Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020

Νέα «χαστούκια» σε Μηταράκη από Κω και Λέρο

Λέρος και Κως έριξαν πόρτα στα πλάνα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και απαίτησαν την αποσυμφόρηση των σημερινών δομών και τον περιορισμό των φιλοξενουμένων.

Νέες αρνητικές απαντήσεις εισέπραξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στις κυβερνητικές προθέσεις δημιουργίας νέων «κλειστών» προσφυγικών δομών σε Κω και Λέρο. Οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια και στα δύο νησιά του Νότιου Αιγαίου, σε συνεδριάσεις που έγιναν διαδοχικά το Σάββατο, παρουσία του κ. Μηταράκη, έριξαν «πόρτα» στον σχεδιασμό και επιμένοντας στη γραμμή των συναδέλφων τους στο Βόρειο Αιγαίο, απαίτησαν την αποσυμφόρηση των σημερινών δομών και τον περιορισμό των φιλοξενουμένων εκεί στον αριθμό στον οποίο μπορούν να ανταποκριθούν βάσει των αρχικών σχεδιασμών.

Πρόσθεση της κυβέρνησης είναι η ανακατασκευή στην Κω του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ, με στόχο να φτάσουν τις 2.800 θέσεις, χωρίς να γίνεται σαφές αν περιλαμβάνονται και αυτές του ΠΡΟΚΕΚΑ που λειτουργεί στο νησί των Δωδεκανήσων από το 2017, με δυναμικότητα κράτησης 428 ανθρώπων, συν τις 815 θέσεις στο ΚΥΤ, που λειτουργεί εκεί από το 2015. Οι δομές αδυνατούν να αντεπεξέλθουν αφού ο αριθμός των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί υπολογίζεται σε 6.000, με περισσότερους από 4.000 να στοιβάζονται στο Πυλί των 815 θέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, στόχος της κυβέρνησης είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν αρχές Μαρτίου και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.

Φυσικά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση για τη γιγάντωση του ΚΥΤ στη θέση Πυλί που λειτουργεί σήμερα ή αλλιώς, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, να υποδείξουν νέα θέση οι τοπικές αρχές.

 

Ανενημέρωτος για τον νόμο


Στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Μηταράκης εξήγγειλε ότι... θα εφαρμοστεί ο νόμος, έδειξε όμως ότι δεν είναι καθόλου καλά ενημερωμένος για τη νομοθεσία σχετικά με την υποδοχή και το άσυλο.

«Σήμερα, είχαμε -μετά από καιρό- και μια άφιξη λέμβου από Τουρκία. Ζήτησα και θα εφαρμοστεί στην Κω, για πρώτη φορά, η νέα νομοθεσία. Θα κρατηθούν για 25 ημέρες αυτοί που έφτασαν στο νησί. Επιπλέον, ζήτησα από την Υπηρεσία Ασύλου ταχύτατα και κατ’ εφαρμογή των νέων διαδικασιών να ξεχωρίσουν αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από αυτούς που δεν δικαιούνται και να επιστραφούν στην Τουρκία», τόνισε μετά την επίσκεψη στο ΚΥΤ, επαναλαμβάνοντας ότι προτεραιότητα είναι η μείωση των ροών και οι απελάσεις προς την Τουρκία.

Ωστόσο τόσο ο τελευταίος νόμος του Μ. Χρυσοχοΐδη όπως και οι προηγούμενοι, τουλάχιστον από το 2016, προβλέπουν ότι ο περιορισμός της ελευθερίας των νεοεισερχόμενων περιορίζεται σε πέντε ημέρες με απόφαση του διοικητή του ΚΥΤ. Εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποδοχής, ο διοικητής μπορεί να αποφασίζει παράταση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, που δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25 μέρες. Η απόφαση χρειάζεται έγγραφη πραγματική και νομική αιτιολογία (άρθρο 39.4.α). Πρόκειται δηλαδή για απόφαση που αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποδοχής, θέλει ειδική αιτιολόγηση και δεν μπορεί να αποτελεί εντολή ενός υπουργού για λόγους που διαφέρουν από τον νόμο.

Ο κ. Μηταράκης πραγματοποίησε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και με τον δήμαρχο Κω, κ. Νικηταρά, και κατοίκους της τοπικής κοινότητας Πυλίου.

Ο κ. Νικηταράς, κατά τη συνάντηση με τον κ. Μηταράκη, του μετέφερε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιμένει στην άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και στην απόρριψη της «κλειστής» δομής. Αντίθετα, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, θετικός στη γιγάντωση του ΚΥΤ εμφανίστηκε ο έπαρχος του νησιού, Ιωάννης Καμπανής.



Αντίστοιχα, αρνητική ήταν και στη Λέρο η υποδοχή της πρότασης για διεύρυνση της δομής στη θέση Λέπιδα, δίπλα στο παλιό ψυχιατρείο, και για παράλληλη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ.

Εκεί, σε ένα κέντρο δυναμικότητας 800 ανθρώπων, ήδη στοιβάζονται μέσα και έξω από αυτό περίπου 2.500 άνθρωποι και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η προέκταση των εγκαταστάσεων, ακόμα και στον χώρο του ψυχιατρείου, του οποίου κάποιες δομές ακόμα λειτουργούν!

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι «στόχος της κυβέρνησής μας είναι η μείωση των ροών μέσα από την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και το νέο πλαίσιο επιστροφών», ζητώντας τη συνεργασία του Δήμου Λέρου για την κατασκευή της υπερδομής.

Κάτι πάντως που και στη Λέρο έχουν απορρίψει, ενώ και στις κινητοποιήσεις της περασμένης Τετάρτης το κεντρικό μήνυμα ήταν «όχι σε νέες δομές» και «άμεση αποσυμφόρηση του νησιού».

Στη Λέρο ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε και την πρότυπη μονάδα παρασκευής γευμάτων που έχουν συστήσει ντόπιοι και εργάζονται 45 άτομα, ενώ σε συνάντησή του με τους ξενοδόχους του νησιού, έγινε αποδέκτης αιτήματος για αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της καλοκαιρινής περιόδου, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

«Μετά από σχετική επικοινωνία που πραγματοποίησε με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με την ακτοπλοϊκή εταιρεία, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως το καλοκαίρι θα προστεθεί ένα ακόμη ακτοπλοϊκό δρομολόγιο στη Λέρο εν όψει της θερινής περιόδου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Επίσης, σε συνάντηση με εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πολεμικού Ναυτικού, τους ευχαρίστησε θερμά για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.


Πηγή: efsyn.gr - Jan 27, 2020

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More