Τετάρτη, Αυγούστου 31, 2016

Γερμανικός Τύπος για άδειες: "Το τέλος της διαπλοκής"

Στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα και τα φαινόμενα διαπλοκής μεταξύ βαρώνων των μέσων ενημέρωσης, τραπεζών και πολιτικού συστήματος, σχολιάζει ο γερμανόφωνος τύπος.

"Μέχρι σήμερα συνέβαινε το εξής στην όμορφη, αλλά συχνά δυσνόητη για τους ξένους, ευρωπαϊκή χώρα. Οι βαρώνοι των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα εξυπηρετούσαν με τα κανάλια τους διαφορετικά συμφέροντα από την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών", γράφει η Tageszeitung σε άρθρο με τίτλο "Το τέλος της διαπλοκής".

Και η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: "Τα συνήθως ελλειμματικά τηλεοπτικά προγράμματα λάμβαναν γενναιόδωρα τραπεζικά δάνεια ακόμα και χωρίς εγγυήσεις. Κάποιες φορές μάλιστα οι μεγιστάνες… ξεχνούσαν να τα αποπληρώσουν. Σχεδόν 1 δισ. ευρώ έλαβαν συνολικά τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια. Ως αντάλλαγμα υποστήριζαν απροκάλυπτα τα κόμματα που έφθασαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Η τριγωνική σχέση που ανάγεται στο 1989, τη χρονιά γέννησης της ιδιωτικής τηλεόρασης, βαφτίστηκε διαπλοκή. Διαπλοκή μεταξύ μεγιστάνων, διεφθαρμένων τραπεζών και του σάπιου πολιτικού συστήματος".

"Όλα αυτά, υποτίθεται, ότι θα τελειώσουν τώρα. Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να έχει αντίρρηση όταν η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει να βάλει επιτέλους τάξη στα πράγματα με τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Η δημοπρασία είναι τομή οικονομικά και πολιτικά, αλλά και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Από μόνο του όμως το γεγονός αυτό δεν χαρίζει στον Τσίπρα ένα success story. Απαιτείται μόνιμη διαφάνεια και μια ανεξάρτητη και ενδελεχής εποπτεία για να μην υπάρξει νέα διαπλοκή. Οι καλές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν αρκούν. Εκεί όμως που υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Ακόμα και στην Ελλάδα", καταλήγει το σχόλιο της taz.
 
"Ξεπούλημα της ιδιωτικής τηλεόρασης", είναι ο τίτλος άρθρου της αυστριακής Wiener Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται: "Εύποροι υποψήφιοι μονομαχούν για τέσσερις άδειες. Οι προσφορές γίνονται σε 'βήματα' των 500.000 ευρώ. Η ιστορική δημοπρασία έχει προετοιμαστεί με μεγάλη προσοχή. Κύριος στόχος να αποφευχθεί πάση θυσία μια αθέμιτη συνεννόηση μεταξύ των υποψηφίων στη διαμόρφωση των προσφορών. Στην Αθήνα θυμούνται με δυσφορία πως αναθέτονταν παλαιότερα δημόσια έργα. Οι μεγαλοεργολάβοι συναντώνταν την μέρα της ανάθεσης των έργων σε καφέ απέναντι από το αρμόδιο υπουργείο και είναι πολύ πιθανό ότι δεν μιλούσαν μόνο για τον καιρό".
 
 

Πηγή: DW, Στέφανος Γεωργακόπουλος - Aug 31, 2016

Θα επαναλειτουργήσει ο αστυνομικός σταθμός στην Ψέριμο

Αστυνομικός σταθμός πρόκειται να επαναλειτουργήσει στο νησί της Ψερίμου, γεγονός που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων του νησιού και του δήμου Καλύμνου, στη διοικητική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το νησί.

Σύμφωνα με το σχέδιο για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκεται ήδη στη διαδικασία διαβούλευσης, προβλέπεται η λειτουργία αστυνομικού σταθμού στο νησί, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αστυνομικός σταθμός της Ψερίμου θα υπάγεται στο αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου.

Για την άμεση λειτουργία του αστυνομικού σταθμού και προκειμένου να μην υπάρξει θέμα στέγασής του, ο δήμος Καλύμνου θα παραχωρήσει ακίνητο ιδιοκτησίας του στην παραλία Ψερίμου, σύμφωνα με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που πάρθηκε την Τρίτη.


Real.gr - Aug 31, 2016

Π. Ψυχάρης στη εξεταστική: «Πως εγγυηθήκατε για τα δάνεια»; - «Με αέρα» - 2 Video



Εγγυήσεις – αέρα (δηλαδή χωρίς να καταβάλλει μετρητά) ύψους 15 εκατ. ευρώ έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ Παναγιώτης Ψυχάρης, όπως είπε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Κατά την εξέτασή του από τον πρόεδρο της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ επεχείρησε να εξηγήσει την προέλευση των χρημάτων για την εξαγορά του ΔΟΛ από τον πατέρα του Σταύρο Ψυχάρη.

Συγκεκριμένα ο Σ. Φάμελλος του είπε ότι «από το privet banking της Alpha Bank διαπιστώνεται ότι ο πατέρας σας έχει 12 εκατ. ευρώ περιουσία. Επίσης εσείς μας είπατε ότι δώσατε 15 εκατ. ευρώ εγγυήσεις. Που τα βρήκατε τα 12 συν 15 εκατ. ευρώ όταν μας λέτε ότι ο πατέρας ξεκίνησε ως βιοπαλαιστής. Που τα βρήκατε τα λεφτά για να πάρετε τον ΔΟΛ;»

«Είπα ότι υπέγραψα εγγυήσεις 15 εκατ. ευρώ. Είπα υπέγραψα δεν είπα ότι τα έβαλα 15 εκατ. ευρώ. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Οι εγγυήσεις δεν σημαίνουν και cash (μετρητά)», απάντησε ο Π. Ψυχάρης.
Σ. Φάμελλος: Πως εγγυηθήκατε;
Π. Ψυχάρης: Με αέρα
Σ. Φάμελλος: Με αέρα; Είπατε στην Επιτροπή με αέρα;
Π. Ψυχάρης: Είπα αυτό που είπα
Ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι «από τις συνεδριάσεις αποδεικνύεται το ελληνικό φαινόμενο της εκδοτικής μπαμπούσκα. Ο κ. Ψυχάρης έστησε μια θυγατρική εταιρεία η οποία πήρε δάνεια πολλών εκατομμυρίων. Στην συνέχεια η εταιρεία αυτή συγχωνεύτηκε με τον ΔΟΛ και έτσι τα χρέη – δάνεια πέρασαν στην μητρική εταιρεία. Και τα προσωπικά δάνεια του κ. Ψυχάρη πέρασαν στον ΔΟΛ, ο οποίος οφείλει τα χρήματα με τα οποία εξαγοράσθηκε».

«Μην έχετε ονειρώξεις, το Mega δεν κλείνει»

Επίσης ισχυρίστηκε ότι το Mega θα συνεχίσει να λειτουργεί παρά το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στη δημοπρασία για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας.

«Μην έχετε ονειρώξεις. Το Mega δεν πρόκειται να κλείσει» είπε ο γιος του Σταύρου Ψυχάρη απευθυνόμενος στους βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπή και ανέφερε ότι οι καταστάσεις «μπορεί να αλλάξουν…». Μάλιστα, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν αναγνωρίζει τη δημοπρασία αδειοδότησης και μίλησε επανειλημμένως για «λεγόμενες άδειες» οι οποίες «δεν έχουν δοθεί ακόμη». Ερωτηθείς, πάντως, από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν το Mega σκοπεύει «να βγει στο αντάρτικο» και να εκπέμψει παράνομα ο κ. Ψυχάρης δήλωσε ότι αν ολοκληρωθεί η διαδικασία το Mega θα εξετάσει το ενδεχόμεν να εκπέμψει μέσω άλλης πλατφόρμας, δορυφόρου ή συνδρομητικού μπουκέτου. «Το Mega είναι μια εταιρεία που θα συνεχίσει να παράγει πρόγραμμα» ανέφερε.

Κληθείς πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του συνιδιοκτήτη του Mega Φ. Μπόμπολα κατά του ΔΟΛ για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το κανάλι ο κ. Ψυχάρης ανέφερε ότι ο κ. Μπόμπολας είναι «ένας από τους χιλιάδες μετόχους του Mega». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι τα θαλασσοδάνεια του Mega «δεν θα πρέπει να απασχολούν τον ελληνικό λαό».

«Σας το λέω μεταξύ μας... Το Mega μπορεί να μεταβληθεί σε πάροχο υπηρεσίας, σε Βήμα TV», πρόσθεσε ο κ. Ψυχάρης.


Πηγή:  huffingtonpost - Aug 31, 2016
__________________

Ομολογία Π. Ψυχάρη: Με 'αέρα' έδωσα 

εγγυήσεις 15 εκ. ευρώ


Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ παραδέχτηκε ότι διασφάλισε την δανειοδότηση του οργανισμού από την Alpha Bank με ‘αέρα’ την υπογραφή του για 15 εκ. ευρώ 


Την αναχρηματοδότηση των θαλασσοδανείων του ΔΟΛ από τις τράπεζες χωρίς την παραμικρή διασφάλιση των ιδρυμάτων παραδέχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οργανισμού, Παναγιώτης Ψυχάρης, ομολογώντας ότι υπέγραψε «αέρα» 15 εκ. ευρώ.

Ο γιος του Σταύρου Ψυχάρη προέβη στην πρωτοφανή αυτή αποκάλυψη κατά τη διάρκεια ερωτήσεων που του έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος.

«Που τα βρήκατε τα 15 εκ. ευρώ;» ρώτησε στο πλαίσιο της εκπληκτικής αυτής στιχομυθίας ο κ. Φάμελλος για να του απαντήσει ο κ. Ψυχάρης: «δεν είπα ότι τα έχω, είπα ότι υπέγραψα για 15 εκ. ευρώ. Υπέγραψα εγγυήσεις…»

«Με τι υπογράψατε;» επέμεινε ο κ. Φάμελλος.

«Με αέρα !» απάντησε αποστομωτικά ο κ. Ψυχάρης.

«Είπατε αέρα; Υπογράψατε με αέρα; Με τι εχέγγυο;» ξαναρώτησε ο κ. Φάμελλος

«Με την υπογραφή μου…» παραδέχτηκε ο κ. Ψυχάρης

«Αξίζει τόσα η υπογραφή σας;» διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «αυτή είναι η ιστορία των δανείων στην Ελλάδα».


 news247 - Aug 31, 2016
___________________

Με «αέρα» έπαιρνε δάνεια ο ΔΟΛ δηλώνει ο Π. Ψυχάρης στην 

Εξεταστική της Βουλής ( To Video)


Προκλητικός για το δημόσιο αίσθημα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ., πήρε δάνειο 15 εκ. με εχέγγυο "αέρα" ενώ όπως είπε η υπογραφή του ήταν αρκετή για να το λάβει.(στο 8:00)

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο που υπέβαλλε ερωτήσεις με την ιδιότητα του μέλους της Εξεταστικής, ο κ. Ψυχάρης παραδέχθηκε τον τρόπο που δίνονταν τα δάνεια στα ΜΜΕ.

Αναλυτικά ο κ. Φάμελλος αφού συνόψισε ότι το άθροισμα που χρωστούν χρωστούν οι επιχειρήσεις του ΔΟΛ είναι 300 εκ. ευρώ και περιέγραψε την πορεία των δανείων που χρωστάει ΔΟΛ κατέληξε ότι «ο ΔΟΛ χρωστάει τα λεφτά που πήρε ο ιδιοκτήτης του για την αγοράσει» και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό.

«Πήρε δάνεια 58 εκ. τα μετέφερε σε μια προσωπική επιχείρηση τη συγχώνευσε με το ΔΟΛ και ο ΔΟΛ χρωστάει τα δάνεια με τα οποία αγοράστηκε» υποστήριξε ο κ. Φάμελλος.

Ο Π. Ψυχάρης νωρίτερα είχε ισχυριστεί ότι από τη δουλειά του βιοπαλαιστή δημοσιογράφου πατέρα του έφτασε να κατέχει την ιδιοκτησία του ΔΟΛ. Εύλογη ήταν η ερώτηση που ακολούθησε από τον κ. Φάμελλο:

«Βγαίνουν τόσα κέρδη από τη δουλειά ενός μισθωτού δημοσιογράφου ώστε να κατέχει την ιδιοκτησία ενός ομίλου; Πως ο πατέρας σας σήμερα και η οικογένεια σας είναι ιδιοκτήτης του ομίλου χωρίς να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός της δημοσιογραφικής του λειτουργίας».

