«Ανάρπαστα τα ελληνικά ομόλογα», τιτλοφορείται άρθρο της ελβετικής εφημερίδας Neue Zuericher Zeitung (NZZ), το οποίο εικονογραφείται με φωτογραφία του αγάλματος του Μ. Αλέξανδρου στη Θεσσαλονίκη με τη λεζάντα «Oι Έλληνες και πάλι ψηλά στις προτιμήσεις τουλάχιστον των κεφαλαιαγορών».
Όπως γράφει η γερμανόφωνη εφημερίδα της Ζυρίχης, «η πρώτη έκδοση ομολόγων μετά το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας της ΕΕ ήταν επιτυχής για την Ελλάδα. Η υπερχρεωμένη χώρα έχει αποκτήσει και πάλι μια περιζήτητη θέση. Η Ελλάδα επέστρεψε στις κεφαλαιαγορές την Τρίτη, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Για ένα πενταετές ομόλογο με το οποίο η χώρα θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, δόθηκαν εντολές αγοράς για περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters. Επιπλέον, το τελικό επιτόκιο ήταν 3,6%. Κατά την προετοιμασία της έκδοσης, οι παρατηρητές της αγοράς εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει επιτόκιο περίπου 3,9% για να προσελκύσει αρκετούς επενδυτές».
Επίσης, η Neue Zuericher Zeitung (NZZ) σημειώνει τα εξής: «Ο πρώτος δανεισμός του υπερχρεωμένου κράτους από το τέλος του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) τον Αύγουστο, θεωρήθηκε δοκιμασία όσον αφορά τις διαθέσεις των επενδυτών. Αυτή η δοκιμασία θεωρείται απόλυτα επιτυχής. Όπως γράφουν οι εμπειρογνώμονες της Union Investment, σε μια πρώτη αξιολόγηση, η χώρα έχει ανακτήσει την ικανότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές. Η υψηλή ζήτηση για ελληνικά ομόλογα επηρέασε και τα δεκαετή χρεόγραφα, τα οποία για πρώτη φορά από τον Αύγουστο υποχώρησαν κάτω από το 4%».
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η ισχυρή ζήτηση ελληνικών ομολόγων δεν είναι σύμπτωση. Από τη μία πλευρά, έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας και το υψηλό χρέος της, που ανέρχεται στο 182% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, θεωρείται βιώσιμο με δεδομένη τη μεγάλη διάρκεια λήξης (των δανείων) και ενός μέσου επιτοκίου 2%. Και από την άλλη πλευρά, οι εναλλακτικές λύσεις στην κεφαλαιαγορά εξακολουθούν να είναι σπάνιες όσον αφορά τα έσοδα από τόκους».
Πηγή: hellasjournal.com - Jan 30, 2019
_________________
Διεθνής τύπος: Το τέλος της κηδεμονίας σήμανε η έκδοση του ελληνικού ομολόγου
Θετικά είναι τα σχόλια του διεθνούς Τύπου για την έκδοση του πενταετούς ελληνικού μονολόγου.
Handelsblatt: Ανάρπαστα τα νέα ελληνικά ομόλογα από τους επενδυτές
«Η Ελλάδα εκδίδει ομόλογα στην αγορά για πρώτη φορά από το τέλος του προγράμματος βοήθειας» γράφει η γερμανική Handelsblatt τονίζοντας ότι «η ζήτηση ήταν απροσδόκητα μεγάλη».
«Αυτό που έμοιαζε πριν από λίγες ημέρες ακατόρθωτο εγχείρημα στέφεται με πλήρη επιτυχία. Στη δημοπρασία του πενταετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, οι επενδυτές κυριολεκτικά έσπευσαν να τα αποκτήσουν. «Η ζήτηση ήταν τέσσερις φορές υψηλότερη φτάνοντας περίπου τα δέκα δισεκατομμύρια» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. Εκδότριες τράπεζες ήταν η Merrill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η JP Morgan, η Morgan Stanley και η Soci?t? G?n?rale CIB.
