Μετά τη χθεσινοβραδινή ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σε θέση να επιτύχει και τον δεύτερο πολιτικό στόχο της, δηλαδή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών επίσης με τουλάχιστον 151 ψήφους. Η ψηφοφορία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη και η πλειοψηφία αναμένεται να είναι κατά τι διαφοροποιημένη.
Με βάση τους χθεσινοβραδινούς κυβερνητικούς υπολογισμούς, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι Σπ. Δανέλλης, Κ. Παπακώστα, Θ. Παπαχριστόπουλος και Ελ. Κουντουρά. Η κυβέρνηση όμως χρειάζεται ακόμα τουλάχιστον δύο ψήφους για την απόλυτη πλειοψηφία που δημοσίως έχουν θέσει ως στόχο οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Βούτσης, με το σκεπτικό ότι ενδεχόμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με σχετική και όχι απόλυτη πλειοψηφία, μπορεί να είναι συνταγματικά αποδεκτή, αλλά θα αποτελέσει για την κυβέρνηση πολιτικό χτύπημα που δύσκολα θα αντέξει.
Στην αναζήτηση των επιπλέον δύο ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτά προς το Ποτάμι και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ διαμηνύει ότι ακόμα και αν δεν πάρει από εκεί τις θετικές ψήφους, τότε έχει ως «back up» τις ψήφους του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ και νυν υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη και του νυν βουλευτή των ΑΝΕΛ και πρώην υφυπουργού Κώστα Ζουράρι. Υπό προϋποθέσεις, εξηγούν κυβερνητικές πηγές, η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να κυρωθεί με πλειοψηφία ως και 154 ψήφων, υπολογίζοντας προσθετικά στους 149 τις ψήφους των Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά, Σπ. Λυκούδη, Θ. Θεοχαρόπουλου, Β. Κόκκαλη. Ειδικότερα για τον Κ. Ζουράρι, στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα είναι ο πλέον δύσκολος στο να αλλάξει άποψη, αλλά εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει ο 151ος (ή και ο 155ος ) αν η κυβέρνηση τον χρειαστεί, προκειμένου να προχωρήσει. Ίσως για αυτόν τον λόγο, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, σε χθεσινοβραδινή του εμφάνιση στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα της Θεσσαλονίκης, επικέντρωσε στον κ. Ζουράρι ζητώντας του να προσέξει να μην γίνει ο 151ος που θα κυρώσει τη συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του Ποταμιού, τα πράγματα παραμένουν περίπλοκα, μετά και τη χθεσινή φράση του κ. Θεοδωράκη ότι ψήφος υπέρ των Πρεσπών, δεν σημαίνει ψήφος υπέρ της κυβέρνησης. Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν δύο τάσεις. Η μια εκπροσωπείται από τους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι προτίθενται να καταψηφίσουν. Η άλλη από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη που βλέπουν θετικά τη συμφωνία και προσπαθούν να ζυγίζουν τα πράγματα ώστε η ψήφος τους να μη χρησιμοποιηθεί ως άτυπη στήριξη από τον κ. Τσίπρα. Η επιλογή της αποχής είναι πιθανή, κυρίως επειδή έτσι μπορεί να υπάρξει ενιαία εικόνα του κόμματος στη Βουλή, εφόσον οι κ. Αμυράς και Ψαριανός πειστούν να μετακινηθούν από το «όχι» στην αποχή. Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ 1 πάντως, ο Γ. Αμυράς σημείωσε ότι δεν μπορεί να μείνει σε ένα κόμμα που θα έχει δώσει το φιλί της ζωής στον Αλ. Τσίπρα και θα έχει περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο ίδιος καταψηφίζει και αυτό σημαίνει ότι αν επιμείνει υπάρχει το ενδεχόμενο το Ποτάμι να μείνει με τέσσερις βουλευτές, χάνοντας τα δικαιώματα κοινοβουλευτικού κόμματος.
Χαμηλότερης έντασης, αλλά όχι χωρίς προβλήματα είναι και η κατάσταση στο Κίνημα Αλλαγής. Η κ. Γεννηματά επιβεβαίωσε χθες ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους εκτίμησε χθες ότι κανείς εκ των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής δεν θα «σπάσει» τη γραμμή του «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατ΄ επέκταση Κινήματος Αλλαγής Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος έχει εκφραστεί δημοσίως θετικά για τη συμφωνία, αλλά τις τελευταίες ημέρες κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Σε ό,τι αφορά τις φήμες για τον κ. Κρεμαστινό, τις διέψευσε χθες ο ίδιος σημειώνοντας ότι δεν σκέπτεται να ψηφίσει «ναι» στην ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας.
Του Γιάννη Καμπουράκη
Πηγή: naftemporiki.gr - Jan 17, 2019