Οι παραδοσιακές αγορές εξερχόμενου τουρισμού της Ευρώπης φαίνεται ότι θα "σώσουν" την τουριστική σεζόν της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Μεγάλη αύξηση κρατήσεων από Γερμανία και Ολλανδία ανακοίνωσε η TUI.
Στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης στρέφονται τώρα όλες οι τουριστικές χώρες υποδοχής, για να «αντλήσουν» τουρίστες το φετινό καλοκαίρι, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία ακύρωσε τα ταξίδια εκατομμυρίων Ρώσων και Ουκρανών, που ήταν για πολλούς προορισμούς η κύρια πελατεία.
Τουρκία, Αίγυπτος και Κύπρος επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψουν τα τεράστια κενά που αφήνουν οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί, οι Λευκορώσοι, αλλά και πολλοί τουρίστες από τα βαλκάνια, λόγω του πολέμου.
Οι αισιόδοξες αρχικές εκτιμήσεις πριν από δυο μήνες, που ήθελαν τη ρωσική εισβολή να μην διαρκεί πολύ και το κλίμα να ομαλοποιείται σύντομα, δεν επιβεβαιώθηκαν, με τα πρώτα απτά σημάδια των επιπτώσεων στον τουρισμό να είναι ορατά από τον Απρίλιο. Τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας, όπως η Αττάλεια, της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλασσα και της Κύπρου έμειναν χωρίς τους βασικούς τους πελάτες, που παραδοσιακά ήταν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί.
Πλέον, όλοι ενδιαφέρονται να προσελκύσουν Γερμανούς, Βρετανούς, Γάλλους, Ιταλούς, Σκανδιναβούς και γενικότερα ταξιδιώτες από την κεντρική και δυτική Ευρώπη, που φέτος αναμένεται να «σώσουν» την παρτίδα για πολλές χώρες, αφού η δυναμική τους είναι μεγάλη.
Μόλις χτες, ο διευθύνοντας σύμβουλος του Ομίλου της TUI, Fritz Joussen, δήλωσε ότι τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες η εταιρεία προσέθεσε άλλους 1,3 εκατομμύρια πελάτες, που σημαίνει ότι για το σύνολο της σεζόν του χειμώνα 2021/22 και την καλοκαιρινή σεζόν του 2022, οι κρατήσεις (έως 31/3) έχουν ανέλθει σε 8,9 εκατομμύρια. Μάλιστα οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2022 είναι ισχυρές και φτάνουν στο 80% των επιπέδων πριν από την κρίση. Ο Jussen δήλωσε ακόμη ότι οι κρατήσεις από τις αγορές της Γερμανίας και της Ολλανδίας τις τελευταίες 4 εβδομάδες κατέγραψαν διπλάσιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2019.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι θα πιάσει τους στόχους της
Η Τουρκία που κατάλαβε από νωρίς ότι δεν πρέπει να περιμένει τα επτά και πλέον εκατομμύρια Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, «έβαλε πλώρη» για τους Ευρωπαίους, με τους ξενοδόχους να μειώνουν τις τιμές τους.
Η ΤUI έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση του προγράμματος της προς τη χώρα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στους στόχους των 42 εκατομμυρίων τουριστών και των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων από τον κλάδο, τους οποίους είχαν ανακοινώσει στις αρχές τους έτους. Όπως τόνισε ο Ερσόι, υπάρχει μεγάλη ροή κρατήσεων από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεγαλύτερη μάλιστα από το 2019 σε κάποιες από αυτές. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος των εσόδων της κυβέρνησης από τον τουρισμό δεν είναι εφικτός, αφού ακόμα και αν επισκεφτούν τη χώρα 2 εκατομμύρια Ρώσοι, οι απώλειες τους θα είναι 4-5 δισ. δολάρια.
Η Αίγυπτος ελπίζει σε Ευρωπαίους τουρίστες
Η Αίγυπτος υπέστη ήδη το πρώτο πλήγμα στον τουρισμό της κατά τη διάρκεια του καθολικού Πάσχα, αφού δέχθηκε περίπου τους μισούς επισκέπτες από ότι συνήθως.
Τα έσοδα από τον τουρισμό της Αιγύπτου το 2021 ξεπέρασαν τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, επιστρέφοντας στα επίπεδα πριν από την πανδημία. Η χώρα ήλπιζε ότι η περυσινή ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα θα συνεχιζόταν φέτος, αλλά ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία έχει ρίξει βαριά σκιά στον τουρισμό της.
Ο Αιγύπτιος αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Γκάντα Σαλαμπί δήλωσε στο Reuters ότι η Αίγυπτος μελετά επί του παρόντος τρόπους για να προσελκύσει ξανά τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων τουριστών, επιτρέποντάς τους να εισέλθουν μέσω Τουρκίας και μετά στην Αίγυπτο, ενώ στρέφεται και σε άλλες αγορές.
Η Αίγυπτος είχε μόλις ανακτήσει τις καλές της σχέσεις με τη Ρωσία, που μέχρι και το 2014 ήταν η πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού. Τον Ιούλιο του 2021, η Ρωσία ήρε την απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ από και προς την Αίγυπτο, με 700.000 Ρώσους να επισκέπτονται την Αίγυπτο μέχρι το τέλος του 2021, και 125.000 να εισέρχονται στη χώρα τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2022. Η χώρα προτίθεται τώρα να ανοίξει σε νέες τουριστικές αγορές, μεταξύ αυτών στην Ανατολική και Νότια Ασία, όπως η Κίνα και η Ινδία, καθώς και στη Λατινική Αμερική, δίνοντας έμφαση στις αραβικές χώρες, από όπου και προέρχεται το περίπου το 20% των τουριστών της.
Ελλάδα και Κύπρος
Μεγάλες είναι οι απώλειες από τους Ρώσους και τους Ουκρανούς τουρίστες και για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ισχυρή όμως ζήτηση από την Ευρώπη, δείχνει προς το παρόν να καλύπτει τα κενά, ενώ σημαντικές ελπίδες υπάρχουν και για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Βίκυ Βαμιεδάκη