«Μου ζητήθηκαν 15 εκ. εγγυήσεις και αναγκάστηκα να τις υπογράψω» με «αέρα» απάντησε ο κ. Ψυχάρης κυνικά, δηλώνοντας παράλληλα ότι η υπογραφή του και μόνο αποτέλεσε εχέγγυο για να λάβει το δάνειο ύψους 15 εκ. ευρώ.

Κατ. Μπρέγιαννη

 avgi.gr - Aug 31, 2016

Νέες διακρίσεις για τον ΕΟΤ και τον ελληνικό τουρισμό

Δεν μπορούν να κρύψουν τα χαμόγελά τους στο Υπουργείο Τουρισμού με τις συνεχιζόμενες διακρίσεις που λαμβάνει η χώρα για την επικοινωνιακή της πολιτική. Η καμπάνια του ΕΟΤ με τίτλο «Greek Tourism. An eternal joyrney», το οποίο παρουσιάζει την Ελλάδα σαν έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό, έχει καταφέρει να αποσπάσει τρία τιμητικά βραβεία σε τρία διεθνή τουριστικά φεστιβάλ. 

Το βίντεο, το οποίο είναι μια παραγωγή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού σε σκηνοθεσία του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα, κατάφερε να κατακτήσει το βραβείο «Blue Danube» (Γαλάζιος Δούναβης) για το καλύτερο πολιτιστικό τουριστικό φιλμ στο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών και Οικολογικών ταινιών SILAFEST, που έγινε στο Veliko Gradište της Σερβίας.
Ενώ, κέρδισε και το 1ο βραβείο στην κατηγορία Country στο Βερολίνο, κατά την διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB, ενώ το πρώτο βραβείο κατέκτησε πρόσφατα και στο τουριστικό φεστιβάλ των Η.Π.Α. «US International Film and Video Festival».
altsantiri.gr - Aug 31, 2016

Τι δεν θα ξεχάσουμε από το φετινό καλοκαίρι στην Πάτμο

Το νησί της Αποκάλυψης είναι πραγματικά μια αποκάλυψη για όσους το επισκέπτονται πρώτη φορά. Ανάμεσά τους βρεθήκαμε κι εμείς, το εξερευνήσαμε απ’ άκρη σ’ άκρη και σας παραθέτουμε τα καλύτερά του, αυτά που θα μας έρχονται στο μυαλό όταν το καλοκαίρι φύγει και ο χειμώνας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μας κάνει να ξεχάσουμε τις διακοπές.

Βόρεια των Δωδεκανήσων και ανατολικά του Αιγαίου, η Πάτμος έχει φτιάξει κάπου ανάμεσα στη Σάμο, την Ικαρία και τη Λέρο τη δική της γωνίτσα. Φημίζεται για το θρησκευτικό τουρισμό της, με την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, αν και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει κοσμοπολίτικη στροφή, με πολλούς celebrities να την επιλέγουν και νυχτερινή ζωή που ξεφεύγει από το κλασικό, καλοκαιρινό «χύμα» στυλ και παραπέμπει περισσότερο προς... Μύκονο μεριά.

Εμείς επιλέξαμε αυτά που μας εντυπωσίασαν το φετινό καλοκαίρι στο μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων και σας τα παρουσιάζουμε, έτσι ώστε να ξέρετε τι σας περιμένει, αν σχεδιάζετε ταξίδι προς τα εκεί.

Το μικρό μέγεθός της

Όσοι θέλουν στις διακοπές τους να χαλαρώσουν και να μην έχουν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις με το αυτοκίνητο, η Πάτμος είναι ό,τι πρέπει. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό νησί, μέγιστου μήκους 10 μιλίων και με συνολικό μήκος ακτών τα 18 μίλια, το οποίο μπορείτε να γυρίσετε οδικώς μέσα σε 2 ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε πράγματα να δείτε, αλλά ότι οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορείτε εύκολα να «πετάγεστε» από το ένα σημείο του νησιού στο άλλο.


Η Χώρα, με τους μύλους, την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και τα λευκά, νησιώτικα σπίτια

Τη Χώρα της
 

Σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το λιμάνι, σε ψηλό σημείο και με θέα στο νησί, η Χώρα είναι ένα από τα ομοφότερα σημεία της Πάτμου. Στενά δρομάκια, προσεγμένα μαγαζιά, μια μικρή πλατεία, στοές, σκαλάκια, βουκαμβίλιες, νυχτερινά μαγαζιά, όλα έχουν τη θέση τους, χωρίς να αλλοιώνουν το χαρακτήρα της, αφού σε σχέση με άλλα νησιά, τα μαγαζιά είναι λιγοστά και αραιά. 

Στην κορυφή, δεσπόζει η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, χτισμένη σαν κάστρο, η οποία το βράδυ φωτίζεται και χαρίζει ακόμη πιο μυστηριακή ατμόσφαιρα στη Χώρα. Μην παραλείψετε να πιείτε καφέ στη Loza με υπέροχη θέα, όπου στο βάθος ξεφυτρώνουν η Σάμος, η Ικαρία και η Τουρκία. 



Φτάνοντας στο Λιμνάρι

Τις ευκαιρίες για εκδρομές
 

Όσοι δεν αρκούνται στις μικρές αποστάσεις της Πάτμου και θέλουν να φύγουν παραέξω, μπορούν να κάνουν εκδρομές στο Μαράθι, το Μακρονήσι, το Ασπρονήσι, τους Λειψούς, τη Λέρο, τους Αρκιούς ή να κάνουν το γύρο του νησιού και να ανακαλύψουν τις παραλίες του. Αν είστε μεγάλη παρέα μπορείτε να νοικιάσετε και το δικό σας ιδιωτικό σκάφος που θα σας πάει σε όποια από αυτά θέλετε, για όση ώρα θέλετε, με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά. Σας συστήνουμε να μην χάσετε σε καμία περίπτωση τη βόλτα στους Αρκιούς, που απέχουν με το πλοίο της γραμμής 1 ώρα από την Πάτμο. 

Εκεί θα βρείτε (κάνοντας μισής ώρας πεζοπορία) τις παραλίες Λιμνάρι και Τηγανάκια, όπου τα νερά τους μοιάζουν με πισίνα. Αν επιλέξετε το Λιμνάρι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε την παραλία μόνοι σας. 



Η ιδιαίτερη παραλία Πέτρα

Τις παραλίες της
 

Η Ψιλή Άμμος στα νοτιοανατολικά της Πάτμου, μπορεί να απαιτεί ένα 30λεπτο περπάτημα, αλλά αποζημιώνει με τα κρυστάλλινα νερά και την άμμο της και δεν θεωρείται άδικα η ομορφότερη του νησιού. Όσοι δεν είναι και πολύ της «πεζοπορίας», μπορούν να την επισκεφτούν με καραβάκι ή να κατευθυνθούν προς άλλες εξίσου όμορφες παραλίες, όπως στη Βαγιά με τα παγωμένα της νερά, στις Δίδυμες παραλίες αμέσως μετά, που είναι 2 πανομοιότυπες παραλίες η μία δίπλα στην άλλη, γνωστές και ως παραλίες του Λιγγίνου, στην παραλία Πέτρα, όπου σας περιμένει ένα ιδιαίτερο θέαμα, με τη στενή λωρίδα γης που ενώνει το βράχο της Καλικατσούς με τη στεριά, στο αμμουδερό Αγριολίβαδο με τα αλμυρίκια και τα θαλάσσια σπορ και πολλές άλλες. 



Στο ψηλότερο σημείο του νησιού

Το ηλιοβασίλεμα στον Προφήτη Ηλία
 

Αφιερώστε λίγο χρόνο μετά το μπάνιο για να ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο του νησιού, στο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 270 μέτρων και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, με θέα μέχρι τη Λέρο, τους Λειψούς και την Τουρκία. Αν τα μπορφόρ είναι υψηλά, αποφύγετέ το, αλλά αν πετύχετε καλή ημέρα, μην το χάσετε. 



Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Τα μοναστήρια
 

Σε ένα νησί με τόσο έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα, μια βόλτα προς την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αλλά και την Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής επιβάλλεται, ακόμη κι αν το θέμα της θρησκείας είναι μπερδεμένο μέσα σας. Εκεί θα ζήσετε μια διαφορετική αγαλλίαση και ηρεμία, θα ακούσετε ιστορίες για την Παναγιά με το τρίτο μάτι (στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής), θα εντυπωσιαστείτε από την ιδιαίτερη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, θα γνωρίσετε τον πιο… τζαναμπέτη γάτο, τον Τσάρλι, που κάνει τα... γλυκά μάτια μόνο σε παπάδες και μοναχούς και κατεβαίνοντας, περάστε από το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου θα γνωρίσετε τον τόπο που γράφτηκε η Αποκάλυψη και την ιστορία του.

Τα πανηγύρια της

Μπορεί τα πανηγύρια να μην είναι και το καλύτερό μας, αλλά τον Δεκαπενταύγουστο ζήσαμε μια ιδιαίτερη παραδοσιακή βραδιά στο πανηγύρι της Παναγιάς του Γερανού, στο ξωκλήσι που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και μαζεύει πλήθος κόσμου, νεότερου και μεγαλύτερου, για να δει πώς… «τρίβουν το πιπέρι», να σύρει το χορό και να τσουγκρίσει με άφθονη μπίρα και τσίπουρο, πάντα με θέα τη θάλασσα και το φεγγάρι. Το ξωκλήσι αυτό, μάλιστα, στην περιοχή Γερανός, είναι ένα από τα αρχαιότερα μνημεία του νησιού, όπου κάποτε υπήρχε προχριστιανική συνοικία με τείχη και πιθανόν ειδωλολατρικός ναός.


Νόστιμοι μεζέδες στο Χιλιομόδι

Τα φαγητά της
 

Το πιο ωραίο σουβλάκι που δοκιμάσαμε στο νησί, το φάγαμε στα «Σουβλάκια του Παππού» στη Σκάλα, στα τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα. Για υπέροχα κρεατικά και θαλασσινά, σε καλές τιμές, κλείστε τραπέζι στη «Νετιά», επίσης στη Σκάλα, στην περιοχή Νετιά, με το φιλικό προσωπικό, και αν είστε λάτρεις των θαλασσινών μεζέδων, προλάβετε τραπεζάκι στο «Χιλιομόδι» στη Σκάλα και συνοδέψτε τους χταποδοκεφτέδες και τα καλαμαράκια σας με αρωματικό ουζάκι, τσουγκρίζοντας στην υγειά της Πάτμου. 


ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ


Από το  clickatlife

Διευκρινίσεις του ΤΑΙΠΕΔ για το "αεροδροσιόσημο" στα περιφερειακά αεροδρόμια


Σε σειρά διευκρινίσεων σχετικά με τις χρεώσεις στα 14 προς παραχώρηση περιφερειακά αεροδρόμια προχωράει το ΤΑΙΠΕΔ, διαψεύδοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), Βασίλη Αλεβιζόπουλου.

Μέχρι και σήμερα - εξηγεί το Ταμείο - η μέση χρέωση των τελών στα κρατικά αεροδρόμια, των οποίων φορέας διαχείρισης παραμένει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ανέρχεται σε περίπου 12,7 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τόσο το Τέλος Χρήσης Αερολιμένων, όσο και το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ).

Η σύμβαση παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια προβλέπει, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ότι το ανώτατο ύψος των αεροπορικών τελών θα ανέρχεται σε 13 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΑΑ. Αυτό το ανώτατο όριο θα ισχύει για τέσσερα χρόνια, από την έναρξη ισχύος της παραχώρησης μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης των αεροδρομίων από τον παραχωρησιούχο.

Μετά την ολοκλήρωση των επικείμενων έργων, το ανώτατο όριο των αεροπορικών χρεώσεων ανά επιβάτη δεν θα υπερβαίνει τα 18,5 ευρώ, πάλι συμπεριλαμβανομένου του ΤΕΑΑ. Το όριο αυτό, διευκρινίζει το ΤΑΙΠΕΔ, υπολογίστηκε με γνώμονα το μέσο όρο των αεροπορικών χρεώσεων αεροδρομίων με αντίστοιχα χαρακτηριστικά (δηλαδή υψηλή εποχικότητα, τουριστικός χαρακτήρας) στην Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Καταλήγοντας, το Ταμείο αποσαφηνίζει ότι το υφιστάμενο Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ) ανέρχεται σήμερα σε 12 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη για τις πτήσεις εντός Ε.Ε. και σε 22 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη για τις πτήσεις εκτός ΕΕ. Αυτό πρόκειται άμεσα να τροποποιηθεί και θα καθορισθεί στο ποσό των 12 ευρώ για όλους τους αναχωρούντες επιβάτες από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια με ισχύ μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2024.

