Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2022

Τα στοιχεία Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ γκρεμίζουν το αφήγημα του Μαξίμου


«Μειώσαμε τις κοινωνικές ανισότητες» έλεγε προχθές ο πρωθυπουργός • Eurostat: Το μέσο εισόδημα στην Ε.Ε. αυξήθηκε μετά την πανδημία, στην Ελλάδα αυξήθηκε το ποσοστό πληθυσμού που κινδυνεύει με φτώχεια •Βαρύ φορτίο για τα νοικοκυριά καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ • Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ.


Παρά τους διθυράμβους, παρά τα διαφημιστικά και αποθεωτικά δημοσιεύματα, αλλά και τις ομιλίες του ίδιου του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών, η οικονομική πραγματικότητα στη χώρα είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που θέλει να προβάλει και να επιβάλει το Μαξίμου.

Μόλις προχθές, στην φιέστα του ΕΛΚ στο Ηράκλειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θριαμβολογούσε για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής του, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες.

Έρχεται, όμως σήμερα διπλό «χτύπημα» από τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση της ευρωπαϊκής αρχής καταγράφεται ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της Ε.Ε. στις οποίες το ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύει να βρεθεί σε καθεστώς φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και το 2021.

Αυτό, μάλιστα, έρχεται σε μια περίοδο που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το μέσο εισόδημα στην Ε.Ε. μετά την πανδημία παρουσιάζει αυξητική τάση.

Το μαρτυρούν τα στοιχεία, το βιώνουν οι πολίτες

Τα νέα αυτά στοιχεία δεν άφησε ασχολίαστα ο Αλέξης Χαρίτσης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέδειξε με ανάρτησή του τη σχετική μελέτη, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, στον πληθωρισμό, στις κοινωνικές ανισότητες. Το μαρτυρούν τα στοιχεία, το αποτυπώνουν οι δείκτες, το βιώνουν οι πολίτες».



Αναποτελεσματική και βαθιά άδικη πολιτική

Πυρά εκτόξευσε και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον οικονομικό τομέα του κόμματος να εκδίδει ανακοίνωση σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία. Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη «ενώ σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων απέφεραν σημαντικές αυξήσεις για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος το 2021, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών όπου καταγράφεται αύξηση του ποσοστού φτώχειας στην περίοδο 2019-2021.

«Σε αντίθεση με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Λιθουανία και η Ρουμανία που κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο φτώχειας, η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς, παρά τα 50 δισεκατομμύρια που δαπάνησε, να προστατέψει την κοινωνία και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Επίσης συμπληρώνει ότι το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζει για την αύξηση των καταθέσεων που τροφοδοτήθηκε από τα οριζόντια μέτρα στήριξης αλλά και για την ανάκτηση του χαμένου ΑΕΠ της πανδημίας που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση και την αύξηση των εισαγωγών.

«Επιβεβαιώνεται έτσι, η στοχευμένη κριτική που έχει ασκήσει έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης που εκτός από αναποτελεσματική, είναι και βαθιά άδικη», τονίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην ανακοίνωσή του.

Βαρύ το φορτίο για τα νοικοκυριά

Το «τσαλάκωμα» της επίπλαστης κυβερνητικής πραγματικότητας, όμως, συνεχίζεται και μέσω της έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στην οποία καταγράφεται ότι οι πολίτες ξοδεύουν παραπάνω από το μισό τους εισόδημα μόνο για σίτιση και στέγαση.

Στην έρευνα σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

  • Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, κατά το έτος 2021, ανήλθε στα 17.037,48 ευρώ (1.419,79 το μήνα), καταγράφοντας αύξηση, σε τρέχουσες τιμές 6,6% και σε σταθερές τιμές 1,4%, σε σχέση με το έτος 2020.
  • Το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.297 ευρώ το μήνα.
  • Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 18,9% του προϋπολογισμού τους, κατά μέσο όρο, για ενοίκιο.
  • Το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 58,1% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 36,3%.
  • Η υψηλότερη μέση ετήσια δαπάνη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής και ανήλθε σε 19.687,92 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ανήλθε σε 12.236,64 ευρώ.
  • Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών το 2021 εμφανίζεται μειωμένη κατά 33,0% σε σύγκριση με το 2008.
  • Όλα αυτά σε μια ημέρα κατά την οποία είδαν το φως της δημοσιότητας δύο εκθέσεις, από Moody's και UniCredit, που «βλέπουν» μικρότερη ανάπτυξη στη χώρα για το 2023. 
Διαβάστε αναλυτικά: => www.efsyn.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More