Κυριακή, Οκτωβρίου 28, 2018

Βαρύ το τίμημα του «Όχι»

Η Επέτειος του «Όχι» θυμίζει την άρνηση των Ελλήνων στις ιταλικές αξιώσεις. Είναι η ημέρα όπου τυπικά η   Ελλάδα εισήλθε  στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Έναν πόλεμο από τον οποίο, για το μέγεθος της, εξήλθε με βαρύτατες απώλειες.

Ο εφιάλτης του πολέμου άρχισε όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του στην Κηφισιά, τελεσίγραφο. Απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Η απάντηση ήταν «Όχι» κι έτσι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα μέσω των Ελληνο-αλβανικών συνόρων.

Η Ελλάδα πλέον είχε εμπλακεί σε ένα πόλεμο που τα αποτελέσματα του, θα φανούν  σ ένα ενδιαφέρον video του youtube το οποίο δημιουργήθηκε φέτος, και δείχνει ότι  η xώρα μας είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από ότι χώρες που πρωταγωνίστησαν στον πόλεμο, όπως η Ιταλία, Βρετανία και οι ΗΠΑ αλλά και χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό που αντιστάθηκαν στον Άξονα, όπως η Γαλλία.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Σοβιετική Ένωση και Γερμανία που ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών τους ήταν στα πεδία των μαχών, η Ελλάδα είχε από τις υψηλότερες απώλειες σε άμαχο πληθυσμό λόγω της τριπλής (ιταλικής, γερμανικής και βουλγαρικής) κατοχής.

Η  Ελλάδα που έχασε το 11% του πληθυσμού της  κατά την διάρκεια του καταστροφικού πολέμου και της γερμανικής κατοχής. Μόνο από την πείνα υπολογίζεται ότι χάθηκαν περισσότεροι από 400 χιλιάδες Έλληνες και περίπου άλλες 200 χιλιάδες στα μέτωπα, τα αντίποινα και την αντίσταση. Οι απόλυτοι αριθμοί αδικούν την ιστορία καθώς οι πληθυσμιακά μικρές χώρες κατατάσσονται χαμηλά , ενώ ποσοστιαία έχουν μεγαλύτερες απώλειες....


Πηγή: koutipandoras.gr - Oct 28, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More