Μετά την 1η Νοεμβρίου 2024, το ΤΕΑΑ θα διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα, στο ποσό των 3 ευρώ για όλους τους αναχωρούντες επιβάτες από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.


naftemporiki - Aug 31, 2016

Οι θερινές εκπτώσεις πήγαν καλά... (με πτώση τζίρου)!

Βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με την περυσινή προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΕΕ για τις θερινές εκπτώσεις, ωστόσο οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου περί ουσιαστικότερης ανάκαμψης δεν επαληθεύτηκαν, καθώς συνολικά η έρευνα (πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 200 επιχειρήσεων) καταγράφει πτώση του τζίρου κατά 9,7% σε σύγκριση με πέρυσι.

Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής ότι το καλοκαίρι του 2015 διαδραματίστηκαν πρωτόγνωρα γεγονότα όπως η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας, που είχαν καταλυτική επίδραση στο επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΣΕΕ αναφέρουν ακόμη ότι σχετικά καλύτερη εικόνα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά καταγράφεται στις εμπορικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου.

Υψηλότερο ήταν εφέτος το μέσο ποσοστό έκπτωσης καθώς στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων (60%) το ποσοστό της έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 21% και 40%, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 39%.

Παράλληλα, στη διάρκεια της φετινής θερινής εκπτωτικής περιόδου περίπου μία στις πέντε επιχειρήσεις πραγματοποίησε πωλήσεις με ποσοστό έκπτωσης άνω του 40%, όταν πέρυσι στην αντίστοιχη επιλογή οδηγούνταν μία στις τρεις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των πωλήσεων διαπιστώθηκε ότι πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (53%) εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015, ενώ στασιμότητα δήλωσε το 1/3. Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι οι εκπτώσεις του 2016 ήταν καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο ανέρχεται στο 14% (5% στις θερινές εκπτώσεις του 2015).

Για τα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή 17 Ιουλίου (το 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα) παρατηρείται ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών, της τάξης του 80%, πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου και μόλις ένας στους πέντε δηλώνει ότι κατέγραψε αύξηση των πωλήσεών του.

Για τις επιχειρήσεις των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου οι πωλήσεις των φετινών θερινών εκπτώσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα ή κατέγραψαν αυξητική τάση σε ποσοστά υψηλότερα σε σχέση με τις επιχειρήσεις του γενικού πληθυσμού. Από το 20% των ερωτηθέντων που δήλωσαν αύξηση των πωλήσεών τους, η πλειονότητα (42%) υποστήριξε πως η τόνωση του τζίρου τους κυμάνθηκε σε επίπεδα έως 10%.

"Η αυξημένη τουριστική κίνηση στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου δεν κατάφερε να αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στον κλάδο του Εμπορίου και να τονώσει τον τζίρο στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας", αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

"Οι υφιστάμενες αλλά και οι επικείμενες φορολογικές υποχρεώσεις, προσθέτει, φαίνεται πως διαδραμάτισαν καθοριστικό παράγοντα στην αδυναμία και διστακτικότητα που επέδειξε το καταναλωτικό κοινό στα κοινώς ομολογουμένως υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που προέβησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις."


nooz - Aug 31, 2016

Οι Γερμανοί «στοκάρουν» τα μετρητά στο σπίτι

Εν μέσω χαμηλών επιτοκίων, οι τραπεζικές καταθέσεις δεν αποδίδουν και οι αποταμιευτές κινδυνεύουν να πληρώνουν και «φύλακτρα». Οι Γερμανοί αγοράζουν οικιακά χρηματοκιβώτια και αποθηκεύουν τα μετρητά τους στο σπίτι. 

Οι Γερμανοί αποταμιευτές εγκαταλείπουν την ασφάλεια των τραπεζών και προτιμούν κάτι που θεωρούν πιο ασφαλές για τα μετρητά τους: τα χρηματοκιβώτια στο σπίτι.

Για χρόνια, οι Γερμανοί κρατούσαν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς, παρά τη βουτιά στα επιτόκια. Οι αποταμιευτές θεωρούσαν ότι οι λογαριασμοί ήταν ασφαλείς, ενώ παράλληλα εξακολουθούσαν να προσφέρουν πρόσβαση σε μετρητά. Ωστόσο πρόσφατα αυτό έχει αλλάξει, μεταδίδει το MarketWatch.

Η βουτιά των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος επιταχύνει πλέον τη ζήτηση για χρηματοκιβώτια, καθώς οι αποταμιευτές αποσύρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα και τα κρατούν στο σπίτι. Όπως τονίζουν, το να κρατάς χρήματα στην τράπεζα «δεν πληρώνει», ενώ φορολογείσαι κιόλας.

Η Burg-Waechter, η μεγαλύτερη γερμανική κατασκευάστρια χρηματοκιβωτίων, κατέγραψε άλμα 25% στις πωλήσεις οικιακών χρηματοκιβωτίων για το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε ο επικεφαλής πωλήσεων Dietmar Schak, επικαλούμενος «σημαντικά υψηλότερη ζήτηση για χρηματοκιβώτια από ιδιώτες, κυρίως στη Γερμανία».

Οι ανταγωνιστές Tresorbau και Hartmann Tresore επίσης εμφάνισαν διψήφια ποσοστά αυξήσεων στις πωλήσεις.

Οι Γερμανοί επικαλούνται τα πολύ χαμηλά επιτόκια που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην προσπάθεια να πιέσει ανοδικά τον πληθωρισμό. Οι αποταμιευτές αντιμετωπίζουν πλέον την πιθανότητα χρέωσης για τις καταθέσεις τους, ενώ κάποιες εταιρίες και ιδιώτες με μεγάλες καταθέσεις ήδη υφίστανται χρεώσεις.

Επιπλέον, κάποιοι Γερμανοί αποταμιευτές επιλέγουν να κρατούν τα χρήματά τους σε τραπεζικές θυρίδες, δημιουργώντας μεγάλες λίστες αναμονής για μια θυρίδα.


euro2day

Για την ενημέρωση, ρε γαμώτο!...

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου. 

Από το tvxs - Aug 31, 2016


Τρίτη, Αυγούστου 30, 2016

Σκοτώθηκε στο Χαλέπι ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους

Ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, ένας από τους παλαιότερους αξιωματούχους της τζιχαντιστικής οργάνωσης σκοτώθηκε στο Χαλέπι στην Συρία, ανέφερε το προπαγανδιστικό όργανο του ΙΚ, το πρακτορείο Amaq, με ανακοίνωση που διένειμε στους υποστηρικτές της οργάνωσης.

AdTech Ad


Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αντνάνι σκοτώθηκε "καθώς επιθεωρούσε τις επιχειρήσεις για την απόκρουση στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι", δίχως να αναφέρει τον τρόπο που σκοτώθηκε.

Το Ιράκ τον Ιανουάριο είχε αναφέρει πως ο Αντνάνι είχε τραυματιστεί σε μια αεροπορική επιδρομή στην δυτική επαρχία Ανμπάρ και έπειτα μετακινήθηκε προς την βόρεια πόλη της Μοσούλης, που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Γεννηθείς το 1977 στην Τάζα Σούμπι Φαλάχα στην επαρχία Ιντλίμπ, νοτιοδυτικά του Χαλεπιού, ο Αντνάνι είχε ορκιστεί πίστη στην αλ Κάιντα - προκάτοχο του ΙΚ - τουλάχιστον μια δεκαετία πριν και είχε φυλακιστεί από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, σύμφωνα με το ινστιτούτο Brookings.

Από τους παλαιότερους αξιωματούχους της οργάνωσης, ήταν επικεφαλής των εξωτερικών της επιχειρήσεων και αρμόδιος για επιθέσεις σε άλλες χώρες.

Διετέλεσε επικεφαλής του προπαγανδιστικού μηχανισμού του ΙΚ καθώς με ηχητικό του μήνυμα τον Ιούνιο του 2014 ανακοίνωσε την ίδρυση του χαλιφάτου που θα επεκτεινόταν στις περιοχές που είχε καταλάβει η οργάνωση στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Αντνάνι εμφανιζόταν συχνά ως το πρόσωπο της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης, όπως όταν κάλεσε με μήνυμα του τον Μάιο υποστηρικτές του ΙΚ να μετατρέψουν το Ραμαζάνι σε μια περίοδο "καταστροφής για τους άπιστους... σιίτες και αποστάτες μουσουλμάνους", προτρέποντας για επιθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Οι πληροφορίες σχετικά με το πως και πότε σκοτώθηκε είναι αντικρουόμενες.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των Σύρων ανταρτών ανέφερε πως ο Αντνάνι πιθανότατα σκοτώθηκε από αεροπορική επίθεση στην πόλη αλ Μπαμπ, που ελέγχεται από το ΙΚ. Επικαλούμενος ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τόνισε πως ο Αντνάνι βρισκόταν στην επαρχία του Χαλεπιού για να τονώσει το ηθικό των μελών της οργάνωσης, καθώς δέχεται ολοένα και περισσότερη πίεση.

Ο Χισάμ αλ Χασίμι, αναλυτής σε θέματα ασφαλείας και σύμβουλος της ιρακινής κυβέρνησης σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος υποστήριξε πως ο Αντάνι τραυματίστηκε σε μια αεροπορική επίθεση δυνάμεων του δυτικού συνασπισμού στις 17 Αυγούστου κοντά στην αλ Ραϊ, βόρεια του Χαλεπιού και πέθανε υποκύπτοντας στα τραύματα του την Δευτέρα.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος της υπηρεσίας καταπολέμησης της τρομοκρατίας που παρακολουθεί το ΙΚ τόνισε πως ο θάνατος του Αντνάνι θα πλήξει τους τζιχαντιστές "στον τομέα που μας απασχολεί περισσότερο καθώς η οργάνωση χάνει ολοένα και περισσότερα εδάφη του χαλιφάτου της και τους πόρους χρηματοδότησης της…και στρέφεται να αυξήσει και να εμπνεύσει περισσότερες επιθέσεις στην Ευρώπη, την Νοτιοανατολική Ασία και αλλού".

Το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί τον έλεγχο σε περιοχές στην επαρχία του Χαλεπιού, αλλά όχι εντός της πόλης όπου μαίνεται η μάχη ανάμεσα σε Σύρους αντάρτες και σε κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού, με την στήριξη των ΗΠΑ, καθώς και Σύροι αντάρτες με την στήριξη της Τουρκίας με τις πρόσφατες προελάσεις τους, έχουν διεισδύσει σε προπύργια του ΙΚ στην επαρχία του Χαλεπιού, αποκόπτοντας τους τζιχαντιστές από τα τουρκικά σύνορα και τις γραμμές ανεφοδιασμού τους κατά μήκος αυτών.


Πηγή: news247 (Με πληροφορίες από ΑΠΕ) - Aug 30, 2016

Ρόδος: Έξωση 40 καταστηματαρχών από ακίνητα του δήμου

Έτοιμα προς υπογραφή είναι 40 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής από ακίνητα του δήμου Ρόδου.

Αφορούν κυρίως καταστήματα στη Νέα Αγορά και πρόκειται να επιδοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες σε καταστηματάρχες, οι οποίοι δεν προσήλθαν στο δήμο για την ανανέωση της σύμβασης τους.

«Η δημοτική αρχή τους έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψουν όλη τη σεζόν. Παρ όλα αυτά, δεν προσήλθαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις» δήλωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας Δήμος Μουτάφης, σημειώνοντας ότι οι 40 καταστηματάρχες έχουν το δικαίωμα εντός ενός μήνα από την επίδοση του πρωτοκόλλου να προσφύγουν την δικαιοσύνη.


ert.gr - Aug 30, 2016

Αποδεσμεύονται αστυνομικοί και οχήματα από τη φύλαξη επισήμων προσώπων

Περίπου 700 αστυνομικοί και 80 μηχανοκίνητα μέσα αποδεσμεύονται από τη φύλαξη επισήμων προσώπων και βγαίνουν στους δρόμους για την ασφάλεια του πολίτη, όπως είχε τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την περασμένη Κυριακή.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

«Σε συνέχεια δηλώσεων του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 28 Αυγούστου 2016, σχετικά με την αποδέσμευση αστυνομικών που έχουν διατεθεί στη φύλαξη επισήμων προσώπων, ανακοινώνεται ότι: Μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεκτίμησης των αντικειμενικών αναγκών στη διάθεση αστυνομικού προσωπικού για φύλαξη προσώπων και εγκαταστάσεων, θα αρχίσει άμεσα η σταδιακή υλοποίηση των σχετικών αποδεσμεύσεων. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται η εξοικονόμηση, στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων, περίπου 700 αστυνομικών και περίπου 80 μηχανοκίνητων μέσων, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της αστυνόμευσης και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».

