Τρίτη, Νοεμβρίου 26, 2019

Καθυστερεί η καταγραφή των ελαφιών της Ρόδου

Δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δήμο Ρόδου, που αφορά την καταγραφή του πληθυσμού των ελαφιών και τη διαχείρισή του στο νησί της Ρόδου.

Όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και κατόπιν σχετικής ερώτησης, λόγω εκλογών και λόγω διαφόρων άλλων διαδικαστικών ζητημάτων δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ η σύμβαση, ενώ όπως είπε αναμένεται και η απόφαση του νέου δημοτικού συμβουλίου.

«Σχετικά με την καταγραφή των ελαφιών αυτό είναι μία διαδικασία που έχει καθυστερήσει πολύ και οφείλεται στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων αρχών ενώ επίσης υπήρχε πρόβλημα με κάποια ζητήματα στην προγραμματική σύμβαση με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σχετικά με τις κρατήσεις και τη διοίκηση.

Επίσης περιμένουμε νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που απαιτεί η αποκεντρωμένη διοίκηση. Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι, καθώς δεν άλλαξε η περιφερειακή αρχή και αναμένουμε αυτές τις διορθώσεις προκειμένου να τεθεί σε ισχύ αυτή η προγραμματική σύμβαση» είπε ο κ. Ζαννετίδης.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση είναι τετραμερής και περιλαμβάνει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Άγριας Πανίδας – Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων) το οποίο και θα την υλοποιήσει.

Στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνει «η εκπόνηση απαραιτήτων ερευνών, με την εφαρμογή κατάλληλων επιστημονικών μεθόδων και τεχνικών προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος του πληθυσμού του πλατωνιού, να προσδιοριστεί η δημογραφική δομή και να εκτιμηθεί η αναπαραγωγή του, να αξιολογηθεί το κατάλληλο ενδιαίτημα για το είδος και να προσδιοριστούν τα προτιμώμενα ενδιαιτήματα μέσω δορυφορικής τηλεμετρίας, να υπολογιστεί η βιωσιμότητα του πληθυσμού υπό διαφορετικά σενάρια, να ποσοτικοποιηθεί η σύνθεση του διαιτολογίου του είδους και να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις σε διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και να αξιολογηθούν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των κοινωνικών ομάδων του νησιού της Ρόδου σχετικά με τη διαχείριση του πλατωνιού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ροδιακής, αυτά τα δεδομένα θα αποτελέσουν το υλικό για τη σύνταξη Σχεδίου Διατήρησης και Διαχείρισης για το πλατώνι, παρέχοντας κατάλληλες κατευθύνσεις και ιεραρχώντας χωρο-χρονικά μέτρα, έργα και δράσεις για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος που πιθανόν προκαλεί το είδος, έχοντας ως θεμελιώδη αρχή τη διατήρηση ενός υγιούς πληθυσμού που δεν θα αποτελεί μακροπρόθεσμα απειλή στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει τη διαιώνιση του είδους στο διηνεκές».

Ο πληθυσμός του είδους στο νησί της Ρόδου, κατά καιρούς έχει εκτιμηθεί σε 1000 άτομα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σε 300-400 άτομα τη δεκαετία του 1970, σε 20-50 άτομα τη δεκαετία του 1980 και σε 70-300 άτομα προς το τέλος της δεκαετίας 1990 με εξάπλωση κυρίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού. Από τότε δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία για τον πληθυσμό των ελαφιών.


Πηγή: topontiki.gr / Ροδιακή - Nov 26, 2019

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More