Καθώς βαδίζουμε προς το τέλος Αυγούστου, όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό αρχίζουν να κάνουν ταμείο και να παραθέτουν αριθμούς.
Τα πρώτα επίσημα δείγματα έρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος που κάνει λόγο για τα νέα ρεκόρ που έχει επιτύχει η χώρα στο πρώτο πεντάμηνο του 2023.
Για το διάστημα αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει αύξηση προσέλευσης τουριστών από το εξωτερικό κατά 13,9% σε σχέση με πέρυσι, και εισπράξεις που αγγίζουν τα 3,2 δισ. ευρώ.
Οι αριθμοί είναι όντως εντυπωσιακοί και η κυβέρνηση θα σπεύσει να πανηγυρίσει. Αλλά ως συνήθως οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια.
Οι επιχειρηματίες στην εστίαση, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι και μια σειρά από άλλους επαγγελματίες του κλάδου μιλούν για σημαντική μείωση κερδών. Ελληνες και ξένοι τουρίστες ξόδεψαν ή συνεχίζουν να ξοδεύουν φέτος ελάχιστα για τις διακοπές τους. Οι Ελληνες, στην πλειονότητά τους αναγκάστηκαν να αναζητήσουν φέτος λύσεις για ολιγοήμερες διακοπές έξω από τα συνηθισμένα, ενώ τα παράπονα και από τους ξένους τουρίστες, τόσο για τις τιμές όσο και για την ποιότητα του ελληνικού τουρισμού, είναι πολλά.
Λογικό, αφού οι τιμές σε όλα τα είδη και στις υπηρεσίες έχουν χτυπήσει «κόκκινο», με αποτέλεσμα ο χρόνος για διακοπές να έχει μειωθεί στο ελάχιστο.
Ο τουρισμός είναι κορυφαία πηγή εσόδων για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά και για το κράτος.
Η εκρηκτική, στρεβλή και άναρχη ανάπτυξή του οδήγησε, με τη συνενοχή του κράτους, στη σημερινή κατάσταση που θα έχει οδυνηρές συνέπειες τα επόμενα χρόνια. Η πορεία του, τα τελευταία χρόνια, θυμίζει τον Μεγάλο Περίπατο του Μπακογιάννη στην Αθήνα. Πάμε έτσι, χωρίς σχέδιο κι όπου βγει.
Είμαστε μια χώρα που δεν παράγουμε τίποτα. Είμαστε μια χώρα παροχής υπηρεσιών. Είμαστε μια χώρα σε καθεστώς ανομίας. Στα νησιά, τόπους κατ’ εξοχήν αναψυχής τα παλαιότερα χρόνια, η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς. Γίναμε μάρτυρες περιστατικού όπου μία ομπρέλα με δύο ξαπλώστρες –σε επιχείρηση που λειτουργούσε μάλιστα χωρίς καν άδεια– χρεώνονταν από 60 έως 120 ευρώ. Το κίνημα για ελεύθερους χώρους στην παραλία έγινε αιτία να αναδειχτούν σωρεία θεμάτων: Το φυσικό περιβάλλον μέσα από τη γενικευμένη ανομία και την αδυναμία ελέγχου να καταστρέφεται και να μην είναι πλέον ελκυστικό ούτε για τους ξένους. Το κράτος να μην μπορεί να κάνει ελέγχους και κυρίως να μην μπορεί να επιβάλει τους νόμους. Γιατί η ασυδοσία, οι πολεοδομικές παραβάσεις, οι φοροαπαλλαγές, η φοροδιαφυγή και οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας αποτελούν πλέον καθεστώς.
Η λογική «πάμε κι όπου βγει» του επιτελικού κ. Μητσοτάκη κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Κάποια στιγμή το κράτος πρέπει να γίνει κράτος. Να οργανώσει ένα σωστό, βιώσιμο σχέδιο για τον τουρισμό. Να επιβάλει τον σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους. Να εκπονήσει ένα σχέδιο. Να δημιουργήσει υποδομές. Εως τότε, μόνο οι αριθμοί θα ευημερούν. Αλλά ο υπερτουρισμός χωρίς σχέδιο δεν βοηθά ούτε την πολιτεία, ούτε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε όσους εμπλέκονται με τον τουρισμό.Με αρπαχτές δεν οικοδομείται το μέλλον.
Κώστας Μανιμανάκης
Πηγή: www.efsyn.gr