Τετάρτη, Ιουλίου 31, 2024

Νότιο Αιγαίο: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την στελέχωση μονάδων υγείας και ΕΚΑΒ ζητούν οι δήμαρχοι



Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα στις δομές υγείας στα νησιά, αποφάσισαν να ζητήσουν οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου, στην έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη χθες, Τρίτη, το μεσημέρι. 

Εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά τους και ανέφεραν έλλειψη προσωπικού σε ιατρεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία και ΕΚΑΒ. «Επιστολές πάνε και έρχονται και εγώ έχω αρχίσει να πιστεύω πως κυνηγάμε φαντάσματα» είπε ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Αλέξανδρος Κολιάδης, που προειδοποίησε πως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ρόδου θα οδηγηθεί σε λουκέτο, αν δεν αντικατασταθεί ο ένας από τους 4 γιατρούς που οδεύει προς συνταξιοδότηση. 

Συμφωνήθηκε να ετοιμαστεί ένας πλήρης φάκελος με τα στοιχεία για κάθε νησί και τα κόστη διακομιδών και αεροδιακομιδών και να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Σεπτέμβριο.

ertnews.gr



Τρίτη, Ιουλίου 30, 2024

Ικανότητες...


 Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου (αρχείου) 

DW: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο υπερτουρισμός;



Σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς εντείνονται οι αντιτουριστικές κινητοποιήσεις. Τι μέτρα παίρνουν οι περιοχές για να αντιμετωπίσουν τον υπερτουρισμό και τις επιπτώσεις του; 

Όταν διαδηλωτές άρχισαν να καταβρέχουν ανυποψίαστους τουρίστες με νεροπίστολα στη Βαρκελώνη, είδαμε το αποκορύφωμα των αντιτουριστικών κινητοποιήσεων στην Ισπανία. Το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους στα Κανάρια Νησιά, στις Βαλεαρίδες Νήσους και στην Ανδαλουσία, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στον υπερτουρισμό. 

Κάθε χρόνο η Ισπανία υποδέχεται πάνω από 85 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό, αποτελώντας έτσι τον παγκοσμίως δεύτερο πιο δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό μετά τη Γαλλία. Ο υπερτουρισμός όμως μετατρέπεται πλέον σε μεγάλο πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις για τους κατοίκους – και αυτό όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προσπαθούν να βρουν τρόπους για να περιορίσουν τη μαζική συρροή τουριστών. 

Βαρκελώνη: Τέλος στις ενοικιαζόμενες κατοικίες διακοπών

Στη Βαρκελώνη ήταν για μεγάλο διάστημα συνήθης πρακτική η ενοικίαση διαμερισμάτων και κατοικιών σε τουρίστες. Καθώς όμως υπήρχαν σημαντικές επιπτώσεις και στις ενοικιάσεις ακινήτων γενικώς, η πρωτεύουσα της Καταλονίας δρομολογεί τώρα μέτρα, ώστε μέχρι τα τέλη του 2028 να μη διατίθεται κανένα ακίνητο προς ενοικίαση σε τουρίστες. Η διοίκηση της πόλης ευελπιστεί πως τα περισσότερα από 10.000 διαμερίσματα που μέχρι τώρα ενοικιάζονταν νομίμως στους παραθεριστές, θα διατίθενται και πάλι για μακροχρόνια μίσθωση.

Στη Μαγιόρκα εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στον μαζικό τουρισμό

Στις πρόσφατες αντιτουριστικές κινητοποιήσεις στη Βαρκελώνη οι διαδηλωτές επέκριναν μεταξύ άλλων και τις τιμές των ενοικίων, που αυξάνονται εδώ και χρόνια. Την ίδια στιγμή η Καταλονία υποδέχθηκε πέρυσι 18 εκατομμύρια επισκέπτες, τους περισσότερους από κάθε άλλη περιοχή της Ισπανίας.

Μαγιόρκα: Περιορισμοί στους αγοραστές ακινήτων;

Τις προηγούμενες εβδομάδες έλαβαν χώρα αντιτουριστικές διαδηλώσεις και στη Μαγιόρκα, όπου υπάρχει επίσης μεγάλο στεγαστικό ζήτημα.

Τώρα συζητείται μεταξύ άλλων η θέσπιση περιορισμών στις πωλήσεις ακινήτων σε ιδιώτες που δεν είναι κάτοικοι της Μαγιόρκας. Είναι ωστόσο αβέβαιο ακόμη το εάν και κατά πόσο ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν συμβατό με το ενωσιακό δίκαιο της ΕΕ. Προσφάτως ενισχύθηκαν επιπλέον και οι έλεγχοι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Πέρυσι το νησί φιλοξένησε 12,5 εκατομμύρια τουρίστες – περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά. Εδώ και κάποιο διάστημα έχει επιβληθεί και ανώτατο όριο για τα κρουαζιερόπλοια που επιτρέπεται να δέσουν στο λιμάνι του νησιού.

Κανάρια Νησιά: Χαμηλοί μισθοί παρά το τουριστικό ρεκόρ

Ρεκόρ επισκεπτών καταγράφηκε πέρυσι και στα Κανάρια Νησιά, τα οποία υποδέχθηκαν πάνω από 16 εκατομμύρια τουρίστες.

