Αλλες δύο δομές με χαρακτηριστικά φυλακής για πρόσφυγες εγκαινίασε σε Λέρο και Κω ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, δομές που εξαντλούν κάθε μέσο περιορισμού και απομόνωσης των προσφύγων προκειμένου να γίνουν κατά το δυνατό αόρατοι για τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές παραμένει ζητούμενο και εξαρτάται από τη συγκυρία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μηταράκη, η νέα δομή στη Λέρο, σε περίπου 60 στρέμματα στα Λέπιδα, έχει χωρητικότητα 1.780 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων 100 θέσεων για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και 240 θέσεις για ευάλωτους και άγνωστο αριθμό για ΑμεΑ. Προβλέπονται επίσης χώροι κράτησης, αλλά ο υπουργός δεν ανέφερε τη χωρητικότητά τους, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με δεδομένο μάλιστα ότι έχουν σταματήσει οι απελάσεις στην Τουρκία από τον Μάρτιο του 2020.
Εκτός από τον αριθμό των θέσεων που αυξάνεται, λάστιχο έχει γίνει και ο προϋπολογισμός που κατέληξε στα 35,30 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, αυξημένος σε σχέση με τον αρχικό, αφού δόθηκαν επιπλέον 5 εκατ. ευρώ στη Μυτιληναίος Α.Ε. Το κόστος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετανάστευσης, Ασύλου και Ενταξης.
Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθεί το κόστος στα 16.853 ευρώ ανά ωφελούμενο, αν ισχύσουν οι αριθμοί που ανέφερε το υπουργείο για τη χωρητικότητα της δομής. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόστος ανά ωφελούμενο στις δομές της Αττικής δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ!
Τα ίδια και στην Κω, όπου η νέα δομή-φυλακή κόστισε 39,36 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση.
Η χωρητικότητα της δομής στην Κω ανέρχεται σε 1.540 θέσεις, συμπεριλαμβανομένων 100 ασυνόδευτων ανήλικων, 480 θέσεων για ευάλωτους και θέσεις για άγνωστο αριθμό ΑμεΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 25.500 ευρώ ανά θέση, δεκαπλάσιο από το κόστος της νέας δομής της Μαλακάσας στην Αττική.
Αυτά πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύσουν οι προβλέψεις της χωρητικότητας, αφού οι εκτάσεις των νέων δομών προϊδεάζουν για μεγαλύτερους αριθμούς. Στην Κω δεσμεύτηκαν 90 στρ., στην τοποθεσία του πρώην στρατοπέδου «Μακρυγιάννη», εκατέρωθεν της υπάρχουσας δομής.
Και για τις δύο δομές έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να προειδοποιεί για έκτακτα συμβάντα το τοπικό κέντρο συμβάντων, το Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και την αστυνομία, το Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, το Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και την αστυνομία. Επίσης, υπάρχει διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και συστήματα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, με χρήση δακτυλικού αποτυπώματος ακόμα και για τις εσωτερικές μετακινήσεις.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης εγκαινίασε τα νέα ΚΥΤ σε
Λέρο (αριστερά) και Κω (δεξιά) που το μόνο πράγμα που δεν θυμίζουν είναι
δομές φιλοξενίας
Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, που έδωσε και το στίγμα της αντιπροσφυγικής ευρωπαϊκής πολιτικής, μιλώντας για «ιστορική μέρα, που βάζει τη σφραγίδα στην υλοποίηση της απόφασης της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2020 να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων δομών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».
Από τα εγκαίνια της δομής στη Λέρο, απουσίαζε ο δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας. Ηταν όμως παρόντες στη Λέρο και την Κω εκπρόσωποι των εταιρειών Μυτιληναίος αλλά και της Πλάνετ που ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο έναντι σχεδόν 7 εκατ. ευρώ μετά και την τελευταία προς τα πάνω τροποποίηση της σχετικής σύμβασης. Πάντως, οι δομές ουσιαστικά αποτελούνται από προκάτ κτίρια, στημένα σε τσιμεντένιες βάσεις...