Την αναπόσπαστη σχέση μεταξύ του οικουμενικού Eλληνισμού με την ελληνική εξωτερική πολιτική, ανέδειξε μιλώντας στην επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, ο γενικός διευθυντής της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) Μιχάλης Κόκκινος.
Κατά την ενημέρωση των βουλευτών της επιτροπής για τον απολογισμό των προγραμμάτων της ΓΓΑΕ, ο κ. Κόκκινος χαρακτήρισε την ελληνική διασπορά «αναπόσπαστο κομμάτι του έθνους και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»:
«Χωρίς το ελληνικό κράτος δεν μπορεί καν η Διασπορά να είναι Διασπορά με προοπτική ταυτότητας. Είμαστε μαζί, υπάρχουμε μαζί, στηριζόμαστε από την Ομογένεια και τη στηρίζουμε. Οι προοπτικές μας είναι ο Ελληνισμός μέσω της Διασποράς, να συνδέει τον πατριωτισμό με την οικουμενικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκινος στο πολυσέλιδο κείμενο που κατέθεσε στα πρακτικά της Επιτροπής, στο οποίο καταγράφονται οι φετινές δράσεις της ΓΓΑΕ του υπουργείου Εξωτερικών.
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Κόκκινος τόνισε πως η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ομογένεια και την Ελλάδα έχει αποκατασταθεί και έχει ενισχυθεί η θέση της χώρας, υπογραμμίζοντας πως αναπτύσσεται μια νέα δυναμική που κάνει τον Έλληνα εντός και εκτός Ελλάδας υπερήφανο.
«Μέσα από την πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που άρχισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αλλάζει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό» ανέφερε συγκεκριμένα και σημείωσε πως οι Έλληνες του εξωτερικού αρχίζουν και αισθάνονται περήφανοι για τους Έλληνες που ζουν εδώ, και αυτό αρχίζει και τους φέρνει πιο κοντά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κόκκινος έκανε ειδική μνεία στον φιλελληνισμό, κάνοντας λόγο πως είναι ένα κίνημα που ξεπερνάει την έννοια του Ελληνισμού. «Δεν είναι πια ο Ελληνισμός μια χώρα, ένα κράτος ή ένα έθνος, είναι η κεντρική ιδεολογία που πλησιάζει και έχει στοιχεία ουμανισμού, τα οποία τα ξεπερνάει. Στέκεται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην αλληλεγγύη, στην αγάπη, στην ειρήνη, στη συνεργασία, και αυτά είναι βασικές αρχές που ενώνουν απανταχού τους Έλληνες» συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής.
Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Κόκκινος είπε ότι είναι σε φάση δρομολόγησης, έχει κατατεθεί σαν σχέδιο και επισήμανε πως για να γίνει σωστά, πρέπει «να γίνει από τους ίδιους τους απόδημους Έλληνες». Ο ρόλος της Πολιτείας είναι να συντονίσει τη δική τους απόφαση, προσέθεσε.
Δ. Πλευράκης: Ο Ελληνισμός πολιτιστικά είναι υπερδύναμη
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Δημήτρης Πλευράκης έδωσε το βασικό περίγραμμα των φετινών δράσεων της ΓΓΑΕ του υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για μια εθνική προσπάθεια. «Σκεφτήκαμε ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του Ελληνισμού στον 21ο αιώνα, τόσο του μητροπολητικού κέντρου όσο και της Διασποράς σε μια διαρκώς παγκοσμιοποιημένη κοινωνία» ανέφερε ο κ. Πλευράκης.
Αρχικά, ο κ. Πλευράκης εστίασε στα προγράμματα φιλοξενίας στην Ελλάδα και γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο Ελληνισμός πολιτιστικά μπορεί και είναι υπερδύναμη. Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας σε όλα τα προγράμματα των ομογενών, με στόχο όπως είπε, «να γίνει η Ελλάδα ένας τόπος βιωματικού πολιτιστικού γίγνεσθαι».
Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της γραμματείας με αφορμή το φετινό «έτος Καζαντζάκη», βάσει του οποίου 70 Ελληνόπουλα από τις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φιλοξενήθηκαν στην Κρήτη, στον τόπο καταγωγής του Καζαντζάκη, για να ζήσουν βιωματικά τι σημαίνει ο Ελληνισμός. «Η γενική γραμματεία ανέδειξε τον ρόλο του μεγάλου στοχαστή, γιατί δεν είναι ευρέως γνωστό ότι ο Νίκος Καζαντζάκης εκτός από τον μεγαλύτερο Έλληνα λογοτέχνη, αποτέλεσε με ειδική αποστολή του Ελευθέριου Βενιζέλου ένα πολιτικό πρόσωπο για να σώσει τους Πόντιους αδελφούς μας μετά τη γενοκτονία στον Καύκασο. Το έκανε με μεγάλη επιτυχία σε πολύ δύσκολες συνθήκες και μετέφερε πολλούς από αυτούς στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του αιώνα» σημείωσε ο κ. Πλευράκης. Δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος λογοτέχνης, αλλά και ένας μεγάλος πολιτικός, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος γενικότερα στα προγράμματα φιλοξενίας στην Ελλάδα, είπε πως επαναπροσδιορίστηκαν και ότι η πρώτη ματιά δίνεται στους Έλληνες που κινδυνεύουν. Στο πλαίσιο αυτό, περίπου 200 παιδιά από 8-13 ετών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Πλευράκης τόνισε την ανάγκη όλος ο Ελληνισμός να προετοιμαστεί για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, δίνοντας το βάρος στην ανάληψη πολιτιστικών πρωτοβουλιών.
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της επιτροπής και αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Σάββας Αναστασιάδης, εστιάζοντας στα προγράμματα της γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, σημείωσε πως «γίνονταν πάντα, συνεχίζονται να γίνονται, ενισχύονται ίσως και αυτό είναι θετικό» και έδωσε τα εύσημα στον κ. Κόκκινο, τονίζοντας ωστόσο πως τα βασικά θέματα καθημερινότητας παραμένουν ανοικτά. Σημαντικότερο χαρακτήρισε το θέμα της εκπαίδευσης, αναφέροντας πως σχεδόν στο σύνολο υπάρχει καθυστέρηση στις αποσπάσεις και υποστελέχωση εκπαιδευτικών, όπως στα σχολεία του Μονάχου και του Ντύσελντορφ. Αντίστοιχα εκπαιδευτικά προβλήματα, σημείωσε, υπάρχουν και στη Χειμμάρα, ενώ έθεσε και το θέμα του χρέους στο σχολείο του Τορόντο.
Η πλειοψηφία των βουλευτών που έλαβε τον λόγο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής, αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες δράσεις της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, με έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης της εκπαίδευσης σε σχολεία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ομογένειας. Παράλληλα επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων, και ζητήματα που αφορούν τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, τη μείωση των προξενικών αρχών σε καίρια σημεία στο εξωτερικό, καθώς και το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ), Αθήνα, Greece Πηγή: mignatiou.com - Sep 29, 2017