Συγκρίνουν το 2021 με το 2020 και όχι με το 2019, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται στρεβλή και υπεραισιόδοξη εικόνα για τη «βαριά μας βιομηχανία»
Τελικά ανακάμπτει ο τουρισμός; Εν μέσω πυρκαγιών που κατακαίνε τον φυσικό πλούτο της χώρας και ενώ η τεράστια ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί καταγράφεται έντονη προσπάθεια από το συστημικά ΜΜΕ να ενσταλάξουν αισιοδοξία για την πορεία του τουριστικού προϊόντος που αποτελεί την κορωνίδα της πραγματικής οικονομίας.
Με επίκεντρο τον τουρισμό και τους δείκτες που αφορούν τις αφίξεις προσπαθούν να δώσουν μια στρεβλή εικόνα, η οποία πόρρω απέχει από την πραγματικότητα.
Είναι σαφές ότι όλοι εντυπωσιαζόμαστε όταν πληροφορούμαστε ότι έχουμε αύξηση της τάξης του 41,4% στις αφίξεις από το εξωτερικό. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Από την αρχή γνωρίζαμε ότι ειδικά για το 2021 η σύγκριση θα έπρεπε να γίνει με το 2019 και όχι με την περυσινή χρονιά. Αλλωστε ακόμη και ο Κυρ. Μητσοτάκης αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης είχαν θέσει ως στόχο για φέτος το 50% των εσόδων του 2019. Αν λοιπόν βγάλουμε το «πέτσινο» φίλτρο των ΜΜΕ, θα διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά.
Δραματική μείωση σε σχέση με δύο χρόνια πριν
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στο πρώτο επτάμηνο του έτους πράγματι είχαμε αύξηση της τάξης του 41,4% σε σχέση με πέρυσι. Σε απόλυτους αριθμούς προκύπτει ότι φέτος στο πρώτο επτάμηνο υποδεχτήκαμε 12,6 εκατ. επισκέπτες, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχαμε 8,9 εκατ. επισκέπτες. Εδώ λοιπόν είναι το κλειδί. Η σύγκριση με το 2019 εμφανίζει την κίνηση για το 2021 μειωμένη κατά 63,5%!
Εκεί που επικεντρώνεται η στρεβλή ενστάλαξη αισιοδοξίας είναι ο Ιούλιος (στην ουσία αποτελεί την εκκίνηση του ελληνικού καλοκαιριού για το 2021). Σύμφωνα με τα στοιχεία, λοιπόν, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού φέτος τον Ιούλιο ανήλθαν σε 2.825.115, ενώ τον Ιούλιο του 2020 είχαν αφιχθεί 1.144.681 επιβάτες. Συγκρίνοντας όμως τα αεροπορικά δεδομένα από τα στατιστικά στοιχεία για τον Ιούλιο του 2021 με τα στοιχεία του Ιουλίου 2019, όταν και δεν γνωρίζαμε την Covid-19 και βέβαια δεν υπήρχαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, βλέπουμε ότι υφίσταται μείωση της τάξης του 31,1% σε σχέση με τις αφίξεις. Σε απόλυτους αριθμούς, τον Ιούλιο του 2019 οι αφίξεις εξωτερικού ανήλθαν σε 4.096.657 ενώ ο φετινός Ιούλιος κατέγραψε 2.825.115 ταξιδιώτες.
Ωστόσο και στα καταλύματα παρουσιάζεται η ίδια εικόνα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2021 (Απρίλιος – Ιούνιος) ανήλθε σε 596.430.723 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 452,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2020, που είχε ανέλθει σε 107.999.937 ευρώ. Αυτό αποτέλεσε αιτία πανηγυρισμών στα δημοσιεύματα των συστημικών ΜΜΕ. Η αλήθεια όμως παρουσιάζεται στο διάγραμμα της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνει ότι ο τζίρος των καταλυμάτων το 2019 προσέγγισε σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ, που σημαίνει μείωση της τάξης του 70% περίπου σε σχέση με το 2019!
Ο στόχος που έβαλαν οι ξενοδόχοι
Με τα δεδομένα της μετάλλαξης Δέλτα να δημιουργούν συνθήκες lockdown, το στοίχημα μεταφέρεται στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Αυτό διότι τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού, θα καταγραφεί αύξηση κατά 2% της κίνησης σε σχέση με το 2019. Αρα μπορούμε να μιλήσουμε για επιτυχημένο Αύγουστο σε σχέση με το άμεσο τουριστικό προϊόν. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το γ΄ τρίμηνο (δηλαδή Ιούλιος – Σεπτέμβριος) φέρνει το 65% των ετήσιων εσόδων από τον τουρισμό (οι μήνες Οκτώβριος – Δεκέμβριος μόλις το 5%). Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Ιούλιος έκλεισε με μείωση της τάξης του 31% και ο Αύγουστος παρουσιάζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μικρή αυξητική πορεία της τάξης του 2% σε σχέση με το 2019 μπορούμε να πούμε ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο καταλυτικός μήνας για το αν θα επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει οι ξενοδόχοι (40% έσοδα από το άμεσο τουριστικό προϊόν σε σχέση με το 2019).
Η Covid-19 πάλι στο προσκήνιο
Εδώ λοιπόν τα μαντάτα δεν είναι καθόλου καλά, καθώς επηρεάζονται τα μέγιστα από την πανδημία. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από τις εισαγωγές, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους στην Ελλάδα που έχουν παρουσιάσει εκρηκτική άνοδο (το τίμημα της τουριστικής κίνησης), η πανδημία εμφανίζει απειλητικές διαθέσεις και στις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Υγείας ο οποίος προειδοποίησε ότι η επέκταση της πανδημίας έχει και πάλι τέτοια δυναμική που τα περιοριστικά μέτρα (με αυστηρά τοπικά lockdowns) είναι πιθανό να χρειαστεί να επεκταθούν μέχρι τις αρχές του 2022.
Οπως γνωρίζουμε, οι θάνατοι που έχουν ως αιτία τον SARS-CoV-2 έχουν πάρει για τα καλά και πάλι την ανηφόρα στη χώρα μας έστω κι αν αυτό δεν προβάλλεται ιδιαιτέρως από τα συστημικά ΜΜΕ. Σύμφωνα δε με τη Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Ιούνιο τη δεύτερη μεγαλύτερη θνησιμότητα στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Λετονία (18,2% υπερβάλλουσα θνησιμότητα έναντι 20,5% της Λετονίας). Μάλιστα κατά την τρέχουσα περίοδο τον Αύγουστο η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη θνητότητα ανά εκατομμύριο πληθυσμού!
Αν αναλογιστούμε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου πέρυσι Βρετανία και Ολλανδία ανακοίνωσαν καραντίνα για όσους πολίτες τους έκαναν τουρισμό στην Ελλάδα (αυτή η ανακοίνωση έφερε χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων, με αποτέλεσμα να κλείσει άρον άρον η περυσινή τουριστική περίοδος) και προσθέσουμε την εκρηκτική άνοδο στην Ελλάδα συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι όσο θα μειώνεται η θερμοκρασία τόσο θα αυξάνεται το ιικό φορτίο, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι το στοίχημα για αύξηση της τουριστικής κίνησης το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας.
Τζώρτζης Ρούσσος