Κυριακή, Απριλίου 01, 2018

Από τον ιό της γρίπης Β πέθανε ο Στέλιος Σκλαβενίτης - Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν - Το συγκινητικό αντίο των εργαζομένων...

Ιατρικό ανακοινωθέν εξέδωσε το νοσοκομείο «Υγεία» για τον αιφνίδιο θάνατο του επιχειρηματία Στέλιου Σκλαβενίτη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β».

«Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας» αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν.

Στο «τιμόνι» του Σκλαβενίτη

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, πέθανε σε ηλικία 52 ετών.

Ένα από τα τέσσερα αδέλφια που βρίσκονται στο «τιμόνι» της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που αρνήθηκε να ανοίγει τις Κυριακές και δεν απέλυσε ποτέ ούτε μείωσε μισθούς παρά την οικονομική κρίση.

Η Σκλαβενίτης είναι αμιγώς ελληνική επιχείρηση με παράδοση 130 ετών και με άψογη σχέση με τους εργαζόμενους. Η επιχείρηση λειτουργεί με όρους κερδοφορίας, αρνείται να πωληθεί σε ξένους, κρατά χαμηλούς τόνους, δεν λειτουργεί τις Κυριακές και δεν διαθέτει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Η οικογένεια Σκλαβενίτη μάλιστα έχει πολλές φορές βοηθήσει τους συντοπίτες της, τους Λευκαδίτες.

To sucess story ξεκινά στη Λευκάδα του μεσοπολέμου. Εκεί, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης δημιούργησε μία επιτυχημένη εταιρεία εισαγωγών ξυλείας και εξαγωγών κρασιών. Το 1924, γεννιέται ο πρώτος γιος, ο Γιάννης. Τρία χρόνια αργότερα ακολουθεί ο δευτερότοκος Σπύρος και λίγο αργότερα ο Νάσος. Νωρίτερα η οικογένεια είχε αποκτήσει τη Θεοδώρα Σκλαβενίτη, η οποία δεν ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις.

Από την καταστροφή στην επιτυχία

Το 1936 η οικογένεια καταστράφηκε οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που προοριζόταν για το εξωτερικό. Έτσι, με την ανάγκη για νέο ξεκίνημα, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης φεύγει για στην Αθήνα. Με τον πόλεμο και την κατοχή η οικογένεια περνά πάρα πολύ δύσκολα και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς. Ο δεκαοχτάχρονος τότε Γιάννης,  αναλαμβάνει να συντηρήσει τους πάντες. Για να επιβιώσει, κρατά λογιστικά βιβλία σε μία βιοτεχνία οικιακής σκευής, ενώ ο μικρότερος αδελφός του Σπύρος δούλευε σε εργοστάσιο σαπωνοποιίας και στον Ερυθρό Σταυρό ως φύλακας.

Στα μέσα της δεκαετίας του '40, τα αδέλφια άρχισαν ξεκίνησαν να διαθέτουν προϊόντα, όπως κεχρί, κανναβούρι και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά Αθηνών. Ο τρίτος αδελφός, ο Νάσος, δεν ασχολήθηκε με το εμπόριο, αλλά επέλεξε να ακολουθήσει καριέρα στρατιωτικού (και αυτός όμως, λίγο μετά την πτώση της Χούντας, μεταπήδησε στην οικογενειακή επιχείρηση).

Σιγά-σιγά τα αδέλφια στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών μέχρι το 1950, όταν γνωρίζουν τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, τον άνθρωπο που στη συνέχεια έγινε ο επιχειρηματικός τους συνεργάτης.

Το 1954 οι τρεις φίλοι και συνεργάτες δημιουργούν τη «Σκλαβενίτης & Σία» με έδρα στα Πετράλωνα. Αντικείμενο της εταιρίας, η χονδρική πώληση τροφίμων. Οι δουλειές πηγαίνουν συνεχώς καλά και ιδρύουν μία νέα και πρωτοποριακή παγκοσμίως εταιρία, την ΤΗΛΕΞΥΠ. Ήταν το πρώτο delivery της Ελλάδας και ίσως από τα πρώτα του κόσμου, καθώς εξυπηρετούσε τους πελάτες της κατόπιν τηλεφωνικής τους παραγγελίας.

Ο ...«μπακαλόγατος» του Περιστερίου 

Η εταιρεία αυτή προσέφερε πολύ χαμηλές τιμές και σύντομα έγινε πολύ γνωστή σε όλη την Αττική.

Το 1969 ανοίγουν το πρώτο κατάστημα σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι (εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κύριες εγκαταστάσεις τους, στην οδό Κηφισού 80). Είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται σε μεγάλη κλίμακα την ανάγκη για φθηνές αγορές από τα φτωχότερα στρώματα. Έτσι, επιλέγουν να επεκταθούν σε περιοχές που μέχρι τότε κυριαρχούσε ο… «μπακαλόγατος». Ακολουθεί ο Πειραιάς, το Μοσχάτο και άλλες φτωχές περιοχές, με πληθυσμό όμως που σιγά-σιγά αποκτά αγοραστική δύναμη.


