Σε διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τι ανακοινώθηκε για την άφιξη στους χώρους εργασίας και το λιανεμπόριο.
Σε διευκρινίσεις για τα συμπληρωματικά μέτρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του την Πέμπτη (18/11), προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Στην συνέντευξη, παρίστανται ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, τα οποία τίθενται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα (22/11), περιλαμβάνουν αποκλεισμό των ανεμβολίαστων πολιτών από τις κλειστές αίθουσες, είσοδο στις εκκλησίες με αρνητικό τεστ και ημερομηνία λήξης επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για τους άνω των 60.
Πλεύρης: Οι ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί
"Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση", ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην αρχή της συνέντευξης Τύπου. "Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό", πρόσθεσε.
Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: "Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς". Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε, επίσης, πως οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι στο 83%, τα σώματα ασφαλείας στο 73% και οι κληρικοί στο 67-70%.
Αλλαγή ωραρίου σε χώρους εργασίας και λιανεμπόριο
"Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή", ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.
Επίσης, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών. Ακόμη, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ αλλάζει το ωράριο για το λιανεμπόριο.
Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα (22/11):
- Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30.
- Στο λιανεμπόριο τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά κάθε ημέρα από τις 10:00 μέχρι τις 21:00 τις καθημερινές.
Σημειώνεται ότι ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, υπογράμμισε πως στους ελέγχους των πιστοποιητικών που θα γίνονται στις επιχειρήσεις, θα πρέπει να επιδεικνύεται και το πιστοποιητικό και ένα έγγραφο για ταυτοπροσωπία, όπως ταυτότητα.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα
- Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, όπως σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια. Στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
- Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Δίνεται, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.
- Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Εντατικοποίηση των ελέγχωνι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.
- Στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών
γιατρών. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που
παραμένουν σε αναστολή.