Η Σύμη ανήκει στα ωραιότερα νησιά όλου του Αιγαίου, αλλά και στα πιο εντυπωσιακά ανάμεσα στα Δωδεκάνησα, όπου και ανήκει, ευρισκόμενη 12 μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου: η ομορφιά της φέρνει στον νου τοπία γνώριμα από την Ιταλική Ριβιέρα.
Αυτό που την κάνει τόσο ιδιαίτερη είναι το μοναδικό της αρχιτεκτονικό σύνολο των 2.500 πολύχρωμων νεοκλασικών σπιτιών, χάρη στα οποία έγινε από τους πρώτους οικισμούς στην Ελλάδα που χαρακτηρίστηκαν διατηρητέοι. Πρόκειται για μια πανέμορφη εικόνα, βγαλμένη θα έλεγες από σκηνικό ταινίας του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι.
Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της βοήθησε τη Σύμη να μείνει αλώβητη στα χρόνια της οικιστικής λαίλαπας που συμβάδισε με την τουριστική ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου: για πολύ καιρό παρέμεινε μάλλον άγνωστη, όντας προορισμός για πιο ψαγμένους επισκέπτες –είτε από χώρες της Ευρώπης, είτε Έλληνες, οι οποίοι έφταναν ως προσκυνητές στο μοναστήρι του Πανορμίτη. Τελευταία, όμως, την έχει ανακαλύψει ένα διεθνές, σοφιστικέ κοινό.
Στον Γιαλό και στο Χωριό
Το λιμάνι του νησιού, ο Γιαλός –όπως και η Χώρα (ή Χωριό, όπως τη λένε)– είναι κουρνιασμένο σε έναν κλειστό, απάνεμο κόλπο. Και απλώνεται σε δύο «αγκαλιές», με τα μπλε, ροζ και πράσινα νεοκλασικά να βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, χτισμένα σε αμφιθεατρική διάταξη. Όλα είναι κεραμόσκεπα, με αετώματα μα και με φινιστρίνια (ναυτικός λαός γαρ οι Συμιώτες), δημιουργώντας ένα μοναδικό παιχνίδι χρωμάτων.
Σήμα κατατεθέν του Γιαλού είναι το Ρολόι του 1881 και το κτήριο της αστυνομίας, αμφότερα δείγματα της ιταλοκρατίας στο νησί, η οποία κράτησε ως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το λιμάνι ανεβαίνεις στη Χώρα μέσω της λιθόστρωτης Καλής Στράτας, με τα 500 σκαλοπάτια και τα πολλά σημεία με εξαιρετική θέα. Έτσι κι αλλιώς, βέβαια, όπου κι αν κοιτάξεις η Σύμη μοιάζει με ζωγραφιά. Στη Χώρα, τώρα, θα σταθείτε σίγουρα στα αρχοντικά Χατζηαγαπητού – Χατζηιωάννου και Φαρμακίδη, όπου στεγάζεται και το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο.
Η Σύμη δεν διαθέτει ιδιαίτερο οδικό δίκτυο, έχει όμως πολύ καλές παραλίες, στις οποίες θα φτάσετε είτε με καΐκι, είτε με αυτοκίνητο, είτε με τα πόδια. Αξίζει λοιπόν να πάρετε κάποιο καραβάκι και να κάνετε τον γύρο του νησιού, όπως αξίζει και μια επίσκεψη στο εντυπωσιακό μοναστήρι του Πανορμίτη. Εδώ, σημειωτέον, έρχονται να προσκυνήσουν και πολλοί Τούρκοι.
Παραλίες
Από τις ομορφότερες και τις πιο κοντινές στο λιμάνι είναι ο Άγιος Νικόλαος, με κρυστάλλινα νερά και βοτσαλάκι. Βατός δρόμος μέχρι την παραλία Πέδι κι από εκεί καραβάκι ή μονοπάτι για να φτάσετε. Θα βρείτε αλμυρίκια, ομπρέλες, το γραφικό ξωκλήσι του αγίου κι ένα όμορφο ταβερνάκι.
Η ωραιότερη παραλία της Σύμης είναι αυτή του Άη-Γιώργη του Δυσάλωνα, με καταγάλανα νερά κι έναν εντυπωσιακό βράχο να την προστατεύει, δημιουργώντας ωραία σκιά μετά το μεσημέρι. Προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης, άρα θέλει να έχετε όλα τα χρειαζούμενα.
Εύκολα προσβάσιμη, αντιθέτως, είναι η Μαραθούντα στην άλλη πλευρά του νησιού. Με χοντρό βοτσαλάκι, άρα καλό είναι να έχετε παπούτσια θαλάσσης. Θα βρείτε κι εδώ ταβερνάκι και ομπρέλες. Αξιόλογες παραλίες με καθαρά νερά έχουν και τα νησάκια Σεσκλιά και Νύμος, στα οποία θα φθάσετε μετά από ένα χαλαρό ταξιδάκι με καΐκι.
