Οι περιβόητες προκηρύξεις του Αδωνη Γεωργιάδη για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στις άγονες περιοχές φαίνεται ότι… άργησαν μία μέρα καθώς, ενώ τελειώνει το καλοκαίρι, αναμένεται να εκδώσει τώρα την υπουργική απόφαση για τα οικονομικά κίνητρα ώστε να καλυφθούν οι θέσεις στο ΕΣΥ, λίγο πριν από τη ΔΕΘ. Στόχος είναι βέβαια να ενισχυθεί το προφίλ της κυβέρνησης διαφημίζοντας ότι δίνει οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για να εργαστούν σε άγονες περιοχές και απομακρυσμένα νησιά, δεδομένου ότι η οργή των κατοίκων και των ασθενών ξεχειλίζει πια. Στην πράξη, όμως, όπως καταγγέλλουν τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών, τα κονδύλια που θα διαθέσει για το ιατρικό προσωπικό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Εξάλλου το μηνιαίο επίδομα το οποίο θα δοθεί στους γιατρούς που καλύπτουν θέσεις σε άγονες περιοχές (μπορεί να φτάσει έως και τα 600 ευρώ για κάποιες ειδικότητες που έχουν έλλειψη) θα φορολογείται και μάλιστα όχι ξεχωριστά από τον μισθό.
Ακριβώς αυτό είναι που παραλείπει να πει ο κατά τα άλλα λαλίστατος Αδ. Γεωργιάδης. Οτι δηλαδή το συγκεκριμένο ποσό δεν θα φτάσει ανέγγιχτο στις τσέπες των γιατρών αλλά θα ενσωματώνεται στις μηνιαίες αποδοχές και θα φορολογείται κοντά στο 45%, λόγω και της αλλαγής φορολογικής κλίμακας.
Πιθανώς γι’ αυτό και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας δεν μπορούν προς στιγμή να κάνουν εκτίμηση του αριθμού των γιατρών που μπορεί να προσελκύσουν με τα νέα οικονομικά κίνητρα που παρέχουν. Εξάλλου υπολείπεται ακόμη η θεσμική διευθέτηση των κινήτρων όπως η εξασφάλιση της κατοικίας για το ιατρικό προσωπικό ώστε να μη χρειάζεται να διαμένει ακόμη και στους διαδρόμους των μονάδων υγείας επειδή ακριβώς δεν μπορεί να βρει συμφέρουσα ενοικίαση σπιτιού.
Διορισμοί με κομματικά κριτήρια
Ομως αυτό που φαίνεται να δημιουργεί περαιτέρω δυσλειτουργίες στις δημόσιες μονάδες υγείας ειδικά των νησιών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, οι επιλεκτικοί διορισμοί γιατρών σε διάφορα νοσοκομεία.
Με βάση καταγγελίες στελεχών του ΕΣΥ, η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) επιλέγει να καλύψει κενές θέσεις σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε νησιά όπου οι τοπικοί άρχοντες έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ και συνδράμουν εκτός των άλλων ώστε να μη δημοσιοποιούνται τα προβλήματα του συστήματος υγείας.
Ο «γαλάζιος» διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός που προσφάτως επαναδιορίστηκε στη θέση του, σαν να έπρεπε να επιβραβευτεί για τα υπό διάλυση νοσοκομεία στα νησιά, φέρεται να μετακινεί επιλεκτικά γιατρούς στις μονάδες υγείας.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τέτοια περίπτωση φαίνεται πως είναι αυτή του νοσοκομείου της Σάμου, όπου πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι κατέρρεε η Παιδιατρική Κλινική από τις ελλείψεις προσωπικού, ενώ η μοναδική γιατρός χρειάστηκε να νοσηλευτεί η ίδια σε νοσοκομείο από την υπερεξάντληση.
Η διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος υποχρεώθηκε σε παραίτηση παρά το γεγονός ότι φαίνεται να είχε ενημερώσει με πολλά έγγραφα τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ για τα κενά και τις δυσλειτουργίες στο νοσοκομείο. Εκείνος όμως αντί να μετακινήσει γιατρούς στο νοσοκομείο της Σάμου, όπως μεταφέρουν πηγές, προτιμούσε να διορίσει ή να μετακινήσει ιατρικό προσωπικό σε άλλα νησιά, πιο… φιλικά προς την κυβέρνηση ή σε άλλα νοσοκομεία όπου οι διοικητές είχαν περισσότερες κομματικές περγαμηνές.
Γκρίνιες και αναστάτωση στους εργαζομένους
Η κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί στις δημόσιες μονάδες υγείας των νησιών μετά τις «γαλάζιες» πρωτοβουλίες του διοικητή της 2ης ΥΠΕ Χρ. Ροϊλού έχει προκαλέσει γκρίνιες και αναστάτωση στο υγειονομικό προσωπικό, το οποίο διαπιστώνει ανισότητα στην κατανομή των γιατρών από το υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές «αλώνισε» για δύο μήνες επισήμως με τα κομματικά στελέχη της ΝΔ τα νησιά του Αιγαίου, κάνοντας προεκλογική εκστρατεία για την κυβέρνηση. Κι όλα αυτά την ώρα που παρέμενε στη θέση του διοικητή της ΥΠΕ.
Παρά τις διαμαρτυρίες που κατά καιρούς ακούγονται για το πρόσωπό του και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ειδικά για τις τακτικές που ακολουθεί με το ιατρικό προσωπικό, εκείνος απολαμβάνει την κομματική προστασία. Μάλιστα είχε φτάσει σε σημείο να διεκδικεί και θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείο Υγείας, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κρίθηκε ως στέλεχος χαμηλής απήχησης στο κοινό της ΝΔ.
Βέβαια δεν… πήγε χαμένος αφού κατάφερε να επιβιώσει από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, στον οποίο άλλοι συνυποψήφιοί του με καλύτερους τίτλους σπουδών και νεότεροι στην ηλικία αλλά χωρίς κομματικά ένσημα έμειναν μετεξεταστέοι.
Διαβάστε επίσης => ΕΔΩ
Μισέλ Μπαρνιέ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας – Τι αλλάζει στη γαλλική πολιτική
Ανατριχιαστικό φάουλ από το Λιμενικό Σώμα
Μήλος: Εκπαιδευτικός αναγκάστηκε να κοιμάται… στο νηπιαγωγείο
Ουκρανία: «Θύελλα» κατά Ζελένσκι μετά τον ανασχηματισμό – «Συγκεντρώνει την εξουσία γύρω του»
«Θυσιάστηκα στο βωμό της ακολασίας, νιώθω αηδία» – Συγκλόνισε η 72χρονη Ζιζέλ ενώπιον των 50 βιαστών της (Photos)