιμόνια. Ένας παράδεισος επί γης μετατράπηκε σε οικόπεδο φτηνιάρικης πολιτικής και σε αβίωτη γη.

Είμαστε στην κορύφωση της πολιτικής παρακμής και κατάντιας μας σε Δήμο, Περιφέρεια και Κοινοβούλιο. Δεν είναι τυχαίο τίποτα.

Και η τρίτη του ανάρτηση για την πυρκαγιά, Δευτέρα μεσημέρι: «Μη μου τηλεφωνείτε για την φωτιά. Δεν έχω ρεύμα, ούτε αποθέματα μπαταρίας και ψυχικής δύναμης. Η Χίος καίγεται με οργανωμένο σχέδιο τρομοκρατικής επενδυτικής αναπτυξιολαγνείας.

Όπως το 2012, ακριβώς μετά την επέλαση στο νησί των πολυεθνικών ενέργειας, έτσι και τώρα, ένα χρόνο μετά τις επενδυτικές κορώνες των εξορύξεων, η Χίος καίγεται για να γίνει πεδίο “ανάπτυξης”.

Οι πολιτικοί υπεύθυνοι των εμπρησμών, τοπικοί και κεντρικοί, είναι γνωστοί. Τους έχει ψηφίσει η κοινωνία. Τώρα πήρε φωτιά και στην περιοχή που σχεδιάζονται οι εξορύξεις.

Αυτή είναι η πορεία όλης της Ελλάδας, με τις πολιτικές εκποίησης που ακολουθούνται. Τελειώσαμε…».

Η Χίος παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο δήμος εκλιπαρεί τους πολίτες να βοηθήσουν τους πυροσβέστες με νερό και σάντουιτς και η κρατική μέριμνα εξαντλείται στην παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, και σε εντολές εκκένωσης μέσω 112.

«Δεν μπορούμε να σβήσουμε τη φωτιά, οπότε τρέξτε να σωθείτε, άλλωστε τα δάση κάποια στιγμή καίγονται», είναι το modus operandi της κυβέρνησης.

Στην Εύβοια, στη Ρόδο, στη Ροδόπη, παντού. Και ιδίως μακριά από την Αττική, εκεί όπου δεν έχει αδιάκριτα βλέμματα και εκατομμύρια ψηφαλάκια.

Ελάτε για τουρισμό, μην παραλείψετε. Ελάτε να δείτε τα αποκαΐδια ενός σπουδαίου τόπου. Χίος pass θα ανακοινώσουν τώρα.

Κάηκε και το Λωβοκομείο, κάηκε και η παιδική μου γειτονιά. Θα σας κάνω λογοτεχνικές περιηγήσεις στα αποκαΐδια της έμπνευσής μου, της ζωής μου και των παιδικών μου χρόνων».


Όλα στάχτη και μπούλμπερη, ώσπου να φτάσουν οι φλόγες στη θάλασσα. Αφού την ξαναψηφίζουμε και την ξαναψηφίζουμε, πολύ καλά κάνει και μας κοροϊδεύει κατάμουτρα. Αντί άλλου δικού μου σχολίου, παραθέτω και προσυπογράφω την ανάρτηση του χρήστη «Τηλεφωνητής» από το Χ:

«Δεν θα γράψω κάτι δακρύβρεχτο για την Χίο αλλά θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις.

1ον. Όχι , δεν έσωσε ο Άγιος Παντελεήμονας την εκκλησία και τα σπίτια μας μωρέ βλαμμένοι αλλά οι πιλότοι των ελικοπτέρων και κυρίως οι πιλότοι των Canadair που έξυναν τις σκεπές των σπιτιών μας για να φτάσουν πάνω από την φωτιά. Παραδιπλα οι Άγιοι Σαράντα τώρα που γράφω μάλλον έχουν καεί, πράγμα που σημαίνει ότι ή ο δικός μας Άγιος έχει κάποια είδους υπερδύναμη ή είναι ο Σούπερ ατού των Αγίων που νικάει Σαράντα.

2ον. Ξέρω ότι πολύ στεναχωρήθηκαν ειλικρινώς όπως στεναχωρέθηκα και εγώ για την Εύβοια, για την Ρόδο κλπ αλλά όλοι ξέρουμε ότι μέχρι να φτάσει η φωτιά στην άκρη της αυλής μας όλα έχουν ξεχαστεί .

