Tην ακραία νεοφιλελεύθερη σκέψη του ξεδίπλωσε για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμπληρώνοντας τη θεωρία του περί κοινωνίας και εργασίας που είχε ξεκινήσει το 2017 υποστήριξε κατά τη συζήτησή του με τον ιστορικό και συγγραφέα Γιουβάλ Νώε Χαράρι, πως η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη είναι ίσως ήδη παρωχημένη.
Μιλώντας για Νέα (Αντι) Kανονικότητα που αποτελεί και το κύριο θέμα του φετινού forum, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «και πως εξηγείς στους ανθρώπους που θα είναι οι δουλειές όχι στο μακρινό αλλά το εγγύς μέλλον και πως επίσης εξηγείς στους ανθρώπους ότι ένα παραδοσιακό πτυχίο πανεπιστήμιου από ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο ίσως δεν είναι απαραίτητα ο τρόπος να κερδίσεις μια καλή ζωή».
Στη συνέχεια, σκεπτόμενος... το μέλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε «σκεπτόμενος 5 - 10 -15 χρόνια μπροστά, και εξασφαλίζοντας τις αλλαγές τώρα στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι πρόκληση» για να υποστηρίξει λίγα δευτερόλεπτα αργότερα πως «πρέπει να πιέσουμε τους ανθρώπους ότι είναι προς το συμφέρον τους να πάρουν αυτού του είδους την εκπαίδευση. Δεν είναι απλώς ότι εμείς προφέρουμε οικονομικά κίνητρα σε ανθρώπους για να επανεκπαιδευτούν. Αυτό ίσως δεν είναι αρκετό από μόνο του αν οι άνθρωποι δεν καταλάβουν ότι.. η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη είναι ίσως ήδη παρωχημένη».
Δε παρέλειψε δε να τονίσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε πως εν καιρώ κρίσης ήταν καλό που η κυβέρνηση αύξησε το όριο συνταξιοδότησης. «Ξέρετε, αυξήσαμε τα όριο συνταξιοδότησης, ένα καλό με την κρίση στην Ελλάδα είναι ότι ήδη κάναμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις που άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κάνει καν».
Όπως φαίνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει με μεγάλη δεξιότητα το αφήγημα που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στη ΔΕΘ όπου είχε ισχυριστεί: «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα».
Δείτε το Video μεταφρασμένο στα Ελληνικά ΕΔΩ