Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2022

«Θερμό επεισόδιο» μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν στο δείπνο της Πράγας


Ένταση δημιουργήθηκε στο δείπνο των ηγετών που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα στην Πράγα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.


Ακόμη μια τουρκική πρόκληση και στιγμές έντασης χαρακτηρίστηκε το δείπνο των ηγετών, στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε τον λόγο (σ.σ είχε ζητήσει να μιλήσει πριν από το δείπνο), και στο τέλος της παρέμβασής του επιτέθηκε στην Ελλάδα. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο και απάντησε ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ μετά το δείπνο, είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από την ομιλία του. «Ο Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από την ομιλία μου. Δήλωσε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές μαζί του. Οι πολιτικές τους εξακολουθούν να βασίζονται σε ψέματα. Προς το παρόν, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα» σημείωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με την τουρκική Sabah.

Να σημειωθεί ότι οι δύο ηγέτες σε όλη τη διάρκεια της συνόδου δεν είχαν ανταλλάξει καμία κουβέντα, ούτε χειραψία, καθώς με ευθύνη της Άγκυρας οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί.

Μακρόν σε Ερντογάν: «Σεβάσου το Διεθνές Δίκαιο»

Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ζήτησε νωρίτερα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από τον Τούρκο ομόλογό του, με τον οποίο συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος εξέφρασε την «ανησυχία» του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας στο ουκρανικό, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο να αγωνιστούν οι χώρες ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αντιπροτείνοντας αδιάκοπα τη μεσολάβησή της μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Πηγή: www.koutipandoras.gr/

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More