Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024

Τουρισμός: Στην Ελλάδα 7.500 επισκέπτες μέσω του ομίλου FTI που βάρεσε «κανόνι» - Τα καυτά ερωτήματα για Ρόδο, Κρήτη & Κω




Σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας, μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία FTI, που νωρίτερα σήμερα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι 7.500 επισκέπτες που έχουν έλθει μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει. Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς Tour Operator, κι αυτό είναι που τονίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Μάλιστα οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI. Aλλωστε ήταν υποψιασμένοι από την περσινή χρονιά οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο οργανωτή ταξιδίων. Ωστόσο υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

Οι εξελίξεις έχουν θέσει σε πλήρη εγρήγορση το μηχανισμό του υπουργείου Τουρισμού. Το γραφείο του ΕΟΤ στην Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.

Χωρίς δουλειά μένουν 11.000 εργαζόμενοι

Η FTI είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πάροχος στην Ευρώπη και η χρεοκοπία της επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τη χρεοκοπία το πρωί της Δευτέρας μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, με την αιτιολογία του «τεχνικού προβλήματος», ενώ απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ' όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε το βράδυ το αίτημα της εταιρείας.

H τουριστική εταιρεία, που έχει έδρα στο Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας. 

Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισ. ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.

Από την εταιρεία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2019, μετά τη χρεοκοπία του Ομίλου Thomas Cook.

(Με πληροφορίες από efsyn.gr)

Το κανόνι του FTI και τα καυτά ερωτήματα για την Ελλάδα



Κλυδωνισμούς στην έναρξη της φετινής σεζόν προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό το «κανόνι» του FTI, του φερόμενου ως τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πράκτορα της Ευρώπης, ανασύροντας μνήμες από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν η Thomas Cook κήρυξε πτώχευση δημιουργώντας ισχυρές αναταράξεις σε εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Και μπορεί η έκθεση των ελληνικών ξενοδοχείων στον γερμανικό tour operator να είναι πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με αυτή στην Thomas Cook το 2019, ωστόσο, η πτώχευση του FTI εγείρει ανησυχία στους κόλπους της τουριστικής αγοράς έως ότου γίνει η αποτίμηση της ζημιάς.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται περί τους 7.500 τουρίστες, οι διακοπές των οποίων, όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς, θα ολοκληρωθούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Σύμφωνα με ενημέρωση του FTI αυτή τη στιγμή 7.500 τουρίστες σε περίπου 250 ξενοδοχεία βρίσκονται στη χώρα. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των συναδέλφων και συστήνουμε ψυχραιμία. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Το επόμενο διάστημα θα μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιάννης Χατζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Παραδοσιακά, ο κύριος όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν σε ποσοστό 70% στην Κρήτη και στη Ρόδο και σε ένα ποσοστό 20% στην Κέρκυρα και στην Κω. Το υπόλοιπο περίπου 10% απλώνονταν στην υπόλοιπη χώρα.

«Πέρυσι μέσω του FTI ταξίδεψαν στην Κρήτη περίπου 150 χιλιάδες τουρίστες. Φέτος περιμέναμε να έρθουν περίπου 80 χιλιάδες. Για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες το τοπίο θα παραμείνει θολό. Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη βρίσκονται 4.500 τουρίστες. Μέλημά μας είναι αυτοί οι τουρίστες να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να περάσουν καλά, αυτό είναι το στοίχημά μας. Η σεζόν δεν τελειώνει τον Μάιο, η σεζόν αρχίζει τον Μάιο», επισημαίνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, τονίζοντας πως υπάρχουν οφειλές από πέρυσι προς τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Όπως λένε, πάντως, πηγές της αγοράς, η πλειονότητα των ξενοδοχείων που είχε μέχρι πρότινος συνεργασία με τον γερμανικό ταξιδιωτικό πράκτορα και φιλοξενεί σήμερα ταξιδιώτες έχουν εξοφληθεί, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις ζημιές. Βέβαια, δεδομένου ότι οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα ακυρώνονται, αρχής γενομένης από αύριο, Τετάρτη 5 Ιουνίου, δημιουργείται ένα «κενό» στην έναρξη της σεζόν που πρέπει να καλυφθεί.

«Οι τουρίστες που έχουν κάνει κράτηση με τον FTI δεν χάνουν τα χρήματά τους, αφού η εταιρεία είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS). Το στοίχημα από δω και πέρα είναι όσοι είχαν κάνει κράτηση για ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα, να εξακολουθήσουν να θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, να μην ακυρώσουν τις διακοπές τους και να κάνουν εκ νέου κράτηση. Αυτό θα εξαρτηθεί, βέβαια, σε μεγάλο βαθμό από το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι λάβουν πίσω τα χρήματά τους αφού αυτή η πτώχευση έρχεται σε μια συγκυρία που η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση», επισημαίνει ο Μπάμπης Βούλγαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI, το γεγονός ότι ο ταξιδιωτικός οργανισμός είναι ασφαλισμένος στο DRSF «συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν -ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές- προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.

Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών».

Ερωτηματικό με τη θυγατρική στην Ελλάδα

Αγνωστο παραμένει, πάντως, για την ώρα το μέλλον της θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα, της Meeting Points Hellas, η οποία, κατά τις πληροφορίες, έχει μισθώσει κάποια ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δεν φιλοξενούνται μόνο τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας μέσω του συγκεκριμένου tour operator.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, η Meeting Points Hellas ιδρύθηκε το 2012 και έχει έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης. «Τα υποκαταστήματά μας σε Αθήνα, Κέρκυρα, Κω και Ρόδο και το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών μας μας δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργούμε σε όλη τη χώρα», επισημαίνεται. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η Meeting Points Hellas συνεργάζεται με περισσότερα από 1.200 ξενοδοχεία και διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα 7 ξενοδοχεία μέσω της MP Hotels.

Σε εγρήγορση βρίσκονται, την ίδια στιγμή, το υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, με στελέχη από το γραφείο του ΕΟΤ στη Γερμανίας να έχουν έρθει σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, σε ενημέρωσή του το υπουργείο Τουρισμού, «σε περίπτωση που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα και περιστατικά δυσλειτουργίας, οι υπηρεσίες του υπουργείου και του ΕΟΤ βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμό ώστε να συμβάλλουν άμεσα  στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους».

Εύα Οικονομάκη

(Με πληροφορίες από www.euro2day.gr)

 




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More