Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2020

Ρόδος: Νέος σεισμός...


Νέος σεισμός σημειώθηκε πριν λίγο στη Ρόδο.

Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ρόδο στις 7.06 π.μ. σύμφωνα με το Γωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε ειδικότερα στον θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. βόρεια - βορειοανατολικά της Ρόδου. Το εστιακό της βάθος ήταν 67,4 χλμ.

Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν 4,7 Ρίχτερ και σημειωθηκε 29 χλμ δυτικά της Ρόδου.

Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 70 χλμ.

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τα 4,7 Ρίχτερ και ήταν της τάξης των 3,3 Ρίχτερ.

Το βράδυ της Κυριακής, στις 20:43 σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε ανοιχτά της Ρόδου. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Ρόδο, χωρίς, ωστόσο, να έχουν αναφερθεί επιπτώσεις.


Ο Γεράσιμος Χουλιάρας αναφέρθηκε στη νέα δόνηση, τόσο μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, όσο και με παρέμβασή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1, όπου ανέφερε πως η δόνηση αποτελεί θετική ένδειξη.

«Στις 7:06 π.μ καταγράφηκε ο πρώτος σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ μετά τα χτεσινοβραδυνά 5,4 Ρίχτερ βόρεια της Ρόδου και σε εστιακό βάθος 67 χιλιομέτρων. Η εξέλιξη είναι θετική πρός το παρόν διότι είναι μια πρώτη ένδειξη της φθίνουσας πορείας που αναμένεται θεωρητικά σε μετασεισμικές ακολουθίες», έγραψε στο ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας σχολιάζοντας τη δόνηση της Κυριακής τόνισε πως «ο σεισμός ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη της Ρόδου σεισμός που σημειώθηκε στις 20:43 είχε μέγεθος 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο σε απόσταση 29 χιλιομέτρων βόρεια της Ρόδου με εστιακό βάθος μεγαλύτερο των 40 χιλιομέτρων».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας βρίσκεται από χθες σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, το Δήμαρχο Ρόδου, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία της περιοχής και ενημερώνει τους Γενικούς Γραμματείς Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Καραγιάννη και Παπαγεωργίου.Σύμφωνα με μία πρώτη προσέγγιση ο Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. δεν αναμένει πλούσια σεισμική ακολουθία δεδομένου του εστιακού του βάθους (μεταξύ των 40 με 60 χιλιομέτρων). Γεωδυναμικά ο σεισμός εντάσσεται στη διαδικασία υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, ενώ δεν είναι άμεσα ορατή η συσχέτισή του με επιφανειακές τεκτονικές δομές.


June 29, 2020

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More