Παρ’ όλα αυτά οι κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος γίνονται ολοένα και φτωχότεροι. Σε διαδήλωση του περασμένου Απριλίου συμμετείχαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι απαιτώντας μεταξύ άλλων δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγεται στην τουριστική βιομηχανία – αν και οι τουριστικές δραστηριότητες είναι αρκετά κερδοφόρες, οι μέσοι μισθοί στα Κανάρια είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί. Εν αντιθέσει πάντως με τους περισσότερους προορισμούς που φιλοξενούν πολλούς τουρίστες, στα Κανάρια δεν υπάρχει τουριστικός φόρος.

Παρίσι: Αυξάνεται το κόστος διακοπών

Στη γαλλική πρωτεύουσα υπάρχει εδώ και χρόνια ειδικός φόρος διανυκτέρευσης – και τα έσοδα διατίθενται σε επενδύσεις προς όφελος των μόνιμων κατοίκων. Από τις αρχές του 2024 ο φόρος υπερδιπλασιάστηκε και αναλόγως με την κατηγορία του εκάστοτε ξενοδοχείου ο επισκέπτης μπορεί να κληθεί να πληρώσει έως και 14,95 ευρώ την ημέρα.


Στο Παρίσι υπάρχει επίσης πρόβλημα στέγασης – και μάλιστα σε μία περίοδο που η πόλη φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες παραπάνω επισκέπτες λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτός είναι και ο λόγος που η πόλη αποφάσισε να αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων σε τουρίστες: πλέον μπορούν να ενοικιαστούν μονάχα κύριες κατοικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων ζουν πραγματικά στην πόλη.

Άμστερνταμ: Όχι άλλα ξενοδοχεία

Το Άμστερνταμ πρωτοπορεί στον περιορισμό του υπερτουρισμού, θέτοντας ως σαφές και ανώτατο ετήσιο όριο τις 20 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα – ένα μέτρο που πάρθηκε έπειτα από πρωτοβουλία πολιτών που κάλεσαν το συμβούλιο της πόλης να ρυθμίσει καλύτερα τη συρροή επισκεπτών στην ολλανδική πρωτεύουσα.

Επιπλέον, δεν θα δοθούν πλέον άδειες για την οικοδόμηση νέων ξενοδοχείων – αυτό  θα γίνεται μονάχα σε περίπτωση που κλείσει ένα άλλο κατάλυμα. Μεσοπρόθεσμα αναμένεται να τεθούν περιορισμοί και στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που θα βρίσκονται στο λιμάνι της πόλης.

Ελλάδα: Περιορισμοί για τα κρουαζιερόπλοια στη Μύκονο

Ένα αντίστοιχο μέτρο φαίνεται πως πρόκειται να λάβει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ότι θέλει να περιορίσει τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν τα πιο δημοφιλή νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία πουθενά αλλού στην ΕΕ δεν είναι πιο υψηλή η αναλογία τουριστών προς κατοίκους, όσο στο νότιο Αιγαίο – όπου οι διανυκτερεύσεις ανέρχονται σε πάνω από 100 ανά ντόπιο κάτοικο. 

Ταυτοχρόνως η Ελλάδα προχώρησε φέτος και στην επιβολή ενός νέου τουριστικού φόρου για το κλίμα, ο οποίος θα καταβάλλεται ημερησίως και αναλόγως με την κατηγορία του καταλύματος μπορεί να ανέρχεται ακόμη και στα 10 ευρώ.

Βενετία: Εισιτήριο εισόδου για τους αυθημερόν επισκέπτες

Όποιος δεν διανυκτερεύει στην παλιά πόλη της Βενετίας, θα πρέπει από φέτος να πληρώνει ειδικό εισιτήριο για να επισκεφτεί την πόλη αυθημερόν. Αν και το κόστος εισόδου βρίσκεται φέτος στα 5 ευρώ, του χρόνου θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί για ορισμένες ημερομηνίες του έτους.

Στόχος του μέτρου είναι ο περιορισμός των αυθημερόν επισκεπτών, μιας και οι εκδρομείς που έρχονται στην πόλη μονάχα για λίγες ώρες δεν ξοδεύουν πολλά χρήματα, αλλά επιδεινώνουν προφανώς παρ’ όλα αυτά την πολυκοσμία στην πόλη. Κάθε χρόνο η Βενετία υποδέχεται συνολικά περίπου πέντε εκατομμύρια παραθεριστές.



Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

Πηγή: Deutsche Welle



Οπως το πάει ο σοφός πρωθυπουργός μας, σε λίγο νησιά όπως η Κάσος και η Κάρπαθος, θα μετατραπούν σε εξωτικούς προορισμούς


 

Ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε πλήρως τα παλαιότερο ρεπορτάζ του έγκριτου Σπίγκελ, της Τζουμχουριέτ, της Σαφάκ, του Χαμπέρι αλλά και τις δηλώσεις του πιστού φίλου της Ελλάδας και του κυβερνήτη της, Ταγίπ Ερντογάν. 

Ναι, ο Νίκος Δένδιας είναι πολεμοχαρής σε αντίθεση με τον Κυριάκο που είναι περιστέρι της ειρήνης. 

