Μητσοτάκης: Ένας αρχοντοχωριάτης στο άδειο Ευρωκοινοβούλιο
Ίσως είναι πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ένας πρωθυπουργός, από αυτούς που μιλούν κάθε μήνα στην Ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο, ξεκινά την ομιλία του κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση της χώρας του: συνέβη και αυτό, με αυτουργό τον κ. Μητσοτάκη, δημιουργό μιας ακόμη υπέροχης ελληνικής πρωτιάς..
Συνήθως οι υψηλοί καλεσμένοι αναφέρονται στις στρατηγικές προκλήσεις αλλά και στις τρέχουσες μεγάλες υποθέσεις της ΕΕ. Και σήμερα αφθονούν τέτοια θέματα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι την κλιματική κρίση και τις διευρυνόμενες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη αλλά μέσα σε κάθε χώρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προτίμησε να ξεκινήσει την ομιλία του με το 2015, το δημοψήφισμα, τα «ψεύτικα συνθήματα» και τον «γκρεμό» στον οποίο βρέθηκε η Ελλάδα λόγω της αριστεράς, χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει τις Βρυξέλλες για την τότε βοήθεια. Για τις αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση της δικής του χώρας, φυσικά δεν αναφέρθηκε..
Ύστερα παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα της Ελλάδας με όπλο τη δημιουργική λογιστική («τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη») τον κατά φαντασία πρωτοπόρο ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά πράγματα («από τις πρώτες χώρες με ενεργειακό σχέδιο») και την υποδειγματική «διαχείριση της πανδημίας»!.
► Διαβάστε επίσης: Πυρά κατά Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο για ελευθεροτυπία και Pushbacks
Αν ψήφιζαν στην Ελλάδα τίποτα ανυποψίαστοι ξένοι ευρωβουλευτές, μπορεί να κέρδιζε καμιά ψήφο, αλλά οι μόνοι παρόντες, οι Ελληνες και οι Κύπριοι, γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα. Ομως ο κ. Μητσοτάκης δεν πήγε στο Στρασβούργο για να μιλήσει για την Ευρώπη και να βελτιώσει το δικό του ευρωπαϊκό status: ήθελε να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά την παρουσία του για προπαγανδιστικούς σκοπούς στο εσωτερικό της χώρας, ως γνήσιος αρχοντοχωριάτης.
Ακόμη και για την καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας καμάρωσε, «ως ασπίδα απέναντι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και ο εργαζόμενος σήμερα μπορεί να καθορίζει με διαφάνεια το χρόνο της απασχόλησής του και της άδειας του». Πρόκειται για την προπαγάνδα περί «κοινωνικής ευαισθησίας » που άρχισε να χρησιμοποιεί στην Ελλάδα. Αλλά το σχέδιο «αμερικανικό Κογκρέσο» καταστράφηκε από την εικόνα των άδειων εδράνων, γεγονός που από την αρχή του έκοψε τη φόρα, περιόρισε το γνωστό αλαζονικό ύφος και του προκάλεσε δυσφορία.
Προβλέποντας ότι θα δεχόταν κριτικές από τους επόμενους ομιλητές, εκπρόσωπους των άλλων πολιτικών ομάδων, προσπάθησε, στη συνέχεια της ομιλίας του, να τις προλάβει. Εκμυστηρεύθηκε στο σώμα ότι «μόνο τους τελευταίους μήνες διασώσαμε στο Αιγαίο 6.000 ναυαγούς (sic)», όπως αποκάλεσε τους πρόσφυγες (άραγε πόσοι από αυτούς πήραν άσυλο;) και μετανάστες, γιατί θα έπρεπε να μιλήσει για «λαθρομετανάστες» ώστε να ικανοποιήσει το ακροδεξιό ακροατήριο.
Γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν αναφορές για το κράτος Δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ, ως βασική απόδειξη για τη βελτίωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, επικαλέστηκε ότι «εκλέξαμε την πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας». Αν είναι αυτό κριτήριο, η Σρι Λάνκα που εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στον κόσμο το 1960, μας ρίχνει 60 χρόνια στη δημοκρατία..
► Διαβάστε επίσης: Τσίπρας για ομιλία Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο: Μόνο ηγέτες τύπου Όρμπαν θα απαντούσαν με αυτόν τον τρόπο
Το γεγονός ότι η εμφάνιση ήταν προεκλογική, ήρθε να επιβεβαιώσει με την ομιλία του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ. Ο Βαυαρός συντηρητικός πολιτικός επιτέθηκε επίσης δυό φορές κατά του Α. Τσίπρα, «που είναι με τον Μαδούρο, ενώ εσείς με την Ευρώπη», μας πληροφόρησε ότι στα θέματα της ασφάλειας η κυβέρνηση τα έχει πάει «very well» (προφανώς δεν έχει πληροφορηθεί για τα προχθεσινά πιστολίδια στα Πατήσια), προστατεύει τα σύνορα της ΕΕ, ενώ στην «Ελλάδα που επέστρεψε», ο κόσμος «βλέπει την επιτυχία στην καθημερινή του ζωή». (άμα δεν έχεις να πληρώσεις λογαριασμό ηλεκτρικού,πολλά τραγούδια λες)
Ο κ.Βέμπερ ήταν τόσο δασκαλεμένος για να βοηθήσει στην ακήρυχτη προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, ώστε δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο της Ουάσιγκτον. Αλλά το δύσκολα ήρθαν με τους επόμενους ομιλητές, που εκτός από τον εκπρόσωπο της ακροδεξιάς, ο οποίος ξεκίνησε με συγχαρητήρια προς τον κ. Μητσοτάκη, τον τσουρούφλισαν κυριολεκτικά.
► Διαβάστε επίσης: Σφοδρή επίθεση Γάλλου ευρωβουλευτή κατά Μητσοτάκη: «Αναίσχυντος, αξιολύπητος κυβερνήτης»
Το πιο σημαντικό, το μεγαλύτερο πλήγμα δεν ήρθε από τους « συνήθεις ύποπτους» τους Πράσινους και την Αριστερά, αλλά από την Renew, την πολιτική ομάδα του Κέντρου όπου βασικό ρόλο παίζει ο Ε. Μακρόν. Ο Μαλίκ Ασμανί, ο Oλλανδός αντιπρόεδρος της Renew, κατακεραύνωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, που καμώνεται τον κεντρώο στους ιθαγενείς, καθώς τον συνέκρινε εμμέσως πλην σαφώς με τον Ούγγρο ακροδεξιό πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν: «νομίζω ότι δεν είναι πρέπει να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων μελών της πολιτικής σας οικογένειας».
Το γεγονός ότι ο κ. Ασμανί «σύστησε» τον διαγραμμένο από τη ΝΔ Γ. Κύρτσο, ο οποίος καθόταν δίπλα του στην πρώτη γραμμή, στον κ. Μητσοτάκη, αύξησε τη νευρικότητα του τελευταίου που έξαλλος, τα έβαλε λίγο αργότερα με τον δημοσιογράφο του Euractiv, επειδή δεν του άρεσε μια ερώτηση. Επιλέγοντας να κάνει μια ομιλία για εσωτερική κατανάλωση στο Ευρωκοινοβούλιο και να αναφερθεί στα επιτεύγματά του στο «χωριό», ο αρχοντοχωριάτης των Αθηνών είχε εκτοξεύσει ένα μπούμεραγκ, που γύρισε εναντίον του.
► Διαβάστε επίσης: Εκνευρισμός Μητσοτάκη και επίθεση σε δημοσιογράφο
Στέλιος Κούλογλου
(Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου)