Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2023

Στα €763 δισ. το συνολικό χρέος της Ελλάδας


 

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα, λες και έπρεπε να το γράψει η ελβετική τράπεζα UBS για να καταλάβουμε τον βρόχο που έχει περάσει στην κοινωνία το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Oπως προκύπτει από την ανάλυση της UBS, το συνολικό χρέος σε όλους τους τομείς (ιδιωτικός, δημόσιος και χρηματοοικονομικός τομέας) ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 305,8%. Σε απόλυτα μεγέθη ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος εκτιμά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στα 657 δισ. ευρώ.

Οπως αναγράφεται σχετικά, το 64% αφορά το κρατικό χρέος (422 δισ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο είναι ιδιωτικό χρέος. Κάνοντας την αφαίρεση θα δούμε ότι το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ανέρχεται, σύμφωνα με την UBS, στα 235 δισ. ευρώ. 

Τι όμως συνιστά το ιδιωτικό χρέος; Σύμφωνα με τον ορισμό, «το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι το απόθεμα υποχρεώσεων που κατέχουν οι τομείς μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά». Για να καταλάβουμε, στην έννοια του ιδιωτικού χρέους συμπεριλαμβάνονται ό,τι χρωστούν ιδιώτες σε οποιονδήποτε.

Παραβλέπει δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία:

• Νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούν 152,26 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στην ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 το συνολικό χρέος ανήλθε στα 47,16 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,7 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος και πάνω από 622 εκατ. ευρώ σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα. Ιδια κατάσταση υφίσταται στα χρέη προς την ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιουλίου 2023 διαμορφώθηκε στα 105,1 δισ. ευρώ. Σύνολο λοιπόν 152,26 δισ. ευρώ.

• Κατά τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο δανείων στο τέλος του 2022 έφτανε στα 115 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 72 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 29,38 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και περίπου 8,6 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχεται στο ποσό των 112,3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 12-15 δισ. είναι τα «κόκκινα» δάνεια εντός των τραπεζών. 

Εμφανίζεται έτσι ένα μέγεθος 264,5 δισ. ευρώ – χωρίς να υπολογιστεί η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού εντός του 2023 και τα χρέη προς ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ από τον Οκτώβριο 2023 και τον Ιούλιο 2023 αντίστοιχα. Aρα ήδη η UBS παραβλέπει ένα ιδιωτικό χρέος της τάξης των 29,56 δισ. ευρώ.

Το τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων

Κάτι που κρύβεται επισήμως κάτω από το χαλί αλλά υφίσταται ως τεράστιο πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας είναι τα 86,5 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που έχουν μεταβιβάσει οι τράπεζες στα σκοτεινά funds και μάλιστα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 67 δισ. ευρώ. Παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 χρέος στα 355 δισ. ευρώ και το έχει φτάσει στα 422 δισ. – σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ στο τέλος Σεπτεμβρίου ανερχόταν στα 402 δισ. ευρώ. Αν προσθέσουμε όσα αναμφισβήτητα συγκαταλέγονται στο ιδιωτικό χρέος, τότε μιλάμε για βρόχο 351 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου προκύπτει διαφορά 116 δισ. ευρώ που έχει κρυφτεί μόνο για το ιδιωτικό χρέος. Αρα το συνολικό χρέος της Ελλάδας δεν βρίσκεται στα 657 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει στην αποτίμησή της η UBS, αλλά στο θηριώδες μέγεθος των 763 δισ. ευρώ. Ολα αυτά χωρίς να υπολογίζεται το χρέος μεταξύ επιχειρήσεων ή ακόμη και ιδιωτών που δεν μπορεί να μετρηθεί. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το ύψος των επιταγών που ανακυκλώνονται στην ελληνική αγορά προσέγγισε το 2019 τα 90 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 4 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ και οι ΔΕΚΟ.


Τζώρτζης Ρούσσος 

Διαβάστε Σχετικά Θέματα από το www.documentonews.gr => ΕΔΩ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More