Το γεγονός αυτό αποδείχτηκε περίτρανα από την ακύρωση της προγραμματισμένης ναυτικής άσκησης ΤΡΙΑΙΝΑ, που θα γινόταν χωρίς πυρά στα ανατολικά της Ρόδου. Η σοφή απόφαση της ακύρωσης αυτής, είναι φυσικά του ηγέτη – ευεργέτη μας Κυριάκου και όχι του Νίκου Δένδια. Ο οποίος μάλιστα αντέδρασε σθεναρά σε αυτό το ενδεχόμενο! 

Δεν φτάνει που κάποιοι άφρονες ήθελαν σώνει και καλά να ποντίσουν καλώδιο ανατολικά της Κάσου αδιαφορώντας για τις ανησυχίες του αγαπημένου μας γείτονα, ήθελαν μετά να κάνουν και ναυτική άσκηση για να χαλάσουν το τριήμερο του Κυριάκου στο Παρίσι.

Η εντολή λοιπόν για την ακύρωση δόθηκε στο Πεντάγωνο από το πρωθυπουργικό γραφείο και εκτελέστηκε όσο κι αν έσκουζε ο υπουργός άμυνας. Έτσι, τόσο ο Κυριάκος μας όσο και ο ελληνικός λαός, μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητος της ανέμελες διακοπές του.

Άσε που έτσι όπως το πάει ο σοφός πρωθυπουργός μας, σε λίγο νησιά όπως η Κάσος και η Κάρπαθος, θα μετατραπούν σε εξωτικούς προορισμούς.

Κύριος Μαξιμος

Πηγή: www.olympia.gr

Δευτέρα, Ιουλίου 29, 2024

ΒΩΛΑΔΑ: Το χωριό με σημαντική παρουσία στα γράμματα και στην ιστορία της ΚΑΡΠΑΘΟΥ


 

Από τα ξεχωριστά χωριά της Καρπάθου που αξίζει κανείς να το επισκεφθεί και να το περπατήσει είναι η Βωλάδα. Τόπος γέννησης επιστημόνων, λόγιων και ανήσυχων πατριωτών της προόδου και του πνεύματος. Ανθρώπων που μετανάστευσαν στα πέρατα του κόσμου ωστόσο δεν λησμόνησαν το νησί και έδωσαν ώθηση στον πολιτισμό και τα γράμματα. 

Ξεχωρίζει σε όλη την Κάρπαθο ο θεμελιωτής της προσπάθειας συγκέντρωσης και διάσωσης Καρπαθιακών ιστορικών και λαογραφικών αρχείων Εμμανουήλ Μανωλακάκης, επίσης ο πατριώτης γιατρός-θρύλος Βάσος Βέργης, ο εκδότης Μιλτιάδης Παπαμανώλης (1883-1953), ο εκδότης Χαράλαμπος Ηρ. Κάσιος, ο εκπαιδευτικός Μηνάς Μηναϊδης, ο γιατρός Μηνάς Οικονομίδης, ο οποίος το 1970, με ομάδα συναδέλφων του, δημιούργησαν το μαιευτήριο ΛΗΤΩ. Από τη Βωλάδα κατάγεται και ο ήρωας της Καρπάθου Χριστόφορος Λυτός. Από Βωλαδιώτισσα μάνα, την Αθηνά Μαρτή και ο σπουδαίος παιδίατρος και δεινός λογοτέχνης Κώστας Κυζούλης και ο Μηνάς Κωστής.

Να αναφέρουμε τον μετανάστη Νικόλαο Φιλιππίδη που έγραψε μια εξαιρετικά γόνιμη διαδρομή ζωής, επίσης ο πατριώτης γιατρός Φραγκίσκος Σακελλαρίδης, ο δάσκαλος Χριστόφορος Σακελλαρίδης (1871-1971), τον φωτογράφο Κωστή Κωστή, αλλά και ο σπουδαίος εκπαιδευτικός Παναγιώτης Χρυσοχέρης (1872-1936) καθώς και ο γιος του, βουλευτής Πειραιά και νήσων Περικλής Χρυσοχέρης. Αλλά και ο σύγχρονος πολυγραφότατος συγγραφέας Νίκος Ζαβόλας.

Ο κατάλογος των ονομάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλος ας με συγχωρήσουν λοιπόν για τυχόν παραλείψεις που μπορούν να προστεθούν αν επικοινωνήσετε με τα Καρπαθιακά Νέα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετανάστες από τη Βωλάδα συναντάμε στα παράλια της Μικράς Ασίας πριν τις αρχές του 20ου αιώνα. Επίσης μετανάστες από τη Βωλάδα διαπρέπουν σε χώρες της Αφρικής (Σουδάν, Ερυθραία) αλλά και στην Αμερική.


Κατά την άποψη του Καρπάθιου γλωσσολόγου Κωστή Μηνά, το όνομα Βολάδα (το γράφει με όμικρον) προέρχεται από το αρχαίο Βολάς, παράγωγο του Βάλλω, όπως και το καταβολάς, η από το ρήμα καταβάλλω. Στην Κάρπαθο, όπως και σε άλλα μέρη, βούλα σημαίνει η μεγάλος λίθος, βράχος.

