Στην 29η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κυριάρχησαν οι αισιόδοξοι τόνοι, με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι καλύτερο από το πρώτο, γι’ αυτό η χώρα θα πιάσει το στόχο 50% των τουριστικών εσόδων του 2019.
Επέκταση προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, παρότι δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν συμμερίζεται την πρωθυπουργική αισιοδοξία, κάνοντας λόγο για στόχο «εξαιρετικά δύσκολο», όμως ικανοποιήθηκε από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, όπως είχε ζητήσει ο ΣΕΤΕ πριν δύο εβδομάδες, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των αποδοχών και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, τα οποία επί της ουσίας υπολειτουργούν χωρίς βιώσιμους τζίρους.
Πίσω όμως από τη αισιόδοξη βιτρίνα της συνέλευσης του ΣΕΤΕ, πληροφορίες αναφέρουν ότι τουριστική αγορά και κυβέρνηση, έστω κι αν δεν το φωνάζουν ακόμη, τρέφουν μεγάλες ανησυχίες από τη χτεσινή είδηση ότι ο ταξιδιωτικός βραχίονας του ομίλου Μουζενίδη ανέστειλε τη λειτουργία του και προσέφυγε στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης ζητώντας προστασία από τους πιστωτές.
Την τελευταία 10ετία ο όμιλος Μουζενίδη διαχειριζόταν το κύριο μέρος της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία και τις άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα και πριν την πανδημία διακινούσε 700.000 τουρίστες ετησίως. Πρόσφατα αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, τα οποία οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας ενώ σε δεινή θέση βρέθηκε η εταιρεία Mouzenidis Travel Greece, που βαρύνεται με υποχρεώσεις 70 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο οφειλές προς ελληνικά ξενοδοχεία, κυρίως της Χαλκιδικής.
Αίτημα για προστασία από τους πιστωτές
Όπως έγινε γνωστό χτες, μην μπορώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η Mouzenidis Travel Greece κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές και ανήγγειλε αναστολή της λειτουργίας της για μια εβδομάδα, από τις 18 ως τις 26 Ιουνίου, εκδίδοντας συνάμα μια καθησυχαστική ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνει ότι η αναστολή έχει προσωρινό χαρακτήρα και γίνεται προκειμένου να ολοκληρωθούν οι νομικές και άλλες διατυπώσεις που σχετίζονται με τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του ομίλου από τον πρόσφατα εκλιπόντα ιδρυτή του ομίλου Μπόρις Μουζενίδη, στον γιο του.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι ακόμη κι αν γίνει δεκτό το αίτημα της Mouzenidis Travel Greece, η εταιρεία θα επιβιώσει και θα ανακάμψει μόνον αν ανοίξει γρήγορα η ρωσική τουριστική αγορά που επί του παρόντος παραμένει κλειστή λόγω της πανδημίας.
Ανησυχία στην τουριστική αγορά και στην κυβέρνηση
Η αναστολή της λειτουργίας της Mouzenidis Travel Greece έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε αρκετά ελληνικά ξενοδοχεία που εξαρτούν τη βιωσιμότητά τους από την αποπληρωμή των οφειλών του ρωσικού ομίλου. Μεγάλη ανησυχία φέρεται επίσης να υπάρχει στην κυβέρνηση που φοβάται ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Μουζενίδης αφενός θα περιορίσει τη φετινή εισροή τουριστών από τη Ρωσία που αναμένονταν να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, μετά την αύξηση του αριθμού των πτήσεων από τη Μόσχα και άλλες ρωσικές πόλεις προς διάφορους ελληνικούς προορισμούς, αφετέρου θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολλές επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας.
Η διοίκηση του ομίλου Μουζενίδη βρίσκεται ήδη σε επαφή με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ζητώντας οικονομική στήριξη που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.
Ο όμιλος Μουζενίδη αποτελεί προσωπικό δημιούργημα του Μπόρις Μουζενίδη, ενός ομογενούς από τη Γεωργία που ήρθε στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1990 και δραστηριοποιήθηκε στον τουρισμό, χτίζοντας μια αυτοκρατορία που περιλαμβάνει δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την αεροπορική εταιρεία Elinair, επιχειρήσεις εμπορευματικών αερομεταφορών, εταιρείες τουριστικών επενδύσεων και ακίνητης περιουσίας, αθλητικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας γούνας κλπ. δηλαδή ένα σύνολο 18 εταιρειών με θυγατρικές στο εξωτερικό και δίκτυα συνεργατών στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.