Δευτέρα, Μαΐου 25, 2020

Τουρισμός με πρωτόκολλα υγείας

Ο κορονοϊός, πέραν του σχολαστικού... καθαρισμού, οδηγεί και σε πιο αφαιρετική διακόσμηση δωματίων καθώς συνιστάται η απομάκρυνση διακοσμητικών αντικειμένων, ενώ καταργείται η καθημερινή αλλαγή σεντονιών και πετσετών, εκτός κι αν ζητηθεί από τον πελάτη.

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, ώστε να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να προσαρμοστούν ομαλά στη νέα πραγματικότητα αναλαμβάνουν φορείς του τουρισμού, όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αλλά και η Αυτοδιοίκηση.

Προς το παρόν... συλλέγονται ερωτήματα και ζητούνται διευκρινίσεις για μια σειρά θεμάτων που παραμένουν θολά μετά τη δημοσιοποίηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας των ξενοδοχείων, ενώ ικανοποίηση εκφράζεται για τις εξής εναλλακτικές που δόθηκαν σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο πρωτοκόλλων ως προς τις αναχωρήσεις από τα δωμάτια:

  1. Κανονικός καθαρισμός και αναμονή 24 ωρών προτού το δωμάτιο διατεθεί σε πελάτη ή
  2. Σχολαστικός καθαρισμός-απολύμανση (π.χ. με ατμοκαθαριστή) στις επίμαχες επιφάνειες δωματίου και μπάνιου.

Ο κορονοϊός, πέραν του σχολαστικού... καθαρισμού, οδηγεί και σε πιο αφαιρετική διακόσμηση δωματίων καθώς συνιστάται η απομάκρυνση διακοσμητικών αντικειμένων (μαξιλαριών, κλινοσκεπασμάτων). Επίσης καταργείται η καθημερινή αλλαγή ιματισμού και πετσετών και η βραδινή ετοιμασία, εκτός κι αν ζητηθεί από τον πελάτη. Κάλυμμα μιας χρήσης θα τοποθετείται σε τηλεχειριστήρια τηλεόρασης και κλιματισμού.

Τα νέα πρωτόκολλα αφορούν από την απολύμανση των key cards, τις ώρες check in - check out, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός (check out μέχρι τις 11.00 π.μ. και check in από τις 3.00 μ.μ. και εξετάζεται η δυνατότητα να γίνεται και σε ανοιχτούς χώρες) έως και τον αριθμό λουόμενων στις πισίνες. Ο μέγιστος συνολικός αριθμός των εισερχομένων εντός της δεξαμενής κάθε στιγμή δεν θα είναι μεγαλύτερος από έναν λουόμενο ανά 5 τ.μ. επιφάνειας νερού.

Σε κάθε περίπτωση, κεντρικός στόχος είναι προστασία του προσωπικού από πιθανά κρούσματα κι από τη διασπορά του ιού στη κοινότητα. Στελέχη της τουριστικής αγοράς υπογραμμίζουν ότι το κόστος προσαρμογής στις νέες συνθήκες σε συνδυασμό με την αδυναμία να γίνει μια ασφαλής πρόβλεψη εκτίμησης για την πορεία των κρατήσεων, εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά πολύ δύσκολα θα αποφασίσει κάποιος να μην ανοίξει καθόλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο, μπορεί η Ελλάδα να τα πηγαίνει πολύ καλά και να έχει, προς το παρόν, απαλλαγεί από τον κίνδυνο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στις βασικές μας αγορές. «Αρα, εκεί, προς τα μέσα Ιουνίου, με δεδομένο το πώς θα έχουν εξελιχθεί οι πτήσεις και τι θα σημαίνει αυτό το άνοιγμα των συνόρων, αν δηλαδή μετουσιώνεται σε πτήσεις και εισερχόμενο τουρισμό, νομίζω ότι μπορεί να γίνει μια πιο ασφαλής πρόβλεψη, για το ποιο μέρος αυτού του συνολικού ποσού μπορούμε να ανακτήσουμε φέτος. Μέχρι στιγμής, είμαστε στο μηδέν πάντως. Αυτό είναι μια πραγματικότητα», δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Τα πρωτόκολλα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, επιφέρουν δυσκολίες και κόστος σε αυτή την πρωτόγνωρη, για όλους συγκυρία, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν όλα πάνε καλά, να επανεξεταστούν και να αναθεωρηθούν.

Αναλυτικά τα πρωτόκολλα στο http://rodorama.blogspot.com/2020/05/blog-post_77.html


Πηγή: efsyn.gr - May 25, 2020




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More