Παράλληλα, ο κ. Τόσκας πραγματοποίησε σήμερα προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας στη Σόφια, όπου συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ρουμιάνα Μπατσβάροβα. Κατά τη συνάντηση, που έγινε σε φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων στο πεδίο των κοινών τους αρμοδιοτήτων, με έμφαση στη διαχείριση του προσφυγικού και ζητήματα ασφάλειας.

Επίσης, συμφώνησαν να εξετάσουν τη δυνατότητα κοινών περιπολιών των αρχών ασφαλείας των δύο χωρών, σε ορισμένα σημεία της οριογραμμής τους.

 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  - Aug 30, 2016

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Ενδείξεις για την ύπαρξη και δεύτερου ναυαγίου στον χώρο


Η δεύτερη φάση των φετινών ερευνών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων (1ος αι. π.Χ.), ξεκινά την  Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και διευθύντρια των ερευνών, δρ. Αγγελική Σίμωσι.

Όπως έγινε γνωστό από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος «Return to Antikythera» («Επιστροφή στα Αντικύθηρα»), η ερευνητική ομάδα καταφθάνει στο νησί από διάφορες περιοχές του κόσμου για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη αποστολή.

Η πρώτη φάση των ερευνών διενεργήθηκε μεταξύ 22 Μαΐου και 11 Ιουνίου από την επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, φέρνοντας στην επιφάνεια δεκάδες νέα ευρήματα, όπως ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή (το πρώτο εντοπίστηκε το 2014), θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού, η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνος (τύπος αγγείου), μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι.

Επίσης, εντοπίστηκαν στοιχεία του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά διαφόρων τύπων, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, τυλιγμένα ή διπλωμένα μολύβδινα ελάσματα, ένας μολύβδινος σωλήνας, πιθανόν από την αντλία υδάτων (σεντίνες) του πλοίου και ένα μολύβδινο βάρος περίπου 100 κιλών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πιθανότατα και οι μάζες από σκωρίες σιδήρου, οι οποίες διατηρούν στο εσωτερικό τους το σχήμα του αντικειμένου.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι βάσιμες, πλέον, ενδείξεις για την ύπαρξη και δεύτερου ναυαγίου στον χώρο, αφού βρέθηκαν ένας μολύβδινος σωλήνας διαφορετικού διαμετρήματος, καρφιά, κέραμοι, αμφορείς και λάγυνοι, όλα διαφορετικού τύπου.
Η έρευνα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, διενεργείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με την υποστήριξη του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole και τη συμμετοχή αρχαιολόγων και ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Πηγή:  naftemporiki.gr - Aug 30, 2016

Επίθεση της Handelsblatt στον Καραμανλή


«Ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ελλάδας», είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου της Handelsblatt που αναφέρεται στην υπόθεση Γεωργίου και τις πιθανές της συνέπειες για πολιτικά πρόσωπα αλλά και την ίδια τη χώρα: «Έλληνες πολιτικοί αναζητούν έναν υπεύθυνο για τη μιζέρια του χρέους στη χώρα: Ο πρώην επικεφαλής της κρατικής στατιστικής αρχής θα πρέπει να πάει φυλακή. Για τον Πρωθυπουργό Τσίπρα η εκστρατεία αυτή μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Η εφημερίδα αναφέρεται διεξοδικά στο χρονικό της υπόθεσης και στο γεγονός ότι ενώ ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποκατέστησε «διεθνώς την κλονισμένη αξιοπιστία της στατιστικής αρχής, έκανε παράλληλα πολλούς εχθρούς στην ελληνική πολιτική. (…) Επί χρόνια γίνονταν προσπάθειες να διωχθεί (…). Αρκετοί ανακριτές όμως απέρριπταν την άσκηση ποινικής δίωξης. Κινητικότητα στο ζήτημα υπήρξε μόνον όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διόρισε την Ξένη Δημητρίου νέα εισαγγελέα (σ.σ. του Αρείου Πάγου). Στις αρχές Αυγούστου το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Γεωργίου πρέπει να κατηγορηθεί για παραποίηση στατιστικών στοιχείων και υπονόμευση του εθνικού συμφέροντος. Για τον Τσίπρα ο πρώην επικεφαλής της στατιστικής αρχής που στο μεταξύ έχει επιστρέψει στις ΗΠΑ, είναι ένας ευπρόσδεκτος αποδιοπομπαίος τράγος. Ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση περί μονομερούς διαγραφής του ελληνικού χρέους. Ούτε η προσδοκώμενη ανάπτυξη φαίνεται να έρχεται. Αντιθέτως ο Πρωθυπουργός απαιτεί από τους πολίτες και άλλους φόρους και μειώσεις συντάξεων. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο πρώην υπάλληλος του ΔΝΤ Γεωργίου διόγκωσε υπερβολικά το έλλειμμα του 2009, ο Τσίπρας θα μπορούσε να παρουσιάσει τον ίδιο ως αποδιοπομπαίο τράγο και το πρόγραμμα περικοπών ως συνομωσία κατά της χώρας του».

Οι ευθύνες του Κώστα Καραμανλή

«(…) Ο Τσίπρας δεν είναι ο μόνος που θέλει να εκμεταλλευτεί τον Γεωργίου για να αντλήσει πολιτικά οφέλη. Και ο Κώστας Καραμανλής, Έλληνας Πρωθυπουργός μεταξύ 2004 και 2005, ελπίζει να απαλλαγεί (από τις κατηγορίες). Με μια πολιτική ανεξέλεγκτων δαπανών, ο μάλλον ανίδεος σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα νομικός επισφράγισε στα έξι χρόνια της πρωθυπουργίας του την πορεία της χώρας του στην καταστροφή του χρέους. Μεταξύ 2005 και 2009 αύξησε τις κρατικές δαπάνες από το 44,6% στο 53,9% επί του ΑΕΠ. Τα έσοδα αντίθετα μειώθηκαν το ίδιο διάστημα από το 39% στο 38%. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Καραμανλή, το βουνό του χρέους αυξήθηκε από τα 184 στα 300 δις ευρώ. Η ΕΕ παραπλανήθηκε συστηματικά με λάθος δημοσιονομικά στοιχεία: Τον Σεπτέμβριο του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή διατεινόταν ότι το έλλειμμα ήταν 3,7%, την ώρα που τα στοιχεία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας μιλούσαν ήδη για ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.

Ενδεχόμενη καταδίκη του Γεωργίου θα ήτο η ‘αποκατάσταση' του Καραμανλή που θα μπορούσε να διευκολύνει το δρόμο επιστροφής στην πολιτική σκηνή, ενδεχομένως ακόμη και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εντούτοις, η θεωρία ότι ο πρώην επικεφαλής της στατιστικής αρχής ευθύνεται για τα μέτρα περικοπών στερείται ουσιαστικής βάσης. Όταν ο Γεωργίου ήρθε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2010, είχε δρομολογηθεί ήδη το πρώτο πακέτο διάσωσης. Και ο ισχυρισμός ότι ο Γεωργίου διόγκωσε ασύστολα το έλλειμμα, είναι ανοησία. Μετά τον νέο υπολογισμό το φθινόπωρο του 2010, το ποσοστό του ελλείμματος αυξήθηκε μόλις κατά 1,8 μονάδες, από το 13,6% στο 15,4%».

Όπως καταλήγει η εφημερίδα: «(…) Για τον Πρωθυπουργό Τσίπρα η εκστρατεία αυτή ενδέχεται να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα». Σε επιστολή της η επίτροπος Μαριάνε Τίσεν κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διαλύσει τις λανθασμένες εντυπώσεις ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παραποιήθηκαν επί Γεωργίου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προστατεύσει την υπηρεσία και τους υπαλλήλους της από τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Στις Βρυξέλλες ακούγεται ψιθυριστά ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση νέων δόσεων».



Πηγή: Deutsche Welle / enikos.gr - Aug 30, 2016

Πρώτο θέμα στους New York Times οι τηλεοπτικές άδειες

Με τον τίτλο «Η Ελλάδα χτυπάει το ‘τρίγωνο της διαπλοκής’ στην τηλεόραση» οι New York Times αφιερώνουν βασικό άρθρο τους στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα «… Από τη δεκαετία του 1980, οπότε και άνοιξαν τα ιδιωτικά ΜΜΕ η αγορά είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη. Οι άδειες δίνονταν σε μία ad hoc βάση. Τα μέσα ενημέρωσης πολλαπλασιάστηκαν. Το χάος δημιούργησε χρέη εκατομμυρίων στα οποία εμπλέκονται τράπεζες, βαρόνοι των media και κυβερνήσεις.

Τώρα, η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ότι ήρθε η ώρα να παταχθεί αυτό το τρίγωνο της διαφθοράς με τη δημοπράτηση περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών αδειών.
Παρά το γεγονός ωστόσο, ότι πρόκειται για μία προσπάθεια που στην πραγματικότητα έχει  στόχο να φέρει μία τάξη στο τοπίο των ΜΜΕ, έχει πυροδοτήσει έναν έντονο διάλογο για την εξουσία.

 Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούν για υφαρπαγή εξουσίας με διαφορετικό πρόσχημα. Η συντηρητική ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ. Το κάποτε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ χρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ με θέματα όπως η προσβολή της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και δεν αντιτίθεται στην δημοπρασία αυτή καθαυτή, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.

Η δημοπρασία θα περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας σε τέσσερις, που σημαίνει ότι οι μισοί σταθμοί στην Ελλάδα θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οκτώ κανάλια είναι πάρα πολλά για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, επικαλούμενη τη συρρίκνωση της αγοράς όσον αφορά στην τηλεοπτική διαφήμιση, τα έσοδα της οποίας έχουν μειωθεί ετησίως κατά τα δύο τρίτα από την κρίση που ξέσπασε το 2009, σε λιγότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ...» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.


tvxs - Aug 30, 2016

Λέμβος με 68 πρόσφυγες εντοπίστηκε στη Ρόδο - Photos


2580998 2580987 2580983 2580982

Συνελήφθησαν δύο φερόμενοι διακινητές - Δείτε φωτογραφίες -


Στη θαλάσσια περιοχή Πρασονησίου στο νότιο άκρο της Ρόδου εντοπίστηκε σήμερα το πρωί μία λέμβος με 68 πρόσφυγες.

Η λέμβος εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Ρόδου και οδηγήθηκε στο λιμάνι Πλημμυρίου που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Από τη Λιμενική Αρχή Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί ηλικίας 33 και 29 ετών φερόμενοι ως διακινητές.


2580981newsbeast.gr - Aug 30, 2016

Λέμβος με 68 πρόσφυγες στο Πρασονήσι


Λέμβος στην οποία επέβαιναν 68 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή Πρασονησίου στο νότιο άκρο του νησιού της Ρόδου.

Η λέμβος εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Ρόδου και οδηγήθηκε στο λιμάνι Πλημμυρίου που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Από τη Λιμενική Αρχή Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί ηλικίας 33 και 29 ετών φερόμενοι ως διακινητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / euro2day

«Φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο

«Φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες της χώρας τον Σεπτέμβριο μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Μπορεί η τιμή της κιλοβατώρας να μην έχει αυξηθεί, οι λογαριασμοί ωστόσο του ρεύματος που άρχισαν να καταφθάνουν στους καταναλωτές είναι «φουσκωμένοι» από τις αποκαλούμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τα διάφορα τέλη υπέρ τρίτων, που αντιπροσωπεύουν πολύ πάνω από το 1/3 του συνολικού λογαριασμού ρεύματος που είναι κοινές για όλους τους παρόχους (ΔΕΗ και ιδιώτες).

Ο διευρυμένος εισπρακτικός ρόλος της ΔΕΗ καθιστά δυσβάσταχτο για τους καταναλωτές τον λογαριασμό ρεύματος, κυρίως τους θερινούς μήνες, όπου η χρήση των κλιματιστικών για θέρμανση και ψύξη αντίστοιχα ανεβάζει την κατανάλωση και αναλογικά κάποιες εκ των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που δεν είναι πάγιες, αλλά συνδέονται με το ύψος της κατανάλωσης.

Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι και η εκτόξευση των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και η αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν ακόμη και τους ευνοϊκούς διακανονισμούς των 36 δόσεων.

Μέσω του λογαριασμού ρεύματος οι καταναλωτές πληρώνουν συνολικά 11 χρεώσεις εκ των οποίων μόνο οι τρεις σχετίζονται με την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η χρέωση προμήθειας σε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο αντιπροσωπεύει το 35% του συνολικού λογαριασμού.


Πηγή:  enikonomia.gr - Aug 30, 2016

Έρχεται αεροδροσιόσημο - Χαράτσι 13 ευρώ στα αεροδρόμια Ρόδου - Κω και άλλων 12 περιφερειακών

Αεροδρομιόσημο 13 ευρώ το οποίο θα επιβαρύνει τα αεροπορικά εισιτήρια, θα καλούνται να πληρώνουν από τις αρχές της νέας χρονιάς οι επιβάτες που θα μετακινούνται από και προς τα 14 περιφερειακά  αεροδρόμια, τα οποία ιδιωτικοποιούνται  και παίρνουν στον έλεγχο της γερμανικής Fraport.

Σύμφωνα με τα «Νεα» αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Μεταφορών και Οικονομικών, η οποία εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και καθορίζει τη διαδικασία χρέωσης, είσπραξης διαχείρισης, ελέγχου- παρακολούθησης και ρύθμισης όλων των τεχνικών θεμάτων για τα νέα τέλη των αεροδρομίων.

Πρόκειται για απόφαση που προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Σύμφωνα με αυτή, το τέλος των 13 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη θα μπορεί να διατηρηθεί στο συγκεκριμένο ύψος για διάστημα τεσσάρων χρόνων, κατά το οποίο η κοινοπραξία της Fraport καλείται να υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις 330 εκατ, ευρώ και στα 14  αεροδρόμια.

Στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, το αεροδρομιόσημο των περιφερειακών αεροδρομίων  προβλέπεται να φτάσει ακόμα και τα 18 ευρώ!

Σύμφωνα με την ίδια υπουργική απόφαση, οι επιβάτες θα πληρώνουν το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αερολιμένος στην αεροπορική εταιρεία με την οποία μετακινούνται, μέσω του εισιτηρίου τους ή άλλου παραστατικού. Οι αερομεταφορείς θα το αποδίδουν, με τη σειρά τους, σε μηνιαία βάση (εφόσον πρόκειται για τακτικές αερογραμμές) ή επιτόπου πριν την αναχώρηση του αεροσκάφους (εφόσον πρόκειται για πτήσεις τσάρτερ). Σήμερα το ύψος των τελών στα αεροδρόμια της περιφέρειας είναι 12 ευρώ για τους επιβάτες που μετακινούνται εντός της ζώνης Σένγκεν, ενώ για κάποιους προορισμούς  εκτός Σένγκεν φτάνει τα 22 ευρώ.

Επίσης, με την πρόσφατη ΚΥΑ των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών ορίζεται ότι οι ιδιώτες διαχειριστές των αεροδρομίων οφείλουν να εγκαταστήσουν και να λειτουργούν ηλεκτρονική πλατφόρμα στα αεροδρόμια, όπου θα καταχωρούνται αναλυτικά στοιχεία για την κίνηση των επιβατών ανά πτήση.

Ακόμα, για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των εσόδων από το τέλος του αεροδρομιόσημου κάθε αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να τηρεί αρχεία επιβατών, όπως ονομαστικές καταστάσεις, ηλεκτρονικά αρχεία, αποκόμματα εισιτηρίων καθώς και το ποσό των τελών που καταβάλλονται σε αυτή.

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) διά των αρμοδίων οργάνων της θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιθεωρεί και να λαμβάνει αντίγραφα όλων αυτών των αρχείων.
Να σημειωθεί πως τα 14 αεροδρόμια που έχουν περάσει στον έλεγχο της Fraport είναι τα εξής:
  • Θεσσαλονίκης,
  • Κέρκυρας,
  • Χανίων,
  • Κεφαλονιάς,
  • Ζακύνθου,
  • Ακτίου,
  • Καβάλας,
  • Ρόδου,
  • Κω,
  • Σάμου,
  • Μυτιλήνης,
  • Μυκόνου,
  • Σαντορίνης
  • Σκιάθου


Πηγή: Τα Νέα έντυπη έκδοση - Aug 30, 2016

Τα “Εκατόλογα της Αγάπης” - Του Βαγγέλη Παυλίδη

Στο Βρετανικό Μουσείο, με κωδικό Additional Manuscripts Nr. 8241, σώζεται μια χειρόγραφη στα ελληνικά συλλογή ερωτικών τραγουδιών, που αποτελείται απο 711 δεκαπεντασύλλαβους στίχους.
Πρέπει να γράφτηκαν τον 14ο ή το πρώτο μισό του 15ου αιώνα. Η ακριβής προέλευσή τους αποτελεί ακόμα αντικείμενο διαφωνίας και συζήτησης ανάμεσα στους ειδικούς. Ο πρώτος μελετητής τους, Wilhelm Wagner, τα εξέδωσε μεταφρασμένα στα Γερμανικά το 1879 με τον τίτλο “Αλφάβητος της Αγάπης -Μια συλλογή Ροδίτικων ερωτικών τραγουδιών”. “Ροδίτικων” γιατί, εκτός των άλλων, βασίζεται στον στίχο 368 “…την κόρην την εφίλησα στη Ρόδο την εφήκα…” Σήμερα είναι πιο γνωστα ως τα “Εκατόλογα της Αγάπης”.

Ροδίτης εγώ, δεν έχω λόγο να πάω κόντρα στην άποψη του Wilhelm Wagner, το αντίθετο.


pavlidiscartoons.com - Aug 30, 2016

Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2016

Η κλιματική αλλαγή ξεκίνησε πριν από περίπου 180 χρόνια


Η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 1830, ακριβώς όταν η Βιομηχανική Επανάσταση είχε αρχίσει να εδραιώνεται, σύμφωνα με νέα μελέτη υπό την αιγίδα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. Το απρόσμενο εύρημα υποδηλώνει ότι η εκβιομηχάνιση της κοινωνίας είχε αντίκτυπο στην θερμοκρασία της Γης γρηγορότερα από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε λεπτομερείς αναπαραστάσεις των κλιματικών δεδομένων από τα τελευταία 500 χρόνια για να καθορίσει πότε ακριβώς ξεκίνησε η τρέχουσα τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή γενικά θεωρείται περισσότερο ως ένα φαινόμενο του 20ου αιώνα, καθώς οι άμεσες μετρήσεις ήταν σπάνιες πριν από το 1900. Ωστόσο, η νέα μελέτη ανιχνεύει αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική και τους τροπικούς ωκεανούς από τη δεκαετία του 1830, μόλις 80 χρόνια αφού η Βιομηχανική Επανάσταση ξεκίνησε στην Αγγλία.

Η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας αποδίδεται στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τη μετάβαση από μια αγροτική σε βιομηχανική κοινωνία. Σύμφωνα με την έρευνα, τη δεκαετία του 1830 η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα ήταν στα 280 μέρη ανά εκατομμύριο, αλλά από εκείνο το σημείο αυξήθηκαν σταδιακά. Μέχρι το 1900 η συγκέντρωση έφτασε τα 295 μέρη ανά εκατομμύριο, αντιπροσωπεύοντας μια μικρή αλλά μετρήσιμη επίδραση της εκβιομηχάνισης στην ατμόσφαιρα.

Η ομάδα των 25 επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Ασία χρησιμοποίησε προσομοιώσεις κλιματικών μοντέλων και δεδομένα από το φυσικό αρχείο που περιέχονται σε κοράλλια, δαχτυλίδια δέντρων, διακοσμήσεις σπηλαίων και πυρήνες πάγου, ώστε να καταγράψουν τις μεταβολές του κλίματος στους ωκεανούς και τις ηπείρους του κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας καθυστέρησε στο νότιο ημισφαίριο κατά περίπου 50 χρόνια. Αυτό ίσως οφείλεται στα ρεύματα στους νότιους ωκεανούς που απομακρύνουν τα θερμότερα νερά από την Ανταρκτική.


naftemporiki - Aug 29, 2016

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για τον εκσυγχρονισμό σταθμών παραγωγής ενέργειας σε ελληνικά νησιά

Tην έγκρισή της σε ελληνικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των σταθμών παραγωγής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, τον Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές Αρχές κοινοποίησαν το σχέδιο για τη χορήγηση κρατικής εγγύησης στην ελληνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΗ, επιτρέποντάς της να εξασφαλίσει δάνειο, ύψους 190 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το δάνειο θα καλύψει το ήμισυ των δαπανών για την απαραίτητη αναβάθμιση, επέκταση και ανακαίνιση των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε 18 νησιά που δεν συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας. Η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει το άλλο μισό των δαπανών από τον προϋπολογισμό.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι αυτή η ενίσχυση είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ, ιδίως σχετικά με τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, δεδομένου ότι αυτό το μέτρο είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των καταναλωτών που βρίσκονται στα νησιά και εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα της απαιτούμενης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα εν λόγω νησιά.


huffingtonpost - Aug 29, 2016

Ο Ροδίτης Εβραίος που γλίτωσε από το Άουσβιτς

Για τον Βικτόρ Χασσόν, τον Ροδίτη Εβραίο που στα 15 του χρόνια έζησε τον εφιάλτη του Άουσβιτς,  κι επέζησε, έχω ακούσει πολλά  χρόνια πριν. Πώς έγινε μεγάλος και τρανός μετά, γύρισε όλο τον κόσμο, ζει στις Βρυξέλλες, κι επισκέπτεται  κάθε χρόνο τη Ρόδο, πενήντα χρόνια τώρα. 

Ψαρεύει με το σκάφος του, συναντά εκλεκτούς φίλους από τα πολύ παλιά, και στα 89 του σήμερα, με βροντερή φωνή μιλάει εκείνα τα βαριά Ροδίτικα, κι ας ξέρει τόσες γλώσσες, κι ας μιλάει γαλλικά με τη σύζυγό του κάθε φορά που της απευθύνεται.

Στον Βιττόριο, όπως τον έλεγαν 70 χρόνια πριν, όταν στη Ρόδο ξέσπασε ο πόλεμος και οι Γερμανοί πήραν τους Εβραίους, μ΄ έφερε ο δημοσιογράφος  Γιώργος Ζαχαριάδης, πολύτιμος συμπαραστάτης και δάσκαλος  σ΄ αυτά τα ταξίδια στο παρελθόν.

Και φάγαμε ψαράκια που ψάρεψε ο Χασσόν με τον καπετάνιο του, και… αρωίνους, τα πράσινα φασολάκια με την κόκκινη σάλτσα που παρήγγειλε να του φτιάξουνε.

Κι ύστερα τα μάτια του σκοτείνιασαν, γύρισαν 70 χρόνια πίσω. Θυμήθηκε όσα δεν ξέχασε ποτέ, κι ας προσπάθησε να τη ζήσει καλά αυτή τη δεύτερη ζωή που του χαρίστηκε.




Πώς ζούσαν οι Εβραίοι στη Ρόδο πριν τον πόλεμο, πώς ζούσε η δική σας οικογένεια;


Η οικογένειά μου ήταν  στη Ρόδο 400 χρόνια. Εμείς οι Εβραίοι φύγαμε κάποτε από την Iσπανία γιατί μας έδιωξε η Iζαμπέλα, η βασίλισσά τους. Όποιον δεν ήταν χριστιανός καθολικός τον έδιωχναν ή τον σκότωναν. Οι πολλοί φύγανε για τη Μεσόγειο, την  Τουρκία, τη Θεσσαλονίκη.  Εμείς φτάσαμε στη Ρόδο γύρω στο 1400. Άλλοι Εβραίοι μιλούσαν Ισπανικά, άλλοι Γερμανικά…

Οι Εβραίοι της Ρόδου μιλούσαν Ισπανικά.  Όλοι με το εμπόριο ασχολήθηκαν και με τις τράπεζες. Στα δικά μας χρόνια, θυμάμαι που οι Εβραίοι είχαν μια μεγάλη τράπεζα στη Ρόδο, την τράπεζα Αλχαδέφ, που ήταν στην Παλιά Πόλη στο πρώτο σιντριβάνι, που ανεβαίνεις πάνω το στενό. Τα πιο πολλά μαγαζιά στη Ρόδο  ήταν των  Εβραίων πριν τον πόλεμο. Θυμάμαι όμως  και το μαγαζί με τα υφάσματα του Ασπράκη.

