Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024

Πρόστιμα εξ ουρανού για τις παραλίες - Θα εξεταστούν δορυφορικές εικόνες από τη Ρόδο και τις Κυκλάδες


 


Με ελέγχους «εξ ουρανού» σκοπεύει το υπουργείο Οικονομικών να διερευνήσει τις καταγγελίες που κατά δεκάδες υποβάλλονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή MyCoast. - 

Η αρχή έγινε τις προηγούμενες ημέρες σε δύο παραλίες της Χαλκιδικής με τη χρήση drones – πρόκειται για παραλίες στις οποίες υπάρχει πλήθος καταγγελιών πολιτών όχι μόνο για τεράστιες υπερβάσεις στις παραχωρημένες για ομπρελοκαθίσματα εκτάσεις, αλλά και για εκφοβιστική συμπεριφορά από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων. Θα ακολουθήσουν έλεγχοι μέσω δορυφορικών φωτογραφιών στη Ρόδο και στις Κυκλάδες, με στόχο να επεκταθούν σύντομα σε όλη τη χώρα. 

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την πραγματοποίηση ελέγχων με drones στις παραλίες Πευκοχώρι και Πολύχρονο. Οι εικόνες που «τραβήχτηκαν» από τα drones θα συγκριθούν με τις συντεταγμένες των παραχωρήσεων, ώστε να διαπιστωθεί η έκταση των παραβάσεων.

«Οι δύο παραλίες επελέγησαν επειδή υπήρχε πολύ μεγάλος αριθμός καταγγελιών πολιτών», εξηγεί στην «Κ» η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, Νάγια Κόλλια. «Μάλιστα οι καταγγελίες δεν αφορούν μόνο μεγάλες υπερβάσεις των μισθώσεων, αλλά και επιθετική συμπεριφορά από πλευράς των επιχειρήσεων. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε πλήρη εικόνα. Συμπεριφορές τύπου bullying σε πολίτες δεν θα γίνουν ανεκτές». Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με δύο τύπους drones, συμβατικά και τύπου e-bee (σταθερής πτέρυγας). Αφορούσαν υφιστάμενες μισθώσεις (που έγιναν τα προηγούμενα δύο έτη και εξακολουθούν να βρίσκονται εν ισχύι και φέτος), καθώς οι δημοπρατήσεις νέων μισθώσεων στις ακτές της Χαλκιδικής δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Το υπουργείο με διευκρινιστική εγκύκλιο πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίσει ότι, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις βάσει στοιχείων που αποκτήθηκαν με αεροφωτογραφίες ή δορυφορικές εικόνες. Τα στοιχεία θα διασταυρώνονται βάσει ειδικών ψηφιακών εφαρμογών που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες). Δορυφορικές εικόνες θα λαμβάνονται και από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, με το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία.

Η αρχή έγινε σε ακτές της Χαλκιδικής – Τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν δορυφορικές εικόνες από τη Ρόδο και τις Κυκλάδες, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η υπόλοιπη χώρα.

«Τις επόμενες ημέρες ξεκινάμε ελέγχους με δορυφορικές εικόνες στη Ρόδο και στις Κυκλάδες, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη χώρα», λέει η κ. Κόλλια. «Η εφαρμογή που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα είναι σε θέση όχι μόνο να εντοπίζει τις υπερβάσεις στις μισθώσεις, αλλά και να τις επιμετρά, επομένως να μας παρέχει απευθείας τη διαφορά στα τετραγωνικά. Με βάση την πληροφορία αυτή θα επιβάλλονται κυρώσεις, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία υπαλλήλων της κτηματικής υπηρεσίας».

Κλιμάκωση ποινών

Οπως υπενθύμισε στη χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και ιδίως με το εάν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη. Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες απομακρύνονται και κατεδαφίζονται παράνομες κατασκευές. Πιο αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

• Αυθαίρετη κατάληψη: επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ανταλλάγματος της παραχώρησης και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.

• Υπέρβαση παραχώρησης: οι ποινές ξεκινούν από πρόστιμα και κλιμακώνονται σε απαγόρευση συμμετοχής σε δημοπρασίες καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Πιο αναλυτικά, οι πιο σοβαρές κυρώσεις (αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις και αναστολή λειτουργίας) επιβάλλονται όταν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 30% της παραχώρησης (αντί για το 50% που προβλεπόταν αρχικά).

• Παρεμπόδιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, στον αιγιαλό και στην παραλία: προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ.

• Μεταβολές στο περιβάλλον (με ή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα): προβλέπονται ποινικές κυρώσεις.


Γιώργος Λιάλιος - 

Πηγή: kathimerini.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More