Η Βωλάδα είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό της Καρπάθου. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού σε απόσταση 10 χλμ. από την πρωτεύουσα. Είναι κτισμένη στις νότιες πλαγιές του ψηλότερου βουνού της Καρπάθου, της Λάστου, σε υψόμετρο 475 μέτρα, με θέα προς τα Πηγάδια και τα νότια του νησιού. Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα, μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, το 1948 στο ΦΕΚ 248Α – 28/09/1948 να ορίζεται έδρα της νεοσυσταθείσας ομώνυμης κοινότητας. Μαζί με τον οικισμό Λάστος αποτελούν την Κοινότητα της Βωλάδας και σύμφωνα με την απογραφή του 1951 είχε 507, το 1956 599, το 1961, ενώ το 1971 361 κατοίκους ενώ το 2011 ο πληθυσμός της ως κοινότητα είναι 264, ενώ ως οικισμός 251. Το 1971 ήταν 361 κάτοικοι και το 1981 ήταν 275.


Σύμφωνα με τον Νικόλαο Μουτσόπουλο η ευρύτερη περιοχή της βωλάδας είναι ένας άλλος πολύ αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος. Στην εξοχική τοποθεσία Πίνι της Βωλάδας βρέθηκε η σπουδαία επιγραφή που μνημονεύει τη δωρεά μεγάλου κορμού κυπαρισσιού από το κοινό των Ετεοκαρπαθίων για την ανοικοδόμηση του ναού της Αθηνάς στην Ακρόπολη των Αθηνών. Στην επιγραφή, που βρέθηκε μόνο ένα τμήμα της, αναφέρεται επίσης ότι οι Αθηναίοι εξασφαλίζουν την αυτονομία των Καρπαθίων!

Ο Αθλητικός Σύλλογος Απόλλων Βωλάδος είναι αθλητικό σωματείο με έδρα την Βωλάδα της Καρπάθου και πρόκειται από τα πιο ενεργά και αποδοτικά Σωματεία του νησιού!

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, ο ΑΣ Απόλλων Βωλάδος “ιδρύθηκε το 1924 από μια ομάδα ανθρώπων που οραματίστηκαν μια πλούσια και πολύπλευρη αθλητική δραστηριότητα για το χωριό τους. Τα αρχικά χρώματα του συλλόγου ήταν το κίτρινο και το μαύρο. Για μία χρονιά οι ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν με γαλάζιες και άσπρες εμφανίσεις. Μετέπειτα τα επίσημα χρώματα της ομάδας άλλαξαν σε πράσινα και άσπρα όπου και καθιερώθηκαν μέχρι και σήμερα. Πηγές αναφέρουν ότι το 1927 έρχεται από την Αφρική στην τότε Ιταλοκρατούμενη Κάρπαθο, η πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου, αποτελούμενη από σωρό κουρελιών. Ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου που διεξάγεται στο νησί είναι μεταξύ του Απόλλων Βωλάδος και της νεοσύστατης τότε ομάδας του Άρη Όθους με διαιτητή, έναν Ιταλό αξιωματούχο.”



“Το ποδόσφαιρο αρχίζει να γίνεται δημοφιλές και στο νησί της Καρπάθου με αποτέλεσμα πολλοί νέοι της εποχής να ασχολούνται γενικότερα. Έκτοτε ο Απόλλων Βωλάδος αρχίζει να γράφει την δική του ιστορία και αποτελεί πλέον πόλο συσπείρωσης των χωριανών που αγκαλιάζουν την ομάδα και την δραστηριότητά της. Στο νησί δημιουργούνται και άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες από τα υπόλοιπα χωριά με αποτέλεσμα να καθιερωθεί γύρω στην δεκαετία του 1960 το Τοπικό Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα Χωριών της Καρπάθου. Η ομάδα θα ζήσει ένδοξες στιγμές και χρυσές δεκαετίες με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις. Το να φορέσει κάποιος την φανέλα του Απόλλων Βωλάδος αποτελούσε πλέον τιμή για κάθε Βωλαδιώτη. Ο φίλαθλος κόσμος είχε ταυτιστεί με την ομάδα και μικροί μεγάλοι ήταν γύρω από τον σύλλογο. Η ομάδα αρχίζει να κατακτά διαδοχικούς τίτλους και τις δεκαετίες του 1950, 1970 και 1980 αποτελούσε το «φόβο και τον τρόμο» των αντιπάλων.


Μαρτυρίες αναφέρουν ότι στην περιοχή «Λίμνη» της Βωλάδος υπήρχε τουλάχιστον από το 1969 ένας μικρός χώρος που οι ντόπιοι το ονόμαζαν μικρό γηπεδάκι. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, το 1976 με πρωτεργάτες τους Γιάννη Μιχ. Κρητικό (πρόεδρο του συλλόγου εκείνη την περίοδο) και τον Συμβολαιογράφο Ηλία Λαδή, ξεκινούν αυθαίρετα εργασίες με σκοπό την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου μεγάλων διαστάσεων. Δεδομένου ότι η μπουλντόζα που δούλευε εκεί διενεργούσε παράνομα, καταπατώντας ιδιοκτησίες Βωλαδιωτών, το έργο άργησε να ολοκληρωθεί αφού στο μεσοδιάστημα έγιναν πολλές καταγγελίες. Την δεκαετία του 1980 οι εργασίες ολοκληρώνονται αφού τοποθετήθηκαν δοκάρια και συρμάτινη περίφραξη. Σε 2 σημεία του γηπέδου λειτουργούσαν καντίνες για να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο αριθμό των φιλάθλων. Πρόεδρος εκείνη την εποχή είχε αναλάβει ο Ηλίας Πιπίνος. Έδρα της ομάδας καθιερώνεται το γήπεδο της Βωλάδος που παίρνει το όνομα «Φραγκίσκος Σακελλαρίδης», χτισμένο σε υψόμετρο 475 μέτρα και τωρινής χωρητικότητας 800 θέσεων. Το πρώτο παιχνίδι που γίνεται στο συγκεκριμένο γήπεδο είναι μεταξύ των ομάδων της Βωλάδος και της Αρκάσας το 1984. Το παιχνίδι βρίσκει τον Απόλλων νικητή με σκορ 1-0 χάρη στο τέρμα που σημείωσε ο Γιώργος Ηλ. Πελεχρίνης. Για την ιστορία εκείνη την χρονιά, το γήπεδο της Βωλάδος είχαν δηλώσει σαν έδρα τα χωριά Αρκάσα αλλά και το γειτονικό Όθος που μάλιστα είχε συμβάλει οικονομικά για κάποια μικρά έργα του γηπέδου. Το 2ο παιχνίδι είναι με αντίπαλο την ομάδα της Ολύμπου. Ο Απόλλων θα επικρατήσει και σε αυτό με σκορ 1-0 χάρη στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Νίκου Μιχ. Χρυσαφίνη.”


