Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δεν βλέπουν την επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα πριν από το 2023. Στο 1,3 τρισ. δολάρια το κόστος της πανδημίας για τον κλάδο.
Περισσότερο απαισιόδοξοι όσο περνά ο καιρός για τις προοπτικές του τουρισμού το 2021 εμφανίζονται οι ειδικοί, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο πλέον πρόσφατο "Βαρόμετρο" ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) .
Η τελευταία έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του UNWTO δείχνει ότι μειώνεται, σε σύγκριση με τον προηγούμενο Οκτώβριο, ο αριθμός αυτών που αναμένουν κάποια ανάκαμψη της τουριστικής αγοράς από το 2021. Οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό του πληθυσμού σε μεγάλες αγορές "πηγές" του διεθνούς τουρισμού, και η περαιτέρω έξαρση της πανδημίας κάνουν την μελλοντική εικόνα της βιομηχανίας ταξιδιών ακόμη πιο γκρίζα σε σύγκριση με το τέλος του περασμένου φθινοπώρου.
Οι εκτιμήσεις αυτές συνάδουν με όσα αναφέρουν στο Euro2day.gr και παράγοντες της ελληνικής ξενοδοχίας, που θεωρούν τώρα ότι η οποία τουριστική κίνηση θα ξεκινήσει κυρίως στα resort ξενοδοχεία από τον Ιούνιο και αργότερα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς ο κλάδος θα επιβιώσει δεδομένου ότι κάποια στιγμή θα μειωθούν και τα μέτρα στήριξης του.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τη έρευνα του UNWTO σχεδόν οι μισοί εκ των ερωτηθέντων (45%) προβλέπουν καλύτερες προοπτικές για το 2021 σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το 25% αναμένει παρόμοια απόδοση και το 30% προβλέπει επιδείνωση των αποτελεσμάτων το 2021. Ωστόσο λιγότεροι είναι αυτοί που περιμένουν σημαντική ανάκαμψη το 2021 σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση του Οκτωβρίου. Έτσι τώρα το 50% των ερωτηθέντων βλέπουν ανάκαμψη από το 2021, όταν το αντίστοιχο ποσοστό τον προηγούμενο Οκτώβριο ήταν στο 79%!
Επίσης οι ειδικοί προβλέπουν αυξανόμενη ζήτηση για ένα τουρισμό που δίνει έμφαση στις υπαίθριες δραστηριότητες και την "φυσική ζωή".
Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δεν βλέπουν την επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα πριν από το 2023. Ειδικότερα, το 43% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτή η επιστροφή θα συμβεί το 2023, ενώ το 41% την τοποθετεί το 2024 ή αργότερα. Τα σενάρια UNWTO για το 2021-2024 δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστούν από δυόμισι έως τέσσερα χρόνια για να επιστρέψει ο διεθνής τουρισμός στα επίπεδα του 2019.
Επισημαίνεται ότι η διεθνής τουριστική βιομηχανία, κατέγραψε το 2020, ως την χειρότερη χρονιά στην ιστορία, με τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 74% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Η κατάρρευση των διεθνών ταξιδιών αντιπροσωπεύει εκτιμώμενη απώλεια 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα έσοδα, 11 φορές μεγαλύτερη από την απώλεια που κατέγραψε ο παγκόσμιος τουρισμός στην οικονομική κρίση του 2009. Η επιδημιολογική κρίση, έθεσε σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατομμύρια άμεσες τουριστικές θέσεις εργασίας, πολλές από αυτές σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Λόγω της εξελισσόμενης φύσης της πανδημίας, πολλές χώρες επανεισάγουν πλέον αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς . Σε αυτά περιλαμβάνονται τα υποχρεωτικά tests, η καραντίνα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πλήρες κλείσιμο των συνόρων.
Όπως εκτιμά ο UNWTO η σταδιακή διάθεση ενός εμβολίου COVID-19 αναμένεται να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, να συμβάλει στη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και να ομαλοποιήσει αργά τα ταξίδια κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili ζητά και αυτός από την πλευρά τον διεθνή συντονισμό των κρατών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για ταξίδια σημειώνοντας ότι η εναρμόνιση, ο συντονισμός και η ψηφιοποίηση των μέτρων που μειώνουν τους κινδύνους από την πανδημία covid 19 στα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των tests και των πιστοποιητικών εμβολιασμού, είναι ουσιαστικά θεμέλια για την προώθηση ασφαλών ταξιδιών και για την ανάκαμψη του τουρισμού.
Λάμπρος Καραγεώργος
lampkarag25@yahoo.gr