Ο δικός μου ο πατέρας ήταν πολύ αναγνωρίσιμος. Ήταν έμπορος,  είχε μαγαζιά δύο στη Λέρο, κι ένα μεγάλο μαγαζί στη Ρόδο. Πρώτα είχε το μαγαζί του Καλαφατά, στην Παλιά Πόλη με τα υφάσματα. Τα αδέλφια του πατέρα μου ζούσαν στη Λυών της Γαλλίας και του έστελναν τα μεταξωτά τα καλύτερα. Τη μαμά μου την έλεγαν Εστρέα, που σημαίνει άστρο!

Όταν μας πήγαιναν στο Άουσβιτς λέγανε στη γειτονιά μας, το Νιοχώρι «φεύγει η Εστρέα, χάσαμε την Εστρέα…»… Πού να ‘ξερε κι αυτή πού πήγαινε, πού να ξέραμε κι εμείς.

Εσείς ως παιδί στο Νιοχώρι  πώς ζούσατε μέχρι να σας βρει το κακό;


Στο Νιοχώρι, στην Ψαροπούλα, παιδιά εμείς μπαίναμε ολότσιτσοι  (γυμνοί) στη θάλασσα. Πού να φανταστώ πως θα γινόταν η ζωή μου;  Με βρήκε ο Σπήλμπεργκ στην Αμερική όταν ήταν να γυρίσει τη «Λίστα του Σίντλερ» και έστειλε και μου πήραν συνέντευξη για κείνο το κολαστήριο, το στρατόπεδο συγκέντρωσης.  Αν  δεις στην πλάκα στο Άουσβιτς που γράφει τα ονόματα αυτών που χάθηκαν, θα δεις «Χασσόν».

Είμαστε εμείς, εκεί πεθάνανε όλοι, μόνο εγώ έμεινα ζωντανός,  κι η αδελφή μου η Έλσα. Μπήκα 15 χρονών και όταν μας βρήκαν οι Αμερικάνοι ήμουν 28 κιλά και περπατούσα με τα τέσσερα. Στο στρατόπεδο στο Μέλκ της Αυστρίας, ακόμα πέρυσι πήγα ξανά πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια και γύρισα ένα φιλμ. Έβλεπα, θυμόμουνα  και μιλούσα για την κόλαση. Τα θυμήθηκα όλα.

Στην οικογένεια πόσοι ήσασταν;

Ήμασταν έξι αγόρια και τέσσερις κόρες. Αβραάμ λέγανε το μπαμπά μου, Εστρέα  τη μαμά.  Η Βαβά, η γιαγιά μου ήταν 100 χρονών που την πήρανε! Πήγε σώα μέχρι το Άουσβιτς, ύστερα την κάψανε.  Λίγο καιρό πριν ο πατέρας μου πήγε στη Βραζιλία να αφήσει δύο από τις  αδελφές μου, για να σωθούν. Σωθήκανε. Εκείνες.  Όταν ήταν στη Βραζιλία έγραψε  στη μάνα μου,  να πάρει όλη την οικογένεια και να μας πάει εκεί για να σωθούμε.

«Και ν΄ αφήσουμε τα σπίτια μας, τα μαγαζιά  μας…», του απάντησε η μάνα μου.  Δεν  πίστεψε ότι θα μας αγγίξουν, η Ρόδος ήταν μακριά, δεν θα μας έπαιρναν εμάς. Γύρισε ο πατέρας μου, αναγκαστικά, αλλά μετά το ταξίδι αρρώστησε και πέθανε.  Ο αδελφός μου ο Σαλβατόρ,  είχε αρρωστήσει, κι είχε πεθάνει πριν μας πάρουνε. Ο αδελφός μου ο Ρομπέρτ  απέδρασε στην Τουρκία, με τη βοήθεια ενός φίλου του Τούρκου. Ο αδελφός μου, έλεγε στους Εβραίους  της Ρόδου «να φύγουμε,  να φύγουμε...»… Κανένας δεν έφευγε, δεν το περίμεναν ότι θα γίνει τέτοιο κακό. Μου είπε μια μέρα «φεύγω, μην πεις τίποτα στη μαμά…»…

Το κράτησα μυστικό, όλοι νόμιζαν ότι είχε χαθεί, όμως μαζί με τον Ρετζέπ Τουρούκαλη,  πήραν δυό βάρκες, μπήκανε μέσα μαζί τους και Ιταλοί στρατιώτες, και φύγανε από τα Κρητικά. Πήγανε με τα κουπιά στην Τουρκία, κι ενώ απομακρύνονταν από  τη Ρόδο άρχισαν να τους πυροβολούν οι Γερμανοί από το Μόντε Σμιθ. Εκείνη την ώρα εμφανίζονται Εγγλέζικα αεροπλάνα, κι οι Γερμανοί σταμάτησαν να πυροβολούν τους φυγάδες και έπιασαν τα εγγλέζικα αεροπλάνα.

Σώθηκε ο  αδελφός σας ο Ρομπέρτ;

Όταν έφτασαν στην Τουρκία, ρώτησαν τον αδελφό μου οι Τούρκοι πως τον λένε. Λέει, «Ιωαννίδη»… Αν έλεγε «Χασσόν»  θα τον κρατούσαν για Εβραίο. Μετά πήγε στη Μέση Ανατολή και κατετάγη στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Ο Ρετζέπ, τους είπε ότι είναι Τούρκος και τον κράτησαν, τον έβαλαν να υπηρετήσει στον Τουρκικό στρατό.  Άλλα δύο αδέλφια μου πριν τον πόλεμο έφυγαν στην Αμερική που είχαμε θείους. Ήταν  αδέλφια του πατέρα μου εκεί, κι έτσι σώθηκαν.

Πόσους πήραν από την οικογένειά σας οι Γερμανοί;

Τη μαμά, τη γιαγιά, εμένα το  Βικτόρ και την αδελφή μου την Έλσα!

Πώς έγινε, τι σας είπαν;

Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Ρόδο, ήρθαν στα σπίτια μας και μας είπαν να πάρουμε τα χρυσαφικά μας και τα μαϊδιά μας και να μαζευτούμε άντρες, γυναίκες και παιδιά, όλοι στο σημείο που είναι σήμερα η Τουριστική Σχολή, στα Πλατανάκια.

Η εντολή των Γερμανών ήτανε να  πάρουμε τα υπάρχοντά μας μαζί μας.  Είπαν, αν πιάσουνε Έλληνες με χρυσαφικά Εβραίων θα ήταν εκτέλεση επί τόπου.  Παρουσιαστήκαμε στις 19 Ιουλίου 1944. Μπαίνοντας έναν-έναν μας πήραν τα χρυσαφικά.  Μας κράτησαν εκεί μέχρι τις 23 του μήνα, όρθιους σχεδόν, δεν είχε χώρο ούτε ν΄ ακουμπήσουμε 2.500 ψυχές. 

Όταν ήταν να μας πάνε στο λιμάνι, έκλεισαν τους δρόμους, έβαλαν να ηχήσουν σειρήνες του βομβαρδισμού για να μην είναι κανένας Ροδίτης έξω, και μας έβαλαν στη σειρά. Πήραμε μικρούς μπόγους μαζί μας η μαμά, η γιαγιά 100 χρονών, η αδελφή μου η Έλσα δεκατριών,  κι εγώ δεκαπέντε.  Χίλιοι εξακόσιοι πέντε Εβραίοι (1605) φεύγαμε από τη Ρόδο ήσυχα, χωρίς να αντιδράσει κανείς. Σαν πρόβατα πηγαίναμε. 

Μπήκαμε στα καραβάκια  που είχαν επιτάξει οι Γερμανοί και  πριν μετέφεραν μ’ αυτά  ζώα. Μες την κοπριά, ο ένας πάνω στον άλλο, δεν είχαμε νερό, δεν είχαμε φαΐ, ζέστη μεγάλη,  κι η μυρωδιά της κοπριάς. Φόρτωσαν εμάς στα αμπάρια, από 500 άτομα στ΄ αμπάρι κάθε πλοίου και μας κλείδωσαν. Το ταξίδι ξεκίνησε. 

Περάσαμε από την Κω,  πήραμε τους Εβραίους της Κω, πήγαμε μετά στη Λέρο. Ήρθε στη Λέρο ένας Εβραίος στο λιμάνι, να δει τους γονιούς του που μπήκαν απ΄ τη Ρόδο. Δεν τον φωνάξανε,  αλλά αυτός  μπήκε,  μπήκε μόνος του, πού να ‘ξερε…

Περάσαμε απ΄ τη Σάμο και μείναμε δυό μέρες γιατί οι Εγγλέζοι βομβαρδίζανε… Καμιά βδομάδα στοιβαγμένοι, μας είχανε δώσει πέντε κουβάδες  νερό, μας δίνανε μέλι, για να σκάσουμε πιο γρήγορα, κι ένα άδειο μπιτόνι για την ανάγκη μας! Ένα άδειο μπιτόνι για 500 άτομα.   Δεν ξέραμε πού πάμε, δεν ξέραμε γιατί.  Γυναίκες έγκυες, μωρά που κλαίγανε, πολλοί δεν έφτασαν,  τους έριχναν οι Γερμανοί πεθαμένους στη θάλασσα.

Με τις ίδιες συνθήκες συνεχίστηκε το ταξίδι με τρένο;

 Φτάσαμε στον Πειραιά και μετά στο Χαϊδάρι όπου μας φόρτωσαν στο τρένο 80-85 άτομα σε κάθε βαγόνι. Δίψα μεγάλη, θερμοκρασία 50 βαθμοί. 

Το τρένο σταμάτησε στη Λάρισα για πέντε λεπτά, μας είπαν να αγοράσουμε νερό. Γυμνός εγώ, κατέβηκα, αγόρασα έναν κουβά, τον ήπιαμε αμέσως.  Και μετά το τρένο πάλι ξεκίνησε, δεν ξέραμε για πού, δεν ξέραμε γιατί. Το τρένο  των Εβραίων που το σταματούσαν συνέχεια οι Γερμανοί για να δώσουν προτεραιότητα σ΄ άλλα τρένα.

Πού φτάσατε, πού σας πήγαν;


Κάποτε το τρένο σταμάτησε. Μας είπανε: «αφήστε τα πράγματά σας όλα στο τρένο και κατεβείτε όπως είστε». Κατεβήκαμε όλοι σε μια γραμμή. Κάνανε επιλογή. Εσύ από δω,  εσύ από κει. Δεν το ξέραμε τότε ότι ήταν επιλογή ζωής ή θανάτου. Εκεί είδα τελευταία φορά τη μάνα μου και τη γιαγιά μου.

Η μάνα μου μ΄ έσπρωξε προς τους νέους. Δεν ήξερα ότι ήταν η τελευταία φορά, δεν την αποχαιρέτησα τη μητέρα μου, κι αυτό δεν θα το ξεχάσω και δεν θα το συγχωρήσω ποτέ στον εαυτό μου. Έγκυες με παιδάκια στο χέρι τις έβαζαν στην άλλη σειρά, μ΄ αυτούς που θα πεθαίνανε.

Κάποιοι αξιωματικοί,  μεγάλοι,  με μαστίγιο στα χέρια και σκυλιά  σε χτυπούσαν  να πας στη δική σου σειρά.  Πέθανα πρώτα και μετά έζησα. Είναι η δεύτερη μου ζωή αυτή.

Πότε καταλάβατε τι γίνεται εκεί;


Βρήκαμε Εβραίους από τη Θεσσαλονίκη. «Μην έχετε ελπίδα για μανάδες, μας είπαν, όλοι είναι για κάψιμο». Ο καπνός που έβγαινε από τις καμινάδες,  μας είπαν οι μπαρμπέρηδες που μας κούρεψαν ότι  είναι ό,τι απομένει από το κάψιμο των ανθρώπων στα κρεματόρια. Μύριζε καμένο κρέας.

Και τις γυναίκες και τους  άντρες μας κούρεψαν, μια τούφα από δω, μια τούφα από κει, μας  ξυρίσανε από πάνω μέχρι κάτω, μας ρίξανε πάνω μας πετρέλαιο και χάραξαν στο χέρι μας  έναν αριθμό. Ήμουν το Β 7340. Μου δώσανε πιτζάμες των φυλακών και τσόκαρα, αλλά εγώ το μόνο που ήθελα ήτανε να πεθάνω.  Δεν έπεσα όμως ποτέ στα συρματοπλέγματα, δεν ήθελα ένα τέτοιο τέλος.

Πώς καταφέρατε να ζήσετε εσείς;


 Κάθε πρωί μας βγάζανε από τα παραπήγματα και μες την παγωνιά μας διέταζαν να γδυθούμε εντελώς.  Κάποια στιγμή έρχονταν οι Γερμανοί αξιωματικοί της Γκεστάπο να δουν πιο σώμα δεν άντεχε άλλο, για να πάρει το δρόμο για το κρεματόριο.

