Ρεπορτάζ: Μικαέλα Χριστοφορίδου -
Μια «συνηθισμένη» μέρα, όπως κάθε άλλη, της εβδομάδας που πέρασε. Γιατρός κλινικής Covid αναζητεί μία κλίνη μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) από τους συντονιστές του ΕΚΑΒ – οι διάλογοι είναι πραγματικοί και δυστυχώς όχι μοναδικοί.
– Είναι νέος κι έχει οικογένεια.
– Θα γνωρίζω σε λίγο αν υπάρχει κενό κρεβάτι.
Αμέσως ο συντονιστής του ΕΚΑΒ επικοινωνεί με εντατικολόγο ΜΕΘ Covid:
– Υπάρχουν τέσσερα περιστατικά. Ποιο μπορούμε να διακομίσουμε σε εσάς;
– Στείλε μου όποιον θες.
«Εχουμε καταντήσει πλασιέ ψυχών» λένε οι γιατροί που απευθύνονται στο ΕΚΑΒ εκλιπαρώντας για μία κλίνη ΜΕΘ, δηλώνοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς μήπως και προηγηθεί από κάποιον άλλο. Στην άλλη πλευρά εντατικολόγοι δεν αντέχουν να επιλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει και ζητούν από τους συντονιστές του ΕΚΑΒ να κάνουν εκείνοι τη φρικτή επιλογή.
Την ίδια ώρα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου παραδέχθηκε κυνικά: «Προφανώς υπάρχουν και θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πάντα υπήρχαν. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω». Μια δήλωση-ομολογία του εγκλήματος που συντελείται, καλυμμένη πίσω από ασαφή και κρυφά στατιστικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ.
Κυνικός Γεραπετρίτης
Η είδηση του θανάτου διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ που στερήθηκαν την ευκαιρία να παλέψουν μέσα στις εντατικές για να παραμείνουν στη ζωή είναι ανατριχιαστική. Ανατριχιαστική και εξοργιστική είναι και η κυνική δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης και ντροπής δηλώνει ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ανάγκη επιπλέον ΜΕΘ και πως η αναμονή των βαριά πασχόντων ασθενών είναι περίπου 24 ώρες. Δηλαδή ο υπουργός δηλώνει δημόσια ότι το ΕΣΥ αντέχει ενώ ασθενείς πεθαίνουν από τις τραγικές ελλείψεις του. Είναι σαφές πλέον ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να «μολύνει» τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια ακόμη κι αν χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές.
Οι ζοφερές εικόνες που δημοσιεύονται και σε αυτό το Documento δεν έχουν τέλος. Βαριά πάσχοντες παραμένουν καθηλωμένοι και διασωληνωμένοι σε κρεβάτια κοινών θαλάμων περιμένοντας να βρεθεί έστω και μία κλίνη σε ΜΕΘ. Εικόνες που παρατηρούνται στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής, όπου εξοντωμένοι νοσηλευτές και γιατροί χωρίς εξειδίκευση προσπαθούν να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατόν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Θάνατοι εκτός ΜΕΘ
Συνθήκες που πολλές φορές κάνουν τις προσπάθειες να μοιάζουν μάταιες. «Την Τετάρτη πέθαναν τέσσερις ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Νίκαιας» λέει η εντατικολόγος Γεωργία Κωνσταντοπούλου. «Δραμα-τικοί οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ» σημειώνει η λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Γεννηματά Ελένη Μπάγια και συνεχίζει: «Την προηγούμενη εβδομάδα πέθαναν τρεις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, μεταξύ των οποίων και ένας νεαρός 37 ετών και ένας 50 ετών. Ηταν διασωληνωμένοι και ανέμεναν κρεβάτι».
Την ίδια ώρα η λίστα της ντροπής αριθμεί τις τελευταίες μέρες σταθερά πάνω από 100 περιστατικά, εκ των οποίων τα περισσότερα Covid, τα οποία περιμένουν για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Ωστόσο στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο αν. υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι το παραπάνω νούμερο δεν αντα-ποκρίνεται στην πραγματικότητα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο είναι.
Οσα πάντως λένε οι εντατικολόγοι για τη θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας:
• Ο φορητός αναπνευστήρας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ δίνει λιγότερο οξυγόνο με μικρότερη πίεση.
• Η θνητότητα όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ είναι διπλάσια απ’ ό,τι αν βρίσκονταν σε ΜΕΘ.
• Οταν αυτοί παραμείνουν για μέρες με φορητό αναπνευστήρα η θνητότητα εκτινάσσεται στα ύψη.