Στο πέρασμα των χρόνων, αναφέρει ο ιστορικός σύλλογος ΑΣ Απόλλων Βωλάδας “εξελίχθηκε σε όλους τους τομείς. Στις 20 Μαρτίου το 1986, ο σύλλογος δημιουργεί αναγνωρισμένο καταστατικό και διοικητικό συμβούλιο. Έκτοτε οι πρόεδροι και τα μέλη άρχισαν να καλλιεργούν τους σκοπούς για τους οποίους εκλέγονταν με αρχαιρεσίες. Η αγάπη όλων των χωριανών και κυρίως των ομογενών της Αμερικής καθιστούν οικονομικά ισχυρό τον σύλλογο. Το 1979 ιδρύεται ο Απόλλων Βωλάδος Αμερικής με σκοπό αφενός την οικονομική στήριξη του συλλόγου και αφετέρου την συσπείρωση των μελών του εξωτερικού. Το 2008 για τους ίδιους λόγους στην Αθήνα ιδρύεται ο Απόλλων Βωλάδος Αττικής ο οποίος μάλιστα καταφέρνει να συσπειρώσει όλη την ποδοσφαιρική Κάρπαθο. Ο σύλλογος, έχει υφάνει μια κληρονομιά εκατό χρόνων αθλητικής αριστείας, ενότητας και επίδρασης στον τόπο μας. Η πορεία μας χαρακτηρίζεται από ιστορικές στιγμές, ακλόνητη αντοχή και μια άρρηκτη σχέση με τους φιλάθλους μας. Ο Απόλλων έχει καταφέρει να αγκαλιάσει εκατοντάδες ανθρώπους τόσο στην Κάρπαθο και στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.”


πηγές ΑΣ Απόλλων Βωλάδας, wikipedia, Κάρπαθος του Νικόλαου Μουτσόπουλου


Υ.Γ. Στο πέρασμα σας από τη Βωλάδα μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον πανέμορφο Ι.Ν. της Παναγίας της Πλαγιάς και να ζητήσετε από τον εφημέριο, π. Επιφάνιο Χριστοδουλάκη, να σας ξεναγήσει στο μικρό ιατρικό μουσείο που έχει φτιάξει με τα χέρια του!


Μανώλης Δημελλάς


Πηγή: Καρπαθιακά Νέα

 



Κυριακή, Ιουλίου 28, 2024

Στάσου, μύγδαλα


 

Στη µακρινή δεκαετία του 1980, τότε που το έτος 2000 διαφηµιζόταν ως το «µέλλον της χώρας» και ο Κώστας Λαλιώτης αναρωτιόταν δηµόσια σε συνεντεύξεις πώς θα είναι να συµπέσει η χιλιετία µε τον µισό αιώνα ζωής του, υπήρχαν και κάποιοι που δεν συµµερίζονταν την τόση αισιοδοξία. 

Η ελληνική ύπαιθρος ζούσε την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και οι Βρυξέλλες ζητούσαν το ξερίζωµα ελαιόδεντρων και αµπελιών, καθώς και το κόψιµο των ελληνικών καϊκιών για να λειτουργήσει η ενιαία ευρωπαϊκή οικονοµία την οποία απειλούσαν οι εγχώριες προτεραιότητες. Οπως διαβεβαίωναν οι γνώστες από την τηλεόραση, που έκανε τα πρώτα της έγχρωµα βήµατα, δεν είχε νόηµα η Ελλάδα να µένει γαντζωµένη στο πρότυπο ανάπτυξης µε βαριά βιοµηχανία και διάφορες θεωρίες γύρω από το πώς πρέπει να οργανωθεί η παραγωγή. Η Ελλάδα, κατά τους τεχνοκράτες πάντα, µπορούσε να ζήσει αναπτύσσοντας τον τουρισµό της, που αποτελούσε τη νέα βαριά βιοµηχανία.

