Σε αναμμένα κάρβουνα ο κλάδος της εστίασης μετά τις ερήμην του κυβερνητικές ανακοινώσεις ● Οι επιχειρήσεις αιφνιδιάστηκαν, ανησυχούν για τα επιδημιολογικά δεδομένα και θεωρούν αδύνατη την επανεκκίνηση στις 3 Μαΐου χωρίς ένεση ρευστότητας πριν από το άνοιγμα.
Κινητικότητα αλλά και έντονος προβληματισμός επικρατεί στον χώρο της εστίασης μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για επανεκκίνηση σε εξωτερικούς χώρους στις 3 Μαΐου, Δευτέρα του Πάσχα. Το χορό των αντιδράσεων άνοιξε ο Γ. Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, που εκπροσωπεί τις περίπου 70.000 επιχειρήσεις του κλάδου.
«Το άνοιγμα της εστίασης μας εκπλήσσει ως απόφαση, γιατί ανακοινώθηκε απροειδοποίητα, μέσα στις αργίες. Δεν είχαμε προετοιμαστεί και θεωρούμε παρακινδυνευμένο να ανοίξουμε αμέσως μετά το Πάσχα, χωρίς να έχει προλάβει να μετρηθεί το ιικό φορτίο των γιορτών. Φοβόμαστε ότι μπαίνει σε διακύβευση το καλοκαίρι και η τουριστική σεζόν», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.
Η μεγαλύτερη ανησυχία των επαγγελματιών εστίασης είναι η έλλειψη ρευστότητας. Το πρόγραμμα στήριξης για την επανεκκίνηση της εστίασης, που είχε ανακοινώσει με πανηγυρικούς τόνους ο πρωθυπουργός την 1η Απριλίου, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.
«Ενεση ρευστότητας και δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο» ήταν η ενθουσιώδης αντίδραση της ΠΟΕΣΕ για τις επιδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης για την αγορά πρώτων υλών, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου για να ξεκινήσει η εκταμίευση πριν το άνοιγμα των καταστημάτων», ώστε να προλάβουν να εκτελεστούν οι παραγγελίες. Τελικά ήταν όντως πρωταπριλιά, καθώς το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει πριν από την εκταμίευση των ποσών (330 εκατομμύρια που καλύπτουν 35.000 επιχειρήσεις).
«Αυτό δεν λέγεται επίδομα εκκίνησης, αν ήταν έτσι θα έπρεπε να μας το δώσουν πριν το άνοιγμα και όχι μετά», λέει εξοργισμένος ο Τηλέμαχος Νικολετάτος, πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Καισαριανής, ιδρυτικό μέλος #estiasigreece. Ο ίδιος κάνει λόγο για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, που δεν λαμβάνει υπόψιν την κατάσταση της αγοράς, ειδικά των μικρότερων καταστημάτων.
«Στην Καισαριανή φημιζόμαστε για τα φρέσκα ψάρια μας, πότε θα τα πάρουμε αφού προηγείται αργία; Θα ανοίξουμε με μισούς καταλόγους», λέει προβληματισμένος και εκφράζει την ελπίδα να έχει δοθεί τουλάχιστον το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να καταφέρουν να κάνουν παραγγελίες υλικών.
Σε αναβρασμό είναι ο Κύκλος Εστίασης, που εκπροσωπεί μικρότερα καταστήματα, από το κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας. «Θέλουμε έναν οδικό χάρτη και δεν τον βλέπουμε», μας λέει η Μαρία Μποτονάκη, εκπρόσωπος του συντονιστικού, ιδιοκτήτρια ενός μικρού μπαρ στην πλατεία Καρύτση. «Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα ποσό επιδότησης εφάπαξ για να μπορέσουμε να συμμαζέψουμε τα μαγαζιά μας μετά από έξι μήνες, που είναι σχεδόν συντρίμμια. Διαφορετικά δεν έχει νόημα, η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη για άλλη μια φορά στις πλάτες μας».
Δηλώνουν έτοιμοι
Πιο θετικά βλέπει το άνοιγμα της εστίασης το σωματείο Βa.Re.Ca., που συγκεντρώνει 350 επιχειρήσεις με 24.000 εργαζόμενους, ρεστοράν πολυτελείας, μπαρ, καφέ και νυχτερινά κέντρα. «Το θέμα δεν είναι αν θα προλάβουμε να ανοίξουμε, αλλά αν θα έχουμε χρήματα» λέει ο Μάκης Ρούσσος, αντιπρόεδρος του ΒaReCa, θεωρώντας το πιο μελανό κομμάτι το θέμα του ωραρίου. «Οταν ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11.00 το βράδυ, αυτό σημαίνει ότι σταματάμε το αργότερο στις 10.30. Θα βγαίνουν όλοι για την εστίαση και μετά θα συνωστίζονται στις πλατείες».
«Είμαστε πανέτοιμοι να επιστρέψουμε, αυτό που απομένει στην κυβέρνηση είναι να διασφαλίσει τους όρους αμοιβής και εργασίας, κηρύσσοντας υποχρεωτική για όλους την κλαδική συλλογική σύμβαση που υπογράφουμε με την ΠΟΕΣΕ», λέει ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού. «Δεν θεωρούμε το διάγγελμα Μητσοτάκη αφορμή για πανηγυρισμούς γιατί ξέρουμε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν θα επιστρέψει στη δουλειά στις 3 Μαΐου.
»Μία στις τρεις επιχειρήσεις μπορεί να μην ξανανοίξει και όσες ανοίξουν θα είναι με μικρότερους χώρους, περιορισμένο ωράριο και λιγότερο προσωπικό. Το χειρότερο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11.00 το βράδυ. Από πέρυσι φωνάζαμε μαζί με μερίδα επιστημόνων να κλείνει η εστίαση αργότερα, για να είναι βαλβίδα αποσυμπίεσης. Τώρα μας κλείνουν ακόμα νωρίτερα. Φοβόμαστε ότι θα έχουμε πάλι φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και πάρκα», καταλήγει.