3ον. Ενα τεράστιο respect στους εθελοντές αλλά κυρίως στην ομάδα ΟΜΙΚΡΟΝ οι οποίοι είναι σκυλιά του πολέμου. Αυτά τα τυπάκια πρέπει να έχουν κάποιο ειδικό ένζυμο στην μύτη και δεν αναπνέουν το καπνό καθώς και το δέρμα τους πρέπει να είναι πυρίμαχο. Έμπαιναν μέσα στην φωτιά και δεν ξέραμε αν θα βγουν. Ουσιαστικά έσωσαν την πόλη της Χίου.

4ον. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εκκένωσης στα περισσότερα χωριά και ο κόσμος κινείται με πανικό σαν τα κοτόπουλα που τους κόβεις το κεφάλι .Επίισης, υπάρχουν οικισμοί με πρόσβαση σε έναν μόνο δρόμο .

Τέλος, για άλλη μια φορά η φωτιά θα σβήσει στην θάλασσα που ευτυχώς για εμάς είναι γύρω γύρω».

Νίκος Παπαδογιάννης

Πηγή: koutipandoras.gr

Σκίτσο: Γιάννης Δερμεντζόγλου από το tvxs




Τρίτη, Ιουνίου 24, 2025

Διείσδυση της Καρπάθου στην Ιταλική Αγορά



Με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της Καρπάθου στην ιταλική τουριστική αγορά, ο δήμος Καρπάθου υποδέχθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου την διευθύντρια του ΕΟΤ Ιταλίας,  Κυριακή Μπουλασίδου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Η επίσκεψη, όπως τονίζεται, σηματοδοτεί μια στοχευμένη στρατηγική εξωστρέφειας, εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο ενίσχυσης της διεθνούς εικόνας της Καρπάθου και συνοδεύτηκε από παρουσία σημαντικών stakeholders της ιταλικής τουριστικής αγοράς. 

Κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 23 Ιουνίου στο Δημαρχείο, συζητήθηκαν προτάσεις για: 

* τη στοχευμένη προσέγγιση της ιταλικής αγοράς, 

* την ανάπτυξη θεματικών τουριστικών προϊόντων (authentic travel, hiking, πολιτιστικός τουρισμός),

* την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, 

* την ενίσχυση B2B συνεργασιών και τουριστικών ροών μέσω fam trips και co-marketing ενεργειών στην Ιταλία. 

Η επίσκεψη της αποστολής συνοδεύεται από οργανωμένη ξενάγηση στο νησί, προκειμένου οι Ιταλοί επαγγελματίες να αποκτήσουν άμεση εικόνα για το τουριστικό προϊόν της Καρπάθου και τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει. 

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Καρπάθου, Μιχαήλ Κων. Φελλουζής «η παρουσία της κας Μπουλασίδου και των Ιταλών επαγγελματιών του τουρισμού αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του προορισμού μας. Εργαζόμαστε συντονισμένα για να δημιουργήσουμε διατηρήσιμες συνεργασίες που θα ενισχύσουν το brand Κάρπαθος στην Ιταλία και θα στηρίξουν την τοπική οικονομία με στοχευμένες τουριστικές ροές υψηλής ποιότητας».


Πηγή: tornosnews.gr

Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2025

Τουρισμός: Σε αναμμένα κάρβουνα μετά την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή

Είναι αδύνατον ο πόλεμος να μην αφήσει το αποτύπωμά του, έστω και έμμεσα, στον τουρισμό, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γ. Χατζής 



Σε μια περίοδο που η Μεσόγειος βράζει και οι ειδήσεις από τη Μέση Ανατολή, ιδίως μετά την εμπλοκή των ΗΠΑ με την επίθεση σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Η συζήτηση για το πώς μπορεί να επηρεαστεί η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας έχει ανάψει. 

Το σοκ

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έπληξαν τις τρεις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δήλωσε αργά προχθες, Σάββατο, το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι θα αντιμετωπίσει περισσότερες επιθέσεις, αν δεν συμφωνήσει στην ειρήνη. 

 «Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ισοδυναμούν με ένα ακόμη αρνητικό σοκ σε μια ήδη αδύναμη παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Μπεν Μέι, διευθυντής παγκόσμιας μακροοικονομικής έρευνας στην Oxford Economics, πριν την αμερικανική επίθεση. 

