Μαζικές ακυρώσεις ταξιδιών από και προς τη Ρωσία από την έναρξη των εχθροπραξιών. Η Ελλάδα, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, βρισκόταν στους top προορισμούς των Ρώσων γι’ αυτό το καλοκαίρι.
Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων από και προς τη Ρωσία πυροδότησε η εισβολή στην Ουκρανία. Μία μόλις ημέρα μετά την έναρξη των συγκρούσεων, για κάθε νέα κράτηση που πραγματοποιήθηκε με προορισμό κάποια ρωσική πόλη καταγράφηκαν 6 ακυρώσεις, με τις επιπτώσεις από την επιβολή κυρώσεων, ωστόσο, να μην έχουν αποτυπωθεί ακόμη.
Με βάση τα στοιχεία της ForwardKeys, οι τουρίστες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία και την Τουρκία ήταν κατά κύριο λόγο εκείνοι που έσπευσαν να ακυρώσουν τα ταξίδια που είχαν προγραμματίσει για τη Ρωσία.
Ποιες χώρες μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες
Η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες ακυρώσεις και σε επίπεδο εξερχόμενων ταξιδιών. Οι προορισμοί που κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά ακυρώσεων από Ρώσους το τριήμερο 24-26 Φεβρουαρίου ήταν η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αρμενία και οι Μαλδίβες.
Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, οι κρατήσεις των Ρώσων για διεθνείς πτήσεις για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο είχαν ανακάμψει στο 32% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Το Μεξικό πρωταγωνιστούσε στις κρατήσεις πτήσεων με άνοδο κατά 427% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Ακολουθούσαν οι Σεϋχέλλες με αύξηση 279%, η Αίγυπτος με άνοδο 192% και οι Μαλδίβες με αύξηση κατά 115%. Η ζήτηση για ταξίδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με αιχμή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ήταν σημαντικά ισχυρότερη, καθώς οι κρατήσεις έφτασαν στο 46% των επιπέδων του 2019, με προορισμούς όπως οι Μαλδίβες (+78%), οι Σεϋχέλλες (+275%) και η Αίγυπτος (+216%) να έχουν την τιμητική τους.
Για ορισμένες από αυτές τις χώρες, όπως οι Σεϋχέλλες, οι Μαλδίβες και η Κύπρος, οι αφίξεις από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό ποσοστό του συνόλου των διεθνών αφίξεών τους, με αποτέλεσμα ενδεχόμενη «κατάρρευση» των ταξιδιών των Ρώσων να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες τους, δεδομένης της εξάρτησής τους από τον τουρισμό.
Οι χώρες που μετρούν σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Αρμενία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία ως προς τον τουρισμό σε ποσοστό 47%, το Αζερμπαϊτζάν (44%), το Ουζμπεκιστάν (34%), η Βουλγαρία (18%), οι Σεϋχέλλες (16%), οι Μαλδίβες (15%) και η Κύπρος (13%).
Εκτός από τις μαζικές ακυρώσεις των διεθνών ταξιδιών, η ανάκαμψη που είχε καταγραφεί στη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια εσωτερικού «πάγωσε». Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, οι κρατήσεις για πτήσεις εσωτερικού για το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου κατέγραφαν άνοδο 25% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, με τις νέες κρατήσεις να έχουν μειωθεί πλέον κατά 77%.
Η Ελλάδα στους top προορισμούς
Πάντως, μέχρι και την ημέρα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία η Ελλάδα βρισκόταν στο top 20 των δημοφιλέστερων προορισμών των Ρώσων ταξιδιωτών για το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου. Συγκεκριμένα, οι χώρες για τις οποίες είχαν καταγραφεί οι περισσότερες κρατήσεις ήταν η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Μαλδίβες, η Ταϊλάνδη, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Αρμενία, οι Σεϋχέλλες, η Σρι Λάνκα, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, το Μεξικό, η Ισπανία, το Αζερμπαϊτζάν, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ, η Ιταλία και το Ουζμπεκιστάν.
Εύα Δ. Οικονομάκη