Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020

DW: Σύντομα δεύτερο κύμα πανδημίας;

Το πρώτο κύμα κορωνοϊού μας βρήκε όλους απροετοίμαστους. Ωστόσο ορισμένες χώρες κατάφεραν να κρατήσουν τα κρούσματα όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Ένα δεύτεροι κύμα πιο ισχυρό φαίνεται όμως να πλησιάζει.

Λοιμωξιολόγοι σε όλο τον κόσμο είχαν προβλέψει εδώ και μήνες ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Όσο πιο χαλαρά αισθάνονται οι άνθρωποι, τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης και τόσο πιο πιθανό είναι το ξέσπασμα ενός δεύτερου κύματος. Και φαίνεται πλέον πως αυτό το δεύτερο κύμα είναι κοντά.

Σε πολλές χώρες τα περιοριστικά μέτρα έχουν χαλαρώσει. Η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που προχώρησαν σε μέτρα χαλάρωσης. Ο ΠΟΥ αναφέρει πως ο ιός πολύ πιθανόν να μην εξαφανιστεί ποτέ πια από τη ζωή μας και προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες εάν το πάρουμε αψήφιστα.

Σε πολλές χώρες άνοιξαν και πάλι τα μαγαζιά και τα εστιατόρια ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η διάθεση για ταξίδια. Πολλοί άνθρωποι μάλιστα πηγαίνουν σε πάρτι και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αναπαραγωγής R αυξήθηκε και αυτός προκαλώντας σοβαρή ανησυχία.

Την πιο δραματική εξέλιξη το τελευταίο διάστημα έζησαν οι ΗΠΑ και η Βραζιλία ενώ ακολούθησαν η Ινδία και η Νότια Αφρική. Μόνο στη Βραζιλία πάνω από δυο εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό.

Τι σημαίνει δεύτερο κύμα πανδημίας

Πάρτι σε εποχή κορωνοϊού στην Κίνα

Πώς όμως ορίζεται ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας; Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση. Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση. Ο εκπρόσωπός του Κρίστιαν Λιντμάγιερ, σε ένα μέιλ του προς την Deutsche Welle γράφει: «Η έννοια σχετίζεται με νέες εστίες μετά από μια υποχώρηση που είχε σημειωθεί. Το ίδιο ισχύει και για ένα ‘τρίτο κύμα’».

Ήδη στην αρχή της πανδημίας οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούσαν και για νέα κύματα της πανδημίας και καλούσαν τον πληθυσμό να μην υπερεκτιμά τη μείωση των κρουσμάτων. Επιστήμονες συγκρίνουν την πανδημία με την ισπανική γρίπη, η οποία πραγματικά θέρισε τον κόσμο μεταξύ του 1918 και του 1920. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ ανάμεσα σε 20 με 50 εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να έχασαν τότε τη ζωή τους.

Εκείνη η πανδημία είχε χωριστεί σε τρία κύματα. Και το δεύτερο κύμα ήταν πολύ χειρότερο από το πρώτο και προκάλεσε πολύ περισσότερους νεκρούς. Ανάμεσα στις δυο πανδημίες o ιός μεταλλάχθηκε και κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί τώρα με τον κορωνοϊό.

Κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να αποδυναμωθεί. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο επικίνδυνος και προκαλεί λιγότερα θύματα. Για να συμβεί όμως αυτό και με τον κορωνοϊό σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να αναπτύξουν αντισώματα. Στην περίπτωση του κορωνοϊού δεν είναι ακόμα σαφές εάν και πόσο τα αντισώματα βοηθούν.

Οι ιδανικές συνθήκες για τον ιό

Η χαμηλή θερμοκρασία στα σφαγεία ευνοεί τον κορωνοϊό

Όλο και περισσότερες περιπτώσεις καταδεικνύουν πως άνθρωποι που ασθένησαν από Covid-19 μετά από λίγους μήνες δεν παρουσιάζουν αντισώματα. Δεν υπάρχουν συμπεράσματα σχετικά με το εάν και πόσο βοηθούν τα αντισώματα. Επιστήμονες εξετάζουν τώρα αυτό το ενδεχόμενο. Συχνά διατυπώθηκε η άποψη πως η πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν υπάρξει η ανοσία της αγέλης, δηλαδή εάν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού νοσήσει και αναπτύξει ανοσία. Τότε πλέον ο ιός δεν θα μπορεί να επεκταθεί τόσο εύκολα. Το ποσοστό αυτό όμως εικάζεται ότι θα πρέπει να φθάνει το 70% με 90% του πληθυσμού.

Ο ιός πάντως φαίνεται να προτιμάει το κρύο. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από διάφορα παραδείγματα όπως τη διάδοση του ιού στα σφαγεία. Στη ζέστη δεν εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο στο κρύο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες πάντα υπάρχουν λιγότερες μολύνσεις. Επίσης όταν κάνει κρύο, οι άνθρωποι καταφεύγουν σε κλειστούς χώρους, όπου ο αέρας δεν είναι τόσο καθαρός και δεν κυκλοφορεί ελεύθερα. Έτσι τα αεροσωματίδια αιωρούνται περισσότερο.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν από την αρχή γνωρίζαμε ότι ο ιός μεταδίδεται και μέσω του αέρα. Εάν έξω το περιβάλλον είναι ξηρό και κρύο, είναι οι ιδανικές συνθήκες για να μεταδοθεί ο ιός. Ο μόνος τρόπος μέχρι στιγμής για να προστατευθούμε είναι να τηρούμε τους γνωστούς πλέον κανόνες.


Γκούντρουν Χάιζε


Πηγή: Deutsche Welle - July 29, 2020



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More