«Θα δούμε πώς θα ανταποκριθεί η Τεχεράνη, αλλά η επίθεση πιθανότατα θέτει τη σύγκρουση σε πορεία κλιμάκωσης», έγραψαν αναλυτές του Bloomberg Economics. «Για την παγκόσμια οικονομία, μια διευρυνόμενη σύγκρουση αυξάνει τον κίνδυνο υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο και μια ανοδικής ώθησης στον πληθωρισμό».

Την ίδια στιγμή, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συμπίπτουν με την πιθανότητα κλιμάκωσης των δασμών Τραμπ τις επόμενες εβδομάδες, καθώς στις 9 Ιουλίου λήγει η περίοδος κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι παγώνει τον «αμοιβαίους δασμούς» προκειμένου να διαπραγματευτούν οι χώρες μαζί του.

«Ο ελληνικός τουρισμός δεν είναι φούσκα που στέκεται μόνη της»

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής, μίλησε στον ΟΤ και το MegaNews και υπενθύμισε πως ο ελληνικός τουρισμός δεν είναι μια φούσκα που στέκεται μόνη της, άτρωτη απέναντι σε πολέμους και πληθωρισμό. Αντίθετα, είναι ένας κλάδος που πάλλεται στον ρυθμό των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και της ακρίβειας των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, Γιάννη Χατζή, ο πόλεμος βρίσκεται δυστυχώς πολύ κοντά μας. «Είναι αδύνατον να μην αφήσει το αποτύπωμά του, έστω και έμμεσα». Για την ώρα η Ελλάδα βέβαια δεν έχει δει κύμα ακυρώσεων από Ευρωπαίους τουρίστες — κάθε άλλο: μέσα στις τελευταίες μέρες, υπάρχει μάλιστα μια μικρή αύξηση κρατήσεων, πιθανώς από ταξιδιώτες που θα πήγαιναν σε πιο «ευαίσθητους» προορισμούς της Ανατολικής Μεσογείου όπως Κύπρο και Αίγυπτο και στράφηκαν στην Ελλάδα. Αυτά βέβαια συμβαίνουν έως τώρα καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει αν η φωτιά στην περιοχή φουντώσει περισσότερο.

Η αγορά του Ισραήλ

Προφανώς και η Ισραηλινή αγορά αυτή τη στιγμή έχει μηδενιστεί.Η αγορά του Ισραήλ, φέρνει πάνω από 500.000 επισκέπτες κάθε χρόνο και μάλιστα είναι «high spenders», έχει στην πράξη μηδενιστεί. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν, τα ταξίδια σταμάτησαν και όσο υπάρχουν βομβαρδισμοί, προφανώς κανείς δεν σκέφτεται πού θα κάνει διακοπές. Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη τους είναι περίπου 20% υψηλότερη από τον γενικό μέσο όρο —. Άρα είναι λογικό να αναμένουμε μια κάμψη, ιδιαίτερα σε περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτή την αγορά αναφέρει ο κύριος Χατζής

Για παράδειγμα, περιοχές όπως η Ρόδος —που μόνο αυτή δέχεται περίπου 150.000 Ισραηλινούς ετησίως σε σύνολο περίπου τριών εκατομμυρίων αφίξεων— μπορεί να δουν ένα σχετικό πλήγμα. Παρομοίως και περιοχές όπως η Κρήτη ή μικρότεροι προορισμοί που έχουν σημαντικό ποσοστό επισκεπτών από το Ισραήλ. Το ποσοστό δεν είναι τεράστιο σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε τοπικό μπορεί να είναι σημαντικό 

Προφανώς και σε περιοχές όπως τα Ζαγοροχώρια που οι Ισραηλινοί αποτελούν τον βασικό όγκο δουλειάς — η απουσία τους αυτή τη στιγμή στοιχίζει

Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού

Αλλά και πέρα από τον πόλεμο, υπάρχει ένα άλλο φάντασμα που κανείς δεν θέλει να δει κατάματα: ο πληθωρισμός. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεν μπορείς να μετράς έσοδα και να μην βλέπεις τον πληθωρισμό». Η χρονιά-σταθμός ήταν το 2019. Τότε γράφτηκε το μεγάλο ρεκόρ. Σήμερα, στα χαρτιά, μπορεί τα έσοδα να μοιάζουν παρόμοια, αλλά αν βάλεις τον πληθωρισμό και τα κόστη στο τραπέζι, ούτε που πλησιάζουμε εκείνη την καθαρή κερδοφορία.