Κι εγώ, έβγαζα το στέρνο έξω, κορμό στητό σαν γιώτα και τους ξεγέλαγα. Έμεινα μόνος μου, 15 χρονών παιδί. Τη μια ξεφόρτωνα βαγόνια με πατάτες, την άλλη δούλευα στο τούνελ στο βουνό, στις γαλαρίες για να βάλουν όπλα μέσα.

Την αδελφή σας τη βλέπατε ποτέ;


Χάθηκα και με την αδελφή μου. Την είδα μια φορά ενώ γυρνούσα απ΄ τα χωράφια, κοντά  στα συρματοπλέγματα, της πέταξα ένα κομμάτι ψωμί. Θα με σκότωναν αν το έβλεπαν. Δεν την ξανάδα πια, δέκα χρόνια μετά βρεθήκαμε στη Βραζιλία. Στο στρατόπεδο ήταν σ΄ ένα παράπηγμα, μαζί με άλλες Ροδίτισσες.

Έμεινα μόνος μου 15 χρονών παιδί.  Δίνανε μια σούπα με ένα φύλλο λάχανο μέσα, ένα περίεργο  ζωμό, και λίγο ψωμί και μετά τίποτα. Τα πιο πολλά παιδιά πεθάνανε. Από τη Ρόδο έζησε ο Σάμι που ήταν 13 χρονών, κι εγώ. Στα τέσσερα περπατούσα πια, δεν θ ΄ άντεχα, κι οι ψύλλοι είχαν γεμίσει το κορμί μου πληγές. Πήγαινα στο ιατρείο και θυμάμαι υπήρχαν κάποιοι εξαίρετοι Εβραίοι γιατροί.

Πόσος καιρός πέρασε έτσι;


Κανένας χρόνος! Είχα χάσει την αίσθηση του χρόνου. Δεν ήξερα σε ποιο μήνα είμαστε, τι εποχή ήταν, πότε κρύωνα, πότε ζεσταινόμουν, αλλά πάντα με τις ίδιες αυτές πιτζάμες και τα ίδια τσόκαρα. Μια φορά,  με υποχρέωσαν μαζί με άλλους  να φύγω και να πάω με τα πόδια σε άλλο στρατόπεδο, το Μαουτχάουζεν.

Δεκατρείς μέρες περπατούσα, ένας σκελετός που έπεφτε από δω κι από κει. Μόνο μια νύχτα κατάφερα να κοιμηθώ στον αχυρώνα μιας αγροικίας, στοιβαγμένος μαζί μ΄ ένα σωρό άλλους πάνω στο άχυρο. Πολλοί δεν άντεξαν να συνεχίσουν το περπάτημα.

Και τότε τους καθάριζαν οι Γερμανοί με μια σφαίρα στο κεφάλι. Φτάσαμε εκεί και μια μέρα κατουρήθηκα στο κρεβάτι μου. Το πήραν χαμπάρι και μου έριξαν 25 μπαστουνιές. Δυό Γερμανοί με ξυλοκόπησαν. Στην αρχή από τον πόνο φώναζα. Σε λίγο σταμάτησα, έπεφταν οι μπαστουνιές κι εγώ δεν τις ένιωθα πια.

Και ύστερα ήρθε η ώρα που οι προελαύνουσες αμερικανικές δυνάμεις μπήκαν στο στρατόπεδο και σας απελευθέρωσαν! Πώς έγινε;

Βλέπω μια μέρα, δεν είχε κανένα φύλακα. Λέμε, το κάνουν  επίτηδες για να κάνουμε πως φεύγουμε και να μας σκοτώσουν.  Την ερχόμενη μέρα το πρωί όποιος μπορούσε να περπατήσει έφευγε. Την κοπανούσαμε χωρίς να ξέρουμε πού πάμε, χωρίς να ξέρουμε τι είναι εκεί. Είδαμε τους Αμερικάνους που φτάσανε.

Σκελετοί όπως ήμασταν μας βάλανε πάνω στα χόρτα, κι άρχισαν να μας δίνουν σιγά-σιγά τροφή γιατί αν τρώγαμε αμέσως θα πεθαίναμε. Ήτανε κρύο να πουντιάσεις, κι εμείς γυμνοί, όλα τα μέλη μας παγωμένα. Μας δώσανε ρούχα. Από έναν Γερμανό της Βέρμαχτ που ήταν στα χέρια των Αμερικανών,  πήρα τα άρβυλά του, μικρό το πόδι το δικό μου, αλλά μου φάνηκαν πολύ άνετα. Τα φόραγα για χρόνια μετά… 

Οι Αμερικάνοι με ρώτησαν πού θέλω να πάω. Τους είπα στην Ιταλία γιατί νόμιζα ότι από εκεί θα έφτανα γρήγορα πίσω στη Ρόδο. Κι όμως στη Ρόδο γύρισα πρώτη φορά 20 χρόνια μετά, κι από τότε εδώ και 50 χρόνια έρχομαι κάθε χρόνο, για ένα μήνα για διακοπές μαζί με τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου, τα δισέγγονά μου.

Ξεχάσατε ποτέ;


Εκείνα τα χρόνια δεν θέλω να τα θυμάμαι, αλλά τα ζω σαν να ‘ναι σήμερα.  Όλο τον κόσμο το γύρισα από τότε, τις ηπείρους όλους, στη Ρόδο έρχομαι με το σκάφος μου, στις Βρυξέλλες ζω, κι έκανα πολλά λεφτά στη ζωή μου… Αλλά δεν πήγα παρά πέρα, εγώ ζω ακόμα εκεί μέσα!

 

Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ - Συνέντευξη στη Ροδούλα Λουλουδάκη

nooz - Aug 29, 2016




57.313,31 ευρώ ΕΝΦΙΑ για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Σε 57.313,31 ευρώ ανέρχεται το ποσό ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει "Το Χαμόγελο του Παιδιού" χωρίς να λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση, όπως έκανε πριν από λίγο γνωστό η οργάνωση, σημειώνοντας μάλιστα πως "παρά τις τεράστιες προσπάθειες να εισακουστούν από την Κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά μας, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις που λάβαμε τελικά τίποτα δεν υλοποιήθηκε και σήμερα λάβαμε επίσημα το εκκαθαριστικό σημείωμα".

Μιλώντας στο NEWS247, ο πρόεδρος του "Χαμόγελου" Νίκος Γιαννόπουλος έκανε λόγο για "προδοσία".

"Είχαν συμφωνήσει όλα τα κόμματα ότι θα δεχόντουσαν μια τέτοια διαδικασία και θεωρούσαμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση κάποιος να διαφωνήσει. Το σχέδιο νόμου ήταν έτοιμο. Αλλά δυστυχώς, όπως πάντα, προδοθήκαμε" δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Δεν ζητάμε τίποτε άλλο εκτός από το δίκιο, το δίκιο για το 'Χαμόγελο του Παιδιού' και για όποιο άλλο 'χαμόγελο' που προσφέρει αντίστοιχο έργο αλλά και για πολλές οικογένειες που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και βιώνουν αυτή τη στιγμή μια κατάσταση ακόμα πιο άδικη από τη δική μας. Αυτοί οι άνθρωποι που μας στηρίζουν και μας δίνουν χρήματα είναι άνθρωποι που έχουν οι ίδιοι διαλυθεί οικονομικά, συνεπώς μας προσφέρουν κάτι που είναι πολύ σημαντικό".

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  κύριος Γιαννόπουλος ζήτησε την ευθεία παρέμβασή του για την επίλυση του ζητήματος: "Η τελευταία μας ελπίδα είναι να του ζητήσουμε να πάρει το θέμα πάνω του, να μην το αφήσει σε άλλους".

Το έργο του «Χαμόγελου»

Σύμφωνα με την οργάνωση, κάθε 1 ευρώ φορολογίας στερείται ουσιαστικά από τα παιδιά που έχουν ανάγκη και όλα αυτά την ίδια στιγμή που "Το Χαμόγελο του Παιδιού" κάνει καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα για να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους.

● Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει περισσότερα από 1.000.000 παιδιά και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα

● Είναι ένας αμιγώς ελληνικός Οργανισμός, ο μόνος Οργανισμός στην Ελλάδα με πανελλαδική δράση, διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο και ο μόνος με τόσο ευρύ φάσμα δράσεων

● Στελεχώνεται από 437 άτομα έμμισθο επιστημονικό προσωπικό με την υποστήριξη 2.770 εθελοντών πανελλαδικά

● Δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα Παιδικής Προστασίας και αποτελεί πιστοποιημένο φορέα παροχής πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης.

● Είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

● Παρέχει υπηρεσίες και υλοποιεί δράσεις, στηρίζοντας ουσιαστικά τις κρατικές δομές

● Υποστηρίζει και συνεργάζεται με τους θεσμούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ένταξη των Κινητών Ιατρικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά στο Ε.Κ.Α.Β., τις καθοριστικές δράσεις στον Τομέα των εξαφανίσεων π.χ. Amber Alert Hellas

● Πιστοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

● Ελέγχεται από τα αρμόδια τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις οποίες ανήκουν τα 14 Σπίτια που λειτουργεί

● Είναι εγγεγραμμένος φορέας στο Μητρώο ΜΚΟ της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών

● Μέχρι σήμερα καταβάλλει με απόλυτη συνέπεια Τέλη Κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, Φ.Π.Α., φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρο ιδιόχρησης ακινήτων, φόρο μισθώσεων ακινήτων, φόρο δωρεάν παραχώρησης χρήσης ακινήτων, φόρο αποδοχής κληρονομιάς, κ.λ.π., καθώς και όλους τους παρακρατούμενους

● Έχει συνάψει Σύμφωνα Συνεργασίας με Υπουργεία (Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Παιδείας και Θρησκευμάτων), Περιφέρειες ανά την Ελλάδα (Αττικής, Στερεάς Ελλάδας), Δήμους και άλλους φορείς (Ε.Κ.Α.Β., Ο.Κ.Α.Α. κ.λ.π.)

● Τα ετήσια οικονομικά στοιχεία, τα οποία και δημοσιοποιούνται, ελέγχονται από Διεθνές Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Ernst and Young

● Οι δράσεις που υλοποιεί απευθύνονται στο σύνολο των παιδιών που διαβιούν στην Ελλάδα, παρέχοντάς τους προληπτικές υπηρεσίες και ενημέρωση, ενώ σε συγκεκριμένες ομάδες παρέχει υπηρεσίες αντιμετώπισης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Πιο συγκεκριμένα για παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας, για παιδιά θύματα εξαφάνισης, για παιδιά με προβλήματα Υγείας, για παιδιά που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας.

● Έχει διεθνώς αναγνωριστεί για τη δράση του, διατηρώντας καίριες θέσεις σε διεθνείς φορείς και οργανισμούς (μέλος στο Δ.Σ. του International Centre for Missing and Exploited Children, μέλος του Δ.Σ. Missing Children Europe, Μέλος του Global Missing Children’s Network, Μέλος του Child Helpline International, Μέλος στο ευρωπαϊκό δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού Eurochild, Συντονιστής του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά, Πρόεδρος στο EUROPEAN ANTIBULLYING NETWORK)

● Είναι συνεργαζόμενος φορέας στο UN DPI

● Έχει ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο UN ECOSOC

● Είναι υπό ένταξη φορέας ως διεθνής ΜΚΟ του Συμβούλιο της Ευρώπης

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Όπως εξήγησε στο NEWS247 o Νίκος Γιαννόπουλος, δύο παιδιά του "Χαμόγελου", ενήλικα πια και με σημαντική πορεία, ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος, αποφάσισαν τα ίδια να διεκδικήσουν το δίκιο της οργάνωσης αποστέλλοντας ανοικτές επιστολές στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθούν οι επιστολές του Αλέξανδρου και του Γιώργου:

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2016

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ονομάζομαι Αλέξανδρος Νάκο και σας στέλνω την εν λόγω επιστολή με αφορμή την απόφαση να επιβληθεί στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού», καθώς και σε άλλους οργανισμούς, που προσφέρουν κοινωνικό έργο στη χώρα μας, ο ΕΝΦΙΑ καθώς πλήθος άλλης φορολογίας.
Είμαι μέλος της μεγάλης οικογένειας του ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ από το 2002, καθώς μεγάλωσα σε σπίτι του Οργανισμού μέχρι και την ενηλικίωσή μου. Σήμερα είμαι εν ενεργεία οικονομολόγος, έχοντας αποφοιτήσει από την σχολή Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Οκτώβριο ξεκινάω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο «Tourism Management» ως υπότροφος.

