Αντίθετος στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από την αξιωματική αντιπολίτευση ως νέο «γκριζάρισμα» σε νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου, παρουσιάστηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την «κοινοβουλευτική ενημέρωση» των «γαλάζιων» μελών της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος περιμένει στις αρχές Νοεμβρίου τον Χακάν Φιντάν στην Αθήνα στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, φέρεται να τόνισε πως έχει σοβαρές αντιρρήσεις για το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που συντάχθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και Τουρισμού.
Σε αυτό το μοτίβο, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε πως το χωροταξικό θα επανεξεταστεί και δεν θα «περάσει έτσι», καθησυχάζοντας τους «γαλάζιους» βουλευτές. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα για το εν λόγω ζήτημα 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου- είχαν καταθέσει σχετική Ερώτηση με θέμα: «Βραχονησίδες στο Αιγαίο χωρίς ΑΟΖ & υφαλοκρηπίδα».
Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν:
«Σύμφωνα με το προτεινόμενο Σχέδιο που αναρτήθηκε για διαβούλευση, προβλέπεται η απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων άνευ υποδομών οικονομικής δραστηριότητας. Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ανυπαρξία οικονομικής δραστηριότητας σε νησί ή μικρονησίδα, συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων του σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Τούτο σημαίνει ότι η κυβερνητική αυτή ρύθμιση, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου».
«Καρφί» σε Δένδια
Σε μία ακόμα κοινοβουλευτική ενημέρωση ο κ. Γεραπετρίτης φρόντισε να εξαπολύσει ένα προσεκτικό μεν, ξεκάθαρο δε καρφί στον προκάτοχο του, Νίκο Δένδια. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να ανέφερε δεν υπήρχε καν το Κυπριακό στην ατζέντα του ΟΗΕ πριν ο ίδιος αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Καλό κλίμα, ελάχιστοι απόντες
Κατά τις πληροφορίες, η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με μόλις τέσσερις από τους 32 βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή να απέχουν από τη διαδικασία. Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο «γαλάζιου» βουλευτή κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλείμματος: «Το κλίμα είναι τόσο καλό που η διαδικασία καταντά βαρετή!».
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις προηγούμενες «κοινοβουλευτικές ενημερώσεις» είχαν γίνει κατά σειρά από τη Νίκη Κεραμέως, τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Τάκη Θεοδωρικάκο δίχως ιδιαίτερη επιτυχία ως προς τη προσέλευση.
Μάλιστα, στο προηγούμενο «μασάζ» από τον υπουργό Ανάπτυξης σημειώθηκε επεισόδιο με τον Γιώργο Βλάχο, ο οποίος όχι μόνο αρνήθηκε να επισκεφθεί το γραφείο του Τ. Θεοδωρικάκου για να καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά έδωσε ραντεβού με τον κ. Θεοδωρικάκο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Διαβάστε επίσης: ΕΔΩ
«Μπλόκο» στις ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά με εντολή Μητσοτάκη;
Ασθενείς και βιομήχανοι έξαλλοι με τον Άδωνη για τα φάρμακα
Και άλλα