Τετάρτη, Οκτωβρίου 02, 2024

Έρχονται ανατιμήσεις στο νερό – Σε ποιες περιοχές θα αυξηθούν τα τιμολόγια - ΟΧΙ στις Συνενώσεις των ΔΕΥΑ από το ΔΣ Ρόδου


 

Με βάση κοινωνικές, περιβαλλοντικές, γεωγραφικές, κλιματικές και υδρογεωλογικές συνθήκες οι νέοι λογαριασμοί - 

Ανοίγει ο δρόμος για αναπροσαρμογές στα τιμολόγια ύδρευσης με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) η οποία καθορίζει τους νέους κανόνες τιμολόγησης του νερού. 

Για τον προσδιορισμό των νέων τιμολογίων οι πάροχοι, θα λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές, γεωγραφικές, κλιματολογικές και υδρογεωλογικές συνθήκες στις περιοχές αρμοδιότητάς τους και οφείλουν να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες εντός πενταετίας.

Όπως εκτιμάται και λόγω της κλιματικής κρίσης το πιθανότερο είναι πως στις περισσότερες περιοχές και ειδικά σε αυτές που καταγράφονται συνθήκες λειψυδρίας τα τιμολόγια θα αυξηθούν.

Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην ΚΥΑ υπό τον τίτλο «Καθορισμός γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης αυτών. Διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του» η ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων των χρηστών δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτήν της μέσης ετήσιας μεταβολής του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) που καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Ωστόσο, οι πάροχοι υπηρεσιών δύνανται να εφαρμόζουν μεγαλύτερες αυξήσεις επί των τιμολογίων των υπηρεσιών ύδατος που παρέχουν, μετά από έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ΡΑΑΕΥ κατόπιν ειδικά αιτιολογημένου αιτήματος σύμφωνα με τη διαδικασία «Έκτακτης Αναθεώρησης Χρηματοοικονομικού Κόστους» που επίσης προβλέπει η ΚΥΑ.

Μικτό σύστημα

Ο τρόπος τιμολόγησης των τελικών χρηστών των υπηρεσιών ύδρευσης πραγματοποιείται με μικτό σύστημα και βάσει της μεθόδου τιμολόγησης κατά αύξουσες κλίμακες. Τα τέλη βάσει της μεθόδου αυτής αποτελούνται από ένα σταθερό τέλος και ένα μεταβλητό τέλος ανά μονάδα όγκου ύδατος (ογκομετρική χρέωση ανά κυβικό μέτρο κατανάλωσης νερού).

Το σταθερό τέλος προσδιορίζεται με τρόπο ώστε να ανακτώνται οι εύλογες και αποδοτικές δαπάνες λειτουργίας που είναι αναγκαίες για την αδιάλειπτη παροχή ύδατος για χρήση ύδρευσης. Το σταθερό τέλος αντανακλά τις ελάχιστες λειτουργικές δαπάνες που κρίνονται αναγκαίες για τη διατήρηση των δικτύων παροχής ύδατος σε εκείνο το επίπεδο λειτουργικότητας που διασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή και δεν πρέπει να θίγει την λειτουργία της ογκομετρικής χρέωσης ως εργαλείου για την ορθολογική χρήση του ύδατος.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών που προμηθεύονται νερό ανά περίπτωση και όχι σε συνεχή βάση όπως, ενδεικτικά, ο εφοδιασμός πλοίων, επιτρέπεται η τιμολόγηση βάσει σταθερής, χωρίς την χρήση κλιμακίων, ογκομετρικής χρέωσης ανά κυβικό μέτρο παρεχόμενου ύδατος, χωρίς να θίγεται η λειτουργία της τιμής ως εργαλείου για την ορθολογική χρήση του νερού.

Τα νέα τιμολόγια θα καθορίζουν και τη χρέωση με την οποία τιμολογείται η κατανάλωση σε περίπτωση αφανούς διαρροής καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες χορηγείται η σχετική έκπτωση επί της χρέωσης.

Ο προσδιορισμός των τιμολογίων θα γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα συνολικά έσοδα να καλύπτουν το χρηματοοικονομικό κόστος του παρόχου για την παροχή των υπηρεσιών ύδατος, ενώ στις περιπτώσεις εγκαταστάσεων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων στις οποίες απορρίπτονται βιομηχανικά υγρά απόβλητα, ο τρόπος τιμολόγησης των χρηστών λαμβάνει υπόψη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των βιομηχανικών υγρών αποβλήτων (ρυπαντικό φορτίο), πέραν των ποσοτικών.

Περιβαλλοντικό τέλος

Η ΚΥΑ αναφέρεται και στο περιβαλλοντικό τέλος, πρόσθετη επιβάρυνση σε όλους τους λογαριασμούς (μικρού έως τώρα ύψους εκτός κάποιων εξαιρέσεων) η οποία αποφασίζεται κάθε χρόνο από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Εισπράττεται από τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος μέσω των λογαριασμών και αποδίδεται στο δημόσιο. Αποτελεί επιβάρυνση του κάθε χρήστη με βάση το κόστος της απόκλισης της κατάστασης των υδάτων, από την καλή κατάσταση, η οποία απαιτείται για τη βιώσιμη χρήση των υδατικών πόρων. Βάσει της απόφασης και μόνο για τη Θεσσαλία το περιβαλλοντικό τέλος θα είναι μικρότερο.


Πηγή: www.naftemporiki.gr 

=======================

Ομόφωνο ΟΧΙ απάντησε με ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου στις Συνενώσεις των ΔΕΥΑ 


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου, ως φορέας ενός εκ των μεγαλύτερων Δήμων της Χώρας, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, όντας το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στις προτεινόμενες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Η απόφαση αυτή έρχεται σε απάντηση των σχεδίων του Υπουργείου που αφορούν τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με την επίκληση του, πως το σχέδιο αυτό θα επιφέρει, την εξοικονόμηση πόρων και την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε εθνικό επίπεδο. 

Στη συνεδρίαση, καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), κ. Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία της αυτονομίας των τοπικών ΔΕΥΑ για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών, αλλά και τα προβλήματα συνταγματικότητας και λειτουργίας που θα φέρει μια τέτοια «απορρύθμιση» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η πρόταση του Υπουργείου δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές όπως η Ρόδος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι προτεινόμενες συνενώσεις θα επιφέρουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση του υδάτινου πλούτου και στην εξυπηρέτηση των δημοτών και τάχθηκε κάθετα αντίθετο στην όποια νέα απώλεια αρμοδιοτήτων και κυρίως την οποιαδήποτε απώλεια περιουσιακών στοιχείων των δημοτών της Ρόδου και τις χώρας εν γένει, καθώς τα δίκτια και οι υποδομές των ΔΕΥΑ αποτελούν περιουσιακά στοιχεία των Δήμων και των Δημοτών. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε ότι η συγκέντρωση των ΔΕΥΑ σε μεγαλύτερους φορείς μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των υπηρεσιών για τους πολίτες, ενώ η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μπορεί να υποβαθμιστεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρόδου καλεί την κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επανεξετάσουν τα σχέδια τους και να προχωρήσουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση και την ΕΔΕΥΑ, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ χωρίς να θίγεται η ποιότητα των υπηρεσιών και τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.

Πηγή: www.rodiaki.gr



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More