Ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Το νέο όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δημόσια Υγεία μετά και την απαξίωση του όλου συστήματος από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Επίκεντρο στο ΝΕΟ ΕΣΥ είναι ο άνθρωπος. Ο ασθενής από τη μία. Αλλά και ο εργαζόμενος στο Σύστημα Υγείας από την άλλη», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Γιατί για να έχει παρόν και μέλλον το ΕΣΥ, πρέπει να δώσουμε προοπτική στους ανθρώπους του, αλλά και σε αυτούς που θέλουμε να το στελεχώσουν» συμπλήρωσε και πρόσθεσε:
«Το Σχέδιό μας, λοιπόν, προβλέπει:
- Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας!) χωρίς να αντικατασταθούν.
- Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
- Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.
- Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ
- Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές
- Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000€.
- Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
- Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο Καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.»
Τα 5 κομβικά σημεία για το ΕΣΥ
1. Οι ανθρώπινοι Πόροι
Επίκεντρο στο ΝΕΟ ΕΣΥ είναι ο άνθρωπος. Ο ασθενής από τη μία. Αλλά και ο εργαζόμενος στο Σύστημα Υγείας από την άλλη.
Γιατί για να έχει παρόν και μέλλον το ΕΣΥ, πρέπει να δώσουμε προοπτική στους ανθρώπους του, αλλά και σε αυτούς που θέλουμε να το στελεχώσουν.
Το Σχέδιό μας, λοιπόν, προβλέπει:
- Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας!) χωρίς να αντικατασταθούν.
- Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
- Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.
- Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ
- Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές
- Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000€.
- Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
- Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο Καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
2. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας
Το δεύτερο σημείο αυτής της επανάστασης με σχέδιο στον χώρο της Υγείας, έχει να κάνει με την γενναία ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ως προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, επισημαίνω:
- Τον τριπλασιασμό δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.
- Την εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
- Τη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
- Το Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.
Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, που αφορούν κυρίως τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και η Σχολική Υγειονομική Φροντίδα, με τη συγκρότηση των
Σχολικών Ομάδων Φροντίδας Υγείας (Σ.Ο.Φ.Υ.) με ειδικευμένους παιδοψυχολόγους και νοσηλευτές στα σχολεία της χώρας, συμπληρώνουν την Πρώτη Βαθμίδα.
Στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνονται:
- Η Ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Η λειτουργική επάρκεια των Νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά Νοσοκομεία.
- Η ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες.
- Η επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ, με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια αλλά και πλωτά πλέον μέσα.
3. Φαρμακευτική πολιτική και ΕΟΠΥΥ
Τρίτο κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης, η Φαρμακευτική Πολιτική:
- Με εγγυημένη πρόσβαση ΟΛΩΝ των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες.
- Με στήριξη της εγχώριας έρευνας.
- Με καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες.
4. ΕΟΠΥΥ
- Με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το ΣΥΝΟΛΟ του πληθυσμού.
- Με πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες, γιατί όπως δεν κάνει διακρίσεις η ασθένεια, έτσι δεν κάνει διακρίσεις και η Πολιτεία απέναντι στον ασθενή.
- Με κάλυψη νέων υπηρεσιών, όπως η οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και ενήλικες.
5. Εθνικές οριζόντιες στρατηγικές
Και έρχομαι στο πέμπτο κομβικό σημείο του ΝΕΟΥ ΕΣΥ, που είναι οι Εθνικές Οριζόντιες Στρατηγικές για ένα νέο Χάρτη Υπηρεσιών Υγείας:
Και πρώτα απ’ όλα, αξιοποιώντας τα διδάγματα της πανδημίας, Η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας.
Με συγκρότηση σύγχρονου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης.
Με αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και ανάπτυξη των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.
Με ενίσχυση της Ιατρικής της Εργασίας, της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας.
Με φροντίδα υγείας για τους ευάλωτους πληθυσμούς
Η παρουσίαση μεταδίδεται μεταξύ άλλων, ζωντανά από την επίσημη σελίδα του Αλ. Τσίπρα στο facebook και το επίσημο κανάλι του Αλέξη Τσίπρα στο YouTube.
