Με τοπικού χαρακτήρα αυστηρά μέτρα κινδυνεύουν μερικά από τα πιο τουριστικά μέρη της χώρας στην «καρδιά» του καλοκαιριού, αφού οι εμβολιασμοί δεν έχουν προχωρήσει στον βαθμό που θα ήθελαν κυβέρνηση και ειδικοί και η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται ραγδαία.
Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις περιοχές όπου έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα και ανακοίνωσε ήδη κάποια μέτρα για εργαζόμενους σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, δεν απέκλεισε άλλα μέτρα ή τοπικά lockdown.
Υποχρεωτικά τεστ σε εργαζόμενους σε 6 περιοχές
Συγκεκριμένα, σε υποχρεωτικό self test και rapid test θα υποβάλλονται από το Σάββατο 17 Ιουλίου μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις που απασχολούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου.
Οι έξι αυτές περιοχές έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «πορτοκαλί» επίπεδο, αυξημένης επιτήρησης, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου και για το λόγο αυτό τίθενται συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του testing.
Ειδικότερα, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του self- test και μία με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Η υποχρέωση για testing 2 φορές την εβδομάδα -μία με τη μέθοδο του self-test και μία με rapid- αφορά και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.
Επιπλέον από αύριο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω περιοχές για εκτεταμένο testing.
Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες, ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο (55 από 9 στις 7 Ιουλίου), έχουν υπερδιπλαστιαστεί στη Σαντορίνη (56 από 24 στις 7 Ιουλίου) και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο (72 από 9 στις 7 Ιουλίου).
«Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους κατοίκους αλλά και τις αρχές των περιοχών αυτών! Η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί. Και για αυτό απαιτείται η συμβολή και η συνεργασία όλων μας», σημείωσε.
Επίσης γνωστοποίησε ότι ο 7-ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας -με 25 Περιφερειακές Ενότητες να έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Κίνδυνος για τοπικά lockdown
Ερωτηθείς ποιοι παράγοντες οδηγούν σε τοπικές επιδημιολογικές εξάρσεις και πόσο κοντά «είμαστε» στη λύση των τοπικών lockdown στις επιβαρυμένες περιοχές ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρώ όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα, αν μπορέσουμε στα επόμενα εικοσιτετράωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».
Επιπλέον ανέφερε ότι το ζήτημα της μεγάλης διασποράς αφορά κυρίως τις νέες ηλικίες και το ζήτημα της διασκέδασης και των συναθροίσεων, κάτι που όπως τόνισε προκύπτει από την επιδημιολογική διερεύνηση του ΕΟΔΥ. «Δεν γίνεται η αναφορά αυτή για να στοχοποιήσουμε επιχειρήσεις ή τρόπους διασκέδασης. Έχουμε όλοι ανάγκη και από ψυχαγωγία και από διασκέδαση, αυτό που χρειάζεται όμως και είναι ξεκάθαρο για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον πληθυσμό είναι ότι θα πρέπει να γίνεται με τους όρους, τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν θα υποβάλλονται σε έξτρα έλεγχο όσοι γυρίζουν από διακοπές κι αν τα μέτρα για την εστίαση θα ισχύουν και σε άλλες δομές όπως ξενοδοχεία ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ακόμα και στα μεγαλύτερα νησιά η δυνατότητα για εκατοντάδες χιλιάδες rapid test κατά την επιστροφή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.
«Είναι μία δύσκολη άσκηση που προσπαθούμε να βρούμε συγκεκριμένη λύση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και με τις υγειονομικές δομές του κάθε νησιού», επισήμανε ενώ για τα ξενοδοχεία προσέθεσε ότι υπάρχει μία διαβούλευση αλλά δεν υπάρχει κάτι πρόσθετο προς ενημέρωση.
Οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη
Οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πορτοκαλί», δηλαδή στο επίπεδο 3. Το ίδιοι και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.
Επίσης, επίπεδο ανεβαίνουν και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας που μεταφέρονται στο «κίτρινο», δηλαδή στο επίπεδο 2. Στο ίδιο επίπεδο μεταφέρονται οι δήμοι Ικάριας, Λερού, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.
Ο δήμος Λειψών πέφτει και μεταφέρεται στο «πράσινο» επίπεδο 1.
efsyn.gr
Πιέζει η πανδημία: 2.794 νέα κρούσματα - 61 στα Δωδεκάνησα
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτη 15 Ιουλίου ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 2.794, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 450.512 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.633 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 132 (65.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.740 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 112 (ημερήσια μεταβολή +12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 86 ασθενείς.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.819 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 15.413 μοριακά τεστ και 65.871 rapid test. Σε σύνολο 81.284 η θετικότητα υπολογίζεται σε 3,43%.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
Η Αττική έχει 1.190 νέα κρούσματα κορονοϊού, με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει 304 νέα περιστατικά covid-19.
Παράλληλα η Θεσσαλονίκη έχει 198 νέα κρούσματα.
Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική
Ανατολική Αττική: 153 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 184 κρούσματα
Δυτική Αττική: 38 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 139 κρούσματα
Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 304 κρούσματα
Νήσων: 9 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 172 κρούσματα
Πειραιώς: 191 κρούσματα
Η γεωγραφική κατανομή στην υπόλοιπη Ελλάδα
Θεσσαλονίκη 198
Αιτωλοακαρνανία 18
Αργολίδα 16
Αρκαδία 9
Άρτα 3
Αχαΐα 76
Βοιωτία 17
Δράμα 1
Έβρος 20
Εύβοια 37
Ζάκυνθος 9
Ηλεία 19
Ημαθία 8
Ηράκλειο 153
Θεσπρωτία 4
Θήρα 18
Ιθάκη 1
Ιωάννινα 55
Καβάλα 10
Κάλυμνος 6
Καρδίτσα 37
Κέρκυρα 30
Κεφαλλονιά 2
Κιλκίς 6
Κοζάνη 22
Κορίνθια 51
Κως 13
Λακωνία 4
Λάρισα 90
Λασίθι 21
Λέσβος 15
Μαγνήσια 46
Μεσσηνία 32
Μύκονος 86
Ξάνθη 2
Πάρος 39
Πέλλα 8
Πιερία 4
Πρέβεζα 4
Ρέθυμνο 96
Ροδόπη 2
Ρόδος 42
Σάμος 1
Σέρρες 13
Σύρος 3
Τρίκαλα 16
Φθιώτιδα 11
Φλώρινα 3
Φωκίδα 2
Χαλκιδική 15
Χανιά 40
Χίος 1
Υπό διερεύνηση 143
documentonews.gr