Κύριε Τσίπρα,

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας αντιμετωπίζει μία από τις πιο δυσχερείς οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της. Η κρίση αυτή επηρέασε τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική πραγματικότητα που γνωρίζαμε έως σήμερα: περισσότεροι άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας, παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία λόγω έλλειψης φαγητού, επιχειρήσεις να βάζουν «λουκέτο» και αυτές είναι μόνο λίγες από τις αρνητικές συνέπειες της. Αναπάντεχα οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί έφτασαν σε δύσκολη οικονομική θέση λόγω του ότι η επιβίωσή τους εξαρτάται αποκλειστικά από τις χορηγίες και τις δωρεές των πολιτών. Πολιτών, που συνέχισαν και συνεχίζουν να τους στηρίζουν από το υστέρημα τους έχοντας υπόψιν το κοινωνικό έργο που προσφέρουν. Είναι η απόδειξη ότι στη χώρα μας υπάρχει ακόμα ανθρωπιά και άνθρωποι που ξέρουν να ξεχωρίζουν το ωφέλιμο από το επιβλαβές για το κοινωνικό συμφέρον.

Κύριε Τσίπρα,

Όταν ήμουν σε δύσκολη θέση με τους γονείς μου, το κράτος δεν με βοήθησε, αν και είναι υποχρέωσή του. Αλλά δεν παραπονέθηκα ποτέ γι’ αυτό μιας και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με βοήθησε να σταθώ στα πόδια μου και πάλι και να κυνηγήσω με αξιώσεις τα όνειρά μου. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί ότι το κράτος είναι αδύναμο να σε βοηθήσει και αντ’ αυτού κάποιοι άνθρωποι με ιδιωτικές πρωτοβουλίες αποφάσισαν να κάνουν τη δουλειά του. Και το κέρδος αυτών των ανθρώπων; Μηδαμινό σε χρήματα αλλά άπειρο σε συναισθήματα όταν βλέπουν ότι με ανθρωπιά και προσπάθεια ένα παιδί μπορεί να έχει μία δεύτερη ευκαιρία, καθώς την πρώτη την έχασε από λάθη των γονιών του. Όσοι φιλοξενηθήκαμε σε οργανισμούς όπως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ήμαστε τυχεροί όπως συνεχώς λέμε. Θεωρούμε τύχη το ότι βρέθηκε μια θέση και για εμάς σε ένα οργανισμό, όπου μπορούμε να κάνουμε μια καινούρια αρχή. Θεωρούμε τύχη το ότι κάποιος άλλος έκανε το καθήκον ενός κοινωνικού κράτους, που δεν είχαμε ποτέ αλλά πάντα μας λέγανε οι μεγάλοι ότι έχουμε.

Εγώ στάθηκα πάρα πολύ «τυχερός» μιας και τις 3 φορές που χρειάστηκε να απομακρυνθώ από τους γονείς μου υπήρχε «χώρος» για εμένα αλλά και για τον αδερφό μου, ο οποίος παρεμπιπτόντως επίσης σπουδάζει. Αυτή είναι η πραγματικότητα κύριε Τσίπρα. Η πολιτεία στην πλειοψηφία της «ξέχασε» το καθήκον της απέναντι στα παιδιά και αρκέστηκε στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που κάλυπταν τα κενά της. Το χειρότερο όμως είναι ότι το κράτος ήταν δίπλα σε αυτές τις πρωτοβουλίες μόνο στις βραβεύσεις και στις καλές μέρες. Όταν ήρθαν τα δύσκολα η πολιτεία «ξέχασε» τι είχαν προσφέρει αυτοί οι οργανισμοί και όχι μόνο δεν τους βοήθησε αλλά τους επέβαλε φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας. Αξίζει να αναφέρω ότι παρά τη γραφειοκρατία υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στο δημόσιο που έπραξαν σύμφωνα με την ηθική και μας προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια.

Εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ να είμαστε κράτος εν κράτει και λέω «εμείς» γιατί θεωρώ πως θα είμαι κομμάτι αυτής της οικογένειας για πάντα. Δεν είχαμε ποτέ πελατειακές σχέσεις με την εξουσία και ανεξαρτήτως κυβέρνησης ζητούσαμε πάντα το αυτονόητο κύριε Τσίπρα: η πολιτεία να σταθεί δίπλα μας ως σύμμαχος και να ενωθούμε όλοι μαζί για να τα καταφέρουμε όπως είπε και ο μικρός μας Ανδρέας, ο οραματιστής και ιδρυτής του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Δεν ζητήσαμε ποτέ υπέρογκα κονδύλια και επιδοτήσεις για να τα καταφέρουμε. Αποδείξαμε ακόμα και στους πιο δύσπιστους ότι κάθε ευρώ που μας δίνει δεν πάει χαμένο, αφού επιβάλαμε από μόνοι μας πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά μας και κάθε χρόνο ελεγχόμαστε από ορκωτούς ελεγκτές για να την εξασφαλίσουμε. Σταθήκαμε δυνατοί μέσα στην κρίση και όχι μόνο δεν κάναμε πίσω, αλλά βγήκαμε μπροστά και με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο συνεχίσαμε το έργο μας με σκοπό κανένα παιδί και καμία οικογένεια να μην μείνει αβοήθητη. Σε δύσκολες ημέρες καταφέραμε να «μεγαλώσουμε» την οικογένεια μας δημιουργώντας και άλλα σπίτια, κάνοντας ακόμη πιο έντονες τις δράσεις μας, βοηθώντας ακόμα περισσότερες οικογένειες, διατηρήσαμε το διοικητικό κόστος στο 10% και ενισχυθήκαμε με ακόμη περισσότερους εθελοντές.

Σήμερα το μόνο που σας ζητάω εκ μέρους του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και όλων εκείνων των οργανισμών, που πιστοποιημένα προσφέρουν στην κοινωνική ευημερία της χώρας μας, είναι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και κάθε άλλη άδικη φορολογία που τους επιβάλλεται. Κάπου διάβασα ότι νομοθετικά δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση για την εν λόγω εξαίρεση. Σας ρωτώ όμως ευθέως πώς, οργανισμοί που αφιλοκερδώς κάνουν κάτι που η πολιτεία θα έπρεπε να κάνει, θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιους υψηλούς φόρους;

Ποια δράση μας θα πρέπει να διακόψουμε για να πληρώσουμε αυτές τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ; Πώς μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε κοινωνική δικαιοσύνη όταν φορολογούμε εθελοντικούς οργανισμούς που προσφέρουν στην κοινωνία μας; Σαν οικονομολόγος μου φαίνεται αδιανόητο να πρέπει να φορολογήσουμε κάτι το οποίο έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην κοινωνική ευημερία όσο και στην οικονομική ευημερία ετούτου του τόπου. Θα έπρεπε να ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στα παιδιά, που είναι το μέλλον της χώρας μας, όσο και στην κοινωνία ολόκληρη.

Στις δύσκολες καταστάσεις η συσπείρωση είναι η μόνη λύση γι’ αυτό ως γονιός και εσείς θεωρώ ότι πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας όλα τα παραπάνω και να λάβετε άμεσα δραστικά μέτρα. Είναι χρέος της κοινωνίας να προστατεύει ο,τιδήποτε αγνό και υγιές προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Ελπίζω να μου απαντήσετε σύντομα και όλα τα παραπάνω να σας κινητοποιήσουν άμεσα μιας –όπως πιστεύω- δεν σας ζητάω κάτι παράλογο.

Σας ευχαριστώ.

Με εκτίμηση,

Αλέξανδρος Νάκο

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2016

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ονομάζομαι Γιώργος, είμαι 25 ετών, Πλοίαρχος Γ΄ του Εμπορικού Ναυτικού και σύντομα θα έχω το δίπλωμα Πλοιάρχου Β΄. Έχω ήδη ένα δεύτερο πτυχίο στο Ship Management και σύντομα θα κάνω και μεταπτυχιακό στο ίδιο πεδίο. Το βασικό σε όλα αυτά είναι ότι ξεκίνησα χωρίς οικογένεια, έφτασα ως εδώ και προχωρώ επειδή είχα δίπλα μου «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Θέλω να καταλήξω ότι είμαι ένα από τα πολλά απτά παραδείγματα ότι όντως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έκανε και θα συνεχίσει να κάνει τις προσπάθειες του για κάθε παιδί. Αλλά για να μπορέσει να συνεχίσει θέλει υποστήριξη. Πάντα είχε και ελπίζω να συνεχίσει να έχει, την υποστήριξη των ανθρώπων. Η απορία μου είναι: το Κράτος που είναι? Μόλις επέστρεψα από το πλοίο που δούλευα και έμαθα ότι το «Χαμόγελο» πρέπει να πληρώσει ένα υπέρογκο πόσο σε φόρους, ΕΝΦΙΑ κλπ και το μόνο που μπορώ να πω ότι ένιωσα είναι απογοήτευση. Ζούμε σε μια κοινωνία που μέρα με τη μέρα καταρρέει. Τα παιδιά είναι το μέλλον οπότε όταν η Κυβέρνηση καταστρέφει τα παιδιά της, καταστρέφει το μέλλον της χώρας.

Δε ξέρω να μιλήσω για πολιτική ή οικονομία, δεν είναι κάτι που έχω σπουδάσει. Όμως μπορώ να μιλήσω για ανθρωπιά. Βλέπω ένα Κράτος που φορολογεί αδρά μια ΜΚΟ, που αν μη τι άλλο αποδεδειγμένα τόσα χρόνια έχει σώσει τόσες χιλιάδες οικογένειες και παιδιά, όταν υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να το κάνει το Κράτος αυτό και όχι οι ΜΚΟ. Έρχονται λοιπόν οι ΜΚΟ να αντικαταστήσουν την αδράνεια του Κράτους και να το ανακουφίσουν και αυτό πάει να τις καταστρέψει. Δε μοιάζει σωστό.
Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια...

Θέλει πολύ αγώνα, κόπο και καλή θέληση να στηρίξεις ένα έργο αλλά δε φτάνουν μονό αυτά. Το Κράτος θα έπρεπε να είναι Αρωγός σε τέτοιου είδους λειτουργήματα και όχι Δήμιος. Δεν αντιλέγω ότι δεν υπάρχουν κατά καιρούς ΜΚΟ-φαντασματα όπως διαβάζω κατά περιόδους. ΜΚΟ που χρησιμοποιούν τη φιλανθρωπία σαν βιτρίνα για τις ιδιωτικές τους επιχειρήσεις. Αλλά κανένα δάχτυλο του χεριού μας δεν είναι ίδιο με το άλλο. Δε μπορώ να μιλήσω για άλλες οργανώσεις, εγώ ξέρω το «Χαμόγελο». Εκεί έζησα, εκεί μεγάλωσα. Και έβλεπα κάθε μέρα το έργο του «πάνω μου» και ξέρω ότι ήταν και είναι πάντα ανοιχτό σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Ξέρω λοιπόν ότι ό,τι κάνει το κάνει με σκοπό. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί μου φαίνεται άδικο να βλέπω να καλείται να πληρώσει πολλές χιλιάδες ευρώ για φόρους σε Τέλη Κυκλοφορίας για τα οχήματα όπως ασθενοφόρα και κινητές μονάδες που χρησιμοποιεί το ίδιο το Κράτος, ΕΝΦΙΑ για σπίτια που μεγαλώνουν παιδιά κακοποιημένα επειδή το κράτος δεν έχει τις υποδομές να το κάνει. Μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό που προέρχεται από το υστέρημα των ήδη ταλαιπωρημένων Ελλήνων που πραγματικά δίνουν το τελευταίο τους ευρώ για παιδιά σαν εμένα και έρχεται το Κράτος να το πάρει και αυτό. Μόνο αδικαιολόγητη δε μπορώ να χαρακτηρίσω την απογοήτευσή μου. Βασίζομαι κυριολεκτικά στη δική σας ευαισθησία να διορθώσετε αυτή την αδικία. Εγώ αυτό που μπορώ να κάνω από πλευράς μου είναι να σας στείλω αυτή την επιστολή. Αυτή είναι η δική μου δύναμη. Η δική σας δύναμη όμως σαν Πρωθυπουργός είναι να αποκαταστήσετε αυτή την αδικία. Μη μας απογοητεύσετε...

Μετά τιμής,

Φατνασής Γεώργιος

 
Πηγή: News247 - Aug 29, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More