Η Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται από άκρη σε άκρη της Ελλάδας με πρωταγωνιστή του πασχαλινού τραπεζιού φυσικά τον οβελία. Από εκεί και πέρα όμως σε κάθε μέρος της Ελλάδας υπάρχουν και κάποια τοπικά έθιμα και παραδόεις που διατηρούνται εδώ και πολλά χρονιά και έχουν να κάνουν φυσικά και με το τραπέζι της Λαμπρής.
Το σίγουρο είναι ότι όπου και που να βρεθείτε την Κυριακή του Πάσχα θα περάσετε εξαιρετικά, θα γλεντήσετε, θα φάτε καλά και ανάλογα το μέρος, θα γνωρίσετε ήθη και παραδόσεις διαφορετικές.
Ας δούμε μερικές από τις παραδόσεις της γιορτής που πλησιάζει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας:
Στη Λιβαδειά οι κάτοικοι στήνουν σε σειρά υπαίθριες σούβλες σε κάθε γειτονιά και συγκεντρώνονται γύρω τους πίνοντας και τρώγοντας.
Στην Κύθνο σερβίρονται τα «αληφόνια», άγρια και πικρά ραδίκια αλλά και τα περίφημα «τσιμπητά» -μυζηθροπιτάκια με κανέλα και μέλι.
Στη Ρόδο, συνηθίζουν να σφάζουν στο σπίτι τους το αρνάκι τους και το λένε Πασκάτη ή Λαμπριώτη. Το γεμίζουν με χοντρό σιτάρι αλεσμένο στον μύλο και το ψήνουν στον φούρνο. Το έθιμο αυτό συνηθίζεται και στη Σάμο, την Ικαρία και τη Λέσβο.
Στην Κάρπαθο, το αρνί γίνεται στον φούρνο με ρύζι, πλιγούρι και εντόσθια.
Στην Άνδρο, τo αρνάκι λέγεται Λαμπριάτης και μαγειρεύεται στο φούρνο με λαχανικά και ρύζι.
Στη Σίφνο το αρνί ψήνεται στο «Μαστέλο», δηλαδή σε πήλινο δοχείο με άνηθο και κόκκινο κρασί.
Στη Νάξο συνηθίζεται το παραδοσιακό «Μπατούδο», δηλαδή κατσικάκι γεμιστό με εντόσθια, λαχανικά, ρύζι, αυγά και τυρί ψημένο στο φούρνο.
Σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία, συνηθίζουν να γεμίζουν την μπόλια του αρνιού με εντόσθια και χορταρικά και να την ψήνουν στο φούρνο.
(Με πληροφορίες από το travelstyle.gr)