Το κουπόνι του ομολόγου, το οποίο λήγει τον Απρίλιο του 2024, βρίσκεται 3,4%, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των παρατηρητών της αγοράς, οι οποίοι ανέμεναν 3,5 έως 3,7%. Αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από ό, τι έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017 για το τότε πενταετές ομόλογο. Εκείνη την εποχή, το κουπόνι ανερχόταν σε 4.375 % και η απόδοση έκδοσης ήταν 4.625%.Η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι ήταν λογικό ο Υπουργός Οικονομικών να αντλήσει νέα χρήματα. Μπορεί να εξαργυρώσει πρόωρα τα πολύ πιο ακριβά δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι Έλληνες οφείλουν το ΔΝΤ περίπου 9,7 δισ. ευρώ. Για τα εν λόγω δάνεια, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν κανονικά μέχρι το 2024, το Ταμείο χρεώνει την Ελλάδα επιτόκιο έως 5%.«Η έκδοση ήταν ένα σημαντικό τεστ για την Ελλάδα. Η Αθήνα μετά από 8,5 χρόνια κατά τα οποία εξηρτάτο από τα δάνεια εγκατέλειψε στα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους την ομπρέλα προστασίας του ευρώ. Χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας άνω των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, η χώρα θα χρηματοδοτείται βέβαια επαρκώς για περισσότερα από δύο χρόνια και σήμερα δεν χρειάζεται αυτήν την στιγμή φρέσκο χρήμα. Παρ' όλα αυτά, η Αθήνα θέλει να διερευνήσει την αγορά με μικρότερες εκδόσεις και να αποκτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των επενδυτών».
Η Handelsblatt σημειώνει τέλος, ότι η επιτυχημένη τοποθέτηση των κρατικών ομολόγων την Τρίτη είναι επίσης καλή είδηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και εμπορικές τράπεζες, οι οποίες έχουν έτσι μια καλύτερη πιθανότητα να αντλήσουν «φρέσκο χρήμα» από την αγορά.
Les Echos: Η Ελλάδα με την έκδοση του πενταετούς ομόλογου υπογράφει το τέλος της κηδεμονίας της «Τρόικας»
Η Ελλάδα με την έκδοση του πενταετούς ομόλογου υπογράφει το τέλος της κηδεμονίας «της Τρόικας» και την πραγματική της επιστροφή στις αγορές, γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.
Μετά την πτώχευση το 2012 και την υποβολή στην κηδεμονία του ΔΝΤ και των Βρυξελλών, η χώρα «πετάει με τα δικά της φτερά από τον προηγούμενο Αύγουστο» τονίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επέμεινε ώστε το πρόγραμμα βοήθειας, με όρους εξαιρετικής λιτότητας, να λάβει τέλος. Η Αθήνα πέτυχε να εξασφαλίσει ένα άνετο «μαξιλάρι» ρευστότητας. Με την συμβουλευτική στήριξη της Τράπεζας Rothschild (η Lazard παρενέβη τη στιγμή της αναδιάρθρωσης του χρέους), η κυβέρνηση πολλαπλασίασε τις χειρονομίες καλής θέλησης προς τους διεθνείς επενδυτές από το προηγούμενο καλοκαίρι. Η ένταση στην Ιταλία, μετά την άνοδο στην εξουσία της λαϊκιστικής συγκυβέρνησης, την ανάγκασαν να αναβάλλει την έξοδό της στις αγορές, υπό το φόβο της μετάδοσης και των πολύ υψηλών επιτοκίων.
