Η Βουλή καλείται να αποφασίσει "αν είναι με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης
Το δίλημμα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας και της ψηφοφορίας είναι «Δημοκρατία η Εκτροπή» επισήμανε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τους βουλευτές της Ν.Δ. να μην μετατρέψουν ένα σκάνδαλο που βαρύνει το Μέγαρο Μαξίμου σε σκάνδαλο όλης της παράταξης. Παράλληλα όμως προκάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις. Θέτοντας μάλιστα ερωτηματικά για κάθε περίπτωση χωριστά.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα στοιχεία της ΑΔΑΕ λέγοντας πως «σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιεύματα, πληροφορίες και εικασίες. Σήμερα υπάρχουν αποδείξεις. Αποδείξεις από την επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους. Από την αρχή που το Σύνταγμα ορίζει να διαφυλάσσει το απόρρητο των επικοινωνιών και απέναντι σε αυτές τις αποδείξεις αλλά και στη θλιβερή στάση σας εδώ και έξι μήνες, χρωστάτε εξηγήσεις. Τη τελευταία φορά το βάλατε στα πόδια. Σήμερα δεν θα είναι και τόσο εύκολο. Γιατί ακόμη και αν το επιχειρήσετε θα είναι και αυτό πια μια πολύ καθαρή απάντηση στα μάτι του ελληνικού λαού. Άλλη μια ομολογία ενοχής».
Αναφερόμενος στις υποκλοπές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «δεν πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δε θα το επιτρέπατε να συμβεί. Πρόκειται για σχέδιο καλά οργανωμένο. Δε πρόκειται για ρυπαρό δίκτυο. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Δε πρόκειται για μια αστοχία. Πρόκειται για μοντέλο διακυβέρνησης που δεν έστησε κανένας άλλος, πέραν από εσας τον ίδιο, από τη πρώτη μάλιστα μέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Εσείς δεν είπατε ψέματα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κο Ανδρουλάκη; Δεν μας είπατε στην αρχή ότι είναι μπλεγμένος με θέματα κατασκοπίας με την Κίνα και την Ουκρανία; Επίσημες διαρροές του Μαξίμου. Γιατί είστε αδίστακτος. Δεν διστάσατε να αφήσετε ρετσινιά κατασκοπία και εθνικού κινδύνου για τον αρχηγό του τρίτου κόμματος».
Επισήμανε στην συνέχεια ότι ακόμη και μετά την απομάκρυνση του Γ. Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέων προφανώς ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις παρακολουθήσεις που έγιναν. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Προσέξτε πόσο απλό είναι: Λέτε δεν γνωρίζατε. Μάλιστα. Μάθατε όμως, δε μάθατε; Μάθατε. Αυτά λοιπόν που μάθατε, γιατί δεν τα είπατε στη δικαιοσύνη, για τη δική σας προστασία πάνω απ’ όλα; Αν διέπραξαν κακουργήματα, πώς κυκλοφορούν ακόμα κρυμμένοι πίσω από το απόρρητο;»
Με βάση αυτά ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Κύριε Μητσοτάκη, δεν είστε ούτε μειωμένου καταλογισμού, ούτε εξαπατημένος. Ένοχος είστε.Εσείς είστε ο επικεφαλής του ρυπαρού δικτύου. Ο ιθύνων νους του παρακράτους. Οι υποκλοπές έχουν τη δική σας σφραγίδα. Προσωπική και ανεξίτηλη και είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη αλλά και υπαρξιακά αποκρουστική που μας οδηγεί σε ένα καθεστώς Οργουελιανής δυστοπίας. Η απόλυτη παραβίαση της ιδιωτικότητας. Διότι τα ευρήματα των νομότυπων επισυνδέσεων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.Νομότυπες επισυνδέσεις μέσω των παρόχων γινότανε μόνο σε όσους στόχους δεν έπεφταν στη παγίδα του κακόβουλου λογισμικού. Δεν τσιμπούσαν το δόλωμα των μολυσμένων μηνυμάτων του predator. Ενός σύγχρονου κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να κατασκοπεύει 24 ώρες το 24ωρο τη προσωπική ζωή και τέτοια μηνύματα εστάλησαν σε δεκάδες ίσως και εκατοντάδες ανθρώπους. Στο μισό πολιτικό σύστημα. Σε υπουργούς. Σε επιχειρηματίες. Σε δημοσιογράφους και άκουγαν όχι μόνο τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αλλά κάθε στιγμή προσωπική 24 ώρες το 24ωρο. Δε το χωράει ανθρώπου νους».
Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ερωτήματα για μία- μία τις παρακολουθήσεις που έγιναν. Πιο συγκεκριμένα ρώτησε:
«Γιατί ακούγατε τον κύριο Χατζηδάκη; Ήταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια η μήπως υπήρχαν λόγοι που έχουν σχέση με την υλική και όχι την εθνική πραγματικότητα;
Γιατί ακούγατε τον κύριο Ανδρουλάκη; Για την εθνική ασφάλεια ή μήπως για να καθορίσετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και να τον έχετε όμηρο σε προοπτική συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές με απλή αναλογική ;
Γιατί ακούγατε τον κύριο Κύρτσο; Ήταν ύποπτος κατασκοπείας, ή ψάχνατε εργαλεία εκβιασμού του, για να τον εξουδετερώσετε όταν τον διαγράψατε για τις απόψεις του και από ευρωβουλευτής σας μετατράπηκε σε πολιτικό σας αντίπαλο;
Γιατί ακούγατε τον κύριο Κουκάκη; Για την εθνική ασφάλεια ή γιατί σας ενοχλούσε που ερευνούσε το σκάνδαλο με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών;
Γιατί ακούγατε τον κύριο Τέλογλου; Για την εθνική ασφάλεια ή γιατί είχε πλέον φτάσει πολύ βαθιά στις αποκαλύψεις για το παρακράτος που είχατε στήσει;
Γιατί ακούγατε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, τον Σύμβουλο εθνικής Ασφάλειας και όσους έχουν λόγο στις προμήθειες των εξοπλιστικών; Είναι και αυτοί επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια ;Οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας είναι επικίνδυνοι για την εθνική μας ασφάλεια; Εκεί φτάσαμε;»
Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως αν ορθώς και νομίμως για λόγο εθνικής ασφάλειας παρακολουθείτο επι δύο συναπτά έτη ΑΓΕΕΘΑ, ο κος Φλώρος, τότε γιατί πριν λίγες ημέρες ανανεώθηκε η θητεία του ; Ή η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και ορθή γιατί ο Αρχηγός ήταν ύποπτος κατασκοπίας, γιατί αυτός είναι ο μόνος λόγος εθνικής ασφάλειας σε αυτή τη περίπτωση, και θα έπρεπε να έχει παυθεί από τα καθήκοντά του ή η παρακολούθηση είναι παράνομη και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει παυθεί από τα καθήκοντά του».
Επίσης εστίασε και στις παρακολουθήσεις των στελεχών που ασχολούνταν με τους εξοπλισμούς: «Γιατί παρακολουθούσατε τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Τον κο Θεόδωρο Λάγιο, γιατί τον παρακολουθούσατε; Γιατί ο κος Λάγιος αμέσως μετά την υπογραφή των πρώτων Ραφάλ απομακρύνθηκε; Και που μετακινήθηκε; Γιατί δημιουργήθηκε ειδική θέση για τον αντιπτέραρχο Λάγιο στο εξωτερικό; Σύμβουλος του υπουργείου σε θέματα Ευρωπαϊκών αμυντικών προμηθειών, με συνολική αμοιβή 10 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή τριπλάσια από το μισθό του εδώ. Γιατί παρακολουθούσατε και τον αντικαταστάτη του, τον κο Αλεξόπουλο; Ήταν και αυτός κατάσκοπος μήπως δε σας άρεσε που πίεζε εγγράφως τους Γάλλους να δώσουν προγράμματα συμπαραγωγής στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες ;».
Μετά από αυτά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «ο Τσοχατζόπουλος, που κατέληξε όπως κατέληξε, είχε υπογράψει σε 6 χρόνια συμβάσεις 8 δις, με σημερινές τιμές. Εσείς έχετε υπογράψει σε τρεισήμισι χρόνια 14 δις αι την ίδια ώρα ακούγατε τους στρατηγούς και τους επικεφαλής των εξοπλισμών και δε δίνετε καμία απάντηση. Τι να φανταστεί κανείς ;».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια τις κυβέρνησης να δώσει την εικόνα του συμψηφισμού αναφερόμενη σε άλλες υποθέσεις. Όπως ανέφερε «ακριβώς επειδή γνωρίζετε ότι η ενοχή σας δεν αμφισβητείται και ότι το μόνο που σας μένει είναι η απόπειρα του συμψηφισμού. Τι μας λέτε ;Εμείς εντάξει δεν είμαστε, αθώοι αλλά ούτε κι εσείς. Όλοι το ίδιο είμαστε. Αυτό σας έχει μείνει μόνο ως επιχείρημα. Ε, όχι λοιπόν κύριε Μητσοτάκη, δεν είμαστε ίδιοι και αν θέλετε συγκρίσεις, δεν έχω καμία αντίρρηση. Όποτε και όπου θέλετε. Θέλετε, όπως λέτε, να μιλήσουμε για την οικονομία, για την ακρίβεια, για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τη διαφθορά; Δεκτό. Σας προκαλώ, εδώ και τώρα. Κάνετε μια προ ημερήσιας. Ελάτε σε ένα τηλεοπτικό διάλογο».
Θύμισε επίσης πως «το κόμμα σας, κύριε Μητσοτάκη χρωστάει είναι ένα κόμμα που χρωστά 300 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Οι τράπεζες είναι στη ζωή με τα χρήματα του ελληνικού λαού και τις επαναλαμβανόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Πείτε μας σε ποια συμφωνία έχετε έρθει με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να βρίσκεστε ακόμη σε οικονομική λειτουργία ;Πώς τα καταφέρνετε να τα βρίσκετε με τις τράπεζες και να μεταθέτετε συνέχεια την καταβολή των οφειλών σας, όταν απελπισμένοι δανειολήπτες χάνουν το σπίτι τους από τους λογής Πάτσηδες που τους κυνηγάνε για το ένα χιλιοστό του χρέους σας; Το υπουργικό σας συμβούλιο χρωστάει συνολικά 13εκατομμύρια ευρώ και θα τολμήσετε εσείς, οι μπαταχτσήδες του δημόσιου χρήματος -γιατί με δημόσιο χρήμα αναχρηματοδοτήθηκαν οι τράπεζες- να μιλάτε για το ήθος των άλλων!».
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας λέγοντας πως «σήμερα η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν είναι με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή και θα κριθούμε όλοι και εσείς κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης. Γιατί αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι μια πολιτική ή ιδεολογική αντιπαράθεση αλλά αν το πολιτικό μας σύστημα διαθέτει κόκκινες γραμμές απέναντι στην εκτροπή. Φοβάμαι ότι σήμερα η ιστορική σας επιλογή είναι να βάλετε το κομματικό συμφέρον πάνω από το Σύνταγμα και να μετατρέψετε έτσι ένα σκάνδαλο που αφορά τον κό Μητσοτάκη σε σκάνδαλο της παράταξής σας συνολικά».
*