Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που πραγματοποιείται από σήμερα έως και το Σάββατο στη Ρόδο.
Ο Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε είκοσι προτεινόμενες αλλαγές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ανάμεσα στις οποίες προωθούνται σαρωτικές ρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο θα εκλέγονται οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές.
Σύμφωνα με τα όσα πρότεινε, καταργείται ο δεύτερος γύρος εκλογών στην αυτοδιοίκηση, ενώ εισάγεται ηλεκτρονική ψήφος, αλλά και η δυνατότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών και τον ορισμό υποψήφιων συμβούλων χωρίς σταυρό προτίμησης, όπως ισχύει στα ψηφοδέλτια Επικρατείας.
Όπως ανακοίνωσε ο Θοδωρής Λιβάνιος «οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές της χώρας θα εκλέγονται σε έναν και μόνο γύρο. Ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα επιλογής και δεύτερου συνδυασμού, στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο επί των έγκυρων ψήφων της πρώτης επιλογής, οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμοί προκρίνονται στη δεύτερη φάση καταμέτρησης. Οι δεύτερες ψήφοι (δεύτερη επιλογή) των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που μένουν εκτός της δεύτερης φάσης προστίθενται στις ψήφους των δύο πρώτων συνδυασμών. Επιτυχών συνδυασμός θα ανακηρύσσεται όποιος έχει συγκεντρώσει α) κατά την πρώτη φάση, το 50% + 1 ψήφο επί των εγκύρων της πρώτης επιλογής ή β) κατά τη δεύτερη φάση, τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι δεύτερες ψήφοι των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που αποκλείστηκαν από τη δεύτερη φάση.
Κατά τον υπουργό Εσωτερικών η αλλαγή αυτή έρχεται να για μειώσει το κόστος διενέργειας του δεύτερου γύρου, αλλά και για να επιλύσει το «πρόβλημα της μειωμένης συμμετοχής των εκλογέων στον β΄γύρο».
Σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία αυτή θα είναι προαιρετική και θα το αποφασίζει ο εκλογέας.
Καμπανάκι για «σκιώδεις προκαταβολικές συνεργασίες»
Την αντίθεσή του στο νέο εκλογικό σύστημα εξέφρασε άμεσα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και κατά την ομιλία του μίλησε για «ένα εντελώς καινούριο εκλογικό σύστημα, το οποίο μπορεί δυνητικά να δώσει δημοτικές αρχές, οι οποίες στην α' επιλογή ψήφου να έχουν, για παράδειγμα, 20% και στη β' φάση να κερδίσουν την πλειοψηφία». Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Φανταστείτε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και το πόσο θα επερωτάται η λαϊκή εντολή αν στην ψήφο α' επιλογής είχαμε έναν συνδυασμό με 40%».
Σύμφωνα με τον ίδιο, με το σημερινό εκλογική σύστημα, προφανώς και προβλέπεται ανατροπή και συμμαχίες ενόψει β' γύρου, αλλά «αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του λαού. Γίνονται προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις και ο λαός κρίνει επ' αυτών. Δεν γίνονται προκαταβολικά αυτά και με τρόπο, ενδεχομένως, σκιώδη».
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέληξε, σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα: «Σε κάθε περίπτωση το πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πεδίο ευρύτερων συναινέσεων. Και το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα δεν συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση».
(Με πληροφορίες από efsyn.gr)
======================
Δήμαρχος Ρόδου: «Τα νησιά πρέπει να κατέχουν ιδιαίτερο χώρο σε ό,τι προγραμματίζεται»
Ιδιαίτερα αναφορά στη νησιωτικότητα, έκανε -κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ- ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) και δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης.
Χαρακτήρισε τη νησιωτικότητα «ορφανή λέξη», που -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- σπάνια συναντάται στα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά κείμενα, εκφράζοντας την άποψη ότι «τα νησιά κινδυνεύουν να χάσουν τη μοναδικότητά τους από αγκυλώσεις μίας κεντρικής διοίκησης που δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σημαίνει να είσαι νησιώτης».
«Εάν από κάτι πρέπει να προστατευτεί ο μοναδικός πλούτος μας, είναι από τον κακό εαυτό της κεντρικής εξουσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους παριστάμενους στο συνέδριο να φανταστούν τον χάρτη της Ελλάδας χωρίς τα νησιά. «Δεν θα είναι πια η Ελλάδα. Θα είναι κάτι άλλο. Αλλά όχι η Ελλάδα όπως την ξέρουμε» σημείωσε.
Επισήμανε ότι οι δήμαρχοι των μικρών νησιών σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος, προσπαθώντας να διατηρήσουν βιώσιμες τις κοινότητες και να ανταποκριθούν σε απαιτήσεις που συχνά ξεπερνούν τις δυνατότητες και τους πόρους που τους διατίθενται και ζήτησε ιδιαίτερο χώρο σε κάθε τι που γίνεται και προγραμματίζεται, να κατέχουν τα νησιά.
Πηγή: ertnews.gr