Οι απαισιόδοξοι λοιπόν της εποχής επέµεναν ότι δεν µπορεί η χώρα να αναπτυχθεί µονόπλευρα, να εγκαταλείψει τις παραδοσιακές δοµές και να καταντήσει εξαρτώµενη από τις τουριστικές διαθέσεις. Η έκφραση ότι «δεν µπορεί να καταντήσουµε τα γκαρσόνια της Ευρώπης» έχει ειπωθεί κατά καιρούς από τον Αντρέα Παπανδρέου, τον Χαρίλαο Φλωράκη και πλείστους πολιτικούς όταν υπήρχε ακόµη συζήτηση µε όρους πολιτικής. Η δεκαετία του 1960 δεν ήταν τότε πολύ µακρινή και έτσι το πολιτικό επιχείρηµα ότι δεν µπορούµε να επιστρέψουµε στην εποχή του Κωνσταντίνου Καραµανλή, τότε που η αντιπαροχή και η τσιµεντοποίηση βαφτίζονταν «ανάπτυξη», ήταν µια επιχειρηµατολογία που πραγµατικά δηµιουργούσε προβληµατισµό. Αλλωστε σε πολλά µέρη της Ελλάδας υπήρχαν τα κουφάρια από ξενοδοχειακά συγκροτήµατα που χτίστηκαν µε άδεια της χούντας πάνω στον αιγιαλό και αποτελούσαν πλέον µνηµεία αυθαιρεσίας και έλλειψης αισθητικής. 

Το 1992 άκουσα για πρώτη φορά ως νεαρός δηµοσιογράφος τον πιο σοβαρό προβληµατισµό για το µέλλον του τουρισµού από ένα µεγάλο ξενοδόχο, τον Νίκο ∆ασκαλαντωνάκη. Τον συνάντησα στο ξενοδοχείο της οικογένειας Rithymna Hotel, στο Ρέθυµνο, για ένα ραδιοφωνικό ντοκιµαντέρ για τον Σκάι όπου εργαζόµουν τότε. Η οικογένεια ∆ασκαλαντωνάκη είχε επενδύσει στον τουρισµό, αλλά ο πατριάρχης της οικογένειας ήταν πολύ προβληµατισµένος για το µέλλον του. Η άποψή του ήταν ότι ο τουρισµός αναπτύσσεται χωρίς σχέδιο και χωρίς υποδοµές. Το χειρότερο όµως, όπως έλεγε, ήταν ότι δηµιουργείται ένας τουρισµός υπηρεσιών ο οποίος δεν πατάει στην παραγωγική βάση της χώρας. Αντί να είναι συνδεδεµένος µε την ντόπια παραγωγή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ώστε να παρέχει ποιοτικά προϊόντα στον τουρίστα και να µην αποπαραγωγικοποιεί τη χώρα, αγκαλιάζουµε ένα µοντέλο που παρέχει στον τουρίστα δανέζικη µαργαρίνη και µαρµελάδα Τουρκίας. Αυτό ήταν µια µεγάλη παγίδα αφού υποβιβάζαµε τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας σε υπηρεσίες που µπορούσε ο καθένας να βρει παντού, στην Ασία ή στις Μαλδίβες. Ο Ν. ∆ασκαλαντωνάκης είχε κάνει ακόµη µία πρόβλεψη. Ο Ελληνας δεν θα µπορούσε να κάνει διακοπές και αν ήθελε να κάνει, ήταν προτιµότερο να κλείσει ένα πακέτο διακοπών από το εξωτερικό προς την Ελλάδα. Λίγους µήνες µετά τη συνέντευξη µε τον Ν. ∆ασκαλαντωνάκη έτυχε να ταξιδέψω στο Βερολίνο, όπου διαπίστωσα ότι πραγµατικά συνέφερε να πληρώσεις αεροπορικό εισιτήριο για Γερµανία και από εκεί να αγοράσεις πακέτο διακοπών ως τουρίστας στη χώρα σου παρά να κινηθείς µε τον γνωστό τρόπο στην Ελλάδα.

Ηταν πολύ νωρίς, ή πολύ αργά ίσως, για να αντιληφθεί η κοινωνία όσα δεν έπρεπε να γίνουν. Οι κυβερνήσεις υπόσχονταν ανάπτυξη και χρήµα και γι’ αυτό οι «θυσίες» δεν βάραιναν στη ζυγαριά, ήταν απλώς αναγκαίες. Μιλούσαν για την Ελλάδα ως τουριστική Ντίσνεϊλαντ, όπου θα µπορούσαν όλοι να ζουν µε το χαµόγελο στα χείλη και το χρήµα στην τσέπη. Ηταν βέβαια η εποχή του «rooms to let» που για να κάνεις διακοπές σε νησί δεν χρειαζόταν να κλείσεις δωµάτιο, αφού σε περίµεναν στο λιµάνι οι κάτοικοι µε τις γνωστές ταµπέλες για να προσφέρουν παραµονή για κάθε γούστο και βαλάντιο, ακόµη και κοτέτσι.

Την προηγούµενη βδοµάδα, ο πρόεδρος ενός κοινοτικού διαµερίσµατος στη Σαντορίνη έκανε µια ανάρτηση στα social media µε την οποία καλούσε τους κατοίκους του νησιού να µείνουν στα σπίτια τους γιατί αναµενόταν η άφιξη 17.000 τουριστών. Σε µια πιο ιντελέκτουαλ έκδοση της θεωρίας «σκάσε και σκάβε, ρε, για να γλεντήσουν οι τουρίστες» το in.gr ανακάλυψε το staycation, την παραµονή στο σπίτι ως νέα τάση στην καλοπέραση των διακοπών. Προσεχώς θα βαφτίσουν την πείνα ως επιλογή υγείας και µετά το µοιραίο ίσως ο συντάκτης του in.gr αναφωνήσει τη φράση από τη λαϊκή ιστορία «ό,τι συνήθισα τον γάιδαρο να µην τρώει, αυτός πέθανε».

