Οριστικά χαμένο πρέπει να θεωρείται το στοίχημα τα φτάσουν τα φετινά τουριστικά έσοδα στο 50% των εσόδων του 2019, λόγω του πολλαπλασιασμού των κακών νέων από το μέτωπο του τουρισμού.
Την περασμένη εβδομάδα, στην 29η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκη επιδίωξε να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας δηλώνοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι καλύτερο από το πρώτο, γι’ αυτό η χώρα θα πιάσει το στόχο 50% των τουριστικών εσόδων του 2019. Την εκτίμησή αυτή δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν συμμερίζεται ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας για στόχο «εξαιρετικά δύσκολο», ενώ την ίδια μέρα ξεκινούσε ένας γύρος κακών ειδήσεων που έριξαν ακόμη πιο βαριές σκιές πάνω στις φετινές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.
Αναστολή λειτουργίας της Mouzenidis
Η αρχή έγινε με την αναστολή λειτουργίας και την προσφυγή σε δικαστήριο για προστασία από τους πιστωτές του Mouzenidis Travel Greece, του ταξιδιωτικού βραχίονα του Ομίλου Μουζενίδη, που την τελευταία 10ετία διαχειριζόταν το κύριο μέρος της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία και τις άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα διακινώντας 700.000 τουρίστες ετησίως. Η αναστολή λειτουργίας της Mouzenidis Travel Greece έχει δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες σε αρκετά ελληνικά ξενοδοχεία, ιδίως της Χαλκιδικής, που εξαρτούν τη βιωσιμότητά τους από την αποπληρωμή των οφειλών του ρωσικού ομίλου, ενώ υπάρχει φόβος ότι θα περιορίσει τη φετινή εισροή τουριστών από τη Ρωσία.
Παραμονή στην πορτοκαλί λίστα των βρετανών
Ακολούθησε η αναγγελία της Βρετανίας ότι αφήνει ξανά εκτός της «πράσινης λίστας» τουριστικών προορισμών την Ελλάδα, που σημαίνει ότι βρετανοί τουρίστες δεν πρόκειται να εμφανιστούν στη χώρα μας τουλάχιστον ως τα τέλη Ιουλίου και πλέον ελπίζεται να εμφανιστούν τουλάχιστον τον Αύγουστο.
Και τέταρτο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη
Και τρίτωσε το κακό όταν στη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής φάνηκε να κυριαρχεί πλέον στην ατζέντα η επαπειλούμενη νέα έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, λόγω διασποράς της παραλλαγής Δέλτα (ινδική) του κορονοϊού, η οποία κάθε άλλο παρά ευνοεί τα ταξίδια αλλά και η άσκηση αυστηρής κριτικής από το δίδυμο Μέρκελ- Μακρόν προς τις χώρες που δέχονται ελεύθερα τουρίστες εμβολιασμένους με τα ρωσικά και κινέζικα εμβόλια, δηλαδή προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει χτες τις οδηγίες για την υποδοχή των ρώσων τουριστών και από την ερχόμενη Τετάρτη 30 Ιουνίου, να απαιτεί από όλους αρνητικό μοριακό έλεγχο ή rapid test, ανεξαρτήτως του αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει τον αριθμό των εισερχόμενων τουριστών από τη Ρωσία.
Οι συνθήκες αυτές έχουν προκαλέσει ισχυρές απογοητεύσεις μεταξύ των ξενοδόχων, οι οποίοι έναν και πλέον μήνα μετά το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας κάνουν λόγο για «ομιχλώδη και αχαρτογράφητη» κατάσταση, καθώς οποιαδήποτε πρόβλεψη περνά από την «κρησάρα της πανδημίας».
Πρόεδρος ΞΕΕ: Τα μέτρα στήριξης του κλάδου πρέπει να συνεχιστούν με στοχευμένες εξειδικεύσεις
Τελειώνοντας ο Ιούνιος είναι προφανές πως η φετινή σεζόν αποδεικνύεται ασταθής και δικαιώνει την επιλογή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας να μην εκφράσει πρόβλεψη για το 2021, σημείωσε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Βασιλικός. Τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εθνικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας σε κρίσιμες χώρες – αγορές είναι που καθορίζουν τη ροή επισκεπτών προς τη χώρα μας και εντείνουν την αβεβαιότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο, ανέφερε ο κ. Βασιλικός.
Μπορεί να υπάρχει παγκοσμίως η επιθυμία για ταξίδια, διαφαίνεται ωστόσο πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να βρουν πεδίο έκφρασης και συνεπώς να φέρουν την ανάκαμψη στον κλάδο. Επιπλέον, η ανάκαμψη δεν πρόκειται να είναι ούτε οριζόντια γεωγραφικά, ούτε ισομερώς κατανεμημένη στις διάφορες μορφές τουρισμού και ειδικά μεταξύ αυτών που έχουν ήδη πληγεί περισσότερο, όπως ο αστικός τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο συνεδριακός – εκθεσιακός τουρισμός, τόνισε ο κ. Βασιλικός.
Πρόεδρος ΠΟΞ: Οι απόλυτα «ζεστοί πελάτες» για την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι οι Βαλκάνιοι
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, από την πλευρά του, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πλέον στα συστήματα κρατήσεων εισέρχονται κρατήσεις, αλλά από εθνικότητες που το τοπίο είναι ξεκάθαρο, αναφορικά με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ταξιδεύσει κάποιος. H Γερμανία εξηγεί ο κ. Τάσιος τοποθέτησε πρόσφατα την Ελλάδα στο «πράσινο», αλλά η αποτύπωση με όρους κρατήσεων θα λάβει χώρα από τις 15 Ιουλίου και έπειτα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τη ρωσική αγορά, ανέφερε ο κ. Τάσιος. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο, ότι οι απόλυτα «ζεστοί πελάτες» για την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι οι Βαλκάνιοι, παρά τα προβλήματα στα σύνορα, συμπλήρωσε ο κ. Τάσιος.
Και σε αυτή τη χρονική συγκυρία ο μεγάλος άγνωστος για τον ελληνικό τουρισμό παραμένει ο «Άγγλος τουρίστας», πότε δηλαδή αυτός θα μπορεί να ταξιδέψει χωρίς να μπει σε καραντίνα όταν γυρίσει στην πατρίδα του. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ δήλωσε ότι ελπίζει πως το «πράσινο φως» για τον Άγγλο ταξιδιώτη μπορεί να δοθεί μετά την 19η Ιουλίου, δεδομένου του γεγονότος ότι στην Αγγλία τα σχολεία φέτος κλείνουν 25 Ιουλίου. Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα χαθεί και ο Ιούλιος για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία σε ό,τι αφορά τις ελεύσεις Άγγλων επισκεπτών. Ακόμα κι έτσι όμως, σημείωσε ο κ. Τάσιος, η αγγλική αγορά για την Ελλάδα είναι ακόμα πολύ σημαντική για Οκτώβριο και Νοέμβριο – αν βεβαίως, θα προσθέταμε εμείς, δεν υπάρχει ένα τέταρτο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο της, που θα απαγορεύσει τη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Μαριάννα Τόλια