Στα χέρια των ρωσικών αρχών βρίσκεται το Μνημόνιο που προβλέπει τις πτήσεις από τη Μόσχα.
Απολύτως αβέβαιο είναι το μέλλον του ρώσικου τουρισμού στη χώρα μας και για τη φετινή σεζόν, μετά το σχεδόν «φιάσκο» του 2021, όπου ενώ αναμέναμε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ταξιδιώτες από τη χώρα, μας επισκέφτηκαν ανάμεσα σε 120.000 με 170.000, καταγράφοντας μείωση άνω του 80% σε σχέση με το 2019, ενώ ακόμα και αυτά τα στοιχεία αμφισβητούνται.
Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι πέρυσι ήρθαν στη χώρα μας για διακοπές 120.000 τουρίστες από τη Ρωσία, ενώ τα στοιχεία των ελληνικών αεροδρομίων δείχνουν 50.000 περισσότερους, απόκλιση σημαντική που όμως δεν μπορεί να εξηγηθεί.
Το ποσοστό των ρώσων τουριστών που έρχονται στη χώρα μας καταγράφει κάθε χρόνο σημαντική μείωση, αφού μόλις πριν από 7 χρόνια στην Ελλάδα περνούσαν τις διακοπές τους πάνω από 1,3 εκατομμύρια παραθεριστές, που ξόδευαν μάλιστα σημαντικά ποσά, τα οποία επίσης έχουν μειωθεί. Όπως είχε καταγράψει σε ρεπορτάζ του το NEWS 24/7 τον Οκτώβριο οι λόγοι της τεράστιας μείωσης που κατέγραψε ο ρωσικός τουρισμός στην Ελλάδα το 2021 αφορούσαν τόσο την πανδημία όσο και την πολιτική ανάμεσα στις δύο χώρες. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι πραγματοποιήθηκαν μόνο ελάχιστες τακτικές πτήσεις και μόνο από το αεροδρόμιο της Μόσχας, ενώ σημαντικά ήταν τα προβλήματα και με τις εκδόσεις βίζα. Οι Ρώσοι φυσικά δεν σταμάτησαν να ταξιδεύουν και έδειξαν περίτρανα την προτίμηση τους στη Μεσόγειο και το μοντέλο ήλιο – θάλασσα, αφού κατέκλεισαν την Τουρκία, με σχεδόν 4,8 εκατομμύρια παραθεριστές να επισκέπτονται τα πιο δημοφιλή θέρετρα της και κυρίως την Αττάλεια το 2021. Άλλοι τους αγαπημένοι προορισμοί τη σεζόν που μας πέρασε ήταν το Ντουμπάι και η Μαλδίβες, τάσεις που φαίνεται να συνεχίζονται και φέτος.
Τι θα συμβεί το καλοκαίρι του 2022
Τι θα συμβεί όμως τη φετινή σεζόν; Ενώ όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, οι μεγάλοι tour operators που φέρνουν τουρισμό από τη Ρωσία στη χώρα μας, σκοπεύουν να αυξήσουν τις θέσεις τους, όμως αναρωτιούνται αν «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».
Ενώ, εδώ και ένα μήνα στα χέρια των Ρωσικών αρχών που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση κρίσεων, βρίσκεται το Μνημόνιο Συνεργασίας, που συμφώνησαν και υπέγραψαν οι Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδας και Ρωσίας και περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια τις πτήσεις από και προς τις δυο χώρες για το 2022, αυτό δεν έχει λάβει έγκριση. Εάν και εφόσον το Μνημόνιο εγκριθεί από τους Ρώσους, τότε η κίνηση του τουρισμού προς τη χώρα μας θα επανέλθει σχεδόν στα επίπεδα του 2019, ελαφρώς μειωμένη. To Μemorandum Οf Understanding (MOU), που υπεγράφη στις 2 Δεκεμβρίου 2021 προβλέπει μεγάλη αύξηση των τακτικών πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες των δύο χωρών. Αναλυτικά προβλέπει κάθε εβδομάδα: 24 πτήσεις Μόσχα – Αθήνα, 31 Μόσχα – Ηράκλειο, 28 Μόσχα – Ρόδο, 35 Μόσχα – Θεσσαλονίκη και 14 προς οποιονδήποτε άλλο προορισμό. Η συμφωνία μάλιστα προβλέπει ότι οι πτήσεις ενδέχεται να αυξηθούν αν υπάρχει ζήτηση. Αυτές τις πτήσεις θα μπορούν να τις εκτελούν: τέσσερις αεροπορικές εταιρείες από την κάθε χώρα για τις πτήσεις της Θεσσαλονίκης, 3 τις πτήσεις της Ρόδου και 2 για τους υπόλοιπους προορισμούς.