Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024

Μια μειοψηφία που κάνει ό,τι γουστάρει


 

Στην κορύφωσή της η σύγκρουση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με την ψήφιση του νομοσχεδίου και τις συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Η κυβέρνηση θα το κάνει νόμο του κράτους με την πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, η πολιτική αντιπολίτευση το πάλεψε όσο μπορούσε και όσο της επέτρεψαν οι εσωτερικές τριβές της (κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, κάποιες διαφωνίες είχαμε και στον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά τον τόνο έδωσε η μαχητική κοινωνική αντιπολίτευση με μπροστάρηδες τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς. 

Είδαμε μεγάλες πορείες, μαζικές συνελεύσεις, αναλύσεις από ειδικούς και καθηγητές που γνωρίζουν τα πράγματα σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, είδαμε επίσης και βοήθεια στην κυβέρνηση από συνταγματολόγους με επιχειρήματα άλλοτε σοβαρά, άλλοτε αναιμικά. Είδαμε ακόμη και δημοσκοπήσεις που οι οπαδοί των ιδιωτικών πανεπιστημίων κούναγαν επιδεικτικά στους αντιφρονούντες προτάσσοντας το πλειοψηφικό «ναι» των μεγάλων ηλικιών, αποσιωπώντας το πλειοψηφικό «όχι» των μικρών και μεσαίων ηλικιών. 

Το θέμα της παραβίασης του Συντάγματος πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Εκεί το έβαλαν η Δεξιά και οι υποστηρικτές της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με το Σύνταγμα και όχι με κάποιον νόμο που μπορεί να είναι παλιάς κοπής και άρα πρέπει να αλλάξει. Για τη συντηρητική παράταξη το Σύνταγμα είναι ιερό μόνον όταν τη βολεύει. Οταν θέτει εμπόδια στις πολιτικές της, επιβάλλεται να παρακαμφθεί. 

Γιατί να περιμένει τη χρονοβόρα διαδικασία της αναθεώρησης αφού μπορεί σήμερα με όχημα τη δύναμή της στη Βουλή να το ανατρέψει. Υποστήριξε με πάθος ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, αφού θα έρθουν στην Ελλάδα φημισμένα ξένα πανεπιστήμια και αυτή είναι διατεθειμένη να μοιράσει απλόχερα χρήμα στα δημόσια ΑΕΙ για να τα βοηθήσει να ανταποκριθούν.

Δεν είπε γιατί, αφού το ενωσιακό δίκαιο κατά τη γνώμη της υπερέχει του Συντάγματος, κανένας ιδιώτης, κανένα ξένο ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν προσέφυγε τόσα χρόνια στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Δεν είπε βεβαίως ότι τα φημισμένα ξένα πανεπιστήμια δεν έχουν πάει σε καμιά άλλη χώρα, οπότε γιατί να το κάνουν τώρα για την Ελλάδα. 

Δεν είπε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε καλές θέσεις στον κατάλογο αξιολόγησης, είναι με δικές της αποφάσεις υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούνται. Δεν είπε ότι έχουμε τη χειρότερη αναλογία στην Ε.Ε. διδασκόντων-διδασκομένων. Αυτά πώς θα αλλάξουν προς όφελος των δημόσιων ΑΕΙ, αφού στο κόλπο της ενίσχυσης με δημόσιους πόρους θα μπουν και τα ιδιωτικά ΑΕΙ; Τα ίδια χρήματα σε περισσότερους αποδέκτες. 

Δεν είπε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη είναι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Δεν είπε ότι ο φοιτητικός πληθυσμός προτιμά παντού στην Ευρώπη τα δημόσια πανεπιστήμια. Δεν είπε ότι δεν υπάρχει επενδυτής (λέμε τώρα) που να βάζει τα χρήματά του χωρίς την προσδοκία κέρδους, οπότε είναι μια μπαρούφα και μάλιστα ολκής ο τίτλος μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Δεν είπε, γιατί δεν τη συμφέρει, ότι ακόμη και τα διάσημα ιδιωτικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ δεν θα υπήρχαν χωρίς τη γενναία κρατική χρηματοδότηση.

Δεν είπε, επειδή της χαλάει τη σούπα, ότι τα φοιτητικά δάνεια στις ΗΠΑ έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πολλοί μιλούν για μια φούσκα που αν σκάσει θα έχει παρενέργειες στην οικονομία της χώρας. Δεν είπε ότι ο κεντρικός στόχος της είναι να πριμοδοτήσει τους ιδιοκτήτες κολεγίων και ΙΕΚ δίνοντάς τους χρήμα και μπόλικη πελατεία για να προσφέρουν αμφίβολης ποιότητας πτυχία, αλλά και χορηγίες στο καταχρεωμένο κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας. Και άλλα πολλά δεν είπε. Αυτό πάντως που λέει, όταν στριμώχνεται, είναι ότι πήρε στις εκλογές σαράντα και κάτι τοις εκατό. Η τυραννία της πλειοψηφίας στη Βουλή, που είναι μειοψηφία στην κοινωνία.


Τάσος Παππάς

www.efsyn.gr



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More