Εφιαλτικές εφημερίες
Σκηνές πολέμου συνταράσσουν τις εφημερίες. Κομβόι ασθενοφόρων έξω από τα νοσοκομεία της Αθήνας αφήνουν ασθενείς. Το προσωπικό στήνει ήδη από πριν ράντζα. Γιατροί και νοσοκόμοι καταρρέουν από την κούραση μπροστά στις εκατοντάδες εισαγωγές. «Ερχονται ολόκληρες οικογένειας στα νοσοκομεία» λένε γιατροί του Ευαγγελισμού περιγράφοντας εικόνες χάους. Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει την πολιτική της επιλογή, να πέσει δηλαδή όλο το βάρος στα δημόσια νοσοκομεία και να προστατεύσει τα μεγάλα ιδιωτικά, στα δημόσια χάνονται άδικα ζωές.
«Αυτό που γίνεται είναι ανήθικο. Αφού δεν υπάρχει κλίνη εντατικής στα δημόσια νοσοκομεία αλλά υπάρχει 500 μέτρα πιο κάτω κρεβάτι σε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής πρέπει να επιταχθεί μαζί με το προσωπικό της, το οποίο θα αμειφθεί με όρους δημοσίου για να σώσει έναν άνθρωπο» εξηγεί ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας και συνεχίζει: «Αυτοί οι ιδιώτες τόσα χρόνια έχουν βυζάξει το ΙΚΑ, τον ΕΟΠΥΥ και έχουν βυζάξει και τις τσέπες των ασθενών. Οταν λέμε ότι έχουμε επιστράτευση πρέπει να επιστρατευτούν όλοι. Αν είχαμε πόλεμο με τουφέκια, θα λέγαμε στους ιδιώτες γιατρούς “εσείς καθίστε σπίτια σας και θα πάνε οι γιατροί του δημοσίου”;».
Εν τω μεταξύ, στις περιγραφές των γιατρών μετά το τέλος της εφημερίας προστέθηκε ακόμη ένας αριθμός: οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Το τέλος της εφημερίας βρήκε το Λαϊκό με γεμάτη την κλινική Covid, η οποία πλέον είχε και ράντζα. Εχουμε τέσσερις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Οι δύο διασωληνώθηκαν στην τελευταία εφημερία και οι άλλοι δύο είναι ήδη δύο μέρες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ» περιγράφει ο παθολόγος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αιμίλιος Κακλαμάνος.
«Η εφημερία στο Τζάνειο έκλεισε με τέσσερις ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινό θάλαμο. Οι δύο περιμένουν στη λίστα παραπάνω από εβδομάδα» λέει γιατρός του νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο της Νίκαιας μέσα στην εβδομάδα έφτασαν να έχουν ακόμη και έντεκα διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο νοσοκομείο Γεννηματά, καθώς τις προηγούμενες ημέρες έφτασε τους πέντε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Ο κρίσιμος αυτός αριθμός συνεχώς μεταβάλλεται, εξηγούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
«Εγκληματική αμέλεια»
Και ενώ στα νοσοκομεία συντελείται μια πρωτοφανής τραγωδία σε καιρό ειρήνης, η έλλειψη οργάνωσης της κυβέρνησης –έχει μάθει καλά να αποποιείται την ευθύνη της– δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού ενημέρωσε τους γιατρούς και νοσηλευτές μόλις την Τετάρτη ότι το νοσοκομείο τίθεται σε εφημερία απροειδοποίητα. Το νοσοκομείο, που δέχεται μόνο περιστατικά Covid-19, δεν περιλαμβανόταν στη σχετική λίστα με τα εφημερεύοντα. Ωστόσο τέθηκε σε εφημερία χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό. Το γεγονός κατήγγειλαν τόσο οι γιατροί του νοσοκομείου όσο και ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου. «Τα ασθενοφόρα πηγαίνουν σωρηδόν ασθενείς ενώ στο νοσοκομείο δεν υπάρχει πρόγραμμα εφημερευόντων γιατρών» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παρόμοια κατάσταση εγκληματικής αμέλειας συντελείται εδώ και δέκα μέρες στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, που ανάγκασε τους εργαζόμενους να ζητήσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα χαρακτηρίζοντας το νοσοκομείο «αποθήκη ψυχών». Στο Δρομοκαΐτειο παρατηρείται μεγάλη διασπορά του ιού και, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ψυχικά ασθενείς νοσηλεύονται σε άθλιες συνθήκες χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι «για τέσσερις μέρες στο γηροψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου που χτυπήθηκε από την Covid δεν υπήρχε γιατρός παρά μόνο μια ειδικευόμενη ψυχίατρος για να κοιτάζει περιστατικά Covid» περιγράφουν οι εργαζόμενοι.