Χωρίς ακόμα να έχουν αποφανθεί με σιγουριά οι επιστήμονες για το αν κάποιος που έχει εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού μπορεί να μολυνθεί και να μεταδίδει τον ιό ως ασυμπτωματικός φορέας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης προχωρά σε μια αυθαίρετη δικαιολογία για να προωθήσει την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC 4 ο κ. Θεοχάρης είπε: «η λογική είναι ότι, φυσικά, δε θέλουμε να περιορίσουμε τα ταξίδια μόνο σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, εφόσον ήδη ζητούμε από κάθε τουρίστα να έχει ένα αρνητικό τεστ πριν ταξιδέψει, θα ήταν σπατάλη πόρων να κάνει κανείς τεστ κάθε φορά που ταξιδεύει. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για αυτού του είδους τα τεστ διότι θα θεωρείτο δεδομένο ότι οι ταξιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό επελέγησαν από την κυβέρνηση της χώρας τους ή θέλησαν οι ίδιοι να εμβολιαστούν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουν τεστ ξανά και ξανά».
Στη συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι πραγματοποιούνται τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας για την εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά τις μετακινήσεις τουριστών. «Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια λύση, τουλάχιστον ως προς την τεχνική πλευρά», είπε.
Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «φέτος θα μπορούμε να έχουμε ένα ημι-κανονικό -αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος- τουριστικό καλοκαίρι», αναφερόμενος στις αφίξεις Βρετανών τουριστών, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία έχουν μειωθεί και παράλληλα τρέχουν τα προγράμματα εμβολιασμού. «Σίγουρα, ελπίζουμε ότι αυτό το καλοκαίρι, με τα προγράμματα εμβολιασμού -και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις χώρες που ηγούνται στο συγκεκριμένο τομέα- η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη από την τωρινή», είπε επίσης.