Οπως συνέβη και µε το µοντέλο ανάπτυξης της δεκαετίας του 1960, η «ανάπτυξη» στον τουρισµό ήταν µια καταστροφή. Η Ντίσνεϊλαντ που υπόσχονταν είναι ένα συνεχές τρενάκι του τρόµου. Η βαριά τουριστική βιοµηχανία της Ελλάδας είναι η καταµέτρηση ευρώ χωρίς καµιά προοπτική. Οταν ο τουρισµός δείχνει την προτίµησή του στη χώρα, δεν αντέχουν οι υποδοµές και δεν είναι δυνατόν να προσφέρονται οι σωστές υπηρεσίες. Οταν εξαιτίας όλων αυτών ο κόσµος δεν επιλέγει την Ελλάδα, τότε αδειάζουν τα ταµεία, κρατικά και οικογενειακά.

Η χώρα ταϊλανδοποιείται και εξαρτάται πλέον από τα παιχνίδια των tour operators διεθνώς. Μπορούν να µεταφέρουν τον τουρισµό στην Ισπανία ή την Τουρκία και να ρίξουν τις τιµές για την επόµενη χρονιά.

Τα νησιά σε λίγο δεν θα έχουν τίποτε όµορφο. Αυτό για το οποίο συγκεντρώνουν τις προτιµήσεις των τουριστών δεν θα υπάρχει. Κανένας δεν θα πηγαίνει στη Μύκονο για να δει καµένους λεφτάδες να κάνουν µπάνιο δίπλα σε καµήλες που µετέφεραν επί τούτου ή για να ρίξει γαρίφαλα στους Ρέµους.

Κάθε παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τοµέα τελειώνει και οι κάτοικοι µετατρέπονται σε γκαρσόνια, αχθοφόρους, υπηρέτες βίτσιων και συµπλεγµάτων µε φόντο το ηλιοβασίλεµα που δεν τους ανήκει. Από το γραφικό rooms to let περάσαµε στην ενοικίαση ηµών των ιδίων, µε πρακτορείο ενοικίασης τις ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες µετράνε ανάπτυξη στο ταµπλό των χρηµατιστηρίων. Οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες και µαζί µε αυτούς η αξιοπρέπεια, το κουράγιο, η ελπίδα, η περηφάνια ανήκουν στο παρελθόν.

Ακόµη και η εικόνα του ορεσίβιου Γιάννη Βόγλη που τρέχει πίσω από την Αναµπελ στην ιστορική ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» φωνάζοντας στην όµορφη τουρίστρια «στάσου, µύγδαλα» είναι απείρως πιο αξιοπρεπής από αυτό που επιφυλάσσει το µέλλον. Καλές διακοπές στα… καµάκια της κυβέρνησης.

Κώστας Βαξεβάνης

Διαβάστε περισσότερα => ΕΔΩ

Πάρε τον καφέ και τρέχα – Βουτιά στον τζίρο καταγράφουν τα καταστήματα εστίασης μετά την αύξηση του ΦΠΑ.


 

Σε μια περίοδο που οι καταναλωτές και οι μικροί επαγγελματίες δίνουν άνιση μάχη με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέβαλε επιπλέον την αύξηση του ΦΠΑ μόνο στον σερβιρισμένο καφέ από το 13% στο 24% από την 1η Ιουλίου. Τρεις εβδομάδες μετά φαίνεται πως η αύξηση αυτή δημιουργεί μια αγορά δύο ταχυτήτων, όπως καταγγέλλουν οι επαγγελματίες του χώρου, καθώς η κυβέρνηση ενισχύει έτσι τον αθέμιτο ανταγωνισμό δεδομένου ότι στις αλυσίδες take away ο ΦΠΑ παραμένει στο 13%. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η αύξηση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες Μητσοτάκη το 2019 και το 2023, αποδεικνύοντας τελικά πως η κυβέρνηση πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους μικρομεσαίους…

«O κ. Μητσοτάκης αθέτησε την προεκλογική δέσμευση του. Υπήρχε μία δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι ο ΦΠΑ στον καφέ θα παραμείνει στο 13%. Δυστυχώς, όμως, αυτή η δέσμευση δεν υλοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα της ανόδου του ΦΠΑ είναι να αυξηθεί πλέον η τιμή του καφέ από 40 έως 70 λεπτά, περίπου 15% συγκριτικά με το 2023» δηλώνει στο Documento ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).



Λυγίζουν οι μικροί, πλουτίζουν οι μεγάλοι 

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν στηρίζει την εστίαση, αλλά παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια σιγοντάροντας τους μεγάλους της αγοράς σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Καββαθάς, «έχουμε το take away – delivery, το οποίο επιβαρύνεται με 13% δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και από την άλλη τα μαγαζιά εστίασης επιβαρύνονται με αύξηση 24%. Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή ενισχύει και προωθεί τις αλυσίδες take away».