Οι συνθήκες της αγοράς είναι πλέον ιδανικές, όπως το αποδεικνύει και η τάση στο ιταλικό χρέος από τα μέσα Ιανουαρίου. Όμως η Ελλάδα δεν είναι ένας «κανονικός» εκδότης, όπως οι υπόλοιποι της ευρωζώνης, καθώς το χρέος της είναι ακόμα σε πολύ υποβαθμισμένη κατηγορία. Κάτι που ερμηνεύει γιατί η Ελλάδα δεν ευνοήθηκε ποτέ από την επαναγορά ομολόγων της ΕΚΤ από το 2015. Με έναν τόσο χαμηλό βαθμό, το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να προσελκύσει όλους τους επενδυτές. Μέχρι στιγμής υποχρεωνόταν να βασίζεται κυρίως στα «hedge funds», που μπορούν να εκτίθενται σε τίτλους υψηλού κινδύνου. Η χώρα ονειρεύεται να ακολουθήσει την πορεία της Πορτογαλίας, σκληρά χτυπημένης και εκείνης από την κρίση, που γνώρισε, όμως, μια αξιοσημείωτη επιστροφή. Η έναρξη του 2019 είναι ιδιαίτερα δυναμική στην αγορά τίτλων χρέους. Ιδιαίτερα, η όρεξη των επενδυτών είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η Ιταλία έλαβε 35,5 δις ευρώ από πωλήσεις χρέους 15ετών, η Ισπανία 37 δις ευρώ για ομόλογά της δεκαετίας. Την Τρίτη η Αυστρία εξέρχεται για δεκαετή δανεισμό ενώ το Βέλγιο για τριανταετή, τονίζει η Les Echos.
Financial Times: Η επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου είναι «ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα»
«Ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει ο Τζέιμς Άτει, αναλυτής της Aberdeen Standard Investments, την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας, μιλώντας στους Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά από την πλευρά της ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε την προσεκτικά οργανωμένη επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων στον απόηχο του θετικού κλίματος μετά τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για το «Μακεδονικό» αξιοποιώντας στο μέγιστο τις υποστηρικτικές συνθήκες της αγοράς. Το πενταετές ομόλογο, είναι το πρώτο που εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του τρίτου διεθνούς προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπροφσκις ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν «ένα πολύ ευαίσθητο εγχείρημα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά από εννέα χρόνια χωρίς συστηματικό δανεισμό και με χρέος 180% επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα «δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών ούτε λαθών. Οι επενδυτές εμφανίζονται δεκτικοί στις νέες ευκαιρίες. Η έκδοση ομολόγου 10 δισ. από την Ιταλία στις αρχές του μήνα συγκέντρωσε μεγάλη ζήτηση. Οι επιτυχημένες προσπάθειες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το όνομα της "Μακεδονίας" τερματίζοντας μια διένεξη 28 ετών, αποδείχθηκε υποστηρικτική για το ελληνικό χρέος», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Reuters: Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατρακυλούν καθώς εκδηλώθηκε ισχυρή ζήτηση για την πώληση του 5ετούς ομολόγου
Η Ελλάδα αναμενόταν να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από ένα νέο πενταετές ομόλογο με μία σχετικά ανταγωνιστική απόδοση, καθώς συγκέντρωσε ισχυρή ζήτηση. Η πώληση αποτέλεσε ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επανέναρξης αναχρηματοδότησης του χρέους της στις αγορές μετά από σειρά ετών αυστηρής εποπτείας στο πλαίσιο των προγραμμάτων.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,97%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου. Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων υποχώρησαν πάνω από 6 μονάδες βάσης στο 2,974%, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο έξι μηνών.
Η Ελλάδα είχε τεστάρει τη διάθεση της αγοράς τα τελευταία χρόνια, υπό την παρακολούθηση των διεθνών δανειστών της. Είχε πουλήσει 3 δισ. ευρώ 7ετών ομολόγων πριν από σχεδόν ένα έτος.
Το Βέλγιο, εν τω μεταξύ, είδε να εκδηλώνεται ζήτηση άνω των 27 δισ. ευρώ για ένα 30ετές κοινοπρακτικό ομόλογό του και σχεδιάζει να αντλήσει πάνω από 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επικεφαλής μάνατζερ. Η Αυστρία ολοκλήρωσε την πώληση 10ετούς ομολόγου ύψους 5 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να υπερβαίνει τα 28 δισ. ευρώ για την κοινοπρακτική έκδοση.
FAZ: Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές
«Προσφορές συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ διατέθηκαν σήμερα για την πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου της Ελλάδας από το 2014» γράφει η γερμανική FAZ, τονίζοντας ότι με το πενταετές ομόλογο εξασφαλίστηκαν 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,6%.
Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι η έκδοση του πενταετούς ομολόγου δεν είναι αποτέλεσμα οικονομικών δυσκολιών της Αθήνας. «Η κυβέρνηση δεν εξαρτάται σήμερα από τα έσοδα από την έκδοση, καθώς διαθέτει αποθεματικό ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει η εταιρεία επενδύσεων της Φρανκφούρτης Union Investment. «Με την έκδοση του ομολόγου, το κράτος θέλει να αποδείξει την εμπιστοσύνη των αγορών, η οποία ωφελεί και τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα» αναφέρει η Union Investment.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε το αποτέλεσμα λέγοντας οτι η έκδοση του πενταετούς ομολόγου «έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία» τονίζει η FAZ.
Il Sole 24 Ore: Η αστάθεια περιορίστηκε και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν
Στην επιστροφή της χώρας μας στις αγορές και στα κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης αναφέρεται σε άρθρο της η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
H εφημερίδα του Μιλάνου τονίζει ότι αρχική ιδέα ήταν να ξαναβγεί η χώρα μας στις αγορές αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο, αλλά οι διαφορές της Ρώμης με τις Βρυξέλλες με αντικείμενο τον ιταλικό προϋπολογισμό, δημιούργησαν εντάσεις και επέβαλαν μια αναβολή. «Τώρα, όμως, η αστάθεια περιορίστηκε και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν κάτω από το 4%, το χαμηλότερο ποσό των τελευταίων τεσσάρων μηνών. H Eλλάδα είναι έτοιμη και διέθεσε στην αγορά πενταετή ομόλογα, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση 3,6% σε σχέση με την αρχική 3,88%», προσθέτει η Il Sole.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία ανήκει στην Ιταλική Ένωση Βιομηχάνων, «για να καθησυχάσει τους επενδυτές και να τους κεντρίσει να στραφούν και πάλι στα ομόλογά της, η Αθήνα μπορεί να βασιστεί σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο των προσδοκιών του κρατικού προϋπολογισμού, και σε ένα "μαξιλάρι" τριάντα περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ».
H Ιl Sole υπογραμμίζει, επίσης, ότι η επιστροφή στις αγορές σημειώνεται μετά από δυο γεγονότα βασικής σημασίας: την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης παρακολούθησης της πορείας της οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή, από μέρους των πιστωτών, και την επικύρωση, από μέρους της ελληνικής βουλής, της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Κάτι που βάζει τέλος σε μια διαφορά η οποία διαρκούσε από το 1991», σημειώνει η εφημερίδα.
Παράλληλα, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν τέσσερις ημέρες, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ουσιαστικά θετική», αφού προβλέπει αύξηση του ελληνικού Αεπ του 2,4% για το 2019, ενώ πέρυσι ήταν της τάξης του 2,1%, με σημαντική, μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του χρέους. «Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ συμβουλεύει μια επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων», σημειώνει η εφημερίδα της ιταλικής συμπρωτεύουσας.
Σε ότι αφορά, δε, την γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης, η Il Sole 24 Ore σημειώνει: «Ο Τσίπρας, όμως, έχει μια άλλη ατζέντα, ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Άνοιξης: να δώσει μια ανάσα στους πολίτες μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, περιορίζοντας τα πιο βαριά μέτρα που επέβαλε η Τρόικα. Όχι μόνον δεν προχώρησε σε νέες περικοπές των συντάξεων στο τέλος του χρόνου, όπως είχε υποσχεθεί στους δανειστές κατά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά χθες αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, από τον ερχόμενο μήνα, κατά περίπου 10%. Από 586 στα 650 ευρώ τον μήνα (το 2012 ήταν στα 751 ευρώ). Στην βουλή θα προταθεί να καταργηθούν και τα πιο χαμηλά όρια αμοιβών για τους νέους εργαζόμενους.
Πηγή: tvxs.gr - Jan 30, 2019