Κυριακή, Φεβρουαρίου 24, 2019

Ποιοι τουρίστες ξόδεψαν τα περισσότερα το καλοκαίρι - Γαλαντόμοι και... σφιχτοχέρηδες

Μεγάλες οι αποκλίσεις σε ότι αφορά το έσοδο που αποκομίζει η χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής. Ποιοι είναι οι «γαλαντόμοι» και ποιοι οι «σφιχτοχέριδες». Πως κινήθηκαν οι ευρωπαίοι και πως οι ταξιδιώτες από άλλες ηπείρους.

Με τους ξένους επισκέπτες στην Ελλάδα να έχουν ξεπεράσει προ πολλού το φράγμα των 30 εκατ., τα χρήματα που δαπάνησαν οι ξένοι τουρίστες για να κάνουν διακοπές στη χώρα μας στην κατά τεκμήριο ακριβότερη περίοδο του τρίτου τριμήνου (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) προσφέρει ένα μέτρο για τις αγορές και τους τουρίστες που χαρακτηρίζονται «καλύτεροι πελάτες».

Τα στοιχεία αποτυπώνουν, ταυτόχρονα, πως η ψηλή αγοραστική δύναμη των τουριστών από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης τους επιτρέπει να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα ξοδεύοντας λιγότερα απ’ όσα αντιστοιχούν στο μισό κατώτατο μισθό που ισχύει στη χώρα τους. Κι αυτό ισχύει για την ακριβότερη περίοδο του τριμήνου Ιουλίου-Αυγούστου, αφού οι διακοπές στη χώρα μας πριν και μετά την περίοδο αιχμής τους κοστίζουν ακόμα λιγότερα.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat (Ιανουάριος 2019) ο κατώτερος μισθός σε χώρες όπως Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω των 1.400 ευρώ.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, την ίδια στιγμή, προκύπτει πως κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 (περίοδος αιχμής με τις υψηλότερες τιμές) οι πλέον «ανοιχτοχέρηδες» ευρωπαίοι ταξιδιώτες (χώρες Ευρωζώνης) δεν ξόδεψαν περισσότερα από 750 ευρώ.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς το ταξιδιωτικό χάσμα που χωρίζει τους ταξιδιώτες από τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε και τους Έλληνες αρκεί να αναρωτηθεί αν ένας Έλληνας έχει τη δυνατότητα να κάνει μια βδομάδα διακοπές, ταξιδεύοντας με αεροπλάνο, σε κύριες χώρες προέλευσης τουριστών όπως Γερμανία, Ηνωμ. Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία με περίπου 350 ευρώ. Το μισό, δηλαδή, του κατώτατου μισθού που ισχύει στην Ελλάδα μετά την οκταετία των Μνημονίων.

Στοιχείο που αναδεικνύει δύο σημαντικά θέματα:

- ότι οι τουριστικές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα (εν μέρει και με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων μέσω των επιδοτήσεων για τη δημιουργία ξενοδοχείων και άλλων υποδομών) χρησιμοποιούνται από τους ξένους επισκέπτες με χαμηλό κόστος

- οι ισχυροί ξένοι ταξιδιωτικοί όμιλοι εκμεταλλεύονται εμπορικά τις τουριστικές και άλλες υποδομές της χώρας με πολύ συμφέροντες για τους ίδιους όρους. Σε αντίθεση με τα έσοδα που μένουν στις εγχώριες τουριστικές επιχειρήσεις και το σύνολο της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα χρήματα ανά ταξίδι εμφανίζονται να δαπανούν στο τρίμηνο αιχμής (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2018) οι Γερμανοί (749,4 ευρώ) , οι Αυστριακοί (733,1 ευρώ) και οι Βέλγοι (721,1 ευρώ).

Οι περισσότεροι φέρονται να δαπανούν 550-650 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα οι Βρετανοί ξόδεψαν 671,3 ευρώ σε κάθε ταξίδι τους, οι Ολλανδοί 664,3 ευρώ, οι Γάλλοι 656,7 ευρώ, οι Ιταλοί 618,9 ευρώ, οι Δανοί 580,3 ευρώ, οι Ισπανοί 568,5 ευρώ, οι Κύπριοι 548,9 ευρώ.

Καλύτεροι Ευρωπαίοι πελάτες αναδεικνύονται οι Ελβετοί οι οποίοι δαπάνησαν στην καλοκαιρινή περίοδο αιχμής του 2018 κατά μέσο όρο 827,6 ευρώ για να κάνουν διακοπές στη χώρα μας. Οι Ρώσοι όχι μόνο ήταν λιγότεροι το 2018 αλλά ξόδεψαν και λιγότερα χρήματα σε κάθε ταξίδι τους αφού δεν ξεπέρασαν κατά μέσο όρο τα 686,7 ευρώ.

Περισσότερα από 1.000 ευρώ ξόδεψαν στην περίοδο αιχμής μόνο οι επισκέπτες από μακρινούς προορισμούς. Τα περισσότερα απ’ όλους οι Αυστραλοί (1.185,5 ευρώ) ενώ ακολούθησαν οι Καναδοί (1.124,9 ευρώ) και οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ (1.015,1 ευρώ).

 

Τα έσοδα ανά διανυκτέρευση


Εξίσου αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τα χρήματα που δαπάνησαν για κάθε διανυκτέρευση στη χώρα μας οι ξένοι που ήρθαν στην Ελλάδα στην ακριβή περίοδο αιχμής του 2018.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ ΕΛΛ -1,11%) ακόμα και οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ που βρέθηκαν στην κορυφή της σχετικής κατάταξης δεν πέρασαν τον πήχη των 100 ευρώ καθώς δαπάνησαν κατά μέσο όρο 93,3 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση που πραγματοποίησαν.

Η έκπληξη αφορά στη δεύτερη θέση στην οποία βρέθηκαν οι Αυστριακοί καθώς ξόδεψαν περισσότερα απ’ όλους τους άλλους τουρίστες αφού δαπάνησαν 83,9 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση.

Ακολούθησαν ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 82,9 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση Κύπριοι, Αυστραλοί και Ελβετοί.

Οι Βρετανοί δαπάνησαν 76,2 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση που πραγματοποίησαν στην υψηλή περίοδο τιμών Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ενώ πολύ κοντά τους βρέθηκαν οι Βέλγοι με 75,5 ευρώ και οι Σουηδοί με δαπάνες 74,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία οι Γερμανοί μπορεί να είναι οι περισσότεροι ξένοι που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους αλλά δαπανούν λιγότερα από 72 ευρώ (71,8 ευρώ για την ακρίβεια) και μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να συμπεριληφθούν στη δεκάδα των ξένων τουριστών με κριτήριο τα χρήματα που ξοδεύουν για κάθε νύχτα που περνούν στη χώρα μας.

Γεγονός, σύμφωνα με παράγοντες της ταξιδιωτικής αγοράς, το οποίο επιβεβαιώνει πως η Γερμανία-μέσω των ισχυρών ταξιδιωτικών ομίλων της χώρας, καταφέρνει να εξασφαλίζει φθηνότερες διακοπές στους πολίτες της σε σύγκριση με τους ταξιδιώτες των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης.


Παναγιώτης Δ. Υφαντής


Πηγή: euro2day.gr - Feb 24, 2019 



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More