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό αφήγημα, ότι η αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιρισμένο καφέ αφορά την παροχή υπηρεσιών, ο Γ. Καββαθάς δηλώνει δεικτικά: «Δηλαδή ο σερβιτόρος, που φέρνει τον καφέ από τον πάγκο είναι παροχή υπηρεσιών, αλλά ο ντελιβεράς που φέρνει τον καφέ στον χώρο σου όχι; Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η απόφαση για άνοδο του ΦΠΑ στον καφέ αποτελεί ένα χτύπημα στα χαμηλά εισοδήματα προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων». 

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό αφήγημα, ότι η αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιρισμένο καφέ αφορά την παροχή υπηρεσιών, ο Γ. Καββαθάς δηλώνει δεικτικά: «Δηλαδή ο σερβιτόρος, που φέρνει τον καφέ από τον πάγκο είναι παροχή υπηρεσιών, αλλά ο ντελιβεράς που φέρνει τον καφέ στον χώρο σου όχι; Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η απόφαση για άνοδο του ΦΠΑ στον καφέ αποτελεί ένα χτύπημα στα χαμηλά εισοδήματα προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων».

Αλαλούμ στην εστίαση και μείωση εσόδων

Η αγωνία των ελεύθερων επαγγελματιών έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς με την αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιρισμένο καφέ η κυβέρνηση οδηγεί τα καταστήματα εστίασης σε μείωση των εσόδων. Μάλιστα, ήδη η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών είχε βρεθεί σε οριακό σημείο στο παρελθόν εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας για την ουσιαστική στήριξη του κλάδου. Συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), σημειώνεται αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων εστίασης κατά 40%.

Κερασάκι στην τούρτα χαρακτήρισε την αύξηση του σερβιρισμένου καφέ ο Θεόδωρος Αποστολόπουλος, ιδιοκτήτης καταστημάτων καφέ στην Αθήνα, καθώς τρεις εβδομάδες μετά έχει επηρεάσει σημαντικά τον τζίρο της εστίασης: «Οι επιχειρήσεις της εστίασης βλέπουμε μείωση των εσόδων από τις πρώτες μέρες. Δεν μπορεί ο καφές να πωλείται τόσο ακριβά με τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Εμείς θέλουμε ο κόσμος να μπαίνει στα καταστήματά μας».

Την αισθητή μείωση του τζίρου επιβεβαιώνει και ο Στέλιος Μιχελάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στο Ηράκλειο της Κρήτης: «Τρεις εβδομάδες μετά βλέπουμε σημαντική μείωση των πελατών. Σταθεροί πελάτες, που ερχόντουσαν δύο τρεις φορές εβδομαδιαίως, τώρα έρχονται μια. Η αύξηση δεν έχει πρακτικά εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά κλαδικό, προκειμένου να συρρικνωθούν τα καταστήματα εστίασης προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων take away».

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βανδούλας, ιδιοκτήτης καφετέριας, δίνει τη γενική εικόνα στο Documento: «Για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται οι μικρομεσαίοι. Με την αύξηση μειώνεται δραματικά ο τζίρος. Ηδη ως κλάδος έχουμε περάσει πολλά».

«Οσοι πίνουν δύο καφέδες θα κόψουν τον έναν»

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης της ΝΔ για να δικαιολογήσει την ακρίβεια διαρκείας είναι ότι ευθύνονται εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, όμως, κατέστησε την ακρίβεια «κανονικότητα», λυγίζοντας για ακόμη μια φορά τις αντοχές των πολιτών.

«Το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών είναι περιορισμένο στα πλαίσια μιας γενικότερης ακρίβειας και της αύξησης του κόστους των νοικοκυριών» επισημαίνει ο Γ. Καββαθάς και συνεχίζει: «Από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για τα εισοδήματα και τις δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών προκύπτει ότι το 67,5% δηλώνει πως το εισόδημα του επαρκεί για τις πρώτες 19 μέρες του μήνα. Ετσι, θα περιοριστούν οι έξοδοι για καφέ. Φανταστείτε σε ένα ορεινό χωριό, που θα πρέπει να πληρώσει 24% ΦΠΑ για να πιει έναν καφέ».

Κατά συνέπεια, το συνεχές ράλι των τιμών, όπως τώρα και στον καφέ, οδηγεί τους καταναλωτές να βάζουν κόφτη στις εξόδους. «Παρόλο που δεν έχω κάποιο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά είμαι σε μια κατάσταση όπως όλος ο κόσμος, που πρέπει από κάπου να κόψω, με τη νέα αύξηση από τα πρώτα πράγματα που θα περιορίσω είναι οι πολλές έξοδοι για καφέ. Δεν γίνεται αλλιώς» εξομολογείται στο Documento η Χαρά Παγώνα, φοιτήτρια στο ΕΚΠΑ.

Επαυξάνει και η Καλυψώ Πέτρου, φοιτήτρια στο Πάντειο: «Με τέτοια αύξηση προφανώς και θα κόψει κάποιος τις πολλές εξόδους. Οι φοιτητές προτιμάμε τα take away λόγω της χαμηλότερης τιμής και μετά την αύξηση αυτή επιλέγουμε σχεδόν αποκλειστικά τον καφέ στο χέρι».

Μικαέλα Σάβα

Πηγή: documentonews.gr


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More