Το 1979, η αλυσίδα Σκλαβενίτης και η ΤΥΛΕΞΥΠ συγχωνεύονται στην «Ι & Σ. Σκλαβενίτη Α.Ε.Ε.».

Το 1993 πέθανε ο Γιάννης Σκλαβενίτης. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 πέθανε και ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος, ενώ ο Σπύρος έφυγε από τη ζωή το 2006.

Την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 άφησε την τελευταία του πνοή ο Στέλιος.

Η εξαγορά της MACRO

To 2014, o Σκλαβενίτης αγόρασε τα Macro έναντι 65 εκατομμυρίων ευρώ μετά την απόφαση της γερμανικής εταιρείας να αποχωρήσει.

Η επένδυση αυτή σηματοδότησε την είσοδό της στην αγορά της χονδρικής και επεκτείνει για πρώτη φορά τη δραστηριότητά της εκτός Αττικής.

Το deal που δεν προχώρησε

Οι δύο οικογένειες Βερόπουλου και Σκλαβενίτη βρέθηκαν μια ανάσα από την τελική συμφωνία, ωστόσο το deal -που συνέπεσε χρονικά με τα capital control (2015)- ουδέποτε ολοκληρώθηκε.
Η οικογένεια Παντελιάδη μπήκε «σφήνα» και τελικά προχώρησε εξαγορά των καταστημάτων της Βερόπουλος στην Ελλάδα μπαίνοντας στο παιχνίδι των μεγάλων δίπλα σε Μαρινόπουλο, Βασιλόπουλο, Σκλαβενίτη και Μασούτη.

Το «χρυσό deal» με τον Μαρινόπουλο

Το «χρυσό deal» με τον Μαρινόπουλο, την 1η Μαρτίου του 2017, υπήρξε η πιο μεγάλη διάσωση επιχείρησης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Ο όµιλος «Σκλαβενίτη» πλέον διαθέτει 43 υπερµάρκετ, 466 σούπερ µάρκετ και 11 cash and carry, ενώ απασχολεί περίπου 23.000 εργαζοµένους.

Το συγκινητικό αντίο των εργαζομένων στον Στέλιο Σκλαβενίτη



«Μακάρι να ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι» γράφουν στα social media οι εργαζόμενοι του ομίλου Σκλαβενίτη, εκφράζοντας τη θλίψη τους για το ξαφνικό φευγιό του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που τηλεφώνησαν για να επιβεβαιώσουν αν είναι αλήθεια ή αν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο ψέμα και ανακάλυψαν τη σκληρή αλήθεια.

«Καλό παράδεισο σε έναν καλό άνθρωπο» γράφουν κάποιοι, ενώ συγκλονίζει το μήνυμα μιας γυναίκας:

«Αντίο Κύριε Στέλιο… Ήσουν ένας από τους πιο αγνούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Η σπάνια καλοσύνη σου, οι αρχές σου, το παράδειγμα που έδωσες στη διοίκηση των ανθρώπων, και πάνω από όλα η ανθρωπιά σου, μας έκαναν όλους να αισθανθούμε μέλη της οικογένειας Σκλαβενίτη. Η απώλεια μεγάλη για την οικογένεια, την εταιρεία, τον επιχειρηματικό κόσμο, τη χώρα. Θα θυμόμαστε όλοι το χαμόγελο και το γέλιο σου που μας γέμιζε χαρά. Καλό ταξίδι Κύριε Στέλιο».

Ένα άλλο μήνυμα αναφέρει χαρακτηριστικά: ««Όταν έφυγε ο δικός μου «άγγελος» ο Σκλαβενίτης με στήριξε. Τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν».



Δεν απέλυσε και δεν μείωσε μισθούς μέσα στην κρίση

Η οικογένεια Σκλαβενίτης επέλεξε να ακολουθήσει την δική της επιχειρηματική πορεία. Μέσα στην κρίση δεν απέλυσε κανέναν, δεν μείωσε μισθούς, αλλά αντίθετα, άνοιξε κι άλλα υποκαταστήματα, εξαγοράζοντας πάνω από 300 σε όλη την Ελλάδα της πρώην Μαρινόπουλος, δίνοντας αυξήσεις στους χαμηλόμισθους της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας και διασώνοντας δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, από την πρώτη ηµέρα λειτουργίας της η επιχείρηση δεν προέβη ποτέ σε µείωση του βασικού µισθού.

Σήµερα απασχολεί 22.980 εργαζοµένους και το 2017 αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση ως ο µεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα, σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα της ICAP, ξεπερνώντας τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τις τράπεζες. 

Ωστόσο, από σήμερα το πρωί, η επιχείρηση είναι φτωχότερη μετά τον θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη, ο οποίος άφησε πίσω του σύζυγο και τρία παιδιά.


topontiki.gr - Apr 01, 2018

 



 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More