Πέμπτη, Ιουνίου 11, 2020

Να ενισχυθούν οι δομές Υγείας στα νησιά

Η αναμενόμενη χαλάρωση των πολιτών των τελευταίων ημερών σε όλη τη χώρα, μαζί με το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού, τις πτήσεις από το εξωτερικό και τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού, που είναι δεδομένο ότι θα έρθουν, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους επόμενους μήνες.

Υπάρχει μια διπλή επείγουσα ανάγκη: το άνοιγμα της οικονομίας και ειδικά της... βαριάς βιομηχανίας της μαζί με την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι σε έναν κίνδυνο που παραμένει ανάμεσά μας.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η αύξηση των κρουσμάτων θεωρείται αναμενόμενη μετά την άρση της καραντίνας. Ομως η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι μόνο η διαχείριση του ρίσκου, αλλά και η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου υγειονομικού σχεδίου.

Η αύξηση των κρουσμάτων και οι εικόνες συνωστισμού προκάλεσαν έκδηλη αναστάτωση στην κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες. Από το μότο «Χωρίς οικονομία δεν υπάρχει υγεία» επιστρέφει δειλά στο «Χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία». Η χώρα όμως δεν μπορεί να πορευτεί με επικοινωνιακές φαιδρότητες, όπως τις πρόσφατες του υπουργού Ανάπτυξης που μετρούσε με τη μεζούρα τις αποστάσεις των τραπεζιών σε κατάστημα εστίασης.

Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει το δόγμα της ατομικής ευθύνης, στο οποίο τόσο επένδυσε, και να καταθέσει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης των δομών Υγείας των νησιών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Οφείλει να ακούσει τους επιδημιολόγους που ζητούν πολύ περισσότερα τεστ και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που έχουν οργανισμοί όπως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Δεν φτάνει όμως αυτό. Τα στοιχεία για την υγειονομική επάρκεια των νησιών είναι άκρως ανησυχητικά: υποστελέχωση των δομών, μη ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, απουσία γιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων, δυσκολία εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις τουριστικές μονάδες.

Μέχρι στιγμής οι κυβερνητικές αδυναμίες κρύβονται πίσω από τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων στα νησιά. Αυτό που δεν κρύβεται, όμως, είναι η αγωνία χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό, πολλοί εκ των οποίων διαδήλωσαν χθες στην Αθήνα.

Αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη κρατική μέριμνα τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τους πληττόμενους εργαζόμενους, τότε η ατομική ευθύνη θα επιστρέψει. Αυτή τη φορά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.



Πηγή: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - June 11, 2020

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More