Τα μεικτά μηνύματα

Κάθε χρόνο το μεγάλο στοίχημα είναι πως θα πάει ο τουρισμός .Για φέτος σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν οι πρώτες ρωγμές .Η δυναμική του «πράσινου» — δηλαδή της σταθερής ανόδου — έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη κρατούν την κατάσταση ψηλά, χάρη στην κίνηση στα μεγάλα αεροδρόμια και στις all-season αφίξεις.

Όμως σε πολλούς προορισμούς η εικόνα είναι στο «πορτοκαλί» ή και στο «κόκκινο»: αφίξεις στάσιμες ή ελαφρώς μειωμένες, έσοδα που πιέζονται από εκπτώσεις, προσφορές της τελευταίας στιγμής και επισκέπτες που ξοδεύουν με μεγαλύτερη φειδώ.Από την άλλη υπάρχει και η πληγή των Κυκλάδων. Στη Σαντορίνη η πτώση των αφίξεων σύμφωνα με τον κύριο Χατζή φθάνει το 20% και στα έσοδα ξεπερνά το 30%. Αιτία; Το γεωφυσικό φαινόμενο λέει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.Πολλοί βέβαια είναι αυτοί που αναφέρουν πως δεν φταίει μόνο το γεωφυσικό φαινόμενο αλλά και η γενικότερη κόπωση του μοντέλου «ακριβού νησιού για γρήγορη selfie».

Ο πόλεμος μπορεί να μην μας έχει χτυπήσει ακόμη , αλλά το σίγουρο είναι πως ζούμε σε έναν κόσμο που οι κρίσεις ταξιδεύουν πια πιο γρήγορα κι από τα αεροπλάνα… 



Ρεπορταζ: Αθανασία Ακρίβου

Πηγή: ot.gr



 

«Τσιρλίντερ του πολέμου Μητσοτάκης, Γεραπετρίτης…»


Σκληρή η αποδόμηση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά που ήταν ομιλητές στην παρουσίαση του αποκαλυπτικού βιβλίου του Σταύρου Λυγερού με τίτλο «Οι αθέατες όψεις του πολέμου στην Ουκρανία». Ειδικά στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και απειλής, οι ομιλητές περιέγραψαν μια επικίνδυνα υποτελή επιλογή, καθώς η Τουρκία, που επιπλέον έχει εξαγοράσει και ιταλικές βιομηχανίες οπλικών συστημάτων (Leonardo και Piaggio), εξασφαλίζει από τους Ευρωπαίους στρατιωτικά προνόμια με την ελληνική κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα. 

Και ενώ η Κομισιόν επικαλείται τη ρήτρα του άρθρου 16 για να διαβεβαιώσει ότι η συμμετοχή τρίτων χωρών μπορεί να αποτραπεί, εφόσον τίθεται απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε δεσμευτικό για την Τουρκία – ούτε εξαίρεση ούτε βέτο ούτε επίσημο μπλοκάρισμα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ασκεί εξωτερική πολιτική μόνο για όσα επιτρέπει η Αγκυρα! 

«Η Τουρκία παρεμβαίνει στρατιωτικά σε όλες τις γειτονικές χώρες και τις απειλεί με πόλεμο προκειμένου να χαράξει δικές της ζώνες επιρροής και να υπερασπιστεί αυτά που θεωρεί ιστορικά της δικαιώματα. Στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια όπως στην Αλβανία και στο Κόσοβο. Καμία συμμετοχή δεν μπορεί να έχει η Τουρκία στους μελλοντικούς αμυντικούς μηχανισμούς της ΕΕ. Εάν συμβεί αυτό, θα αναδειχθεί η βαθιά υποκρισία της Ευρώπης» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Ετσι θα ακυρωθεί και η όποια μελλοντική δυνατότητα να μας στηρίξει η ΕΕ στην τουρκική επιθετικότητα» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να ενταχθεί η Τουρκία στους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για την άμυνα, να χρησιμοποιήσει δηλαδή ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για να επενδύσει στην επιθετικότητά της εναντίον μας και εναντίον της Κύπρου για να εξυπηρετήσει τους δικούς της επεκτατικούς σκοπούς στην περιοχή». 

Αναφερόμενος μάλιστα στον χάρτη του Αιγαίου που δημοσιοποίησε η Τουρκία εντάσσοντας το μισό πέλαγος στη δικαιοδοσία της τόνισε: «Στις εν λόγω περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου, πίσω από ελληνικά νησιά, είναι αδιανόητο να αφήνεται να εννοηθεί ότι θα μπορούσε άλλη χώρα να διεκδικήσει κυριαρχικά δικαιώματα πέραν της Ελλάδας! Επ’ ουδενί!».

