Επιστολή των ξενοδόχων στους αρμόδιους υπουργούς. Αίτημα επαναφοράς των προ μνημονιακών ρυθμίσεων ζητούν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Υπέρ της παλαιότερης διάταξης και οι εργαζόμενοι στη ΔΥΠΑ.
Την επαναφορά του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος ανεργίας των εποχικά απασχολούμενων στα προ των μνημονίων επίπεδα, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου απασχόλησης του κάθε εργαζόμενου, χωρίς περιορισμούς, ζητεί με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη αλλά και τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Βασίλη Κικίλια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Σε αυτήν, αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα καλύψει πραγματικές ανάγκες και θα δώσει ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται και οι οποίοι έχουν συμβάλει στον μέγιστο βαθμό με την εργασία τους στην τουριστική ανάπτυξη που έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια.
«Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει», αναφέρει η επιστολή, «η τουριστική περίοδος στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας παραμένει χρονικά περιορισμένη». Το γεγονός αυτό επιτείνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου να βρουν το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.
Η επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος στη διαδικασία χορήγησης του εποχικού επιδόματος, σύμφωνα με την ΠΟΞ, θα αποτελέσει ένα κίνητρο, αφενός, για την αύξηση της διάρκειας των εποχικής απασχόλησης και αφετέρου, για την προσέλκυση νέων εργαζόμενων σε έναν κλάδο που στηρίζει όσο λίγοι την ελληνική οικονομία. Και όλα αυτά, με δεδομένο ότι για το 2022 υπήρξε αδυναμία κάλυψης 60.000 θέσεων εργασίας (στοιχεία ΙΤΕΠ).
Για το θέμα της επέκτασης του χρονικού διαστήματος καταβολής του επιδόματος ανεργίας προγραμματίζουν μάλιστα, για την ερχόμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στάση εργασίας (12:00 - 16:00) και συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο και κάθε άλλο τουριστικό προορισμό, οι εργαζόμενοι του κλάδου.
Βάσει των εκτιμήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά περίπου 80.000 απασχολούμενους, με τη συνολική δαπάνη να φθάνει τα 96 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το εποχικό επίδομα καταβάλλεται για 3 μήνες. Αυτό, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, έχει ως συνέπεια να μένουν χωρίς εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τον Μάιο που θα γίνει η επαναπρόσληψή τους, στο ξενοδοχείο που εργάζονταν την προηγούμενη χρονιά. Η ΠΟΕΕΤ, όπως και η ΠΟΞ, ζητεί την επέκταση του επιδόματος στους 5 μήνες, να επανέλθει δηλαδή στα επίπεδα που ήταν προ μνημονίων. Παράλληλα η ΠΟΕΕΤ ζητεί την επέκταση (από πλευράς υπουργείου Εργασίας) της σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο σε ολόκληρο τον κλάδο.
Να αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους ζητούν και οι υπάλληλοι της ΔΥΠΑ. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως οι εποχικά εργαζόμενοι, ιδιαίτερα όσοι εργάζονται στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού, είδαν τα επιδόματα ανεργίας τους να μειώνονται από το 2011 σύμφωνα με τον Ν.3986/2011. Ενδεικτικά, από τις επίσημες στατιστικές αναφορές του ΟΑΕΔ, νυν ΔΥΠΑ, τον Μάρτιο του 2010 οι επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν 296.245 ενώ τον Μάρτιο του 2017 μόνο 141.426. Οι εποχικά εργαζόμενοι έχουν καταλήξει, ακόμα και εάν εργάζονται 6 μήνες κάθε καλοκαίρι, για τα τελευταία 4 χρόνια να επιδοτούνται μόνο για 3 μήνες, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Και επισημαίνουν πως η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου οδήγησε στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, με αποτέλεσμα το κράτος να ζημιώνεται από την απώλεια πληρωμής των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΥΠΑ ζητούν να καταργηθεί η ισχύουσα διάταξη και να επανέλθει η αναλογική επιδότηση ανεργίας βασισμένη στον αριθμό των ενσήμων. Όπως και να δημοσιευθούν οι διενεργούμενοι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από το ΣΕΠΕ καθώς και ο αριθμός των προστίμων που επιβλήθηκαν για τις παραβάσεις σε τουριστικές περιοχές τα τελευταία δύο έτη (2021, 2022), για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αναγκαιότητα νέων μόνιμων προσλήψεων που θα στελεχώσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ρούλα Σαλούρου