Αν αποζητάτε ησυχία και απομόνωση θα κατευθυνθείτε προς το Τολί. Υπάρχει δρόμος 8 χιλιομέτρων από το λιμάνι, σχετικά καλός, εκτός από το τελευταίο κομμάτι του, που έχει λίγο χωματόδρομο. Βότσαλο, γαλαζοπράσινα νερά και μια ταβέρνα με ομπρέλες.
Πολλούς φίλους έχει τέλος και η Νανού, στην οποία η πρόσβαση είναι εφικτή μονάχα με καραβάκι. Κι εδώ θα βρείτε χοντρό βότσαλο, ταβερνάκι και ομπρέλες, αλλά και υπέροχα νερά, τα οποία βαθαίνουν απότομα.
Τι να κάνετε αν βρεθείτε στη Σύμη
Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, αξίζει να επισκεφθείτε το ιστορικό μοναστήρι του Πανορμίτη. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα του 15ου αιώνα, χτισμένο στην άκρη ενός όρμου, μέσα σε μεγάλη έκταση με κυπαρίσσια και πεύκα. Είναι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, διαθέτει δε και δύο μουσεία, ένα εκκλησιαστικής τέχνης κι ένα λαογραφικό, καθώς και βιβλιοθήκη, αλλά και κελιά για τη φιλοξενία των προσκυνητών που έρχονται εδώ.
Σίγουρα βέβαια θα περάσετε και από το Κάστρο στο Χωριό, απ’ όπου θα απολαύσετε και εντυπωσιακή θέα. Εκεί, πέρα από τα ερείπια του οχυρού των Ιωαννιτών ιπποτών της Ρόδου, θα δείτε και την Παναγιά του Κάστρου με την εικόνα της Δευτέρας Παρουσίας που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος μεταβυζαντινός αγιογράφος Γεώργιος Κλόντζας, αλλά και το δημοτικό ιατρείο, όπου φυλάσσονται τα αντικείμενα του παλιού φαρμακείου.
Το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται, όπως είπαμε, σε μια νεοκλασική οικία της Χώρας. Ξεχωρίζει η αναπαράσταση παλιού συμιακού σπιτιού, οι τοπικές φορεσιές, αλλά και η αρχαιολογική συλλογή με τα ευρήματα των ανασκαφών στο νησί. Σε ένα άλλο νεοκλασικό σπίτι στη Σκάλα, όπου παλιότερα ήταν ο ταρσανάς του νησιού, βρίσκεται σήμερα το Ναυτικό Μουσείο, με ειδικό τμήμα εκθεμάτων αφιερωμένο στους σφουγγαράδες.
Στην τοποθεσία Μύλοι θα δείτε το λεγόμενο «Ποντικόκαστρο» –έναν προϊστορικό τύμβο– καθώς και ανεμόμυλους, όπου κάποτε άλεθαν σιτηρά. Σήμερα ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποιούνται ως κατοικίες. Αξιοθέατο, βέβαια, είναι και τα πολύχρωμα σοκάκια τα οποία θα συναντήσετε παίρνοντας την Καλή Στράτα, με το μάτι να χάνεται σε έντονες αποχρώσεις του λουλακί, της ώχρας και του κεραμιδί.
Για να γνωρίσει κανείς το νησί με τα πόδια η καλύτερη πεζοπορική διαδρομή είναι από τη Χώρα στον Πανορμίτη. Θα συναντήσετε αρκετά σημεία με πράσινο για ξεκούραση, πολλές εκκλησιές, αλλά και το μοναστήρι του Μεγάλου Σωτήρη. Από εκεί αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη, η οποία θα σας οδηγήσει στην περιοχή Κουρκουνιώτη, μέσα από ένα ειδυλλιακό δάσος με κυπαρίσσια. Σε αυτήν θα δείτε αναστηλωμένα 11 παραδοσιακά, πέτρινα πατητήρια.
Απαραίτητος κρίνεται πάντως και ο γύρος του νησιού με καΐκι, καθώς υπάρχουν μέρη που δεν θα μπορέσετε να τα δείτε διαφορετικά. Όλο το παιχνίδι της νυχτερινής ζωής της Σύμης, τέλος, παίζεται στον Γιαλό, δίπλα στη θάλασσα. Είναι εκεί μα και στην Άνω Χώρα όπου θα βρείτε τα καλύτερα μπαρ.
Πηγή: www.travel.gr
- Φωτοφραφίες ΝΙΚΟΣ ΜΑΟΥΝΗΣ