Πιο καυστικός ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε το δίδυμο Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη ως «τις τσιρλίντερ (!) απέναντι στους πολεμοχαρείς Ευρωπαίους, την ώρα μάλιστα που συνεχίζουμε να εισάγουμε το 50% του φυσικού μας αερίου από τη Ρωσία». Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μονή Σινά και τη Λιβύη, όπου ο Χαφτάρ εξετάζει την έγκριση του τουρκολιβυκού συμφώνου, σημείωσε: «Οπως όλα πια δείχνουν, την Ελλάδα δεν την υπολογίζουν πια ούτε οι εχθροί της ούτε οι μέχρι χθες φίλοι της. Αυτά παθαίνεις όταν κάνεις διακηρύξεις φιλίας με τους εχθρούς σου. Αποθρασύνεις τους εχθρούς σου και απομακρύνεις τους φίλους σου». Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Σαμαράς είπε πως «δεν είναι ήρεμα νερά, είναι τρικυμία εν κρανίω. Και έχουμε ήρεμα νερά όχι επειδή αυτοί δεν προκαλούν, αλλά επειδή εμείς δεν αντιδρούμε», όπως δεχτήκαμε την τουρκική απαίτηση να ακυρωθεί το έργο υποθαλάσσιας ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

Ολοκληρώνοντας, ανακοίνωσε την επιστροφή στην πολιτική δράση τονίζοντας: «Δεν είναι χρέος ενός πρώην πρωθυπουργού να μένει σιωπηλός… Αυτά που πρέπει να λέω για την πατρίδα μου θα συνεχίσω να τα λέω πάντα, γιατί είναι θέμα ευθύνης. Και από την ευθύνη γεννιέται η ελπίδα. Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί στη μοίρα της ούτε θα γονατίσει ούτε τώρα ούτε ποτέ». 

Δυστυχώς, όσο σκληρή κι αν ήταν η κριτική των δύο πρώην πρωθυπουργών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεδειγμένα δεν νοιάζεται για τα εθνικά συμφέροντα. Το μόνο που απασχολεί τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι να εξασφαλίζει την προσωπική προστασία του από το «κόμμα του πολέμου» και ειδικά των Ευρωπαίων, μετά την απώλεια της εξασφαλισμένης ασφάλειας που πρόσφερε το σύστημα Μπάιντεν, κάτι που δεν είναι πλέον εγγυημένο από τον Τραμπ, που ποντάρει στην Τουρκία.

Μπορεί αυτός ο πρωθυπουργός σε έναν τόσο αναστατωμένο κόσμο να συνεχίσει την ίδια πολιτική, να στηρίζει άκριτα αυτές τις πολεμοχαρείς επιλογές των Ευρωπαίων; Καταλαβαίνει πόσο επικίνδυνο είναι όταν αναγκάστηκε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης να προειδοποιήσει για πρόβλημα εφοδιασμού και στην ελληνική αγορά πετρελαίου αν επεκταθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή; Ο Μητσοτάκης στηρίζει τον επικηρυγμένο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Νετανιάχου ό,τι και αν κάνει, όσες συνέπειες και αν ακολουθήσουν.

Καταλαβαίνει ότι οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, σε δαπάνες για την υγεία και την παιδεία για χάρη των υπερεξοπλισμών της Ευρώπης θα προκαλέσουν παρατεταμένη ύφεση, που θα πλήξει τα εισοδήματα των Ευρωπαίων πολιτών με συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό, στα έσοδα του οποίου στηρίζεται η ελληνική οικονομία; Τι καταλαβαίνει; Οτι όταν θα συμβεί αυτό θα την έχει κοπανήσει για φορολογικούς και οικολογικούς παραδείσους;

Και εντάξει ο Μητσοτάκης. Αυτός είναι. Οι άλλοι που αναζητούν τη στήριξη του ελληνικού λαού για να διορθώσουν την πορεία της χώρας πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους. Τι περιμένουν; Να φύγει μόνος του ο Μητσοτάκης και μετά να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους και τους μισθούς του βουλευτή;

Δημήτρης Χρήστου

Πηγή: documentonews.gr

https://www.documentonews.gr/article/tsirlinter-toy-polemoy-mitsotakis-gerapetritis/




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More