Κυριακή, Σεπτεμβρίου 30, 2018

ΠΓΔΜ: Σάρωσαν το «Ναι» & η αποχή στο δημοψήφισμα - ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών

Με καταμετρημένο το 50% των εκλογικών τμημάτων το «Ναι» συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 90%. Η Βουλή έχει πλέον τον λόγο για την Συμφωνία, υπογραμμίζει ο Ζ. Ζάεφ. Αρκετά χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα. Αντιφατικό το αποτελέσματα τονίζει το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών.Το ΥΠΕΞ θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας.

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκαν όσοι προσήλθαν στις κάλπες για το δημοψήφισμα. Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 50% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του «Ναι» ψήφισαν το 90,81% και υπέρ του «Οχι» το 6,18%.

Ωστόσο το ποσοστό συμμετοχής ήταν αρκετά χαμηλό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα κινηθεί λίγο πάνω από το 35%. Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της γειτονικής χώρας το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 18.30 ώρα Ελλάδος ήταν στο 34,5%. Πιο συγκεκριμένα είχαν ψηφίσει περίπου 589.000 ψηφοφόροι σε ένα σύνολο 1.806.336 εγγεγραμμένων.




Ζάεφ: Η Βουλή έχει τον λόγο για την Συμφωνία των Πρεσπών


Για ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα μίλησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όπως υπογράμμισε θα σεβαστεί την ετυμηγορία όσων ψήφισαν, υπογραμμίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία είπε «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της ΠΓΔΜ για να εγκριθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ», σημείωσε. Τόνισε πως μετά την ολοκληρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, "διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα", είπε ο Ζάεφ.

Πρόεδρος VMRΟ DPMNE: Ο λαός ψήφισε κατά της 

Συμφωνίας των Πρεσπών

 
Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας , ανέφερε, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζαέφ

 
Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας


ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία 

των Πρεσπών



"Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας "παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών". Παράλληλα υπογραμμίζει ότι "τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί".

Σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, το χαρακτηρίζει ως "αντιφατικό" καθώς όπως εξηγεί το ΥΠΕΞ υπάρχει "μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή". Και προσθέτει: "Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό" υπογραμμίζοντας ότι "η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

‘Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας" όπως αναφέρει η ανακοίνωση "θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους".

Εξηγεί επίσης ότι "οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα".

Έτσι, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ "αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες'".


Πηγή: euro2day.gr - Sep 30, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More