Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2025

Μπαράζ σεισμών στη Σαντορίνη – Παπαζάχος: Το ηφαίστειο έχει «ξυπνήσει» αλλά το παρακολουθούμε

Νέος σεισμός σημειώθηκε -μαζί με πολλούς μικρότερους- και σήμερα στον χώρο γύρο από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης - 



Ήπια ηφαιστειακή δραστηριότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη Σαντορίνη. Ξεκίνησε το καλοκαίρι και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με πλήθος μικρών σεισμών, με τις σημερινές τέσσερις δονήσεις να κινούνται γύρω στα 3 Ρίχτερ. 

Στις 9.57 το πρωί σημειώθηκε η πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 2,9 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 21 Χλμ. Ανατολικά Βορειοανατολικά της Οίας. 

Με λίγα λεπτά διαφορά ακολούθησε σεισμός 3,1 Ρίχτερ 20 Χλμ. Ανατολικά Βορειοανατολικά της Οίας. 

Η τρίτη δόνηση ήταν μεγέθους 3,2 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται ξανά 22 Χλμ. Ανατολικά Βορειοανατολικά της Οίας. 

Η τέταρτη δόνηση με μέγεθος 3 Ρίχτερ είχε επίκεντρο 19 Χλμ. Βορειοανατολικά του Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης. 

Το ηφαίστειο έχει «ξυπνήσει» αλλά το παρακολουθούμε

«Η Σαντορίνη κι όλα τα ηφαίστεια στον κόσμο έχουν φάσεις στις οποίες φεύγουν από την κατάσταση ηρεμίας» δήλωσε σήμερα στο ΕΡΤΝews o καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

«Τα ηφαίστεια ακολουθούν φυσικούς κύκλους έξαρσης και ύφεσης, δηλαδή ξυπνάνε, κουνιούνται και ξανακοιμούνται» επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «το 2011 είδαμε μια αντίστοιχη κινητικότητα, η οποία διήρκεσε 14 μήνες και τελικά δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη».

Μάλιστα όπως τόνισε «το πιο πιθανό είναι ότι η κατάσταση θα επανέλθει στο φυσιολογικό». Ωστόσο, όπως είπε μέχρι να γίνει αυτό «θα έχουμε μια σεισμικότητα που θα γίνεται αισθητή από τους κατοίκους χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες σεισμικές δονήσεις».

Ο κ. Παπαζάχος αναφέρθηκε και στα προβλήματα κατολισθήσεων και τις πτώσεις βράχων που ενδέχεται να υπάρξουν στην καλντέρα. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, «η μεγάλη τουριστική ροή δημιουργεί την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση της πληροφόρησης, καθώς οι επισκέπτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τους σεισμούς, ακόμα κι αν αυτοί είναι μικρής έντασης».

Καταλήγοντας εξήγησε ότι οι ηφαιστειακοί σεισμοί δεν είναι όπως οι τεκτονικοί αλλά «είναι γενικά μικροί σεισμοί, με μεγέθη συνήθως κάτω από 4 Ρίχτερ τα οποία είναι αισθητά και ενοχλητικά αλλά δεν προκαλούν βλάβες». 


Πηγή:koutipandoras.gr




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More