Παρακολουθήστε ζωντανά το νέο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το νέο ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα για την θωράκιση και κυρίως της ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.
Μετά την παρουσίαση του προγράμματος για το νέο ΕΣΥ ακολούθησε συζήτηση με τον πρώην Υπουργό Υγείας και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ανδρέα Ξανθό, την αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας, Δώρα Αυγέρη, την καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τον καθηγητή Αιματολογίας της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, τον καθηγητή της Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλο, τον καθηγητή Ιατρικής του Harvard, Όθωνα Ηλιόπουλο, τον ομότιμο καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, την Πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών «ΕΛΕΑΝΑ», Αθανασία Παππά, την Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έβρου και αναπληρώτρια Γραμματέα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Εύη Ορφανού και την ΠΕ νοσηλεύτρια του ΠΑΓΝΗ, Κατερίνα Κεραμά.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης.
- Αθηνά Λινού: Πρόγραμμα ευαίσθητο προς ασθενείς και γιατρούς
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού είπε: «Είναι ένα πρόγραμμα ευαίσθητο και προς του ασθενείς και προς του γιατρούς», σχολιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
- Όθωνας Ηλιόπουλος, καθηγητής Ιατρικής του Harvard
Από την πλευρά του, ο Όθωνας Ηλιόπουλος, καθηγητής Ιατρικής του Harvard επεσήμανε ότι: «Το ΕΣΥ έχει αποξηλωθεί. Έχουμε τραγικές ελλείψεις, έχουν συγχωνευτεί κλινικές που καθιστούν όλο αυτό το κλινικό έργο αδύνατό ή το καθιστούν μια ηρωική προσπάθεια».
- Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας της Σορβόννης
«Οι πέντε άξονες καλύπτουν πραγματικά ένα συνολικό σχέδιο υγείας. Στην Γαλλία το 30% των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ των ασθενών με covid νοσηλεύονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Το σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης λειτούργησε και έχουμε καλύτερο χειρισμό των ασθενών με αποτέλεσμα οι ασθενείς που έρχονταν στο νοσοκομείο να είναι σε λιγότερα βαριά κατάσταση.»
- Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής Υγείας του LSE
«Το υπουργείο Υγείας παράγει στρατηγική για το τομέα της Υγείας ή απλώς παρακολουθεί το τι συμβαίνει στο Σύστημα Υγείας και προσπαθεί να διορθώνει λάθη όταν έχει πόρους αυξάνοντας τους η γιατρούς αυξάνοντας τα νοσοκομεία .Δεν υπάρχει επομένος στρατηγική.
Σχετικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είπε “αν όντως ένα μικρό ποσοστό των ασθενών δημιουργεί την μεγαλύτερη χρήση στις υπηρεσίες υγείας τότε το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν μπορεί να βασίζεται στις παραδοχές της οργάνωσης της δεκαετίας του 60 -70 ιδιαίτερα σε μια χώρα που πολύ σωστά λέμε όλοι ότι δεν έχουμε ακόμα τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού αλλά έχουμε υπηρεσία ειδικών γιατρών αυτό από μειονέκτημα μπορεί να γίνει πλεονέκτημα αν έχουμε μια οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου οι οικογενειακοί γιατροί μαζί με τους ειδικούς γιατρούς λειτουργούν σε δίκτυα παροχής υπηρεσιών υγείας με στόχευση πρώτον και κύριον την αντιμετώπιση της υγείας αυτών τον ακριβών ασθενών.
Όχι για να μειώσουμε το κόστος αλλά για να μην περιφέρονται από τον ένα στον άλλο γιατρό αυτοί οι ασθενείς (κατά μέσο όρο χρησιμοποιούν δέκα με δώδεκα γιατρούς τον χρόνο και 20 διαφορετικούς προμηθευτές υγείας τον χρόνο)».
Περισσότερα και νεότερα από το documentonews.gr>> εδώ